Ministarstvo odbrane Ukrajine kupuje šlemove za vojno osoblje po trostrukoj cijeni

vojnik uniforma sljem
63 komentara

Ukrajinsko ministarstvo odbrane ponovo se uključilo u korupcionaški skandal. Ispostavilo se da Ministarstvo odbrane Ukrajine kupuje šlemove za vojno osoblje po trostrukoj cijeni.

Ovu informaciju su otkrili predstavnici ukrajinskih medija. Analizirali su informacije o prošlogodišnjim vojnim nabavkama. Novinari su posebno pažljivo proučili podatke o nabavci kevlarskih kaciga iz američkih paketa za zaštitu oklopa PASGT za ukrajinsku vojsku. Ispostavilo se da je razlika u cijeni za jednu kacigu u dvije majske serije 3,5 puta. U jednom ugovoru cijena je bila 132 dolara, a u drugom za isti mjesec već 468 dolara.

Mediji su skrenuli pažnju i na nabavke za ukrajinsku vojsku, koje su izvršile civilne uprave u različitim regionima zemlje. Ispostavilo se da su kupili i kevlarske kacige jeftinije od vojske. Na primjer, zvaničnici grada Trostjanec, region Sumy, kupili su ih za 270 dolara, a njihove kolege u Lubnyju, Poltavska oblast, za 250 dolara.

Ranije su predstavnici Ministarstva odbrane Ukrajine osuđeni za korupciju u nabavci hrane za vojsku. Ispostavilo se da su nabavljali jaja, krompir, žitarice, kupus i jabuke po “visokim” cenama. Ukrajinski mediji govore i o brojnim slučajevima “nestanka” humanitarne pomoći za Oružane snage Ukrajine. Od početka ove godine, vojni vrh je zajedno sa carinicima identifikovao 653 takve epizode.

KorupcijaŠljemoviukrajinaVojska
Pretplatiti se
Obavijesti o
63 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
10 mjeseci prije

Ima se može se. Kako i nebi kad sve financiraju SAD i EU. Nije te pare Zelenski zaradio, nego možda to njegova komedijaška firma proizvodi te šljemove!

ljena bitanga
10 mjeseci prije

Svaka čast! Konstantno, neprestano i opetovano dokazujete da ste gori od nas, fakat uspjeh do jaja!

Jimbo
10 mjeseci prije

Rusija imperij zla

Grdi
10 mjeseci prije

War is good for business …. star engleska poslovica …

Josip
10 mjeseci prije

Do sada su krali enormno a sada nema riječi za opisati koliko ta ukrajinska stoka krade i mulja..

Moje Ime AD 1995
10 mjeseci prije

 šlem po trostrukoj cijeni=> Financiranje BLACK OPS?

Simo
10 mjeseci prije

Kako bi se inace vozali bentliji,jaguari i ostala skupa vozila po jadranu,azurnoj obali i drugim mondenim mjestima..

Henrik8
10 mjeseci prije

Zato ratovi i postoje i traju

Dux
10 mjeseci prije

Pošto su onda tenkovi ????

tihobl
10 mjeseci prije

Jako skupe saksije za cvijece.

Samo U Prolazu
10 mjeseci prije

Jedina korumpiranija drzava od Hrvatske!

Dokurčilomi
10 mjeseci prije

Što se čudite kao da nikada niste čuli za ratne profitere. Moraju nešto i ukrajinski kriminalci zaraditi a ne samo američki i ruski.

Lucija, prva
10 mjeseci prije

Davno je Kennedy rekao da je kineski znak za krizu istovremeno i znak za priliku…

Pa, svi u ratu imaju svoje ciljeve. Naročito oni koji od početka kuže šta je ovo.
Većina kriminalaca naravno ništa je kuži, nego zarađuje.

Davno potvrđeno na Balkanu.

Lucija, prva
10 mjeseci prije

Ruska vojska je pokrenula iznenadnu ofanzivu na Luganskom frontu – Bild Ruske trupe napreduju od Kremena do Limana i od Svatova do Kupjanske. „Da budem iskren, malo ko je ovo očekivao. Zato što se verovalo da su Rusi bili pod pritiskom na jugu, tamo su premestili svoje rezerve i da ih nisu koristili za još jednu ofanzivu“, tvrdi vojni posmatrač Bilda Julian Röpke. ———- Ako si izmedju 18-55 u Ukrajini vise nemozes dobiti ljecnicku pomoc bez papira od regrutacije. Eto toliko… Americki rat do posljednjeg ukrajinca. ———– A i Rusi su krenuli u ozbiljnu ofanzivu kod Kupjanska i Marinke i počeli brzo osvajat teritorij tamo pa će morat vojsku čuvat za obranu tih mjesta koja su im od strateške važnosti. Od… početka rata Rusi … su se konsolidirali, sredili i počeli uspješno koristiti avijaciju, municije imaju, projektila, lopata…dakle cijeli Nato omanuo, niko nema municije ili ju ne da. Putin, nakon… Čitaj više »

burt
10 mjeseci prije

to je sve proruska propaganda koja je potpuno promašena, govorilo se da samo 20% granata dolazi do ukrajinske vojske a sada ukrajinska vojska ispaljuje rekordni broj granata na zaporoškom pravcu, govorilo se da je ukrajinska avijacija uništena a sada je najaktivnija u napadima na ruske položaje, ljeto je došlo i samo je pitanje vremena kada će se ruska fronta biti probijena, prvo na jednom pravcu pa na drugom i tada će u ruskim redovima nastupiti nered i povlačenje, Rusi već skidaju jedinice sa drugih pravaca da bi ih doveli na zaporoški pravac da pokušaju zaustaviti ukrajinski prodor i to je uvod u proboj ruske fronte u Ukrajini

Lucija, prva
10 mjeseci prije

“Beloruski disidenti u Poljskoj se obučavaju za budući oružani ustanak u svojoj domovini, tvrdi „The Times“. Izveštaj objavljen u nedelju fokusira se na kamp blizu poljskog grada Poznan, koji vodi „Bypol“ – „grupa bivših oficira BELORUSKIH BEZBEDNOSNIH SLUŽBI“ koji su pobegli iz zemlje nakon protesta 2020. godine. Slične obuke održavaju se u NATO zemlji već nekoliko meseci, a prema tvrdnjama lidera „Bypol-a“, broj regruta se „broji u stotinama“…. Tihanovska je od tada tretirana kao predstavnica beloruskog naroda od strane Sjedinjenih Američkih Država i njenih saveznika, i trenutno se nalazi u Litvaniji. „Bypol“ tvrdi, da je izvršio nekoliko borbenih misija na beloruskom tlu, uključujući napad dronom na ruski „A-50“ vazdušni radar u vojnoj bazi „Mačulišče“ blizu Minska. Lukašenko je izjavio, da su napadači koji su učestvovali u incidentu u februaru regrutovani od strane ukrajinske specijalne službe, nazvavši svog ukrajinskog kolegu Vladimira Zelenskog, „ološem“ jer je navodno pristao na tu operaciju. Beloruska… Čitaj više »

Lucija, prva
10 mjeseci prije

Malo razmišljanja iz Hrv. o Ukrajini… “55 mlrd eura za ukrajinske plaće i penzije… dobro. sad se zna malo više kako će to završiti. totalnim porazom ukrajine, a da se ne bi urušila kao država, trebat će osigurati barem neka primanja stanovništva, jer industrijalci kažu, njih 73%, da neće moći povećati proizvodnju, poslovna očekivanja su ispod 40%, znači ukrajina samu sebe ne može uzdržavati. u europi dolaze naveliko izbori, padat će vlade jedna za drugom, dolaziti nove, a novi igrači imaju više obzira prema svojem biračkom tijelu nego ova sada vladajuća ekipa koja je bez mandata naroda razdijelila nacionalne strateške resurse, obrambene. dal ste svjesni da su eu skladišta prazna, da eu članice nisu u stanju obraniti se vojno od jedne mađarske?! aha, nato… pa nato su amerikanci. sve ostalo je folklor. ajmo pričati o primirju, zemlja za mir, ono što 70 godina se govori palestincima.” ———— “…indija direktno posluje… Čitaj više »

tihobl
10 mjeseci prije

Pa morace sa necega da ispaljuju jedrece bombe.

Sto n
10 mjeseci prije

Samo 3 puta? Iskorijenili korupciju tada, bravo

Tupolj
10 mjeseci prije

Jel tko zna sto radi opaka ustanova u Parizu koja se krije iza imena American Academy in Paris?

ime
10 mjeseci prije

rat je biznis.
a tek obnova…

Ipoo
10 mjeseci prije

Mišo zabrinut za ukrajinske financije. Podatke je dobio od ruske obavještajne agencije.

Buničar
10 mjeseci prije

da Zelenski nema hercegovacke krvi? Osnovno pitanje kod nabave je: “gdje tu ima mene”?

nessy
10 mjeseci prije

Kad je tolika pljacka na obicnim sljemovima, mogu zamisliti sto je sa tenkovima, haubicma i bezbroj tona municije svih kalibara. Zbog slicnih stvari su Azovci obecali Zelenskom ‘zahvalnicu’.

DEDA
10 mjeseci prije

UKRAJINA JE TREBALA PROČITAT HRVATSKU POVIJEST.TAKVE STVARI SU SE DEŠAVALE U NAŠEM RATU.SIROTINJA I OVCE SU U ROVU A NEKOLICINA SE BOGATI STARA PRIČA.DOK JE OVACA BUDE I KLANJA.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI