Ministarstvo odbrane Rusije prikazalo vazdušno-desantne trupe koje zauzimaju ukrajinski aerodrom (VIDEO)

Ruske snage osvajaju zračnu luku
47 komentara

Vojska je objavila snimke uživo na kojima se vidi veliki vazdušni napad na aerodrom u blizini Kijeva.

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je u subotu snimke uživo sa ukrajinskog aerodroma. Video, koji uključuje snimke vojničkih kamera, prikazuje vazdušno-desantne trupe kako helikopterima stižu do objekta i iskrcavaju se prije nego što zauzmu područje.

Na snimku se vidi kako vojnici obezbjeđuju različite zgrade širom objekta i susjedne ukrajinske vojne instalacije. Video takođe uključuje snimke ruskih jurišnih helikoptera Ka-52 koji pogađaju ciljeve na zemlji u blizini aerodroma.

Iako ministarstvo odbrane nije preciziralo gdje i kada je snimak napravljen, čini se da pokazuje napad na međunarodni aerodrom Antonov u blizini grada Hostomela na sjeveru Kijeva, koji se dogodio u ranim danima operacije.

Neprovjereni snimci koji kruže internetom naizgled su pokazali da je ruska vojska izgubila nekoliko helikoptera tokom napada. Uprkos stalnim tvrdnjama najviših ukrajinskih zvaničnika da su ruske vazdušno-desantne trupe potpuno uništene tokom iskrcavanja ili ubrzo nakon njega, u stvarnosti su uspjele da izdrže i na kraju su do njih stigle kopnene snage.

Borbe na aerodromu dovele su do uništenja najvećeg aviona na svijetu, Antonov An-225 Mrija, koji je bio stacioniran na aerodromu. Razvijen kasnih 1980-ih, avion sovjetske proizvodnje naslijedila je Ukrajina i korišten je za velike isporuke tereta. Još uvijek ostaje nejasno da li je avion uništen tokom prvobitnog napada na aerodrom ili tokom pokušaja Kijeva da izbaci ruske vazdušno-desantne trupe iz tog objekta.

Moskva je pokrenula napad velikih razmjera na svog susjeda krajem februara, nakon sedmogodišnjeg sukoba zbog neuspjeha Ukrajine da sprovede uslove sporazuma iz Minska i konačnog priznanja Rusije Donbas republika u Donjecku i Lugansku. Protokoli uz posredovanje Njemačke i Francuske osmišljeni su da regulišu status tih regiona unutar ukrajinske države i okončaju višegodišnji sukob na istoku zemlje.

Rusija sada zahtijeva da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila u potpunosti ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dvije republike.

Napadukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
47 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
2 godine prije

Зеленски запретио смрћу свима који се укључе у стварање Херсонске Републике
Drogirana budala misli da ce ih moci spaliti kao u Odesi kad su htjeli proglasiti svoju republiku. Pola vojske mu je opkoljeno kod Donjecka, a rusi tuku po pojacanjima cim predju poljsku granicu.

Vinco
2 godine prije

Trump je zelio prvo udariti na Kinu, ova struja Obama, Clinton, Biden su se odlucili da najprije shebu Rusiju. Kinu nemoj vjerovati ako podrzavas Rusiju

Max
2 godine prije

Bilo kako bilo Rusi drže taj aerodrom.

gigi pinna
2 godine prije

Gotovo da i nema uopće niti jedne snimke borbi (u Siriji, Iraku, Libiji, kao i na ovim prostorima bilo ih je koliko hoćeš), vojne karte se razlikuju kao nebo i zemlja, ne lažu samo Ukri (od prvog dana je bilo jasno da je Putko poslao more ročnika, a tek je neki dan to priznao i Konašenkov).
Pravo stanje stvari na terenu znaju izgleda samo neposredni sudionici.

Ming
2 godine prije

Dobra news…Russia’s Defence Ministry spokesperson Igor Konashenkov confirmed on Sunday that the Moscow forces have attacked Ukraine’s western city of Lviv, more precisely the Yavoriv military base in the city’s vicinity.

Around 180 “foreign mercenaries” have been killed in the attack, he said during a press briefing.

iiiistina
2 godine prije

dio intervjua-Slavko Kulić : Nametnuta oligarhija Vjerujete li da će rat u Ukrajini završiti za mjesec dana? – To ne znam, ali vjerujem da će se ubrzo znati tko je u svijetu u pravu. Ratuje se u cilju odvajanja Europe od Rusije koja je zarobljena s 450 atomskih bombi. Pratim tijela Europske komisije i znam da se Europskom unijom ne upravlja iz Bruxellesa, nego iz jedne druge zgrade, ne iz one u kojoj se nalazi njemačka vlada. Mislite li na Washington? – Tako je. Ovdje je riječ o sukobu nametnutom od oligarhije iz Washingtona koja je po mom mišljenju patološka, bez ikakve kulturne dimenzije, s obzirom na to što radi drugim narodima. Amerika je proteklih godina počela gubiti dominaciju u svijetu. Ona želi Europu zadržati za sebe, samo zato da bi joj prodavala svoju naftu i plin po deset puta višoj cijeni od one kakva je bila. U ovom sukobu… Čitaj više »

Lucija, prva
2 godine prije

😄😄😄 Ne laži Debeli.
Ovo je i za tebe previše.
E, sad ću staviti ljepote…

Lucija, prva
2 godine prije

Strani plaćenici odbijaju borbu.
Njih 170 od 200. 🙃
Nakon što su doživjeli raketni napad na svoju bazu za obuku. Javorov. 90 km od Lavova. Prema Nolanu Petersonu. Poljska granica.

Trideset krstarećih projektila?
Navodno 35 mrtvih instruktora i 135 teško ranjenih?
To je bila i baza za obuku Azova…

Rusi su nešto ljuti? Vidjela sam da gađaju vojnike u povlačenju Pancir om.

iiiistina
2 godine prije

a ovo zlo ????? UN-ov fond za djecu, UNICEF, u petak je na Twitteru upozorio da milionima djece u Jemenu prijeti opasnost gladovanja do smrti, ukoliko se ne poduzmu hitne mjere. Saudijska Arabija, uz podršku Sjedinjenih Država, UAE i nekoliko drugih zemalja, pokrenula je vojnu invaziju na Jemen od marta 2015. godine, uvodeći kopnenu, pomorsku i zračnu opsadu svom siromašnom susjedu. Ratna kampanja Saudijske Arabije u Jemenu do sada je ubila stotine hiljada Jemenaca, povrijedila desetine hiljada, a raselila milione. U svojoj objavi, UNICEF je naveo: “Jemenska djeca su u opasnosti od ekstremne gladi, ne zbog nestašice hrane, već zbog nemogućnosti porodica da plate namirnice.” Ujedinjeni narodi već mjesecima upozoravaju na rastući rizik od gladi, izražavajući zabrinutost zbog ozbiljnog nedostatka sredstava za humanitarnu pomoć u Jemenu, rekavši da je situacija ozbiljno smanjila količinu humanitarne pomoći. Tokom sastanka sa Ibrahimom al-Hamlijem, generalnim sekretarom Vrhovnog vijeća za administraciju, koordinaciju humanitarnih poslova i… Čitaj više »

Dupla Kamilica
2 godine prije

Smanji sa bunikom

2 godine prije

vec danima pratim i jednu i drugu propagandu..ovaj rat nece zavrsiti za nasih zivota,jedni i drugi lazu,otvoreno i lako provjerljivo.parodija stvarnosti,jedinu istinu znaju oni direktno na terenu a njih ta istina ni ne zanima.samo da izvuku zivu glavu.hvala.

Pasko
2 godine prije

Ti si budala

burt
2 godine prije

ruska vojska šalje Bjeloruse, Čečene, Armence, Sirijce, oni bi mogli riješiti stvar ako bi protiv njih bilo 10000 vojnika ali u Ukrajini na tolikom frontu i 300000 naoružanih protivnika neće biti presudni, vidi se da su separatisti motiviraniji od ruskih vojnika a imaju i vojno iskustvo za razliku od ruske vojske u kojoj 90% vojnika nije bilo ni u jednom ratu, ruski generalštab će dovesti u Ukrajinu i veliki broj rezervista a bit će javno objašnjene da oni obavljaju lakše zadatak npr. kontrola zauzetog teritorija a u stvari svi oni će biti ubačeni u borbe protiv ukrajinske vojske

Ante
2 godine prije

Zapad pobjeđuje samo u dezinformacijama. Sada se vidi da je to tako.

Benny
2 godine prije

Taj aerodrom je prelazio iz ruku u ruke, a sada je u rukama Ukrajinaca. Na snimkama je njegovo prvo zauzimanje sa strane Rusa, kojeg su navodno Ukrajinci namjerno dozvolili, stvorivsi na taj nacin klopku za Ruse, jer su ih poslije toga Ukrajinci svih neutralizirali.

NTK
2 godine prije

Svi oni ruski barbari na snimci su vec ubijeni 🙂 Svi znaju da Ukrajinci zauzeli Hostomel…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI