Moskovska tehnologija prepoznavanja lica ”Velikog Brata” proširit će se na dodatnih deset ruskih gradova

Tehnologija - 'veliki brat'
24 komentara

Rusija će predstaviti kontroverzni moskovski sustav kamera za prepoznavanje lica u još deset gradova širom zemlje. Procjenjuje se da će troškovi instalacije u svakoj općini iznositi između 100 i 110 milijuna rubalja (1,2 do 1,4 milijuna USD).

Prema novinama Kommersant, ruska tvrtka NtechLab, partner moskovskog IT odjela, pokreće pilot projekte u 10 regionalnih centara u zemlji. Primjerice, instalirat će 3.000 kamera u Nižnji Novgorod, šesti po veličini ruski grad. Tvrtka je odbila imenovati ostalih devet, kako ne bi ometala buduće pregovore.

U Nižnjem Novgorodu kamere će biti postavljene na autobusnim stajalištima, javnim prostorima i interkomima u zgradama. Smješten u europskom dijelu Rusije, grad je udaljen oko 400 km istočno od Moskve odnosno manje od četiri sata vožnje vlakom.

“Neki od njih započet će s radom prije kraja 2020. godine”, rekao je Alexander Kabakov, suosnivač NtechLaba. “Više od 350 autobusnih stajališta imat će četiri kamere, a dvije ili tri će imati funkciju prepoznavanja lica”.

U budućnosti će se tehnologija koristiti za predviđanje nastanka gužvi i protoka javnog prijevoza.

Moskva ima jedan od najopsežnijih i najsofisticiranijih nadzornih sustava na svijetu. Pokrenut 2017. godine, sustav sadrži više od 193.000 kamera instaliranih po gradu. U travnju je moskovski sustav prepoznavanja lica dospio na međunarodne naslovnice, nakon što je korišten za hvatanje stanovnika koji bi napuštali svoje domove tijekom mjera restrikcija koje su nametnute tijekom Covid-19 pandemije.

U vezi ovakve ”svevideće” tehnologije prepoznavanja lica, istraživanje stanovnika Moskve ovog ljeta otkrilo je kako 47 posto grada podržava takav sustav, objašnjavajuću kako takvi sustavi pomažu u borbi protiv kriminala. Nadzor grada trebao bi se u budućnosti povećati, s obzirom na 1,4 milijarde rubalja (20 milijuna dolara) koji su dodijeljeni za instaliranje kamera na gradske vlakove podzemne željeznice.

Ranije ovog mjeseca, jedna Moskovljanka najavila je da će tužiti ured gradonačelnika za iznos od 100.000 rubalja (1.300 američkih dolara), nakon što je tvrdila da je na ”dark webu” (skrivenim dijelovima interneta) mogla kupiti točne i precizne podatke o vlastitom kretanju gradom, koji su procurili iz gradskog jedinstvenog skladišnog centra, gdje se pohranjuju sve snimke. Navode je opovrgnulo moskovsko Odjeljenje za informacijsku tehnologiju, koje tvrdi da su snimke gradskog nadzornog sustava samo “slike” te da ne sadrže osobne podatke građana.

Prepoznavanje licaŠpijunaža
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zbunjnj
3 godine prije

Pa to i stotine drugih stvari se vec 20g najavljuju u holivudskim filmovima. Najvaznije je da se sve radi za nase dobro i da to uvijek ankete pokazu.

Vrane
3 godine prije

U budućnosti će se tehnologija koristiti za predviđanje nastanka gužvi i protoka javnog prijevoza.
Uvijek treba imati dobar razlog za ovčice 😂😂😂😂

Bosanac
3 godine prije

…..i tako propade TV Emisija Candid Camera https://youtu.be/Pddhxu1Yl2g

3 godine prije zadnji put uredio Bosanac
Stara kuka
3 godine prije

193.000 kamera? London, prijestolnica “demokratske” Britanije i grad za četvrtinu manji od Moskve (9 prema 12 milijuna) ima 628.000 kamera u vlasništvu grada. Time je London treći najnadgledanij grad u svijetu i jedini među prvih petnaest koji nije u Kini. Pa ipak London ima za trećinu veću stopu kriminala od Moskve (indeks kriminala je 52:39). Čak i Bagdad ima više kamera po glavi stanovika od Moskve, a rekorder je kineski grad Taiyuan koji na 3,9 milijuna stanovnika ima 465.000 gradskih kamera. Ovo navedeno su samo kamere u vlasništvu grada odnosno one koje gradovi i njihove uprave postavljaju. Treba voditi računa da mnoge firme, banke stambene zgrade pa i privatni stambeni objekti imaju svoj nadzorni sustav s kamerama, kao i svaki bankomat. Tako da je broj instaliranih nadzornih kamera znatno veći nego ove brojke. Inače samo Kina je 2017. već imala oko 176 milijuna instaliranih nadzornih kamera, a planiraju taj broj… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio Stara kuka
Majk Majers
3 godine prije

A ja mislija da je Putin drukčiji, da voli narod i da radi kontra zlikovaca hehe. Kako to, kako to?

Max
3 godine prije

Svi hoće totalni nadzor

jfvnfriuvnrjgviuenrf
3 godine prije

Ma ne, niti govora, ne vlada ista sila Rusijom kao i ostatkom svijeta, buuuuahahaha……….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI