fbpx

Merkel osuđuje američke prijetnje izvanteritorijalnim sankcijama zbog Sjevernog toka 2, obećavajući kako će i za njih pronaći rješenje

Merkel Sjeverni tok 2

SAD je ranije donio zakon koji otvara put za nove sankcije protiv Sjevernog toka 2. Prije toga, SAD su već prošle godine nametnule sankcije, prisiljavajući neke izvođače koji rade na izgradnji plinovoda na povlačenje iz zajedničkog rusko-europskog projekta.

Njemačka kancelarka Angela Merkel oštro je osudila američke prijetnje uvođenjem izvanteritorijalnih sankcija protiv plinovoda Sjeverni tok 2. Istodobno, kancelarka je uvjeravala javnost da razdor između Njemačke i SAD-a “nije tako dubok” kako se čini i obećala je da će “pronaći rješenje” za postojeće nesuglasice.

Merkel je dodala da je Sjeverni tok 2 “kontroverzan” projekt o kojem se aktivno raspravlja unutar Europske Unije. Istaknula je da će plinovod, kao i američke sankcije protiv njega, također biti na dnevnom redu u razgovorima s novom američkom administracijom Joea Bidena.

Njemačka kancelarka izjavila je uvjerenje da je EU odavno svjesna zabrinutosti zbog poteza SAD-a da i američkih tvrdnji će Sjeverni tok 2 Njemačku i druge europske države učiniti ovisnima o ruskom plinu, ako EU potpiše Treći energetski paket. Nadalje, Merkel je naglasila važnost opskrbe prirodnim plinom kao sredstvom koje će služiti kao “prijelazno gorivo” za Berlin, budući da Njemačka radi na odustajanju i zamjeni nuklearne energije i elektrana na ugljen u korist zelenih izvora energije.

Prethodna američka administracija forsirala je EU na kupnju američkog ukapljenog plina umjesto ruskog. Međutim, kada je EU ignorirala poziv i nastavila s izgradnjom zajedničkog projekta s Rusijom, Bijela kuća je zaprijetila uvođenjem sankcija protiv nekih tvrtki koje rade na izgradnji Sjevernog toka 2. SAD su također donijele zakon kojim se nalažu sankcije protiv bilo kojeg subjekta koji pomaže u izgradnji plinovoda, uključujući njegovo certificiranje ili osiguravanje plovila koja rade na projektu.

Sankcije su već prisilile nekoliko tvrtki na odustajanje od projekta, uključujući švicarsku tvrtku AllSeas, koja je osigurala brod za postavljanje cijevi za njegovu izgradnju. Operator naftovoda Nord Stream AG kasnije je pronašao zamjenu za plovilo; ruski brod “Fortuna”, koji će položiti posljednjih 10 posto duljine plinovoda.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
20 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
nekoime
Gost
nekoime
20 dana prije

Kada će konačno EU nazovidiplomati priznati kako su SVE sankcije protiv Rusije u svojoj biti sankcije protiv EU ?

tihobl
Gost
tihobl
20 dana prije
Reply to  nekoime

Nisu protiv EU vec protiv Njemacke. Ovo je dio plana obuzdavanja Nemacke da joj privreda nebi previse rasla i da se svabe po treci put ne osile.

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
20 dana prije
Reply to  nekoime

Kada se EU raspadne.

Jomla
Gost
Jomla
20 dana prije

Neće oni pronaći nikakvo rješenje ni za što! Zašto? E pa zato što ne umiju i ne smiju. Jednostavno!

tihobl
Gost
tihobl
20 dana prije
Reply to  Jomla

Nisi pratio desavana zadnjih dana – ameri su spremni da dopuste ST2 pod uslovom da Njemacka prezume izdravanje bankrotirane Ukrajine. Izgeda da je Angela spremna da pregovara o cijeni kojom ce isplacivati ukrajinske naciste kako bi se odrzali na vlasti. Ali kad pogledamo koliko kredita treba isplatiti ove godine ispada da je jeftinije preci na americki LNG.

Antiglobalist
Gost
Antiglobalist
20 dana prije
Reply to  tihobl

Od te love,dobar dio će pokrasti cionisti na čelu Ukrajine i Hunter Biden.:-))

Hrvoje
Gost
Hrvoje
20 dana prije

Angela,oslobodi se velikog brata dok ne bude kasno

jablan u žitu
Gost
jablan u žitu
20 dana prije
Reply to  Hrvoje

Bože, oslobodi nas Angele dok ne bude kasno.

Faust
Gost
Faust
20 dana prije

Malo je se anđelija prerano bila poveselila ludom jozi ped…..

jablan u žitu
Gost
jablan u žitu
20 dana prije

Već sam naslov me nasmejao, ona će naći rešenje?! Kao i za sve dosada, samo na štetu ne samo svog naroda već svih u Evropi…

Adriana
Gost
Adriana
20 dana prije

Ovakva US politika prema nekim zemljama/državama, nije moguća prema suverenim zemljama i organizacijama te saveznicima. Prema okupiranim i nesamostalnim zemljama, pogotovo prema onoj koja uredno potpisuje Kanzleracte je i te kako moguća.

 Problem sada je novac, koji nitko lako, pogotovo u krizi neće dati. U slučaju ako njemačka Vlada politički ukida, bez obzira na enormni strani pritisak, privatni projekt Gazproma i 5 zapadno-europskih tvrtki, njemačka vlada plaća odštetu. Ona nije mala. Kako prisiliti rusku tvrtku na odstupanje, pa neka oni plaćaju odštetu drugima, jest rješenje kvadrature kruga za FRG. Novac je problem i time što plaćanjem bitno skupljeg plina FRG i drugi iz EU gube konkurentnost, na što Kina neće reći hvala, ali će maznuti priliku. Rusi ne djeluju više pretjerano zagriženo u odnosu na projekt, vjerojatno bi uz odštetu rado odstupili. Doma i tako postoji velika fronta nezadovoljnih kojima je pun kufer cijepanja drva u zemlji toliko bogatoj resursima, koji tvrde kako se budućnost njihove djece jeftino rasprodaje Švabama i ostalima za sitan novac uz pomoć Gazprom Njemaca (ima dosta Rusa njemačkog porijekla u tim strukturama) i inih političkih struktura. Naravno, Rusija sada ima i LNG terminale, prema Aziji se jako isplate u odnosu na Europu. Kada se potpisivalo za NS2, Gazprom nije imao takve kapacitete. Pitanje sigurnosti plinovoda je upitno. Ponegdje ide plitko, a sidra oru. Negdje na Baltiku uz trasu se održavaju vojne vježbe (BALTOPS npr), ispaljuju se dubinske bombe u protupodmorničkim vježbama, svašta se može dogoditi i nenamjerno.

K tome, US žele imati kontrolni prekidač plinovoda, ako ne bude radio po njihovim pravilima i željama. Najbolje bi bilo za sve da US postane titularnni vlasnik istog, inače nema kraja huncutarijama. Sve to u “suverenoj” zemlji koja time nije na dobitku, već može doživjeti totalku bez mogućnosti sigurne opskrbe energentima.

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
20 dana prije
Reply to  Adriana

Čeka se odlazak Frau Mutti koja najavljuje svoju političku mirovinu i parlamentarni izbori u Njemačkoj najavljeni za 26. rujna 2021. godine.
Ako ne zabrane/odgode izbore i ne zabrane AfD kao stranku, mogli bi Nijemci napokon reći Fuck off izuzetnima.
Za početak odigrati njihovu igru – tražiti sankcije izuzetnima ako ne počnu kupovati venezuelanski plin za svoje potrebe.

tuf
Gost
tuf
20 dana prije

U drugim vijestima: Njemačka je počela raditi na mehanizmu kojim bi se Sjeverni Tok 2 mogao po potrebi zaustaviti ako se ikada smanji isporuka plina Ukrajini. Prevedeno – već plešu kako amerikanci sviraju. U nekom trenutku će ameri u suradnji sa ukrajinskim pudlicama isprovocirati smanjenje isporuke (samo za primjer – neisplatom dugovanja) i potegnuti mehanizam obustave. Budite svjesni da onog trenutka kada ameri prestanu gristi i sabotirati projekt – od tog trenutka imaju osiguran mehanizam i kontrolu nad projektom.

U prolazu
Gost
U prolazu
20 dana prije
Reply to  tuf

Znači, na indirektan način će moći ucjenjivati. Nije šija, nego vrat.

Antiglobalist
Gost
Antiglobalist
20 dana prije
Reply to  tuf

Rusi neće pristati na nikakvu kombinaciju sa Ukrajinom kao kontrolnim mehanizmom.
Rusi su ugovorili velike isporuke za Kinu,Indiju itd.Rusi mogu komotno zatvoriti cijevi za EU,što neće napravitri,ali ono što se zna,u tom bi slučaju samo u Njemačkoj bilo izgubljeno 500 000 radnih mjesta u kratkom razdoblju.

Arkaj
Gost
Arkaj
20 dana prije
Reply to  tuf

Haluciniraš. USA žele uništenje projekta ili bar što veće moguće odgađanje funkcije plinovoda a ne kontrolu nad njim. Uostalom kako mogu kontrolirati projekt koji drugi financiraju osim mafijaškim metodama iznuđivanja? Problem kod služenja s mafijaškim metodama je da se one zasnivaju na sili i brutalnosti prema neposlušnim pojedincima uz očekivanje da će se većina pokrit ušima i gledat svoja posla. Ali što ako se većina solidarizira s žrtvom jer je i njima dosta maltretiranja pa se udruže i zajedno pruže otpor?

Spartak
Gost
Spartak
20 dana prije

Zanimljivo kako je golema većina EU politikanata, ako ne i svi, toliko servilna prema Washingtonu. Razumljivo je da su takvi Nijemci, jer oni su okupirana zemlja od 1945. No ima i nekih koji bi barem MOGLI biti suvereni, da žele. Francuska na primjer ili Švedska itd. A Francuska je recimo oštro protiv ST2 zbog, kao, “Navaljnog”!
Očito da takvo ponašanje ima duboke korijene, i to na više razina. Mislim da je najdublji korijen onaj koji seže u financijsko globalno tržište. Drugi je da su se svi ti politikanti školovali na istome nastavnom programu i pekli stranački kruh u istoj euroatlantskoj pećnici. Pogledajte na primjer “našeg” politikanta Plenkovića. Možeš ga, kao pelcer, presaditi bilo gdje u Europu, recimo staviš ga za predsjednika finske, grčke, belgijske, portugalske, bilo koje vlade, a iz te neke vlade presadiš njihovog Plenkivitisa, Plenkovalisa ili kako se već zove, na čelo naše vlade. I nitko ne bi ni zamijetio promjenu (zanemarimo li sad izgled i jezik, dakako).
To znači da je nešto doista dubinski trulo i ne piše nam se dobro. Politokracija je izvršna vlast koja samo služi zapadnoj plutokracija umreženoj multinacionalkama i međunarodnim bankama. A u njihovoj službi je pak usanska vojna sila kao spremna batina za neposlušne.
I zato mi je smiješno kad Frau kaže da će naći neko “rješenje”. To je kao da bolesnik u teminalnom stadiju raka kaže da će naći neko “rješenje”. Pa ne ovisi to o njemu već o malignoj bolesti koja ga je zahvatila.

Jomla
Gost
Jomla
19 dana prije
Reply to  Spartak

Sve 5!

Spektator
Gost
Spektator
19 dana prije
Reply to  Spartak

Regrutiranje ide najčešće kroz školovanje na u USA/GB gdje se izabiru i vrbuje buduća elita. Najbolji se primaju u bratstva i razna tajna i polutajna društva. Formiranjem EU sličan proces se dogadja u EU diplomaciji. Teško je ne primijetiti da su kod nas aktualni predsjednik, premijer i predsjednik sabora prošli kroz Briselsku diplomaciju.

Max
Member
Famed Member
Max
20 dana prije

Merkel je gora za Njemačku od bilo čijih sankcija.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik