Moldavija se igra s vatrom koju potpaljuje Amerika

Biden Moldavija
36 komentara

Mala europska zemlja Moldavija odustaje od vojne neutralnosti, te usred ukrajinsko-ruskog sukoba najavljuje vojne vježbe sa snagama NATO i SAD, što se ne sviđa nuklearnoj sili Rusiji. Očito je Sjedinjenim državama stalo da se otvori dodatni front, kako bi se oslabila Rusija, zaboravljajući što bi se dogodilo da Rusija održi vojne vježbe u Meksiku na granicama SAD.

Moldavija je država u istočnoj Europi između Rumunjske i Ukrajine, koja obuhvaća dijelove povijesnih regija Besarabije i Južne Podolije (poznate kao Pridnjestrovlje).

Nakon disolucije SSSR-a, Pridnjestrovlje se odcijepilo od Moldavije i proglasilo se neovisnim bez međunarodnog priznanja 1990., dok je Moldavija proglasila svoju neovisnost od Sovjetskog Saveza u kolovozu 1991. Primljena je u Ujedinjene narode u ožujku 1992., ali je iste godine rat na Dnjestru nagovijestio razlaz s Pridnjestrovljem.

Neutralnost, jamstvo sigurnosti

Neutralne zemlje u povijesti su izbjegavale sukobe sa svjetskim silama. Švicarska i Švedska su očiti primjer, koje stoljećima mirno žive s agresivnim susjedima. Vojna neutralnost je štitila države i narode. Zato odluka Moldavije o održavanjem vojnih vježbi s NATO savezom i SADom nije logična, čak što više vrlo je opasna po građane Moldavije, podijeljene na južni i sjeverni pro ruski dio.

Sjedinjene države ne odustaju od širenja sukoba, a europski birokrati u tome ne vide problem – javno bar ništa ne govore.

Dovoljno je pogledati kartu Moldavije i shvatiti o kakvom se problemu radi. Proruski dio populacije je okružen snagama Ukrajine i odvojen od Rusije.

Pretenzije teritorij

Krojači svjetskih karti su perfidno oduzeli Moldaviji izlaz na Crno mora, čime je Moldavija postala zemljopisno slijepo crijevo, na kojeg mnogi pretendiraju.

Rumunjski Senat upravo raspravlja o prijedlogu Diane Iovanovici Șoșoacă da se pripoje bivše rumunjske teritorije okupiranim od strane današnje Moldavije i Ukrajine prema Paktu Molotov-Ribbentrop (1939.).

Prema članku 3. nacrta zakona: “Rumunjska pripaja povijesne teritorije koji su joj pripadali, odnosno sjevernu Bukovinu, regiju Hertsa, Budzhak (Cahul, Bolgrad, Izmail), povijesni Maramures i Zmijski otok. Ove teritorije naseljava 1 milijun ljudi.

Ništa se događa slučajno. Okolne zemlje čekaju svoju povijesnu priliku kako bi oduzele tuđi teritorij. Mali narod Moldavije je nemoćan i okupiran od strane prozapadnih i proruskih političara.

Sjedinjene države su već pokrenule proxy rat u Ukrajini i pitanje je momenta kada će pokrenuti rat u Moldaviji. Signal za početak rata će biti pritisak na samoproglašenu regiju Pridnjestrovlje, kojoj će u pomoć priletjeti Rusija.

Kako će to učiniti, velika je misterija, jer prije toga mora biti osvojena Odesa, a to je sada posebna priča koju ćemo gledati krajem ove godine.

Povijest nas uči da mali narodi krvare za velike. Tko propusti ovu povijesnu lekciju, taj će krvariti i platiti najveću cijenu.

moldavijaNATOrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
36 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Nema logike? Ima itekako za one koji prate geopolitiku. Još pre početka rata u Ukrajini je bilo jasno vrbovanje Moldavije od strane Zapada i da će napraviti isto sr@nje kao Ukrajina – tu nije bilo dileme. Ja sam još tada ukazivao na logiku koja i Gruziju gura istim putem iako je tada gruzijsko rukovodstvo bilo kategorički protiv ovog sukoba. Pa ipak…

Da ne bih ponovo pisao komentar možete naći pod tekstom od pre 11 meseci “politika/pentagon-umanjuje-bidenovu-tvrdnju-o-ukrajini”
Pokušaću da postavim i direktan link u komentaru ispod.

tihobl
1 godina prije

Moldavija ima u ustavu da je neutralna. Maja Sandu krsi ustav, kao sto je prekrsila ukidanjem moldavskog jezika.

mmne
1 godina prije

menjajte pelene cesce poludelom dedi

NOME
1 godina prije

Hologram izhlapjelog starčića je opet preskakao na konferenciji za novinare povodom ubojstava u školi, pa je malo rričao o sladoledu, pa o ubojstvima, pa opet o tvornici koja proizvodi sladolede….
Ne vjerujem u slučajnosti u politici pa mislim da se sprema promijena na vrhu: ili a)izbori “24 pa dolaze republikanci pa izolacija USA dok se svi ne pokolju, pa Ameri kao spasitelji ponovo nastupe kao “43, ili b) odstupanje iz zdravstvenih razloga pa nastupa podpredsjednica Haris….onda imamo igranku Analena, Von der Lajen, Haris, ove iz Baltičkih zemalja, pa Finkinja, pa ova Moldovka…ima da poletimo u 3. svjetski ili 1. globalni, kako se kome više sviđa…..

Sime
1 godina prije

Svedjani su bili vrlo agresivni dok ih se nije neutraliziralo. Na wikipediji se moze naci lista 12+ Svedsko-Ruskih ratova. Svaki svedski kralj je pokusavao osvojit dio Rusije i tada je pogibalo masu Svedjana i Rusa. Zato su im zene preuzele vodjenje drustva, pa tamo vlada matrijarhat. I ratovi su trajali dok zenama nije dop***ilo, pa je Svedska postala neutralna. Ista stvar je i s Fincima, ako nisu neutralni onda su prgavi. Otkad su neutralni nema vise ratova. I Austrijanci su vodili ratove i napadali Ruse. Rusi su austrijancima dozvolili imati drzavu tek nakon sto su se 1955. Austrijanci obavezali biti neutralni i mirni. Ali ima ih koji hoce ratove, pa ce neutralni postati opet ratoborni, pa ce to Rusi morat opet rjesavati, kao sto su do sada rijesili s Napoleonom, Austrougarskom+Njemackom, s Hitlerom, itd.

Puhpoh
1 godina prije

A Rusija ne sudjeluje u svemu ovome sa SAD?

Ziv je Geza
1 godina prije

Citam na imbexu.hr kako je izjava kapetana Srpske reprezentacije nakon jucerasnje utakmice izazvala bijes u Crnoj Gori.

Reko aj da procitam sto je rekao.

Kad ono imam sta i procitat,covjek je rekao da im od srca zeli da prodju kvalifikacije jer na kraju krajeva mi smo braca.

Ispod teksta 200. komentara koji kao da se takmice tko ce ispustiti vise fekalija na Srbe i Srbiju.

Pitam se do kud smo mi dosli, covjek vise nesmije javno reci ,da narode sa prostora SFRJ smatra bracom, jer ce biti lincovan.

Gojko
1 godina prije

Ovo je žalosno. Ni jedna država bivšeg SSSR- a ne želi bliži odnos s Rusijom već se priklanjaju zapadu. Zašto? No međutim, ako vi nećete k Rusiji onda će Rusija k vama.

JoeP
1 godina prije

Moldavija se ne igra vatrom jer već požar u neposrednoj blizini Moldavije bukti, a o bombi koja se zove Pridnestrovlje već se priča skoro godinu dana i već su probni projektili na radio releje u Pridnestrovlju ispaljeni iz Ukrajine lani. Front zapada i Rusije proteže se od Gruzije do Finske s tim da sad gori samo u Ukrajini. U Ukrajini se ratu nevidi kraj, a o ishodu tog rata ovisi i sudbina Moldavije. Čarale su i NATO članice Litva s kopnenim koridorom do Kaliningrada i Estonija s morskim koridorom do Sankt Petersburga pa se sve nekako primirilo šta opet ne znači kako se sve kritične točke neće ponovo aktivirat, a to je onda totalni rat. Uvijek se nameće isto pitanje, a to je hoće li NATO članice slati svoje vojske na istočni front. Neznam kako bi to izgledalo kad bi talijanski, španjolski, turski, engleski, crnogorski i ostali vojnici trebali ići… Čitaj više »

Max
1 godina prije

U takvim okolnostima Moldavija nema šanse za opstanak . Slijedi još jedan namješteni rat.

1 godina prije

ne znam sto petljaju sa moldavijom osim ako misle uzeti ruse kao taoce. taoce i sto onda? rusija pridnjestovlju nece moci pomoci, kapitulirat ce. nista rusiju nece ucijeniti ni natjerati da odustane od ukrajine.
vidim da se o ukajinskoj lesini razmislja u bukurestu, budimpesti i varsavi. bit ce gadno pocne li utrka.

ALENz
1 godina prije

Rusi su morali osloboditi Odesu pa se spojiti s Transistria, sad nek se pipaju.
Kauboji ce ih i u Moldaviji zahebati.

abc
1 godina prije

Trenutno u svetu vlada samo zakon jačeg. Nikavi ustavi i međunarodni dogovori ne dolaze više u obzir, jer je to samo za male, nejake i naivne države.

sengo
1 godina prije

Anglo-saxonsko propagandno glasalo THE TELEGRAPH u stilu hibera je napisao reportazu pod imenom
Xi Jinping’s plan to annex Russian territorySve jasno
dalje od naslova nisam htio citatati.
Anglo-saxi provaju zabiti klin izmedju Kine i Rusije
Nije im lako zajednistvo ove dvije jake sile.
Bolje bi im bilo kad bi pisali kako su Amerikanci sebi pripojili Europu i Kanadu

Džudžan
1 godina prije

Ruska vojska je na teritoriju Gruzije. Ruska vojska je na teritoriju Ukrajine. Ruska vojska je i na teritoriju Moldavije! A za sve su krivi oni čija voska opće nije tamo. Imaju li ti Rusi ikakvog drugog načina da nekoga namame u svoje krilo osim puškom i bombom?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI