MMF govori o padu američke inflacije

MMF očekuje pad azijske ekonomije
8 komentara

Savezne rezerve trebale bi nastaviti s naporima u smjeru snižavanja, rekla je zamjenica čelnika Gita Gopinath za FT

Inflacija u SAD-u nije dovoljno pala da bi se napustila prošlogodišnja restriktivna monetarna politika, izjavila je za Financial Times Gita Gopinath, zamjenica čelnika Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Prema Gopinathu, “važno” je za američke Federalne rezerve, koje djeluju kao središnja banka zemlje, da “ostanu na kursu” u nastojanjima da snize cijene dok ne dođe do “vrlo određenog, trajnog pada inflacije” u svim sektorima nevezano ni za hranu ni za energiju.

“Ako vidite pokazatelje na tržištu rada i ako pogledate vrlo osjetljive komponente inflacije kao što je inflacija usluga, mislim da je jasno da još nismo skrenuli s ugla na inflaciju”, rekla je za novinsku kuću, dodajući da postoji također je “vrlo uzak put” za zemlju ako želi izbjeći recesiju u nadolazećim mjesecima. Komentari Gopinath komentari dolaze u trenutku kada su brojke o inflaciji u SAD-u počele padati u proteklih nekoliko mjeseci, što navodi analitičare na pomišljanje kako je porast cijena možda prošao svoj vrhunac. Cijene u zemlji porasle su za 7,1 % na godišnjoj razini u studenom, na primjer, u usporedbi sa 7,7 % u listopadu, prema američkom Ministarstvu rada.

Dana 14. prosinca, u svom posljednjem pokušaju obuzdavanja inflacije, Fed je povećao ključnu kamatnu stopu za 50 baznih bodova, na 4,25-4,5 %. Prema Gopinathu, regulator će možda morati podići stopu na oko 5 % i zadržati je tijekom cijele godine kako bi se izbjegla daljnja povećanja cijena.

“Ovo je još jedna izazovna godina za monetarnu politiku, ali drugačija vrsta izazova. Prošla godina bila je u znaku brzog zaoštravanja monetarne politike i koliko daleko ići. Sada je za mnoge zemlje pitanje koliko dugo ostati na čekanju”, primijetila je.

Gopinath je također upozorila da bi Europi moglo trebati više vremena nego SAD-u za snižavanje cijena, rekavši da “trebamo čekati u 2024. prije nego što počnemo vidjeti kako se inflacija približava cilju ECB-a [2 %].

inflacijaMMFSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
1 godina prije

” Statistika , nasa dika – sto pozelis – to – naslika ” 😁

alexosijek
1 godina prije

MMF…FED…pa Biden je promijenio definiciju recesije prije par mjeseci…uhhhh!!…lp

tihobl
1 godina prije

Kuvanje zabe. Icice sa supljim izjavama sve dok kamate postanu dvocifrene. Svab ce trkeljati o IV industrijskoj revoluciji (a industrijske revolucije nema bez novog energenta i tehnologija zasnovanih na njoj), Gejts ce trkeljati i VI ili necemu drugom, greta o ekolgiji …
Skretace paznju sa velike pljacke koju ce izvesti sa dvocifrenim kamatama.

Perica
1 godina prije

Fed je od pocetka koronaske 2020 pa do kraja 2021 akumulirao inflaciju sa odgodjenim djelovanjem tako sto je uduplao kolicinu dolara u opticaju. Novac je od centralne banke isao direktno velikim globalnim investicijskim fondovima koji su kupovali po burzama sve redom. Tada se naizgled dogodio paradoks da za vrijeme lockdowna prihodi kompanija drasticno padaju a njihove dionice lete u oblake.

Onda na red dolazi inflacija, ali gle cuda, nije ju izazvalo enormno upumpavanje dolara u sistem, nego, lockdown. Da bi se jos bolje zamaglilo, krece provociranje Rusije, uvodjenje sankcija, miniranje plinovoda, poskupljenje energenata koje direktno izaziva drugi val inflacije dok se ni prvi val nije do kraja otpustio.

Sad dolazi vrijeme visokih kamata i ono sto veliki globalni investicijski fondovi nisu pokupovali u prvoj fazi sa jeftinim novcem sada povoljno kupuju prezaduzene kompanije koje ne mogu servisirati dugove usljed povecanja kamatnih stopa i jednim dijelom usljed povecanja cijene energenata.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI