Moderna Ukrajina izum je sovjetskog doba, tvrdi Putin, rekavši da je nova zemlja stvorena na štetu povijesnih ruskih zemalja

Putin o Ukrajini
54 komentara

Ruski predsjednik tvrdio je da je veći dio Ukrajine povijesno i etnički ruski, a okretanje Kijeva Zapadu od kijevskog Majdana 2014. predstavlja odbijanje njezinih dubokih veza s Moskvom i njezinom političkom stvarnošću.

U članku objavljenom na web stranici Kremlja u ponedjeljak, predsjednik Vladimir Putin opisao je kako je gotovo cijela istočnoeuropska nacija potpala pod Rusko carstvo i kako Ukrajinci i Rusi mogu svoju kulturu i povijest pratiti unatrag kroz zajedničke korijene.

„Stoga je”, tvrdio je, “moderna Ukrajina u potpunosti zamisao sovjetske ere. Znamo i pamtimo da je u velikoj mjeri stvoren nauštrb povijesne Rusije.” Prema njemu, „boljševici su se prema ruskom narodu odnosili kao prema neiscrpnom materijalu za društvene eksperimente. Sanjali su o svjetskoj revoluciji koja će, prema njihovom mišljenju, u potpunosti ukinuti nacionalne države.” Tako, ustvrdio je Putin, ruske su granice “proizvoljno rezane i dijeljeni su izdašni teritorijalni darovi.”

Status spornog poluotoka Krim, na primjer, bio je ključna točka rasprave između Moskve i Kijeva. Pod etničkom dominacijom Rusa, njime se povijesno upravljalo od strane Moskve do 1954. godine, prema sporazumu kojeg je potpisao tadašnji sovjetski premijer Nikita Hruščov, što je tehnička vrijednost s obzirom na nedostatak unutarnjih granica u SSSR-u. Međutim, nakon pada Sovjetskog Saveza, Krimom se upravljalo iz Kijeva sve dok ga Rusija nije ponovno preuzela 2014. godine.

Prema Putinu, zajednički interesi i ruskog i ukrajinskog naroda ignorirani su od strane onih koji su stajali iza Majdana 2014. i onih koji podržavaju pobunu iz inozemstva. “Zapadne su zemlje izravno intervenirale u unutarnjim poslovima Ukrajine i podržale udar”, rekao je. “Dominirale su radikalne nacionalističke skupine. Njihovi slogani, ideologija [i] otvaraju agresivnu rusofobiju i na mnogo su načina počeli određivati državnu politiku u Ukrajini.”

Predsjednik je nastavio kritizirati novi nacrt zakona koji razmatraju političari u Ukrajini, a kojim bi se etničkim Rusima, koji svoju prisutnost u regiji prate stoljećima, uskratilo pravo da ih se u zemlji smatra “autohtonim narodom”. “Najodvratnije je to što su Rusi u Ukrajini prisiljeni ne samo odreći se svojih korijena, od naraštaja predaka, već i vjerovati da im je Rusija neprijatelj”, rekao je.

“Ne pretjeruje se ako se kaže da je politika prisilne asimilacije i formiranja etnički čiste ukrajinske države, agresivno raspoložene prema Rusiji, po svojim učincima usporediva s upotrebom oružja za masovno uništavanje protiv nas”, napisao je Putin.

Međutim, dok se žalio na napeto stanje između Moskve i Kijeva, ruski predsjednik podržao je pravo Ukrajinaca na samoodređenje. Rekao je da postoji mnogo razloga zašto bi se zemlja odlučila ići svojim putem kao zasebna nacija.

“Kako bismo to mogli riješiti?” Pitao je Putin. “Odgovor može biti samo jedan: s poštovanjem!”

“Poštujemo ukrajinski jezik i tradiciju”, nastavio je, “i želju Ukrajinaca da imaju neovisnu, sigurnu i državu koja će napredovati!”

Predsjednik je dodao da “Rusija nikada nije bila i nikada neće biti protu-ukrajinska. “A kakva bi Ukrajina trebala biti, o tome trebaju odlučiti njezini građani.”

Putinukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
54 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Maki
2 godine prije

“Zapadne su zemlje izravno intervenirale u unutarnjim poslovima Ukrajine i podržale udar”, rekao je Putin.
Nisu “Zapadne” zemlje intervenirale i izvele drzavni udar vec cionisti (preko svojih agenata) koje i Putin slusa.

2 godine prije

Da ilustrujemo:comment image?w=640

2 godine prije zadnji put uredio Dragačevac
hiber
2 godine prije

Putin se pomalo gubi u koncepciji. Isto se može primjeniti i za ostale države SSSR, naravno može se reči i obrnuto. To ga odvlači u sporove sa svim ostalim okolnim državama. Isto se događa i sa državama oko Kine. Dakle, Ameri ih i uvlače u takvu igru, u kojoj se oni naoko izvlače iz okolnih teritorija. Tako se i može objasniti Avganistan. Talibani nisu mogli izgubiti jer ih je podupirala Kina, kao što SSSR nije mogao pobjediti, jer je muđahedine podupirala USA. Sada kad se NATO povuče stvari izlaze na vidjelo. Talibane podupiru Pakistan i Kina, a onda u problem ulaze Iranci i Indija, kao i Ujguri. Da bi se Iranski problemi ublažili u igru ulaze Turci koji dolaze u Kabul. Time se Afganistan praktički dijeli kao država.

Bosanac
2 godine prije

“Zavadi pa vladaj” objašnjava sve šta se događa svuda danas i prije, po svijetu i kod nas.

Majk Majers
2 godine prije

I moderna Rusija također

cro crv
2 godine prije

ovako ili onako ma sve su bivse sovjetske republike osim baltika naravno bile pod izravnom kontrolom carske rusije sve se to zna no malo pomalo se i zaboravlja naravno uz svesrdnu pomoc zapadnih demokracija koje to podupiru iz ko zna kojih razloga naravno tu ulogu igraju interesi pojedinih zapadnih faktora koji ce se ponovo ponoviti bilo nasilnim ili prirodnim putem uklanjanem g.putka s vlasti opet ce se dogoditi isto RUSIJA VISE NECE BITI U STANJU U KOJEM JE DANAS A ISTO TAKO NI SVJET TAKODJER znam bit cu napadnut ali govorim istinu jer sta je lenjin po meni je a vjerovatno i po mnogim komentatorima lenjin nije uopste slaven vec cionista jevrejin ko marks i engels ko hitler sto nije pravi svaba vec isto sto i vec pobrojani a evo ni bil gejts ko ni pola ove bande sto evo vec dve godine SVJETU RADE O GLAVI nisu oni za… Čitaj više »

aijfvoasefvoabeofrzg
2 godine prije

Na ovaj način glumi da štiti ruske interese panimaglu koji će u ovo programiranje riječima povjerovati a ujedno ih huška da ginu u ustoličenje ratu koji je samo nastavak rođenja i naseljavanja…………….

ledeno doba
2 godine prije

žao mi je zbog putinofila, ali ovo štp Putin priča je: 1) odvraćanje pažnje od plandemije, koja pogađa i Ruse i Ukrajince, 2) samo dolijevanje ulja na vatru, koje de fakto jača antiruske snage u Ukrajini, i ide u prilog cionistima, koji tamo vladaju..i njihovim priglupim panjinama, Azovu i sličnima. Iako je točno, da je sadašnja Ukrajina, koje je potekla iz SSR Ukrajine (kao jedne od 15 socijalističkih sovjestkih republika SSSR-a), rezultat tadašnjih crtanja granica za vrijeme SSSR-a, ali je glupo ovako govoriti… Jer, ako bi sada počeli govoriti, što je sve nekad bilo nečije.. naprimjer, Istini za volju… Kalinjingradska oblast, koja danas pripada Rusiji, je bivša njemačka teritorija, To je u 19. stoljeću i sve do 1945. bila oblast takozvane Istočne Prusije, i pripadala je Njemačkoj… Kalininigrad se ranije zvao Koenigsberg. Jedan od poznatih Nijemaca, koji su iz te oblasti, bivše istočne Pruske, bio je Udo Lattek, nekad slavni njemački… Čitaj više »

Max
2 godine prije

U pravu je.

Scorpiorex
2 godine prije

Znaci krece igranka u Ukraine,a drugi dio,povukli se ameri iz Afganistan,da talibani pocnu upadat u kinu,ispomoc u borbi uigurima.jos jedan sah-mat stare skole B.Bzezinski H.Kisingger

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI