MMF poručio Kijevu: ”Plin za stanovništvo mora biti skuplji”

MMF - tablete
19 komentara

”Zaposlenici MMF-a su nesposobni”, rekao je ukrajinski ekonomist Oleksander Ohrimenko, komentirajući nove izjave predstavnika MMF-a ”kako ukrajinski građani plaćaju premalo za plin”.

”To još jednom pokazuje da je osoblje MMF-a nesposobno”, kaže predsjednik ukrajinskog Analitičkog centra, Oleksander Ohrimenko.

Ranije je drugi čovjek Međunarodnog monetarnog fonda David Lipton rekao ”kako je cijena plina Ukrajini u usporedbi sa susjednim zemljama preniska”.

Štoviše, rekao je da su stanovnici dovoljno bogati da plate više.

Ohrimenko objašnjava logiku MMF-a. Amerikanci ne gledaju na stvarne brojke, već na postotke, dinamiku rasta plaća i cijena plina. Istina je da je u sedam mjeseci 2017. u odnosu na prošlu godinu zabilježen nominalni rast plaća u Ukrajini, za čak 37%. Dok su tarife plina porasle za samo 1%.

Međutim, ”stručnjaci” MMF-a gube iz vida činjenicu da su ove tri godine realni prihodi Ukrajinaca pali, a cijena plina rasla po ogromnoj stopi.

Dakle, realno su plaće u Ukrajini u odnosu na 2013. smanjene tri do četiri puta. Stoga sadašnji nominalni rast od 37% ni na koji način ne mijenja teškoće velikog dijela ukrajinskih građana.

S druge strane, cijena plina za stanovništvo je u četiri godine porasla gotovo u 10 puta. Prema studiji pokreta “Ukrajinski izbor – pravo naroda“, ako je 2013. tisuću kubičnih metara plina za stanovništvo koštalo 725 grivna, 2017. košta 6958 grivna, što je rast za 960%.

“MMF nikada ne pokušavaju razumjeti gospodarstvo Ukrajine. Činjenicu da je plaća u Ukrajini danas na razini afričkih zemalja, oko 220 dolara, oni ne percipiraju. Počeli su govoriti kako su u Poljskoj cijene plina veće nego u nas. No, u Poljskoj su plaće 1000 eura, a u Ukrajini samo 200. MMF samo gleda na interes i ne želi sagledati stvarnu situaciju”, zaključio je Ohrimenko.

Istaknuo je kako ukrajinska vlada ovdje ne želi slijediti preporuke MMF-a, iako će to na kraju morati učiniti. Ni u Kijevu ne razumiju realnu situaciju i da se povećanjem tarifa riskira kolaps gospodarstva zemlje.

”Više milijardi grivna dugova stanovništva za stambene i komunalne usluge će se pretvoriti u dug od 100 milijardi grivna i nitko neće moći izbjeći kolaps ukrajinskog proračuna, a to će imati nepredvidive političke posljedice”, zaključuje stručnjak.

Uostalom, u Ukrajini cijene nisu porasle samo za plin, nego i za grijanje, koje je od ”Revolucije dostojanstva” skuplje 11,3 puta, toplu vodu, skuplju 5,6 puta, te struju koju Ukrajinci u odnosu na 2013. plaćaju 3,2 puta više. Nije iznenađujuće da je dug stanovnika Ukrajine za stambene i komunalne usluge s 12,1 milijardi grivna porastao na 28 milijardi grivna.

MMFPlin
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jirźi
6 godine prije

Nisu ni zaslužili bolje

mars
6 godine prije

Dal’ slučajno ili namjerno, niko Ukrajincima prije Majdana nije objasnio da zapadna demokratija, liberalna ekonomija i “slobodno tržište” izuzetno puno koštaju. Valja platiti za kekse i kolačiće što ih je izvjesna Viktorija onomad šakom i kapom dijelila po Majdanu.

Kocki
6 godine prije

Trazili ste gledajte

Georgij Žukov
6 godine prije

Ukrajinci ima tek da se souce sa posljedicama moralnog potresa , kojeg nazalost u punoj svojoj snazi dozivljavamo i mi na balkanu. Naime radi se o tome da su svoje zivote i sudbine predali u ruke domacih i stranih egoista koji su cijepljeni protiv emanacija kosmickih zakona i sila .Racunati da bi ti nazovi ljudi mogli imati milosti prema patnji koja tek slijedi jest u sferi naucne fantastike , jer ti i takovi zombiji nemaju savijesti . Odnosno oni na svako , makar i slabasno “bockanje savijesti ” odmah i istog trena guse to osjecanje i ono sto se tek rodilo umire . Egoizam je pojava stara kao i covjek , kroz etape dozivljavao je svoje uspone i padove no medjutim danas smo svijedoci da se je uspio nametnuti kao smisao zivota i izvor je svih negativnih impulsa a koji nisu svojstveni covjekovoj prirodi koja se temelji na zakonima univerzuma… Čitaj više »

Borac2
6 godine prije

Trazili su svoj…Failed state.

Biba
6 godine prije

Pa treba naplati kolačiče

davor
6 godine prije

Da je nama došao MMF 2015-e umjesto 1992-e puno bi se bolje živjelo tih 23 godine

zoran
6 godine prije

ko ih sisa kad su glupi ko noc,hteli su demokratiju eto im.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI