MMF prognozira drastičan pad utjecaja zaljevskih monarhija

Christine Lagarde - MMF
18 komentara

Međunarodni monetarni fond objavio je pesimističnu prognozu za budućnost globalnog tržišta nafte. Potražnja za naftom polako će rasti, bit će na rubu stagnacije i doseći će vrhunac od 115 milijuna barela 2041. godine, dok se danas troši oko 100 milijuna barela dnevno. Tada se potrošnja više neće povećavati, prije svega zbog zajamčene povećane „energetske učinkovitosti“, što će pogoditi mnoge zemlje koje proizvode naftu.

MMF navodi kako će zamrzavanje potražnje na 115 milijuna barela dnevno najviše pogoditi zemlje izvoznice nafte iz kartela OPEC, posebno Saudijsku Arabiju, Katar, UAE, Bahrein, Kuvajt i Oman.

Oni će vjerojatno „potrošiti svoju uštedu od 2000 milijardi dolara do 2034. godine, zbog činjenice da su gospodarstva ovih zemalja uglavnom usmjerena na izvoz energenata, a prihod od te prodaje će do 2050. pasti s 23 na 10 posto njihovog BDP-a.

I kao što kažu Francuzi, “Et voilà !”, MMF ima spreman recept i savjetuje arapske države da se pridržavaju „fiskalne politike štednje, provedu velike strukturne i ekonomske reforme i diversificiraju gospodarstvo“.

Dakle, narednih desetljeća arapske naftne zemlje mogu izgubiti novac iz posebnih fondova štednje, a time i ekonomski i politički utjecaj.

Kao što vidimo, Rusiju je MMF izostavio s ovog popisa. Prvo, zato što nafta već zauzima znatno manji udio u ruskom gospodarstvu nego u zaljevskim zemljama, zbog čega ruski proračun puno manje ovisi o izvozu energenata.

Drugo, zahvaljujući Zapadu i sankcijama, Rusija već poduzima značajne napore na supstituciji uvoza i diversifikaciji gospodarstva, a ruska tehnološka baza je neusporedivo veća od one koju imaju, ako je uopće imaju, arapske monarhije.

Treće, stanovništvo arapskih zemalja ubrzano raste, a rusko u narednih deset godina ili neće rasti ili po vrlo maloj stopi. To znači da će slabija potražnja za naftom i iscrpljivanje ležišta imati mnogo jači učinak na zemlje kartela OPEC, za razliku od zemalja koje su radile na diversifikaciji gospodarstva neovisno o fluktuacijama na globalnom tržištu energije.

Sad, postoji veliki upitnih hoće li biti sve tako kako je prognozirao MMF. Davati prognoze za nekoliko desetljeća unaprijed je općenito nezahvalno, a posebno ako govorimo o energiji, sektoru koji ubrzano raste s eksplozivnim rastom gospodarstava i životnog standarda prije Azije, a sada i Afrike. Koliko će barela zadovoljavati dnevnu potražnju 2041. godine, teško je predvidjeti, ali je MMF u pravu kada tvrdi da potrošnja zaljevskih monarhija neće moći držati korak s demografskom eksplozijom i njihove se rezervni fondovi već prazne. Tako da ako Saudijska Arabija ili Katara, na primjer, izgube ekonomski i politički utjecaj, to će biti dobra vijest za čovječanstvo.

MMFNaftaStagnacija
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivo
4 godine prije

Utjecaj saudi ziomonarhije neće ovisiti o tome što ova zla nakaza i njeni gazde kažu, već o doboj volji Houthija. Da te kameleone ne štiti zrakoplovstvo iz telaviva i okolnih američkih baza, Houthi bi kroz par mjeseci bili u Rijadu.

nessy
4 godine prije

Ako je prihod od nafte samo 23% kod zaljevskih monarhija, sto im drugo uopce puni proracun? Uzmimo da od turizma namaknu 10%, ali, sto je sa vecinom od 67% prihoda? Idustrija ne postoji, ili skoro ne postoji, dakle, odakle dolazi ostatak novca? Zna li netko, zanima me.

Ana
4 godine prije

Prekasno!

HEKPCT
4 godine prije

Diverzifikacija gospodarstva? U pustinji? Na +35 °C po noći? Predviđam im blistavu budućnost.

Mucke
4 godine prije

Po kineskom opisu lica,ovo je zmija.
Koji akrap j*bo te veceras sam impotentan.

Brainstorm
4 godine prije

ADMINE, moj komentar dolje. molim da objavite.
nikakvog trolanja i slicno .

Brainstorm
4 godine prije

mars, lopuzo.
kako si ti samo prosao verifikaciju?

jupiter
4 godine prije

kakva rugoba…dovoljno da se pojavi i eto problema….krize…

Svemir
4 godine prije

Nek MMF prvo isplati štetu za sve prethodne prognoze, mere štednje, i ekonomske programe koji su doveli veliku većinu planete zemlje u dužničko ropstvo, pa onda možemo da se zabavljamo proročanstvima njihovih bankstera za 2041.

Z.A.
4 godine prije

Osim sto nema Rusije nema ni Irana u ovoj grupi koji zive iskljucivo od izvoza nafte.

imalijosnade
4 godine prije

Dok god države ne odh..bu MMF, Svjetsku banku i velike ‘investment’ konglomerate- nece svjet na zelenu granu… Treba vidjeti ko je, iz kojih razloga i motiva osnovao te “darežljivce,”MMF i slicne kapitslisticke dobrotvorne institucije – pa ce biti sve jasno! Naravno ne čitati I pozivati se na eciklopedije, wikipedia, world almanahe I slične bakrače….

habanero
4 godine prije

Gospodo iz logično.com prestanite više koristit termine “iscrpljivanje ležišta”! Planeta Zemlja stvara naftu! Pročitajte si o tome, sada konačno već ima podosta informacija, pa da se i vi možete podičiti znanjem, te ga početi širiti. Planeta će naftu (ne fosilna goriva!!) stvarat i nakon što nam globalisti koje na lancu drže arkoni kao naše goniče robova, ne promijene tehnologije prema unaprijed zadanoj agendi u one namijenjene za dvadeset prvo stoljeće. Kapital su si već smjestili tamo i mi ćemo sve to kao novi energent plaćati našim robovskim radom. Eko-heroina im je, iako još dijete, potrošna roba, a svi mi ostali njima smo neinformirane ovce. Nemojte nas i vi na ovom portalu držati u neznanju. Inače bio sam u Dubaiju i znam pouzdano da imaju tek deset posto prihoda od nafte. Ovdje se radi o velikom biznisu, mega-kapitalistima koji ne poznaju tržišnu ekonomiju i konkurenciju za sebe jer u svojim međusobnim… Čitaj više »

imalijosnade
4 godine prije

koja faca gore na slici? – lik ko iz epizode zvjezdani ratova..koje namreškano čelo, koji pogled, koji friz, koji nos? ko ralo.. kad kod ove za kredu moraš molit, da drzava moze kupit dovoljno lijekova ili isplatit penzije…. tamo je americki uteg malo pa 20 % skoro petina.. je je..n ovaj svjet.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI