fbpx

Moskva i Vatikan zajedno protiv liberalizma i fragmentacije katoličkog i pravoslavnog svijeta

Mitropolit Hilarion i papa Franjo u Vatikanu

Povodom četvrte obljetnice povijesnog susreta pape Franje s patrijarhom Moskve i cijele Rusije Kirillom, 13. veljače se delegacija iz Moskve, predvođena mitropolitom Hilarionom, zaustavila se u Vatikanu kako bi potvrdila katoličko-pravoslavni dijalog i zajednički provedene projekte, te raspravljalo o međunarodnim pitanjima koje ujedinjuju agende Svete Stolice i Kremlja.

Jedno od gorućih pitanja za dvije najvažnije kršćanske konfesije je i suprotstavljanje prodoru protestantskih crkvi sa sjedištima i Sjedinjenim Državama, što dovodi do osipanja vjernika Rimokatoličke crkve, dok je za Moskvu važnija tema fragmentacija pravoslavnog svijeta i razgovori o autokefalnosti nekanonskih crkvi koje podržava Carigradski patrijarh Bartolomej.

Službeni dio susreta

Kako prenose vatikanski mediji, tijekom važnog bilateralnog procesa razgovaralo se o programima koji su provedeni u četiri godine od službenog početka suradnje. Prema Hilarionu, Moskovska patrijaršija i Sveta Stolica do sada su svoje napore usredotočili na zajedničke inicijative kulturnog, socijalnog i humanitarnog karaktera, ali ambicija je i želja obojice da prošire opseg djelovanja na globalnoj razini, baveći se drugim pitanjima i većom pažnjom po pitanju progonjenih kršćana u svijetu.

Mitropolit je izložio papi projekt posvećen sirijskoj djeci koja su pretrpjela ratne strahote, terorističku okupaciju i ostala su osakaćena tijekom rata i ere „kalifata“ Abu Bakra Al-Bagdadija, kada su im „šerijatski sudovi“ sjekli ruke zbog „nedozvoljenog ponašanja“.

U temelju plana, kojeg je osmislila Moskovska patrijaršija, postoji volja da se pomogne toj djeci implantacijom sofisticiranih proteza koje im mogu omogućiti da povrate motoričke sposobnosti i pokretljivost. Mitropolit želi uključiti Katoličku crkvu iz dva razloga, da produbi suradnju s Vatikanom na humanitarnom području, što je kamen temeljac dokumenta iz Havane, tako da podijele troškove kako bi cijela operacija bila održivija i izvediva.

Što se tiče situacije na Bliskom istoku, Hilarion je rekao da je tamo u tijeku “genocid nad kršćanima” i da je upravo to motiv zbližavanja dviju crkava. Ali bilo je prostora i za raspravu o Zapadu, „pretvorenog iz kolijevke kršćanstva u bastion nihilizma i u osnovi protukršćanskih društvenih i političkih projekata“.

Bitka protiv dekristijanizacije europske civilizacije predstavlja još jednu temu obrađenu prije četiri godine u Havani i zbog izvrsnih i konkretnih rezultata dobivenih na humanitarnoj i ekumenskoj razini došlo je vrijeme da se ispita učinkovitost svetog saveza novog stoljeća na najneprijateljskijem polju, na Zapadu, rekla su dvojica vjerskih poglavara.

Tko je mitropolit Hilarion

Mitropolit Hilarion, zvani Grigorij Valerjevič Alfejev, mladi je i karizmatični mitropolit. Rođen je 1966. godine i brzo se popeo na vrh Moskovske patrijaršije, gdje je postao čelnik odjela za vanjske poslove i stalni član Svetog sinoda od 2009. godine.

Ugledan autor s preko 600 publikacija i vješt diplomat, može se smatrati državnim tajnikom Moskovske patrijaršije, kolega vatikanskog tajnika Pietra Parolina. Nepokolebljivi je zagovornik dijaloga između Prvog i Trećeg Rima i antisektaške bitke  Kremlja. Hilarion je jedna od najvažnijih sivih eminencija u Putinovoj službi, odgovoran za obnovu dijaloga katolika i pravoslavaca i dao je veliki zamah vraćanju religijskog diskursa u geopolitičkoj viziji Moskve, koja se s padom utjecaja iz vremena Sovjetskog Saveza vratila doživljavanju sebe kao duhovnog nasljednika Carigrada ili Trećim Rimom.

Geopolitička bitka

Ranije smo pojasnili kako procesi fragmentacije u pravoslavnom svijetu imaju vrlo malo veze s religijom i dio su geopolitičke bitke Washingtona, baš kao što je to „otimanje“ vjernika Rimokatoličke crkve u Latinskoj Americi, koji masovno prelaze u protestantske crkve, često i sekte, kojima je sjedište u Americi.

Hilarion je Rim posjetio 2018. i tada se papa Franjo sastao s delegacijom Moskovske patrijaršije. To je bio susret u jeku sukoba s frakcijom u Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi-Kijevske patrijaršije, koja je tražila priznanje autonomije od Moskovske patrijaršije, a papa je otvoreno podržao prorusku frakciju.

Primivši tada skupinu Rusa pod vodstvom mitropolita Hilariona, na kraju bratskog posjeta Vatikanu, papa Franjo je rekao: “U vašoj nazočnosti, posebno pred vama, dragi brate, još jednom želim naglasiti da Katolička crkva nikada neće dopustiti da djela s bilo koje strane izazovu podjele. Nećemo to dopustiti. Ja to ne želim. U Rusiji postoji samo jedna patrijaršija, vaša, i nećemo priznati nijednu drugu.”

Primjedbe pape su bile svečane i smislene, također zato što pitanje “ukrajinske autokefalnosti” izaziva vrlo ozbiljnu krizu u pravoslavnom svijetu. Ukrajinski biskupi koji su zagovornici razdvajanja, poput patrijarha Filareta, ali i mnogi prelati tada s nadležnostima vezanim za Moskvu, čekali su „Tomos“ o autokefalnosti kojeg je carigradski patrijarh Bartolomej na kraju dodijelio Kijevu na 1030. obljetnicu krštenja Kijevske Rusije, koje se dogodilo 988. godine.

Čini se da stav pape Franje, koji je ostao isti, ide protiv namjera koje su pripisane Bartolomeju, univerzalnom “primatu” pravoslavaca. Štoviše, papa je tada s Rusima ponovio da se bez sumnje unijatizam ne može smatrati prihvatljivom metodom postizanja crkvenog jedinstva, obzirom na današnje odnose pravoslavaca i katolika. Umjesto toga, papa je napomenuo da je samo bratski dijalog put ka većem jedinstvu.

Riječi pape su bile upozorenje i za ukrajinske grkokatolike.

“Katoličke crkve ne bi se trebale miješati u unutarnje stvari Ruske pravoslavne crkve, posebno iz političkih razloga. Ovo je moj stav i trenutni stav Svete stolice. Oni koji postupaju drugačije, ne podvrgavaju se Svetoj stolici”, rekao je papa u onome što je zvučala gotovo kao ekskomunikacija za one koji ne budu poslušni.

Neposredno prije nego što je otišao u Rim, mitropolit Hilarion, desna ruka moskovskog patrijarha Kirila, govorio je protiv ukrajinskih “unijata”, koji su, prema njegovom mišljenju, odgovorni za pokušaje Kijeva da ostvari autokefalnost, što je cilj ukrajinskih političara i bivšeg predsjednika Porošenka.

Prema Hilarionu, “retorika povezana s projektom takozvane jedne autonomne crkve u Ukrajini često je povezana s grčkom-katoličkim Ukrajincima, na čelu s nadbiskupom Svjatoslavom Ševčukom. Potonji je nastavljao davati izjave u prilog projekta autokefalnosti Ukrajinske pravoslavne crkve, rekavši da se jedinstvo ove crkve treba temeljiti na nasljedniku apostola Petra, a to je papa u Rimu. Riječi pape Franje stoga su bile izravan odgovor u prilog Hilarionovoj izjavi.

Mitropolit je tada došao objasniti papi zašto se moskovski patrijarh Kiril neće pridružiti papi Franji i patrijarhu Bartolomeju na proslavama svetog Nikole u Bariju, koje su se održale u srpnju 2018. U svjetlu “ukrajinskog pitanja” razumljivo je da ruski patrijarh želi izbjeći kontakt sa svojim “velikim bratom” Bartolomejem, kojeg ruski tisak i dalje opisuje, posebno sada, kao poglavara marginalne grčke pravoslavne zajednice u Turskoj, a ne poglavara svih pravoslavnih vjernika.

Kontroverza protiv “turskog patrijarha”, kako se Bartolomej često spominje u ruskim medijima, nije ništa novo u odnosima ruskih i grčkih pravoslavaca. Naime, 2016. je to pitanje bilo razlog ruskog odbijanja sudjelovanja na prvom povijesnom svepravoslavnom saboru na Kreti, koji je zbog toga i propao.

Istovremeno, mitropolit Hilarion je prije  dvije godine dao je do znanja da je novi susret između Franje i Kirila više nego poželjan i nije isključeno da su iza zatvorenih vrata dvojica vjerskih poglavara razgovarala o terminu tog susreta. Nema sumnje da su, nakon odluke carigradskog patrijarha Bartolomeja da prizna autokefalnost Ukrajinske pravoslavne crkve, ali u državnim, a ne kanonskim granicama, što je presedan u pravoslavnom svijetu, teme bile i situacija u Crnoj Gori i nešto manje Makedoniji, kao što je Vatikan zainteresiran za ruska iskustva u borbi protiv „sektaštva“, kako u Rusiji vide prelazak vjernika u protestantske crkve, iako su tamo puno manje zastupljene nego u Europi i Latinskoj Americi, a u posljednje vrijeme i u Aziji.

Bivši i najnoviji posjet Rusa u Rimu čine susret pape Franje i patrijarha Moskve i cijele Rusije Kirila sve bližim. Za sada nema naznaka kada bi se i pod kojim okolnostima sastanak mogao održati. Ono što je ipak jasno jest da će se to dogoditi na neutralnom terenu, dakle ni u Moskvi ni u Rimu. No, najnoviji susret formalno „ministra vanjskih poslova“ Moskovske patrijaršije Rimu sugerira da bi se to moglo dogoditi prije nego se očekuje.

ANALIZA: Pravoslavni raskol istočnih Slavena nema veze s religijom već geopolitikom

 

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
90 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
7 mjeseci prije

U u Kubi káď su predstavnici katolické i pravoslavné církve imali sastanak došlo je do dogovora dá katolická Crkva předá svoj sistem upravljanja pravoslavnoj církvi.Raspad Říma je u fázi, katolická Crkva ce preseliti do Arménie i Onda ce bití u potpunoj kontrolu pravoslavné církve.Nista novo,proces preformacije katolické církve je u tijeku.Jos dá soomenem, vidím clanke oko Erdogana, Turské oko nové situacije u Siriji.Gospodo,pisao sám dávno dá ide raspad Nato,raspad Turské.Erdogan samo provodi ono sto Mora, Turska Kao najbrojnija armáda u Natu biti ce prvá klividirana a potom své ostalo.A už své to lLukasenku sú daní odbrojani

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
7 mjeseci prije

Milance, to programiraju kreatori monoteizma ili ???

Koba
Gost
Koba
7 mjeseci prije

Da li ste vi nezakoniti sin Dejana Lučića?

aewrfewfruowefioweodioqwede
Gost
aewrfewfruowefioweodioqwede
7 mjeseci prije

Ne podsmijavati se Lučiću, vizionaru u nekim stvarima.

Koba
Gost
Koba
7 mjeseci prije

O nisam ni sumnjao. Eto samo što netko završi na TV ekranima, a netko na krevetu jagomira.

Mister x
Gost
Mister x
7 mjeseci prije

Tko će kome,nego svoj svome!

Brainstorm
Gost
Brainstorm
7 mjeseci prije

zasto staljinizam i carizam u rusiji? zasto fasisticke diktature i marksisticke gerile po katolickim zemljama?
zato jer obje crkve naucavaju ocekivanje intervencije odozgo.
dok god crkve krse 2. boziju zapovijed, davanje lika onome iznad, dotad ce njihovi vjernici pasivno cekati, trpjeti, sutjeti, podsvjesno pa svjesno lagati, camiti u siromastvu.
kljuc svega je da je bog predstavljan kao stvoritelj, sudac i vladar.
ali publiku ne zanima vjera nego politika i geopolitika pa ce se tako navijati.

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
7 mjeseci prije

Bez monoteisticke crkve nebi bilo puno ratova, zato je ona tu.

Piretis
Member
Piretis
7 mjeseci prije

@Brainstorm- Bravo. Konačno da se netko sjeti druge zapovjedi, jer gle čuda obje gore spomenute crkve ju previđaju.

furest
Gost
furest
7 mjeseci prije

papa je podrzao proruski koncept, ne defregmentacije paravoslavnih crkava , mislim da je taj koncept pogresan , Moskva bi trebala imati koncept Moskve kao centar pravoslavlja a dogovoriti sa ostalim pravoslavnim crkvama taj koncept a ne podrzava dosadasnj koncept koji se temelji na nepravdi i neodrzivosti gdje odredjene crkve imaju nadleznost za vise naroda

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
7 mjeseci prije

hebes biblijske koncepte.

Davor
Gost
Davor
7 mjeseci prije

Babilon Veliki,majka svih bludnica(svijet religija otuđen od Boga ,s temeljnim religioznim dogmama iz drevnog Babilona)…Bludnica koja jaše Divlju Zvijer(svjetski politički sustav).
Ali vrlo skoro će je ta ista Zvijer(UN) i vodeće sile svijeta(10 rogova), “raščerečit,satrt i spalit” i nikad je više neće biti, jer je moćan Bog koji je osudio zbog svih zlodjela,ubojstava,čaranja i progonstava pravednih i istinoljubivih ljudi….(otkrivenje 17 i 18 poglavlje)

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
7 mjeseci prije

Kako bi rekao Subaru, dobro si programiran, Nije to u RAM , random access memory, nego u ROM, read only memory. Ova druga se neda izbrisati.

Davor
Gost
Davor
7 mjeseci prije

Točno,to je tako kad 100% znaš da znaš.

shumadinac
Member
7 mjeseci prije

Neka se dogovore da li se krsti sa leva na desno ili obrnuto pa celoj planeti da svane…

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
7 mjeseci prije

@shumy :
Imaju obojica bolove u krstima ?
Hillary se prerušava u metropolita,
a Bartolomej sa Tomosom
nema šanse protiv Franje s Vespom-350 ?

shumadinac
Member
7 mjeseci prije

Čini mi se Umpy da ih nešto drugo više boli od krstiju.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
7 mjeseci prije

Protiv bolova u prepunom novčaniku
nije pronadjen lijek !

neznanje
Gost
neznanje
7 mjeseci prije

Papa Franjo i pun novčanik? Umpa gdje ti je Vitez od kisele štrudle?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
7 mjeseci prije

@neznanje :
Dupli Skalp sjedi pokraj totema s vračem koji je maloprije plesom zvao kišu,popravlja kišobrane i raspravljaju o reliziji uz zajedničko puštanje vijetrova .

Suze Roni
Gost
Suze Roni
7 mjeseci prije

Franjo je stara komunjara.I da je obrnuto, Bartolomej ne bi imao sanse. Zna Franjo kako gurnuti klip u zbice protivniku.

Ico
Gost
Ico
7 mjeseci prije

Ako su nam žene sestre, kese nam nisu braća!

shumadinac
Member
7 mjeseci prije

Kese definitivno jesu različite ali je “žena” (ona koja donosi pare) jedna.

neznanje
Gost
neznanje
7 mjeseci prije

Hebiga dečki, zar nije jedan Bog? Svi ga prodaju na: “Majke mi!”. Naj bolji proizvod: ne treba ti reklama, nitko ga nije vidio, nitko dodirnuo niti omirisao, nitko nema reklamaciju, a ide ko halva. Svi trgovci su isti. Imaju naj bolju robu po naj nižoj cijeni. Borba za kupca nikad žešća, a kupaca k’o gov.na, a trgovci k’o trgovci. Čak i skonto daju ali na tari varaju sve da je milina. A narod? Narod glup k’o ponoć. Ne shvaća da se Bog, i sva molitva Bogu, nosi u sebi. Ne shvaća da ga nikakva molitva ne iskupljuje, već samo ponašanje po Božjem zakonu:” Voli bližnjeg k’o samoga sebe”! Narod kupuje oproste a “Božji predstavnici na Zemlji” ih prodaju šakom i kapom. Hebi ga Bože, zar nisu svi isti?

shumadinac
Member
7 mjeseci prije

Ironija, zar ne? Ne može se reći da nema pozitivnih aspekata koji su danas dostupni i na druge načine. Ali na štetnima drže monopol.
Osnovno pitanje ostaje: kako da prihvatimo kao ispravno to što nas uče kad međusobno ne mogu da definišu šta je ispravno? Pri tom ne mislim na onog sveštenika koji tvrdi da je pedofilija prihvatljivija od abortusa…

aewrfewfruowefioweodioqwede
Gost
aewrfewfruowefioweodioqwede
7 mjeseci prije

Šumi, izgleda da je tama dala tvojima dozvolu za homogeniziranje ko devedesetih. Veli Miloš “Nisu iskljućene ni oružane bitke” a danas Vučko veli “Za nas rat nije opcija ali ne može biti kapitulacije”, te litije, te Dodiđa. Sve mi se čini da ovih tri desetljeća nije prošlo badava pa će se povjest opet ponavljati, uskoro. Ne može tama na Balkanu ništa bez tvojih.

shumadinac
Member
7 mjeseci prije

Subaru, razmisli još tri puta o ovome što si napisao: “Šumi, izgleda da je tama dala tvojima dozvolu za homogeniziranje ko devedesetih”. Razmisli KAKO je došlo do homogenizacije.

sdfviefsvesifvefvefvegergidfivenvuer
Gost
sdfviefsvesifvefvefvegergidfivenvuer
7 mjeseci prije

Aha Šumi, slabo ja vidim i slabo me pamčenje služi i ne znam tko je to posvadio balkanska plemena i za koga su radili trojica poglavica. Najsmješnije mi je kad Dodiđa izvrsno kontrira onima koji mu pokloniše državu, kao glumi opoziciju sistemu čiji je podanik. Bude interesatno vidjeti što je tama spremila za ovaj put, tko će biti miljenik, tko skriveni stalni miljenik, tko iznenađenje, tko će opet popušiti, tko će biti novi igrač. Tvoji uvijek zaplaše sve ostale a onda stvor podijeli karte dok poglavice dreče suprotno skrivajući od naroda što ih čeka. Karađaja nije skrivao, odmah se pohvalio da će dobiti državu na poklon za dobro odrađen posao. Đuki je nedavno dobio najveću nagradu baj pinokio pipl in đurop, njihove je krvi jer se to daje samo braći po krvi. Interesira me što su zamislili u Švarc Gori, koji je tijek događaja. Ne trebaš se brinuti za svoje, vi ste miljenici odavno.

neznanje
Gost
neznanje
7 mjeseci prije

Shumi
Sve je tu puno licemjerja sa svih strana. Farsa na koju svi pristaju i igraju svoe uloge. Scenario je jednostavan: plati, i priznaj mene za glavnog božjeg trgovca, pa radi što te je volja.
Prića se o propasti civilizacije. Ovo je jedan od vidova propasti i inreresantno je da u svim civilizacijama prvi započinje, propast morala.

imalijosnade
Gost
imalijosnade
7 mjeseci prije

hahaha, super:)

Željko
Gost
Željko
7 mjeseci prije

Zna se tko je glavni, Vatikan!

mmne
Gost
mmne
7 mjeseci prije

moze sam jednak sa svima…

Kora
Gost
Kora
7 mjeseci prije

@Shumadinac

“Papi Franji” je tako svejedno s kojom se tko rukom krsti jer on ionako nije autentičan (katolički) vjernik.

Osim toga, poruke ovog “zabrinutog Pape” su stvarno više nego fantastične: prvo je on sam ispolitizirao i zaustavio završetak procesa kanonizacije Svetog Alojzija Stepinca zbog zadiranja Srpske pravoslavne crkve u unutarnje stvari Katoličke Crkve, onda je izjavio da je Irinej “veliki Patrijarh” (valjda zato jer ovaj zagovara Veliku Srbiju), a sad je još dodao i da se Katolici ne bi trebali miješati u unutarnje stvari Ruske pravoslavne crkve, posebno iz političkih razloga 😂👍

jupiter
Gost
jupiter
7 mjeseci prije

jel ze zezas ili ozbiljno?

sdfviefsvesifvefvefvegergidfivenvuer
Gost
sdfviefsvesifvefvefvegergidfivenvuer
7 mjeseci prije

Kora je najači katolik ovdje, ako ne glumi ono što nije. Čini mi se da sam je vidio u katedrali neki dan, poklonila se sjenama kardinala.

Ora
Gost
Ora
7 mjeseci prije

Vidi se da su fina gospoda, lijepo se rukuju i daruju knjižice da skrate vrijeme preko ljetnih praznika, a i dobro su obučeni, sigurno im je dobro ide u životu, nisu preskočili niti jedan obrok. Pitam se što prodaju?

protiv dijalogu
Gost
protiv dijalogu
7 mjeseci prije

Katoliki i pravoslavci ne smeju se dogovarati, razgovarati i moraju biti odvojeni

mmne
Gost
mmne
7 mjeseci prije

docim katoliCi i pravoslavci da!

Zuzu
Gost
Zuzu
7 mjeseci prije

Pa to je tek nedavno uvedeno kao I krstenje sa tri prsta(raskolnici se nesto kao bunili).
Patrijarh Nikon 17.stoljece.

Weteran
Gost
Weteran
7 mjeseci prije

Pravoslavlje je jedina konkretna Prepreka točku Globalizma i Globalističkoj Eliti!?
Spas Evrope i Evropskog čoveka je u pridruživanju Bogomolećim litijama na terenu Crne Gore i Brdovitog Balkana!
Francisko Če Gevara jeste drugačiji?!

aewrfewfruowefioweodioqwede
Gost
aewrfewfruowefioweodioqwede
7 mjeseci prije

Budeš vidio gdje će to sve odvesti, onda češ uvidjeti da ne vidiš toliko dobro več da si programiran, ako i to………

Alen
Gost
Alen
7 mjeseci prije

Tačno weteran jedina prepreka , za evropu nema spasa , to znas , nikad ga nije ni bilo , davno je to rješeno..

Brave new world
Gost
Brave new world
7 mjeseci prije

Weteran, oce li litije po crnoj gori dirnuti srca odmetnutih protestanata po evropama? Moš misliti, već su se raznježili i kleče na soli.

eto
Gost
eto
7 mjeseci prije

Vaš komentar…Nece, zato ce ih dirnuti rika hodza sa prepravljenih crkava u Briselu, Parizu, Stokholmu, …

Kgfjč
Gost
Kgfjč
7 mjeseci prije

Koji pokemoni

cool
Gost
cool
7 mjeseci prije

Konačno više i vrijeme je !

Suze Roni
Gost
Suze Roni
7 mjeseci prije

Franjo komunist glumata. Bagra u Vatikanu je u savezu sa Rothschildima.Oni im lovu oplodjuju

aewrfewfruowefioweodioqwede
Gost
aewrfewfruowefioweodioqwede
7 mjeseci prije

A što radi zekskraten štern na vrhu najviše crkve u Moskvi?????

Zuzu
Gost
Zuzu
7 mjeseci prije

Gledam jucer dokumentarce (ruski), gdje dokazuje da pravoslavlje slavi Prav ili bozanski relm Slavena, a ne Krista.
Pa dalje kaze da Knez Vladimir koji je pokrstio Rusiju ustvari Kazar (Rabinovic).
I nije Knez nego Kagan.

sdfviefsvesifvefvefvegergidfivenvuer
Gost
sdfviefsvesifvefvefvegergidfivenvuer
7 mjeseci prije

Nije valjda da si mislio da je bio rus, da je to bio ostali bi ono što su bili prije nasilnog pokrštavanja i pokoravanja stvorovoj religiji. Kad već voliš čitati pročitaj Udar Ruskih Bogova od Istarhova, bit će ti puno toga jasnije.

Zuzu
Gost
Zuzu
7 mjeseci prije

Hvala na preporuci, ver procitano. Mozda nesto drugo za citanje?

imalijosnade
Gost
imalijosnade
7 mjeseci prije

heheheheje

imalijosnade
Gost
imalijosnade
7 mjeseci prije

Ovom Vatokanu ja ništa ne vjerujem. Čak u slobodnijim zemljama katolički web bez ustezanja izjavljuje da je bergoglio NWO igrač!
Imam sliku gdje se
bergoglio rukuje sa zuckerbergo- tu se vidi u pogledima u očima kako su bliski i kako biologija štima…

Malomorgen
Gost
Malomorgen
7 mjeseci prije

A crnom u suknji verujes?……… 😂😂😂

imalijosnade
Gost
imalijosnade
7 mjeseci prije

Malomorgen, danas svjet ima dvojicu zivućih papa! čudno malo aah !? predhodniku su rekli: silazi ili objavit ćemo sve o pedomafiji i još tovar drugih inkriminacija- prvi je odmah odstupio! drugi mjenja i očenaš i kanon i šta sve ne… imam upravo pored sebe knjigu o bergolgliiu ” papa diktator” njemacki – der diktator papst” – može se kupit na amazonu 24.€. izdana je od njegovog blidkog suradnika i poznavaoca malteskog templarskog knights reda; pod Pseudonimom Marcantonio Colonna ( mada je poslije razotkriveno ko se krije pod tim pseudonimom…) Das Buch „Der Diktator Papst” … njegov u to vrijeme nadređeni, dok ova jos nije ni postao papa jezuitski general (tz.crni papa) Jesuitengeneral Kolvenbach: „Bergoglio nicht geeignet, Bischof zu werden“ =[Jezuitski general Kolvenbach:”Bergoglio nije prikladan za biskupa” ] sve to mozeš fino naći u google- upišeš te pojmove i ides direkt na katolički list “kotolisches info.de” i onda se dobro informišeš, ako ti se da plivati, gdje je voda duboka a i mutna a ne se ubacivati u komentar čisto iz povrede taštine i ega…
a za ovog drugog u crnim mantijsma neznam puno.. sve je to ista ekipa..

Kora
Gost
Kora
7 mjeseci prije

@imalijosnade

Odličan komentar. Potpuno se slažem s Vama. Ova dvojica – Bergoglio i Hilarion – definitivno jesu “ista ekipa” i nijedan nema ništa zajedničko s autentičnom vjerom, odnosno Jednom Svetom Katoličkom i Apostolskom Crkvom.

imalijosnade
Gost
imalijosnade
7 mjeseci prije

strasna si sa ovo: “jednom svetom katolic..” ja kad bi ti .. al neću. poslušaj malo na tube: ‘ehi murare (ameya records)’ opusti se I ne vodi unutarnji dijalog. to će bit na sanskritu jeziku tvojih predaka, al sve ćeš opet razumjeti .. 😊 kao da odnekud znaš…

x@y
Gost
x@y
7 mjeseci prije

imalijosnade

Koji je Papa po Vama bio najkorektniji Papa i koji nije skrivao pedomafiju?
Ne branim ovu dvojicu, i smatram ih suučesnicima pedokriminala, tako da sam time sve rekao.

Btw. I da li možete sa sigurnošću tvrdit da toga istog nije prisutno i u pravoslavlju i islamu?

imalijosnade
Gost
imalijosnade
7 mjeseci prije

evo ti plus

aewrfewfruowefioweodioqwede
Gost
aewrfewfruowefioweodioqwede
7 mjeseci prije

Moskva ako nastavi “približavanje” može očekivati galiciziranje.

Mozart
Gost
Mozart
7 mjeseci prije

Globalizam i neoliberalizam je corona virus za ljudsku civilizaciju,obitelj,djecu,drzave suverene. Destruktivno djelo bankstersa i unistenje srednje klase, sirenje dekadentnih ideja i pokreta. Svega ludoga najmanje brige za radnicku srednju klasu koja zeli raditi 8 sati i zivjeti od rada. Parade muskarcina, me too pokreti tip ne dirati zene i mentalno kastriranje muskaraca. Treci spol, wc za treci spol, mijenjanje spola i trans ludilo i zbunjivanje djece.
Podrska ujedinjenju krscanstva istoka i zapada u jednu moralnu iskrenu isusovu crkvu. Sretno ovima dvojici. Bravo Moskva Vatican !!!!

First Last
Gost
First Last
7 mjeseci prije

Kršćani svih zemalja, ujedinite se!
(c) K. Marx

Vatikan
Gost
Vatikan
7 mjeseci prije

Vatikan i katolicki svijet mora opet bili vodilna doktrina. U Srbiji Katolicani bili su i diskriminisani, stigmatizoovani i zapostavljeni od pravoslavca.

Jole Prvi
Gost
Jole Prvi
7 mjeseci prije

Vatikanom orgija perverzna oligarhija koja nema nikakve veze sa Bogom,Prije će biti sa Sotonom.I ova komunjara Franjo ,najgori neoliberalni izrod,najavio je sinodu 2022g,a glavna tema će biti podupiranje migranata iz svijeta.
Umjesto da se bave svojom konfesijom i masovnim napuštanjem RKC od vjernika,oni su si uzeli zadatak da uništavaju stare kršćanske države tako da guraju nasilne migracije u kojima je većina migranata muslimanske vjere.
To nema ze sa Bogom,nego isključivo sa politikom.Sotona je tamo davno zauzeo centralno mjesto,a papa Franjo je njegov Mefisto.Meni je sve odavno jasno,a zadnji čavao koji su zabili svojim vjernicima u Europi je napuštanje
kršćanskih temelja Europe,kojima nije bilo mjesto u EU ugovorima jer ih se ta klerikalna veleizdajnička banda sama odrekla.

Davor
Gost
Davor
7 mjeseci prije

Oni su Sotonino leglo od 4 stoljeća,kad ih je utemeljio car Konstantin na tadašnjoj sinodi. Prihvatili su mnoge dogme pogana, te je tako Konstantin napravio Državnu opću(tj.katoličku) religiju. Konstantin je jedino progonio malobrojne biskupe koji nisu htjeli odstupiti od Kristovog nauka. Velika većina se prodala za položaj i novce i imunitet…ali tako su potvrdili da su prorečeni “otpad” i kukolj…. Današnje dogme katolika.pravoslavaca,protestanata su 90% poganske,a najviše od svih iskače babilonski kult sunca ,medij u obožavanju sotone. Križevi su drevni simboli sunca, uzeli su 25.12. To je drevni dan rođenja Sunca,bogova Mitre,Nimroda… Zatim uzeli su nedjelju kao sedmi dan,u biti još se taj dan u nekim jezicima ističe kao dan sunca….eng.sunday…de.zontag….
Krštena voda,zvona,stotine svetaca(bogova)kipova…sve su to babilonski običaji

Piretis
Member
Piretis
7 mjeseci prije

Pitam se zašto li su ova dvojica crkvenih poglavara uz teme koje se tiču njihovih crkava raspravljali o možebitnoj protestantskoj ugrozi. Ne bi li bilo bolje da su uključili i treću ,protestantsku, stranu. Problemi kršćanstva su zajednički pa bi bilo za očekivati da su i rješenja zajednička. A izazovi pred kojima se nalazi današnje kršćanstvo traže zajedništvo po svim pitanjima gdje ga je moguće postići.
Iz nekog, meni nerazumljivog, razloga moj omiljeni autor na ovom portalu koristi svaku, pa i najmanju, priliku da protestantizam, koji je sve samo ne savršen, zaspe drvljem i kamenjem. Jesmo li mi, sljedbenici reformacije, stvarno glavna ugroza i prepreka boljem svijetu? Moje je mišljenja da nismo. A ako jesmo volio bih da netko argumentirano to iznese. Pa da se popravimo, ako je moguće.

Sion
Gost
Sion
7 mjeseci prije

Piretis,

Autor ovog teksta ne razumije da ima više denominacija i crkvi reformacijske baštine, niti razumije da ljudi masovno izlaze i katoličke crkve jer uviđaju da se ona više nego na Bibliji zapravo zasniva na ljudskim predajama. Svakome tko iskreno traži Boga i krene čitati Bibliju, prije ili kasnije postane jasno proturječje katoličkih dogmi u odnosu na Bibliju – počevši od osnovnog, da nam se klanjati i moliti jedino Bogu. Naravno da će onda ljudi ići tražiti dalje, a velika većina crkvi reformacijske baštine, takve kave jesu sa svim svojim slabostima, ipak su puno bliže načelima zapisanim u Bibliji.

Autor ovog teksta sve gleda kroz prizmu politike, pa sve protestante smatra ugrozom radi toga što smatra da dolaze iz Amerike, jer ne razumije da su crkve reformacijske baštine postojale prije Amerike. Autor navodi kako su se dvojica čelnika katoličke i pravoslavne crkve sastali da se između ostalog usprotive i liberalizmu, ali ne uviđa da se među kršćanima upravo ovaj papa ističe kao najveći promicatelj liberalnih vrijednosti. Upravo radi toga se konzervativna struja unutar katoličke crkve konstantno buni protiv sadašnjeg pape. Imalo ozbiljnom istraživačkom novinaru ne može promaknuti nešto tako očito. Dakle, ili je autor ovog teksta neozbiljan ili namjerno zatvara oči pred nekim stvarima da bi mogao prezentirati stanje onako kako njemu odgovara.

Za kraj, da bude sasvim jasno koliko je ovaj članak promašen. Upravo ovaj papa potiče inicijativu i poziva na suradnju sa protestantima, dok ih autor ovog teksta pokušava okarakterizirati kao sektašku ugrozu . Na kanalu youtube se može pronaći njegova video poruka upućena protestantima na nekoj velikoj kršćanskoj konferenciji. Da ne ostavljam link, ostaviti ću naziv videa: Pope Francis’ Message on Christian Unity to Pentecostal Conference. Lako se može pronaći i video cijele konferencije na kojoj gostuje papin osobni izaslanik.

Piretis
Member
Piretis
7 mjeseci prije

@Sion- Ogromna je razlika kada svećenik pred svojim vjernicima u crkvi govoreći o npr. opravdanju vjerom ističe razlike u odnosu na drugu sljedbu i razloge za stavove koje zastupa ta vjerska zajednici i kada u javnom mediju, a ovaj je takav, pročitamo o “suprotstavljanju prodoru protestantskih crkvi” ili “borbi protiv sektaštva”. Em je takav diskurs militantan (suprotstavljanje, borba) em stvara sliku kako je dotična skupina kršćana neprijatelj koga treba suzbiti.
Biti manjina, bilo koja i bilo gdje, nije najugodnija stvar. Ali se da podnijeti ako okolina nije neprijateljska. Ironično je da je okolina u RH vrlo tolerantna po vjerskim pitanjima a da tenzije stvaraju oni koje se crkva privatno ne tiče niti sa bilo kojom imaju veze.
Nikada nisam govorio, a neću ni sada, protiv bilo koje crkve kao ustanove, Mogu imati teološki odmak od vjerskih dogmi ili praksi ali to nije razlog za ocrnjivanje drugih. Najposlije, svi smo braća a nije na meni da sudim. Ima tko će.
Izgleda da nas o vjerskoj toleranciji i dalje najviše mogu naučiti Amerikanci (znam da to nije popularno mišljenje većine na ovom portalu ali što mogu). Tamo je nemoguće naći u javnom mediju izjavu u stilu prodor katoličke ili bilo koje druge crkve bez obzira da relativnu većinu protestanata. Takve se stvari ne radi, crkve se ne dijele na simpatične i one druge, jer postoji kultura vjerske tolerancije.
Budimo pošteni- biti katolik u Kini ili Jehovini Svjedok u Rusiji nije lako, biti kršćanin u Siriji ili Egiptu je opasno. Kada su ovi primjeri u pitanju svi se kršćani, ali baš svi, ujedine u borbi za prava ugroženih. Pa ako možemo podržavati male skupine u dalekim zemlja, a svakako da možemo i moramo, zašto stvaramo razdor tamo gdje ga nije bilo. Ili ja živim u nekoj pomjerenoj stvarnosti pa ne vidim očigledno?

Ime
Gost
Ime
7 mjeseci prije

I jedan i drugi su predstavnici rimske crkve koja se raskolila na istok i zapad. I jedan i drugi nisu biblijski kršćani, niti su nanovorođeni. Slijepci koji predvode slijepce. Ionako braćo živimo u doba velikog otpada, ne treba se tome čuditi. Ono što je naš posao nije da politiziramo nego da molimo i izvlačimo ljude iz vatre. Bog vas blagoslovio!

Maranatha

Kora
Gost
Kora
7 mjeseci prije

@Sion

“Autor ovog teksta ne razumije da ima više denominacija i crkvi reformacijske baštine, niti razumije da ljudi masovno izlaze i katoličke crkve jer uviđaju da se ona više nego na Bibliji zapravo zasniva na ljudskim predajama.”

Vi cionisti ste stvarno smiješni. Dajte se bar malo bolje zakamuflirajte! Ovako samo podsjećate na onu situaciju “sakrij se Mujo, vidi ti se glava”.

x@y
Gost
x@y
7 mjeseci prije

Kora

Što imaš točno protiv cionizma?
Biblija ne zagovara nikakvu mržnju, uostalom cionisti su nastali kao reakcija na “nešto”, recimo isto fundamentalističko? Gledano sa vjerske strane,naravno, obzirom da si vjernik/ca.

Btw. Koliko mi je poznato, postoji i kršćanski cionizam.

Mucke
Gost
Mucke
7 mjeseci prije

Hopla,jedan o cinjenicama koje govore da je sadasnji papa na sumnjiv nacin postao papa i da je vise nego blagonaklon prema najruznijim stranama liberalizma i drugi koji sipa drvlje i kamenje prema kinezima,rusima i islamskom svijetu.Ovo mora da je bio jako vazan sastanak cim ova dva mantijasa, (fali treci) kroz svoju sprehu ,preuzimaju ovlasti predsjednika drzava?

B. P.
Gost
B. P.
7 mjeseci prije

Gornji članak je naručen da baca maglu. Ruska pravoslavna crkva ide pod jurisdikciju Vatikana a Vatikan će u koordinaciji sa London Citi-jem prepustiti Rusima političku dominaciju svijeta (misle da su svršili sa Amerikom). Međutim, Amerika se diže iz pepela pa će London City morati bježati u Šangaj. (Vatikan je već u Onoj fazi o kojoj govori 18to poglavlje Knjige Otkrivenja)

Svemir
Gost
Svemir
7 mjeseci prije

Svi mi koji od iskona živimo ovde i sporazumevamo se istim jezikom imali smo našu vedsku Rodnu Veru. Imali smo ZNANJE koje nam je oduzeto nasilnim nametanjem judeo-hrišćanstva i drugih bliskoistočnih religija sa kojima nemamo bukvalno ničega zajedničkog.

Danas zombirani slepo navijamo za jednu od namenski podeljenih jevrejskih sekti u svrhu lakšeg vladanja nad našim narodom, i spremni smo da ritualno ginemo u ime istih bez ikakve svesti i znanja o sopstvenom poreklu i verovanjima.

Dok se ne osvestimo i ne shvatimo prevaru koja bez nas učesnika nikad ne bi ni bila moguća, neće nam biti bolje.

Zaratustra
Gost
Zaratustra
7 mjeseci prije

Svemirski komentar 🙂

Brave new world
Gost
Brave new world
7 mjeseci prije

E gledaj Svemir, to tvoje rodnovjerje se naziva poganstvo, a njegovi pristalice zalutali ljudi iliti heretici.
Jel vi ono vezujete plastove sijena pa skakućete okolo? Niko normalan nece povjerovati u ta šra…nja.

Svemir
Gost
Svemir
7 mjeseci prije

@Brave, pa neznam baš. Jel’ poganstvo nastalo pre hrišćanstva ili posle, pošto ako je nastalo pre (kao što jeste) teško da su naši ljudi sami sebe nazivali poganima, što je opet očigledno naša rodna reč.

Mnogo je verovatnije da su nazivali rimski razvrat a sa tim i religiju koje je noslio, poganstvo, dok su je okupatori ognjem i mačem nama nametali a kasnije rimski istoričari i pisari sve obrnuli naglavačke kao što i dan danas rade. Tako da ispade da ti okupatori nikad nisu bili pogani, a mi svi koji smo živeli na našim prostorima milenijumima jesmo, i jel’te nikad to nesmemo zaboraviti! Ali crkva će to oprostiti!!!

Rodna Vera nije religija već traganje za našim drevnim vedskim znanjem i spoznajama u prirodi. Kad odeš u judeo-hrišćansku crkvu, kupiš i zapališ sveću, ti vršiš “poganski” obred a veze nemaš šta čin paljenja vatre, plamen, vosak zapravo znači jer ti crkva ta korisna znanja nikada neće dati, ali za crkvu ti si mnogo dobar vernik jer poštuješ površni crkveni folklor i spreman si čak i u rat za nju da ideš.

Eeee brate moj, TO ti je vrhunac zombiranja i manipulacije nad čovečanstvom.

vladek68
Gost
vladek68
7 mjeseci prije

Bravo…Davno sam još govorio da su sukobi na ovim prostorima vjerski.Imamo 3 naroda koji govore praktički istim jezikom,iste su boje kože,a i mentalitet je donekle sličan.Jedina razlika su njihovi mitološki koncepti i običaji vezani za njih.Apsolutno NIKAD u povijesti Srbi i Hrvati nisu ratovali do 20. vijeka,čak ni u vremenima kada su ratovali svi protiv svih.Dapače,izrazito su se simpatizirali i podržavali.Stvar se donekle zakomplicirala kada su zbog turskih osvajanja dijelovi oba naroda primili islam kao mitološki koncept i umjetno formirali novi narod. Vjerskim glavešinama su trebala stoljeća da potaknu mržnju i puste zlu krv među ljude. Posljedice njihovih manipulacija osjećamo i danas, i osjećaćemo dok god budu imali moć nad neukim i frustriranim narodom koji slijedi njihove manipulacije slijepi kod zdravih očiju….

Slavonac
Gost
Slavonac
7 mjeseci prije

vladek68, otkud spominjanje Hrvata.Pa tosu po srpskoj istoriji njihovi,samo uzeli katolicku vjeru.

vladek68
Gost
vladek68
7 mjeseci prije

Svi ti vjerski poglavari su zadnji ljudski šljam.Manipulatori masama su očito počeli gubiti moć među ljudima, a njihova pohlepa nema kraja.Ali doći će dan kada će ljudi progledati i odbaciti njihove smiješne nebuloze i shvatiti da je većina ratova i zla generalno potekla od njih.Shvatiće jednom da su velebne crkve sagrađene na ljudskoj krvi i patnji, kroz genocid nad svim neistomišljenicima. Bili su glavni kočničari bilo kakvog napretka,zato srednji vijek i zovemo mračnim,ali razvitak čovječanstva se ne da zaustaviti. Oni koji će nastaviti slijediti njihove budalaštine će biti osuđeni na propast i nestajanje,poput neandertalaca u odnosu na današnje ljude…

Henry
Gost
Henry
7 mjeseci prije

Naprotiv, u vrijeme prosvjetiteljstva, raskidom sa svim što se do tada smatralo danim samim po sebi, racionalizacijom upravljanja državnim poslovima, ratovima i svim aspektima života – tada je sve počelo. To nisu tlapnje.

Slavonac
Gost
Slavonac
7 mjeseci prije

vladek68,jeli i tvoj bravar koji teje tako ucijo,ljudski sljam.

vjerski sukob
Gost
vjerski sukob
7 mjeseci prije

Jezuiti protiv jevrejca

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
7 mjeseci prije

reptilcine…

Zaratustra
Gost
Zaratustra
7 mjeseci prije

Mi ne vjerujemo u ono što vidimo, nego vidimo ono u što vjerujemo

sdfviefsvesifvefvefvegergidfivenvuer
Gost
sdfviefsvesifvefvefvegergidfivenvuer
7 mjeseci prije

Dobra.

Slavonac
Gost
Slavonac
7 mjeseci prije

Logicno,hvala vam stoste tako demokratski i nebrisete komentare.Ovdje se govori o bagri iz Vatikana i pljuvanja po mojim blazenima.Vazno je meni djeliti lekcije,koji zivi 50g u demokraciji.Toje licimjerje,brisati jedne sa cinjenicama,a druge koji siju mrznju ostavljati.Ja znam dalje za ovu djecu njihovi oceva,vjera bila partija.

Meštar
Gost
Meštar
7 mjeseci prije

Bilo bi dobro kad Crkve ne bi vodile politiku. Jedini zadatak Patrijarha, Papa, Episkopa, Biskupa i sveg ostalog svećenstva u kršćanstvu je da ispravno tumače poruku mladog rabina iz Nazareta, za kojeg vjeruju da je njihov Bog. Sve ostalo je put u pakao. Pravoslavne Crkve se upliću u politike njihovih naroda, a rimokatolička Crkva vodi neku svoju globalnu politiku. Religiozni sam rimokatolik i smatram da se kršćani mogu i trebaju baviti politikom i to onom koja je u skladu s njihovim uvjerenjima, smatram da i Crkve o pojedinim društvenim pitanjima trebaju jasno kazati svoje mišljenje, ali se Crkve kao organizacije, a pogotovo klerici, ne bi smjeli bavit politikom. Klerici bi trebali strogo ostajati u sferi duhovnog i biti izvor duhovnosti, mira i nade u ovom surovom svijetu.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
90
0
()
x