Moskva će NAPUSTITI Međunarodnu svemirsku postaju 2025. godine, ukoliko Washington ne ukine restriktivne sankcije, kaže ruski svemirski šef

Medjunarodna svemirka postaja
77 komentara

Moskva će se povući iz projekta Međunarodne svemirske postaje 2025. ako Washington nastavi uvoditi sankcije protiv ruskog svemirskog sektora, s tim da zemlja sada planira značajne planove za istraživanje svemira bez SAD-a.

To je rekao Dmitrij Rogozin, čelnik državne svemirske agencije Roscosmos, koji je u ponedjeljak razgovarao s političarima o frustracijama vođenja korporacije dok je pod sankcijama.

“Lopta je na terenu naših američkih partnera. Ako sankcije protiv Raketno-svemirskog centra Progress i TsNIIMash i dalje budu na snazi, pitanje povlačenja Rusije s ISS-a bit će odgovornost naših američkih partnera“, rekao je.

Dalje je objasnio da se sankcije moraju odmah ukinuti; u suprotnom, Rusija će odbiti suradnju sa SAD-om i rasporedit će vlastitu postaju u svemir.

ISS, koji je pokrenut 1998. godine, zajednički je projekt NASA-e i Roscosmosa, s JAXA-om (Japan), ESA-om (Europa) i CSA-om (Kanada). U svakoj ekspediciji dominiraju astronauti i kozmonauti iz SAD-a i Rusije.

Međutim, unatoč aktivnom sudjelovanju Moskve na ISS-u, Kremlj već dugo govori o ideji ROSS-a, orbitalnog svemirskog satelita samo za Ruse. Predsjednik Vladimir Putin potpisao je planove ranije ove godine, a nakon dovršetka sastojat će se od tri do sedam modula i moći će primiti do četiri osobe.

Prošle je godine Vladimir Solovjev, prvi zamjenik direktora RSC Energia, operatora za ruski segment ISS-a, objasnio da se trenutni orbitalni satelit raspada, pa bi nova alternativa trebala biti prioritet.

“Do 2025. Rusija ima obveze sudjelovati u programu ISS”, rekao je. “Već postoji nekoliko elemenata koji su ozbiljno oštećeni i koji se ne koriste. Mnogi od njih nisu zamjenjivi. Nakon 2025. predviđamo lavovski kvar brojnih elemenata na brodu ISS.”

Kako stvari stoje, sankcije Washingtona protiv Moskve stvaraju ozbiljne probleme ruskom svemirskom programu. Prema Rogozinu, Roscosmos se bori s lansiranjem određenih satelita, zbog nedostatka jednog određenog mikročipa koji se ne može isporučiti zbog ekonomskih mjera.

“Imamo više nego dovoljno raketa, ali nemamo što lansirati”, objasnio je Rogozin.

SAD su počele uvoditi sankcije Rusiji u ožujku 2014., nakon ponovnog pripajanja Krima Rusiji. Washington, kao i većina zapadnog svijeta, smatra da je to ilegalna aneksija. U sklopu sankcija, Rusiji je zabranjen uvoz oružja i drugih tehnologija obrambenog sektora iz Amerike.

Međutim, usprkos očitom udaljavanju Rusije od svemirske suradnje sa SAD-om, čini se da Moskva ne želi ići sama u kozmos. U ožujku je Roscosmos potpisao memorandum kojim je pristao stvoriti međunarodnu lunarnu istraživačku stanicu s kineskom svemirskom agencijom, kineskom Nacionalnom svemirskom upravom. Prema Rusima, mjesečeva baza bit će “kompleks eksperimentalnih i istraživačkih objekata”.

ISSmoskva
Pretplatiti se
Obavijesti o
77 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Vlado Banja Luka
2 godine prije

Tzv Međunarodna svemirska stanica ne postoji. Sve se snima u replici te stanice u ogromnom bazenu u Hjustonu. NASA čak i ne krije da tako nešto postoji, samo kaže da ta replika i taj bazen služe za treninge. Zato na brojnim snimcima sa MSS vidimo balončiće vazduha. Neki “astronauti” su se čak i zamalo udavili. Rusi su po inerciji učestvovali u ovoj laži. Još od sovjetskog doba. Sad polako izlaze iz svega. Samo neće da kažu da je sve budalaština, nego se eto, kao, povlače zbog sankcija i izostanka dogovora. U sklopu ove tvrdnje ide i izjava Rogozina (ima na Logičnom) od juče da Mask izmišlja bajke kako će poslati ljude na Mars do 2025. godine. Bajka je i NASA izjava da će poslati ljude, tj žene, na Mjesec 2024.godine u projektu Artemida.

Trgup
2 godine prije

“kaže ruski šef svemirac”😀

Grdi
2 godine prije

Braca rusi su vec trebali se povuci odavno kad su ih ameri poceli prcati …… i by the way, trebaju prestati amerima prodavati one raketne motore, imaju kineze, indijce ili irance kao dobre kupce ………..

Box
2 godine prije

Idu Rusi sa Kinezima na Mjesec. Više je bilo i vrijeme da čovjek zakorači po mjesecu. 👽

nekoime
2 godine prije

U sklopu novog svemirskog programa, Ameri buju intenzivno lajali na Mjesec.

rdnbgpisnrpbngtbptrb
2 godine prije

Hahaha, kako hebu jego u zakmo sa ovim kao sukobom istih varana…………….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI