Merkel osuđuje američke prijetnje izvanteritorijalnim sankcijama zbog Sjevernog toka 2, obećavajući kako će i za njih pronaći rješenje

Merkel Sjeverni tok 2
19 komentara

SAD je ranije donio zakon koji otvara put za nove sankcije protiv Sjevernog toka 2. Prije toga, SAD su već prošle godine nametnule sankcije, prisiljavajući neke izvođače koji rade na izgradnji plinovoda na povlačenje iz zajedničkog rusko-europskog projekta.

Njemačka kancelarka Angela Merkel oštro je osudila američke prijetnje uvođenjem izvanteritorijalnih sankcija protiv plinovoda Sjeverni tok 2. Istodobno, kancelarka je uvjeravala javnost da razdor između Njemačke i SAD-a “nije tako dubok” kako se čini i obećala je da će “pronaći rješenje” za postojeće nesuglasice.

Merkel je dodala da je Sjeverni tok 2 “kontroverzan” projekt o kojem se aktivno raspravlja unutar Europske Unije. Istaknula je da će plinovod, kao i američke sankcije protiv njega, također biti na dnevnom redu u razgovorima s novom američkom administracijom Joea Bidena.

Njemačka kancelarka izjavila je uvjerenje da je EU odavno svjesna zabrinutosti zbog poteza SAD-a da i američkih tvrdnji će Sjeverni tok 2 Njemačku i druge europske države učiniti ovisnima o ruskom plinu, ako EU potpiše Treći energetski paket. Nadalje, Merkel je naglasila važnost opskrbe prirodnim plinom kao sredstvom koje će služiti kao “prijelazno gorivo” za Berlin, budući da Njemačka radi na odustajanju i zamjeni nuklearne energije i elektrana na ugljen u korist zelenih izvora energije.

Prethodna američka administracija forsirala je EU na kupnju američkog ukapljenog plina umjesto ruskog. Međutim, kada je EU ignorirala poziv i nastavila s izgradnjom zajedničkog projekta s Rusijom, Bijela kuća je zaprijetila uvođenjem sankcija protiv nekih tvrtki koje rade na izgradnji Sjevernog toka 2. SAD su također donijele zakon kojim se nalažu sankcije protiv bilo kojeg subjekta koji pomaže u izgradnji plinovoda, uključujući njegovo certificiranje ili osiguravanje plovila koja rade na projektu.

Sankcije su već prisilile nekoliko tvrtki na odustajanje od projekta, uključujući švicarsku tvrtku AllSeas, koja je osigurala brod za postavljanje cijevi za njegovu izgradnju. Operator naftovoda Nord Stream AG kasnije je pronašao zamjenu za plovilo; ruski brod “Fortuna”, koji će položiti posljednjih 10 posto duljine plinovoda.

Angela MerkelnjemačkaSjeverni tok 2
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
3 godine prije

Kada će konačno EU nazovidiplomati priznati kako su SVE sankcije protiv Rusije u svojoj biti sankcije protiv EU ?

Jomla
3 godine prije

Neće oni pronaći nikakvo rješenje ni za što! Zašto? E pa zato što ne umiju i ne smiju. Jednostavno!

Hrvoje
3 godine prije

Angela,oslobodi se velikog brata dok ne bude kasno

Faust
3 godine prije

Malo je se anđelija prerano bila poveselila ludom jozi ped…..

jablan u žitu
3 godine prije

Već sam naslov me nasmejao, ona će naći rešenje?! Kao i za sve dosada, samo na štetu ne samo svog naroda već svih u Evropi…

Adriana
3 godine prije

Ovakva US politika prema nekim zemljama/državama, nije moguća prema suverenim zemljama i organizacijama te saveznicima. Prema okupiranim i nesamostalnim zemljama, pogotovo prema onoj koja uredno potpisuje Kanzleracte je i te kako moguća.  Problem sada je novac, koji nitko lako, pogotovo u krizi neće dati. U slučaju ako njemačka Vlada politički ukida, bez obzira na enormni strani pritisak, privatni projekt Gazproma i 5 zapadno-europskih tvrtki, njemačka vlada plaća odštetu. Ona nije mala. Kako prisiliti rusku tvrtku na odstupanje, pa neka oni plaćaju odštetu drugima, jest rješenje kvadrature kruga za FRG. Novac je problem i time što plaćanjem bitno skupljeg plina FRG i drugi iz EU gube konkurentnost, na što Kina neće reći hvala, ali će maznuti priliku. Rusi ne djeluju više pretjerano zagriženo u odnosu na projekt, vjerojatno bi uz odštetu rado odstupili. Doma i tako postoji velika fronta nezadovoljnih kojima je pun kufer cijepanja drva u zemlji toliko bogatoj resursima, koji… Čitaj više »

tuf
3 godine prije

U drugim vijestima: Njemačka je počela raditi na mehanizmu kojim bi se Sjeverni Tok 2 mogao po potrebi zaustaviti ako se ikada smanji isporuka plina Ukrajini. Prevedeno – već plešu kako amerikanci sviraju. U nekom trenutku će ameri u suradnji sa ukrajinskim pudlicama isprovocirati smanjenje isporuke (samo za primjer – neisplatom dugovanja) i potegnuti mehanizam obustave. Budite svjesni da onog trenutka kada ameri prestanu gristi i sabotirati projekt – od tog trenutka imaju osiguran mehanizam i kontrolu nad projektom.

Max
3 godine prije

Merkel je gora za Njemačku od bilo čijih sankcija.

Jomla
3 godine prije

Sve 5!

Spektator
3 godine prije

Regrutiranje ide najčešće kroz školovanje na u USA/GB gdje se izabiru i vrbuje buduća elita. Najbolji se primaju u bratstva i razna tajna i polutajna društva. Formiranjem EU sličan proces se dogadja u EU diplomaciji. Teško je ne primijetiti da su kod nas aktualni predsjednik, premijer i predsjednik sabora prošli kroz Briselsku diplomaciju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI