fbpx

Moskva je izgubila strpljenje i Kijevu službeno uputila “hladni ruski poljubac”

Moskva Rusija

Dana 10. travnja ukrajinska vlada je produljila i proširila trgovinske sankcije protiv Ruske Federacije, namećući embargo na uvoz formaldehida, koncentrata karbamida i formaldehida, opruga za teretne vagone, električnu opremu za automatizaciju željeznice i komunikacijske uređaje te električne vodiče za napone iznad 1000 V. Nadalje, Ukrajina je zabranila uvoz staklene ambalaže, uključujući staklenke, boce za hranu i piće i kontejnere, robe koje u 2018. iz Rusije uvezla u vrijednosti 8 milijuna dolara. Ranije je Moskva na neprijateljske poteze vlade iz Kijeva uglavnom reagirala blago, kako ne bi pogodila ukrajinsko stanovništvo i pozivala ukrajinske vlasti da se urazume i obrate pozornost na štetne posljedice svojih suludih odluka.

Međutim, sada je, kao odgovor na te nove “neprijateljske akcije”, kako ih je opisao premijer Dmitrij Medvedev, Rusija je odlučila usvojiti protumjere čija će ekonomska težina za Ukrajinu biti puno osjetnija nego šteta koju će potencijalno pretrpjeti Rusija, ako je i bude bilo.

Na primjer, ruska vlada je zabranila je uvoz odjeće, obuće, papira, višeslojnog kartona, čeličnih cijevi, običnog i posuđa od emajliranog čelika, instalatere cijevi za buldožere na gusjenicama i bagere s jednim kašikom. Ova je roba Ukrajini 2018. donijela gotovo 250 milijuna dolara prihoda.

Ali ovoje samo  prvi efekt “hladnog ruskog poljupca”. Drugi je vjerojatno mnogo teži za ukrajinsko gospodarstvo, obzirom da je Ruska Federacija zabranila izvoz nafte i naftnih derivata u Ukrajinu. Ugljen i naftni proizvodi su sada mogu izvoziti u Ukrajinu tek nakon dobivanja posebne dozvole od ruskog Ministarstva ekonomskog razvoja, a mjera stupa na snagu 1. lipnja 2019. godine.

Podsjetimo da je Ukrajina 2018. godine uvezla 12,4 milijuna tona ugljena iz Rusije, 10% više nego u 2017. Uvoz iz Rusije čini 40% ukupnog uvoza ugljena u Ukrajini, a susjednoj zemlji je prijeko potreban za toplane za domaćinstva, termoelektrane i industriju. Drugim riječima, ukupni ili čak djelomični prestanak ruske isporuke ugljena mogao bi imati ozbiljne posljedice za ukrajinsko gospodarstvo. Ovo je posebno bolno, jer ostali dobavljači iz Kanade, Poljske i Sjedinjenih Država nemaju istu politiku formiranja cijena kao Moskva, stoga je ruski ugljen za ukrajinske tvrtke puno povoljniji, a crna metalurgija je mogla računati na brze i sigurne isporuke ruskog antracita, koji je kvalitetniji i jeftiniji od zamjenskog iz Južnoafričke Republike i drugih dobavljača.

Zbog hirovitih oluka odlazeće Porošenkove vlade, Ukrajinci sada riskiraju da im se računi komunalnih usluga povećaju, jer se većina električne energije u Ukrajini proizvodi u termoelektranama na ugljen. Isporuke tople vode i grijanje domaćinstava također ovise o ugljenu i sada će sve ovisiti o odobrenjima koje izdaje ili ne rusko Ministarstvo gospodarskog razvoja.

Što se tiče nafte i derivata, unatoč ukrajinskoj diversifikaciji uvoza nafte, koja se dijelom dobavlja iz Azerbejdžana, Irana i Alžira, od 2014. godine je 70-75% nafte na ukrajinskom tržištu i dalje ruskog porijekla. Od te količine izravno iz Rusije dolazi 30-35%, a ostatak dolazi iz Bjelorusije, gdje se rafinira ruska sirova nafta, a derivati se prodaju ukrajinskim kupcima.

Moskva je izgubila strpljenje i Kijevu službeno uputila "hladni ruski poljubac" 1

Tvrtka Ukrtanafta je već upozorila na rizik od gubitka većine zaliha, ukazujući kako bi to moglo dovesti do kolapsa tržišta goriva, potkopati ukrajinsko gospodarstvo i ugroziti nacionalnu sigurnost. Ukrajinski naftni koncern je pozvao ukrajinske vlasti da odmah uklone sve carine i preferencijalne poreze koji se primjenjuju na ruske naftne proizvode kako bi se potaknula domaća industrija i ekonomija općenito.

Ukrtanafta je također zatražila pomoć vlade za povećanje proizvodnih kapaciteta ukrajinskih rafinerija i tako diversificira opskrbu zemlje naftnim proizvodima s povećanjem uvoza sirove nafte iz Kaspijskog mora, koju kupuje od Azerbejdžana. Međutim, malo je vjerojatno da će Azerbajdžan u roku od tri ili četiri godine moći povećati isporuke nafte za Ukrajinu.

S druge strane, moguće je da će Bjelorusija opet uspjeti, kao što je bio slučaj s ugljenom, kojeg isporučuje Ukrajini unatoč tome što nema nijedan rudnik ugljena, povećati ulogu ključnog dobavljača ugljena, omogućujući Ukrajini da nastavi primati rusko gorivo. No, uloga posrednika se plaća i uvijek završava napuhavanjem računa.

Ako se odgovor Rusije na nove ukrajinske sankcije može činiti brutalnim i neproporcionalnim, treba zapamtiti dvije stvari. Prvo da je Rusija imala dovoljno  strpljenja s Ukrajinom, koje je nestalo u pet godina frenetične rusofobije i sankcija koje su se neprestano proširivale do apsurda, kao što je nedavna zabrana bilo kojeg izravnog leta između Ukrajine i Rusije. Za rusku vladu je Ukrajina davno prešla sve granice i sada su u Moskvi to odlučili pretvoriti u zakon o trgovini.

Drugo, na inicijativu Kijeva je 1. travnja 2019. raskinut Ugovor o prijateljstvu i suradnji između dviju zemalja, prema kojem je Ukrajina imala povlastice kao i brojne druge zemlje post-sovjetskog prostora. Legendarnog strpljenja i ljubaznosti Rusije prema Ukrajini više nema.

Ukrajina je vjerovala da je udarila Rusiju u trenutku kada je Moskva skinula rukavice, misleći kako se nitko neće pretjerano uzrujavati na novi kijevski besmisao. Ukrajinske sankcije nemaju nikakvo logično objašnjenje i mogu se razumjeti samo u kontekstu propagande ukrajinskih nacionalista, koji i ne razmišljaju o dobrobiti stanovništva.

Ovakav nesrazmjeran odgovor Moskve znači kako se može očekivati da će se takvi ruski odgovori u budućnosti umnožiti, osim ako novi ukrajinski predsjednik ne oporavi Ukrajinu koja sada srlja ravno u ponor.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
89 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Cenzor po glavi stanovnika
Gost
Cenzor po glavi stanovnika
1 godina prije

Ruska politika za cijene… ukradem ti s istoka zemlje, prodam ti po snizenju na buvljoj pijaci.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Kakva dobokoumna misao. Zaista sam osupnut vrhunaravnom mudrošću ovog nepoznatog “mislioca” koji se, za sada krije pod pseudonimom @Cenzor po glavi stanovnika / Exellent… Awesome , kako kažu i video igricama.. 😛

Cenzor po glavi stanovnika
Gost
Cenzor po glavi stanovnika
1 godina prije

A ti se zbilja zoves Laki Topalovic? Saucesce.

Moj pseudonim je inspiriran time da mi svaka peta ovdje prodje, a i to s dobranim zakasnjenjem. A i to je poboljsanje. Valjda ne psujem dosta.

Toni
Gost
Toni
1 godina prije

Čudna je ta ekipa komentatora na ovom portalu. Imaju pluseve i minuse da izraze svoje slaganje ili neslaganje sa nečijim komentarom, ali izgleda da im nije dovoljno nekome natrpati 100 minusa, već ga moraju omalovažiti i izvrijeđati riječima, jer kako se samo usuđuje napisati neko drugačije mišljenje, trol jedan sendvičarski 🙂

mirko
Gost
mirko
1 godina prije

Zasto si ti na portalu cija ti se politika ne svidja? Ima puno portala gdje bi se uklopio. Svaka ptica svome jatu…

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije

Pa zar misliš da portal mora okupljati samo istomišljenike. Komentari postoje da bi se mišljenja sučelila.

cogo
Gost
cogo
1 godina prije

ad astra pa u redu ali netreba se ljutiti na komentare drugih ,,zamalo da ne pukne od ljutosti ,,

čoban Đuro
Gost
čoban Đuro
1 godina prije

I ja komentiram,repliciram,znam da s tim ne mogu ništa promijeniti,ipak ne vrijeđam tuđa mišljenja .Ne prihvačam ničije mišljenje koje prelazi granicu ekonomske prihvačenosti,to je čista matematika.Kao što matematika ovdje pokazuje greške Ukrajinske vlade ,to vidim i kod nas koji povlađivamo Politici EU samo da smo sa njima .znam ja tu nisam nito i ništa to rade naši političari ,ali mi se čini da je isto ,rade na našu štetu

cogo
Gost
cogo
1 godina prije

tonči sta si digao nos ,,umiri malo konje ,,kritikuješ druge a sta si ti da sudiš ,,prvo pročitaj svoje i razmisli šta si napisao ,,

mirko
Gost
mirko
1 godina prije

Ne zamjeri Laki, ali mislim da je najbolja stvar ne odgovarati ovakvim tipovima. Sa svakim odgovorom ti ih hranis. Ignorisati ih je najbolje.

cogo
Gost
cogo
1 godina prije

mirko šta češ nekima si živci jako slabi ako mu se stane na žulj ,,

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije

@mirko
Što se tiče ignoriranja kao vrste odgovora, slažem se ali samo prema onim komentarima koji su nepristojni. Ljude koji vrijeđaju na bilo koji način treba ignorirati. Na sve druge komentare, ako imaš valjan razlog treba odgovoriti. Kultura dijaloga je vrlo bitna. Ne treba značiti da je samo moje mišljenje ispravno. Volim čuti konstruktivne kritike s točnim i provjerljivim podatcima.

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

Evo sta je cije kad vec potezes tu temu:
https://bit.ly/2ICdYH9
Pa ti vidi ko je u toj “trgovini” (to je u stvari nacionalna izdaja) u zadnjih 100 godina a i pre toga dobijao na hiljade kvadratnih kilometara dzabe…

eks
Gost
eks
1 godina prije

Cenzor, baš duhovito. Hajde sad pusti vodu .

Ratoborna gljiva
Gost
Ratoborna gljiva
1 godina prije

Tacno, samo sto se Rusima hebe za tvoje misljenje…. Oni su sa pamecu jedno 100 godina ispted tebe, a sa inteligencijom jedno 20 svjetlosnih godina ispred tvojih sposobnosti. .. a tvoje sposobnosti su pericom dzihadi stosicom su u americku ambasadu po burek I jogurt I pjesmu ” hajde jano da kucu da prodano” Izvinjavam se Makedoncima za ovu lijepu pjesmu sto sam uporedio sa ovim hamalom

Moravsky
Gost
Moravsky
1 godina prije

Mala ispravka,,nije makedonska pesma nego je sa Kosova,,stara preko 300,350.god,,originalna verzija

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

rusija treba potrošiti 10 milijardi dolara
mita i korupcije
da vrati ukrajinu pod svoj
utjecaj

bude li išla đonom
jaz će se više širiti
a drugi će profitirati

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Rusi rade kako treba da rade. Budi siguran. Tko su “drugi”. Pet godina ih iza kulisa hrane. Kada 100% poskupi grijanje, struja, režije i troškovi industrije, tko je kriv? Rusi? Čak ni Ukrajinci više neće u to vjerovati. Ipak, zanimljiv je radikalan odgovor na ukrajinske carine i embargo na robe koje Rusi mogu kupiti bilo gdje. Nije to tehnologija trećeg milenija. Sve što se više ne izvozi Rusi mogu kupiti, npr, od Irana, za naplatu naftom i obračunu u rubljama. Već postoji ugovor “nafta za hranu”, uglavnom pšenicu i sl. Onda iransku naftu dalje preprodaju kao svoju ili ide u rafinerije.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Lako je rusima, preprodavace preko Lukasenka iransku naftu Ukrajini, a ameri nece smjeti sankcionisati.

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

“Rusi rade kako treba da rade. Budi siguran.”

ostali su bez uticanja u:
ukrajini
gruziji
armeniji
azerbedžanu
litvi
letoniji
estoniji
praktično sa prvim susjedima
koji moraju plesati kako moskva kaže

IVE iz pecalbe
Gost
IVE iz pecalbe
1 godina prije

Vidis, svi ti koje si nabrojio zabravlaju da je bitniji dobar susijed do dalek rod il’ prijaatelj.

Cenzor po glavi stanovnika
Gost
Cenzor po glavi stanovnika
1 godina prije

Da, svi zaboravljaju, samo se Rusi sjecaju.

Jadni neshvaceni Rusi.

Toni
Gost
Toni
1 godina prije

@Ive
Znamo mi ovdje na Balkanu kako je imati “dobrog” susjeda.

tedi
Gost
tedi
1 godina prije

Svi nabrojani su bili nametnici na Rusiji bogatoj resursima.Cijeli svijet prodaje resurse a Rusiju bi da pljackaju,cisti cinzam.Sto im “bogati” zapad ne dovozi besplatno plin,vec uduplali cijenu.Ma nemojte kazti.

Nestrpljivi
Gost
Nestrpljivi
1 godina prije

Bok Laki!
Pametan si momak, nisi sirov to se vidi…
No sve je stvar ponude-potražnje i ratova između konkurencije…ma goooodinama mediji od rusa rade babarogu i ugnjavatore,a ti postsovjeti bi taaako liijeeeepo mogli živjeti…ali neeee zapadni vazali na čelu sa USA i dalje izravno/neizravno rade babarogu i podjele da bi mogli vladati u toj svađi…i mi yugići bi ko švicarci mogli živjeti…..al staaalno nas neetko “etnički” potkopava…kada čitam ovakve textove osjećam se upravo bezpomoćno u principijalnom smisli iako mi sve to i ta zbivanja neće platiti račune koji stalno stižu…nikome od nas čitatelja….
Jedini je zaključak da postoji šaćica jako zlih ljudi koji rovare podjele i raznorazne etikete da bi vladali….i sad skaćem s teme na temu od te bespomoći i ekipa će me posrat da to nije normalno…

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije

Ima ona stara izreka,nicija nije gorila do zore.Niki su i na ovim prostorima crtali granice,pa su popusili.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

E, ali pu*šimo svi i dalje, a granice će se iscrtavat netko drugi i dalje…nema kraja ni jednom ni drugom… ?

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Rusija ne treba da radi nista da bi vratila Ukrajinu. Drugi su ulozili 5 milijardi da stave Ukrajinu pod svoj uticaj. Da bi odrzali uticaj morace svake 2-3 godine ulagati po 10. Pitanje je da li ce i to biti dovoljno obzirom u koliku crnu rupu se Ukrajina pretvorila.
Moskvi je lako, samo treba cekati i to besplatno. Cim druga strana prestane placati uticaj Ukrajina im pada u krilo ko zrela kruska.

jbg
Gost
jbg
1 godina prije

Baš tako

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

nikada se Ukrajina neće vratiti u sastav
ruske federacije bez obzira koliko čekao i koliko plaćao

jedino se mogu “vratiti” dijelovi malorusije-novorusije
i to oni dijelovi koji se naslanjaju na rusiju
i u kojima je ruski jezik dominantan

zapadni dio zaboravi posebno galiciju i oko galicije
dio u kojima je prošorenko na ovim izborima dobio većinu

na netu ima mapa gdje i koliko je ovaj dobio
na izborima
taj se dio nikada neće prikloniti rusiji

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

ŠOK, a gdje je to ikada itko u Rusiji objavio da želi da Ukrajina bude sastavni dio Rusije? Kao da si polupismen, i ne pamtiš da su obje te sada samostalne države, bile republike (od ukupno 15 saveznih republika) SSSR-a. Sukladno svim Ustavima SSSR-a (ustavi 1924, 1936, 1977), taj socijalistički savez se razdružio i to na miran način. Rusija pod predsjednikom Jeljcinom je prednjačila. Pa je Rusija svoju samostalnost objavila 12.6.1991., a Ukrajina pod predsjednikom Kravčukom samostalnost od SSSR-a, proglasila je 24.8.1991. Znači dva i pol mjeseca nakon Rusije.
Dapače, u sadašnjoj Rusiji nikome ne pada na pamet da bi jedna samostalna Ukrajina mogla biti samo još jedna ruska provincija.
Ali ne žele ni natove nuklearne rakete na ukrajinskoj zemlji, jednako kao što ni SAD ne žele ruske nuklearne rakete recimo na Kubi.
ŠOČE, valjda si dovoljno načitan da to shvaćaš.

Vladimir Putin je, ne jednom izjavio: onaj tko ne žali zbog raspada Sovetskog Saveza nema srca, a onaj tko misli da se SSSR može obnoviti, nema pameti.

Cenzor po glavi stanovnika
Gost
Cenzor po glavi stanovnika
1 godina prije

Reci, Zlatane, jel’ to vazi i za Bjelorusiju? I kako se inace postuju ti razni sporazumi?

Da, nema smisla obnavljati SSSR bas zato sto su republike imale ustavno pravo na otcjepljenje. Ono na cemu se sada radi nema tu manu.

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

pogled sa pravne strane je uvijek dobrodošao
i ti si tu de jure u pravu

postoji još nešto što se zove politika
jedan njezin dio se zove geo politika
još jedan njezin dio se zove ekonomska politia
znači osim prava postoje i nekakvi politički interesi
čovjek je ipak više zoon politikon nego zoon lege artis

ti interesi se mogu zadovoljiti na različite načine
“institucionalno ili van institucionalno”
osnovi postulati antiruske politike su postavili
anglosaksonaci i germani (mada su angli i sasi isto germani)

koja kaže da se rusija mora zaustaviti u svom širenju i uticaju po svaku cijenu
to se radi više od 300 godina i to veoma uspješno

krajnji cilj je komadanje i uništenje kako ruske države tako i naroda zbog prisvajanja materijalnih i inih dobara

Bismarck je rekao da
rusija bez ukrajine ne može biti velesila
što je i točno , bez obzira koliko to rusi negirali

prvi put se to dogodilo u poslije raspada varšavskoga pakta

konfrontiranje rusije i ukrajine je najgora stvar što se može dogoditi i jednima i drugima
i slavenima općenito

što se putina tiče on je samo jedan mali dio mozaika u postojanju
rusa i ruske države
da nije bilo putina bio bi netko drugi sličan njemu
jer je politička situacija u rusiji (nazovimo je ruskoj eliti) u to vrijeme tražila takvog čovjeka, slično je i sa drugim državama koje polaze turbulentna vremena pa na vlast dolaze autoritarne vođe

mir u kojem vlada pravna država na koju se ti pozivaš je u ovom slučaju razdoblje između dva rata

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Zlatan
Potpuno točan zaključak. Pod uvjetom da se ništa ne mijenja. Ali oni koji su izazvali Majdan, imaju i druge, dugoročnije namjere, osim Krima.
I jako se nadaju da će se nešto bitno promjeniti nakon Putina.

Toni
Gost
Toni
1 godina prije

@Zlatan – Dali je bilo nužno okupirati Donbas da bi se spriječile nato rakete na ukrajinskom teritoriju ? Šta ako se te rakete instaliraju u središnjoj ili zapadnoj Ukrajini ? Kako će Rusija to spriječiti ?

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije

Toni, pa okupirat će cijelu Ukrajinu. Normalno, za to će biti krivi Amerikanci.

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

TONI, prvo svega istočni rub Ukrajine, taj Donbas, nije okupiran ni od koga. Da nešto znaš, onda bi znao da je istok Ukrajine i jug Rusije (Kuban) jedna etnička rusko-ukrajinska mješavina. Plus ostale brojne manjine.No, u spomenutom Donbasu etnički Ukrajinci su većina, a Rusi manjina. Jedino područje Ukrajine, gdje su Rusi bili većina (tada 58%) bio je poluotok Krim.
Iz toga je i polupismenoj osobi jasno da je sukob na istoku Ukrajine prvenstveno unutrašnji ukrajinski sukob, sukob većinskih Ukrajinaca i manjinskih Rusa iz Donbasa, sa novim vlastima u Kijevu. Ne smijemo zanemariti ni ekonomski detalj. Naime, Donbas je rudarska i industrijska regija (ne jedina, ali jako važna u Ukrajini). Koliko sam pratio situaciju, narod na istoku u toj rudarsko-industrijskoj regiji, itekako je bio nezadovoljan odnosom centralnih vlasti iz Kijeva, prema njima. Sve to dovelo je do pobune, do samoproglašenog osamostaljenja. Koliko vidim, vrata za dijalog su otškrinuta, ali u jedno možemo biti sigurni. Nema šanse da ikada više taj Donbas bude potčinjen centralnim vlastima, moguć je samo jedan pravedan dijalog. Jedino tako Ukrajina će se opet “ujediniti”.
Krim je poseban slučaj. Nekog vraga već dugo čitam o tome, pa sam donio neke zaključke. Kada je nakon Oktobra 1917, osnovan SSSR (osnovan je 30.12.1922.), neki su predlagali da poluotok Krim postane savezna republika. No, u novoosnovanom SSSR-u, republike i autonomije su osnivane isključivo po nacionalnom ključu. Zbog toga šta je na Krimu i tada bilo pretežno rusko stanovništvo, ostao je u Ruskoj SFSR. Plus je na njemu bila osnovana Krimsko-Tatarska ASSR, kao dio RSFSR.
Na kraju rata, ukida se tatarska autonomija, krimske Tatare 1944 sele u Uzbekistan. No, nakon smrti Staljina 5.3.1953., dolazi do velikih promjena. Hruščov postaje vođa SSSR-a dana 7.9.1953., i samo pola godine kasnije, dana 19.2.1954., Hruščov Krim predaje iz sastava Rusije u sastav Ukrajine. Slavila se tada 300 godišnjica spajanja Ukrajine ili Malorossije sa Ruskom Carevinom u jednu državu (te 1654 su protjerali iz skoro cijele Ukrajine poljsko-litvansku vlast). Poljski kraljevi su vladali većim dijelom Ukrajine jako dugo vremena, sama Ukrajina nije nikada bil ono šta danas zovemo država. Nije ni Rusija, jer Rusko carstvo je nastalo stapanjem rascjepkanih ruskih zemlja, od 14-tog stoljeća, pa nadalje.
Dok je bio SSSR nitko se nije bunio zbog toga fda je Krim u Ukrajini, ali nakon raspada SSSR-a 1991, stanovnici Krima se masovno bude. Bilo je u vremenu 1992-1995 puno nereda na Krimu, neki su tražili da Krim postane samostalna država i to neutralna, ali sve je okončano kada je Ukrajina pristala da Krim 1995 postane autonomna republika.
Da je tako ostalo, nikada Rusija ne bi tražila Krim nazad i danas bi bio u sastavu Ukrajine kao autonomija. A sama Ukrajina mogla je biti moćna sila poveznica između EU i Rusije i između cijele Evrope i ostatka Euroazije. Propustili su tu pametnu šansu.

Šta se tiče raketa na zapadu Ukrajine. NATO u svoj sastav prima samo države koje nemaju pogranične sporove i druge nevolje a susjedima. Ukrajina to ima, prema tome ne može postati članica natoa. No, dovoljno je pogledati kartu i zaključiti, tko ima Krim, ima kontrolu nad “polovicom” Euroazje. Rusija nije htjela ispod svog mekog trbuha Krim na kojem je moguć NATO.
I najvažnije. Ulaskom Krima u Rusiju, neće tu biti nekog rata. Time je spriječeno ogromno nasilje, Da je NATO ili ne znam tko, stigao na Krim, sami Krimčani bi se pobunili………………..možda bismo sada bili u nekom sveopćem evropskom ratu!

Nisam stručnjak, ali mislim da je to gotova stvar. Krim je sada dio Rusije. Kao što je upitno hoće li ikada više Izrael vratiti Golansku visoravan Siriji ili hoće li Kosovo ikada više biti dio Srbije. Ima još tih primjera diljem Svijeta. Svi znamo da se ništa od toga neće vratiti na stara vremena.

Toni
Gost
Toni
1 godina prije

@Zlatan – Hvala na trudu i ovom elaboriranom odgovoru.
Moje mišljenje oko sukoba na istoku Ukrajine se ponešto razlikuje. Formalno-pravno to možda i je unutar ukrajinski sukob, ali svi dobro znamo da tog sukoba nebi bilo da ruska manjina na istoku Ukrajine nema političku, ekonomsku i vojnu podršku Moskve.

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

TONI, dakako da bi bilo sukoba i bez ičije, u ovom slučaju ruske podrške. Neslaganje ljudi na ukrajinskom istoku, sa novim vlastima u Kijevu 2014 godine, su bila takva, da se to moglo očekivati. Posebno mi koji to pratimo duže vrijeme i koji znamo ruski jezik. Ja razumijem u priličnoj mjeri i ukrajinski.
Sukob i jest izbio bez ikakve ruske podrške, ali budimo realni, vjerojatno je nakon toga sukoba Rusija dala podršku ljudima na ukrajinskom istoku. Ali za cijeli taj sukob, ta ruska podrška nema puno veze.
TONI, ja pamtim da je za vrijeme tih sukoba, bilo i granatiranja same ruske teritorije. Granate su pale od strane ukrajinske vojske, čak na ruska sela i gradiće uz granicu Rusije i Ukrajine. Bilo je i mrtvih. To je relativno gusto naseljeno područje, nikakvo čudo da su granate “preletjele” i na rusku stranu.
Opet, ako gledamo tko je koga granatirao, tko je šta rušio, pa jasno je jedno. Rušen je teritorij Donbasa, rušena su zdanja u Donjecku i drugim gradovima i selima na tome istoku. Nije rušen ni Kijev, ni Harkov (Harkiv), ni ništa dalje od tih samoproglašenih republika.
Pa tko koga onda lupa po tamburi? Srećom unatoč svemu, unatoč daleko većem broju
stanovnika, broj mrtvih je daleko manji nego u ex-yugoslavenskim ratovima 1991-1995.

TONI, vidim zahvalnost na mome trudu. E pa hvala ili kako bi se na ruskom reklo hvala SPASIBO, a na ukrajinskom DJAKUJU, ali znaju na ukrajinskom reći, iako rjeđe, SPASIBI.

mirko
Gost
mirko
1 godina prije

Zlatane ne gubi vrijeme na provokatore. Sve najbolje…

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije

@tihobl
Kako misliš da im Ukrajina pada ko zrela kruška. Pa Ukrajina je samostalna država. Nečeš valjda reći da Rusija ima neke osvajačke pretenzije prema susjedima. To mi je odnekud poznato.

Ratoborna gljiva
Gost
Ratoborna gljiva
1 godina prije

Koji ce im khurac sta Rusija ima od njih

Jupiter
Gost
Jupiter
1 godina prije

Braca se svadjaju , a otimaci resursa likuju.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Ukrajinskih resursa, usudio bih se reći.

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
1 godina prije

Ovo ne dolazi slučajno pred ukrajinske parlamentarne izbore ove godine.
Rusi idu na to da Ukrajinci još manje glasaju za Porošenkovu kliku nego na izborima za predsjednika, gdje je Porošenko potučen do nogu.
Ako Porošenko bude vladao preko parlamenta još čitav jedan mandat, onda će Ukrajina skroz propasti kada vidimo posljedice njegova mandata.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

A tek što imah Waltzmana u “Ukrajinskom parlamentu”…zaboravila sam…70 ili 80%?

Vladimir
Gost
Vladimir
1 godina prije

Kao nekada u sovjrtskom koje je dovukao Lenjin i rastjerao Staljin.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Za to razdoblje i mjesto ne postoje takvi podaci. Ipak pričamo o 20. st. i podaci za sva tijela vlasti u SSSR u su dostupni. A u tako velikoj zemlji, koja bi to mjesta još mogla biti tako značajna.

U to vrijeme imena se baš nisu mijenjala kao danas. Dakle bilo ih je, ali malo. I sumnjam da su uvjek imali loše namjere – i vidi se po učincima: gle kojom brzinom ovi danas upropaštavaju Ukrajinu.
U to vrijeme nije bilo mobitela, pa ni njihovog prisluškivanja – revolucionari bi se sastali… tada se lako plaćalo glavom…

Toni
Gost
Toni
1 godina prije

Ukrajinu se često optužuje za nacizam i fašizam, a opet Waltzmani su svugdje u vlasti … vrlo neobično ?

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Mislim, da za Ukrainu nema više spasa…. Od 52 milijona jih je ostalo još 30 i od toga 14 milijona penzionera….A ovi starci sigurno ne mogu da preokrenu stanje, koje vlada sad….Od mladih koliko jih još ima je sve zadojeno a ostalo več odavno van Ukraine….Nema tu više ni nade a ni volje za bilo kakve promjene…. Istina je, da su sa neizborom Waltzmana, izrekli, da neče više dosadašnje politike ali, jim to ne znači dosta…. Na vlast je stigla nova lutka, samo se oligarh promijenio….Država je institucionalno, vojno i gospodarsko u potpunom razsulu pa tako i ove ruske sankcije, čini mi se stižu, kao otrežnijenje, prekasno….

pera lozac
Gost
pera lozac
1 godina prije

I ova lutka je Waltzman, i to sa obe strane.

Ray
Gost
Ray
1 godina prije

Od 42 miliona,ne 52

kagan
Gost
kagan
1 godina prije
Majk Majers
Gost
Majk Majers
1 godina prije

Najbolje bi napravili kad bi svim ukrajincima, koji žele radit i živit u Rusiji dali papire po brzom postupku. Uz prijašnju provjeru istih,naravno. Ne želiš ljudski šljam u svojoj zemlji.
Rusiji fali radne snage, pa lipo uzest 10-ak miljuna ukrajinaca

igi
Gost
igi
1 godina prije

Od te količine izravno iz Rusije dolazi 30-35%, a ostatak dolazi iz Bjelorusije, gdje se rafinira ruska sirova nafta, a derivati se prodaju ukrajinskim kupcima.
….nešto ukrajinci pišu da su rusi bjelorusima poslali lošu naftu te da im ovi ne mogu gorivo slati …https://www.unian.info/economics/10528170-belarus-halts-shipments-of-light-oil-products-to-ukraine-poland-baltic-countries.html

Kihot
Gost
Kihot
1 godina prije

Teško je gledati slavenskog brata kako je potpuno izgubio razum. Zar uvijek izdajnički paraziti moraju izmigoljiti na površinu. Da se razumije, mislim na Ukrajinu. Makar, 250 miljuna dolara je čisti kikiriki godišnje. Slabašne su te kontrasankcije. A hoće li zavrnuti pipu na plin će se tek vidjeti.

IVE iz pecalbe
Gost
IVE iz pecalbe
1 godina prije

NIsta, sada je komedija od drzave izabrala komicara za predsjednika i pocinje tragikmedija u zavrsnom cinu.

Pera
Gost
Pera
1 godina prije

Kod nas kazu: ‘ne kudi konja kojeg nisi jah’o’.

mane
Gost
mane
1 godina prije

sta god da se desi unijati ce nastaviti politiku sukoba sa svim sto je rusko.mira ce biti tek kad se ocepe ostali regioni od ljivova.sve ostalo je cista agonija

UMiki mausi
Gost
UMiki mausi
1 godina prije

Bas tako! Treba ih vratiti Poljacima, obozavaju se inace medjusobno, harmonija i uzitak zajamcen. Dobro i Rusima, Poljaci vise nece imati vremena lajati na Ruse, imace zabavu sa Bandervcima iz Lvovske regije.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

Rusi naftu ne zovu ‘fosilno gorivo’, nego ugljikovodicnim gorivom. Na zgrazanje zapadnih geologa, shodno tome, Rusi tvrde da nafta ne nastaje blizu povrsine, od fosilnih ostataka, vec nastaje kemijskim procesima, u jezgri i kori majke zemlje, i moze biti nadjena na bitno vecim dubinama (sto su i dokazali), cak i dublje od 7.000 metara. Proizlazi zakljucak, (bogohulan, za zapadne proizvodjace nafte) da se nafta stvara stalno, (i ovo su dokazali) te bi pri odgovarajucoj eksploataciji pojedine busotine bile, doslovno neiscrpne. Sve ovo spominjem, jer je malo prije vracanja Krima, otkrivena nafta u ‘dubokim skriljcanim nalazistima’, na neocekivanim mjestima i dubinama, u republikama Donbasa i Luganska. Ima li netko koju noviju informaciju o tome?

čitalac
Gost
čitalac
1 godina prije

Da se nafta stvara stalno (nije fosilno gorivo) znali još u SSSR 70-ih godina. Vjerojatno i Amerikanci (nekad su bili pametniji). To se tada smatralo starteškom tajnom.Mislim da je to danas znaju i drugi.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

@čitalac
Da, ali trebalo je vremena da ta info. dodje do javnosti. Jer, ako je tako, a je, onda pada u vodu cijela teorija o tome kako nafte nestaje, pa zato kriminalci mogu dizati cijene u beskonacnost.

marko
Gost
marko
1 godina prije

ja sam rudar,tacnije inzinjer za eksploataciju tecnih i gasovitih mineralnih sirovina i sve sto je nessy rekao je u osnovi tacno.na fakultetu se uci da je fafta fosilno gorivo ali u realnom zivotu mnogi inzinjeri tu tvrdnju ne uzimaju ozbiljno.to ti je slicno kao teorija evolucije,doseljavanje slovena na balkan itd.prihvatis jer tako nalaze sistem obrazovanja a u”privarno” imas drugacije misljenje.sistemu je bitno da se sve uskladi sa teorijom velikog praska i darvininovom evolucijom,a da li je u stvarnosti tako ne zanima ih

Cenzor po glavi stanovnika
Gost
Cenzor po glavi stanovnika
1 godina prije

Eto to ti je dobra ilustracija zasto inzinjeri nisu znanstvenici.

Uzmes znanstvenika, napravis lobotomiju ali samo da ostane ego i nemogucnost komunikacije sa “obicnim zivljem”, i dobio si inzinjera.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Ili uzmeš majmuna, napraviš mu lobotomiju ali samo da ostane centar za glad i posljedičnuu ljubav za sendvičima, te centar za ponavljanje naredbi, i dobio si trola. Onda mu daš par nickova (rogi, cenzor, džugašvili i slično) i staviš pred tipkovnicu. I posao ide.

Toni
Gost
Toni
1 godina prije

@Ivo – tebi su još ostavili i centar za vrijeđanje. Taj posao ti najbolje ide. A sad slobodno opleti po meni. Dobiti uvredu od tebe je za mene kompliment.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

marko
naveo si stvari koje ne spadaju u isti koš. Iz više razloga.
Teorija velikog praska jest teorija, ali je za sada potkrijepljena većim brojem dokaza od bilo koje druge (uvijek ima ‘nestašnih’ čestica’).
Evolucija nije teorija jer se baš sve uklapa u sliku o evoluciji – od arheologije do genetike. Čovjek ima nekih 60% gena zajedničkih s – bananom, a sa primatima velikm mabmunima 98%.
Povjest je omiljena za manipulatore. Nitko nikad nije ničim dokazao dolazak Slavena i to nakon Germana. Nametnuli Berlin i Beč. Nema velikih bitaka i čime bi se prehranio toliki narod u pokretu?
Od toga su u Njemačkoj odustali. Nametnuli su i promjenu sata – ljetno i zimsko vrijeme- bez dokaza i već dvije godine se ‘njima’ dokazuje da koristi nema, samo štete.
Nesumnjivo je sigurnl netko negdje objavio da se stare naftne bušotine pune. Ali nedovljno. I dovoljno da nešto ne uđe u nastavni program.
Najbolji primjer za ove priče je oblik Zemlje. Uvijek je bilo ljudi koji su to znali. Stari Grci su računali opseg zemlje. Ona jabuka koju drže vladari i kipovi vladara znači Zemaljsku kuglu. U grobnicama starog Egipta i Indije nađeni su plodovi iz – Amdrike…
Sve više mislim da su u pravu oni koji misle da nisu sva znanja za svakoga.

marko
Gost
marko
1 godina prije

to sto se stare busotine pune nema veze sa nastankom nafte vec je to cista fizika.problem je sto se razne teorije koje su bitne za coveka,njegovu svest i slobodu postavljaju kao aksiomi.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Teorija dokazana eksperimentima i životom zove se – istina.
Aksiom je pojam iz matematike i nemože se primjeniti na ovu raspravu.
Uvjetno možemo govoriti o znanstvenim PARADIGMAMA, npr prihvaćanje heliocentričnog sustava znači promjenu paradigme.
Ali ovdje je bitno da ljudi o dokazanim znanstvenim istinama govore kao o – vjerovanju. ‘Vjerovati’ nije izraz u znanosti.
Drugo, neki ne prohvaćaju nove dokaze i razvoj znanosti…

tuf
Gost
tuf
1 godina prije

The team, led by J. F. Kenney of the Gas Resources Corporation in Houston, Texas, mimicked conditions more than 100 kilometres below the Earth’s surface by heating marble, iron oxide and water to around 1,500 °C and 50,000 times atmospheric pressure.
They produced traces of methane, the main constituent of natural gas, and octane, the hydrocarbon molecule that makes petrol.

Jordan
Gost
Jordan
1 godina prije

I to su davno dokazali

esfbmweorngewngwneigrnwier
Gost
esfbmweorngewngwneigrnwier
1 godina prije

ukropi u budučoj to jest sadašnjoj hazariji cvaj mogu biti samo robovi onih koji su ih uvukli u sve ovo. Iselit će večinu ukropa, drugi će izginuti u ratu a starci će sami od sebe na ahiret. To isto rade oko okupirane Palestine kao i ovo oko Dnjepropetrovska koji će biti hazarski Jerusalim a sloveni robovi kao i arapi dolje. Depopuliziraju teritorij od lokalnog pučanstva, slovena i arapa, za stvaranje svojih entiteta.

Adriana
Gost
Adriana
1 godina prije

Rusi ovaj put reagiraju očito korak unaprijed, ne kaskaju 2-3 koraka iza. U ukrajinski Parlament se već nameće mogućnost drastičnog kresanja ovlasti Predsjednika, tako da sve ostane pod kontrolom Potrošenog, bratije mu i lutkara iznad pozornice, a komedijant pred pukom bude odgovoran za posljedice cjelokupnog, a pogotovo nedavnog ekonomskog i ostalog glupiranja. Rusi nemaju ama baš više nikakvog razloga i dalje pod povoljnim uvjetima podupirati “braću” i okretati drugi obraz. Za njih se mora pobrinuti zapadna ekipa, treba na svaki način, a poglavito materijalno-financijski pružiti ruku pomoćnicu savezniku u potrebi i pod ugrozom od zla na istoku.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije

Cirkuškog klauna je zamjenio tragikomičar. Ukrjaini se ne piše dobro. Več pet godina je predvidena kao topovska hrana gazdi sa zapada.

Cenzor po glavi stanovnika
Gost
Cenzor po glavi stanovnika
1 godina prije

A evo vec unatrag pet godina je vidjena kao topovska hrana bivsih (i nadobudnih buducih) gazda s neposrednog istoka.

Pa ti biraj.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Ti si izabrao zapadni sendvič, i mažeš ga vazelinom. Samo hrabro, kad-tad će penzija. Makar i invalidska.

Ботовање
Gost
Ботовање
1 godina prije

Хехе у центар 10+ !

Minus Collector
Gost
Minus Collector
1 godina prije

Cenzor, slažem se, mogu Rusi pričati šta hoće, ali kad tad će shvatiti da je Ukrajina za njih gotova priča. Bez obzira koji predsjednik došao. To je rezultat njihove dugogodišnje politike. Gore je već netko nabrojao – posvađali su se sa svim susjedima.

Nojbaher
Gost
Nojbaher
1 godina prije

U stvari, jaka i stabilna, samostalna Ukrajina je više u ruskom interesu, nego Ukrajina u sastavu Rusije. Tampon zona između njih i “onih drugih”. Problem je, što Ukrajina nije ni jaka ni samostalna, nego je potpala pod vlast onih, koji je koriste kao poligon sa kojega mogu da pokreću proksi ratove i rade na slabljenju Rusije na dugi rok.
Realno, na ovo Rusi mogu vrlo malo da utiču i odgovorili su, onako kako su morali.

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

NOJBAHER, ja stalno to govorim. Da je jaka, samostalna i neutralna Ukrajina bila u interesu same Ukrajine, ukrajinskog naroda i svih građana Ukrajine. To sam “trubio” već duže vrijeme na nekim mjestima i u nekim privatnim razgovorima, a onda sam negdje pročitao da su o tome počeli govoriti i neki pametni analitičari iz same Ukrajine.
Hm, ja mali i običan čovjek to sam primijetio, a kako to nisu primjetli ti neki Jacjenjuci i Juščenci, a sve neki intelektualci? Učeni ljudi. Hm, mržnja je gadna stvar, zajebe onoga koji mrzi…njega najviše.

Adriana
Gost
Adriana
1 godina prije

Rusi su upravo pokazali da je za njih Ukrajina gotova priča. I svi Ukrajinci osim Galicije iz koje “kadrovi” potaknuti izvana koji su preuzeli državu naturajući ideje iz već davne povijesti, sukobljavajući se unutar zemlje i sa svima naokolo, na izborima su iskazali veliku želju za promjenom. Poblem Ukrajine od početka nije Donbas i Rusija, već Galicija u kojoj je dosta naših djedova i pradjedova ostavilo kosti u I svjetskom ( neki izvori kažu čak do 42000-43000 vojnika s južnoslavenskih područja dvojne monarhije, neki tvrde da je to samo broj poginulih Hrvata, a južnih Slavena je i više; spominjem samo kao malu digresiju ). Rješenje za Ukrajinu: u slučaju raspada: društvo iz Galicije prepustiti Poljacima na ortodonciju, za vrijeme dvojne monarhije to je bilo područje naseljeno pretežno Poljacima, a Lavov tipičan poljski grad. Za II svjetskog Banderovci su nestali 120000 Poljaka i ukrajinizirali pokrajinu. Ostali stanovnici Ukrajine su pretežno pravoslavni, u Galiciji su pretežno tzv Unijati. Sva nestabilnost i fašizacija i problemi, pogotovo s manjinama potiču odatle. Otkazivanjem suradnje iz Rusije, Ukrajina je potpuno prepuštena zapadnim “partnerima”, od najsiromašnije zemlje u Europi, postat će najsiromašnija zemlja na svijetu i biološki nestati, što je od početka cilj mračnih snaga, a to nisu ovaj put Rusi.

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

ADRIANA, uz dužno poštovanje, u Galiciji su Ukrajinci bili većina, a Poljaci manjina. U međuratnoj Poljskoj, zbog svega navedenog, ukrajinska nacionalna manjina na tom istoku Poljske, bila je druga po brojnosti manjina u međuratnoj Poljskoj. Od 1918 do 1939 u međuratnoj Poljskoj, Poljaci su sačinjavali 68%, svi ostali 32% (Ukrajinci, Židovi, Bjelorusi, Litvanci, Nijemci i ostali). Ok, dosta Poljaka ostalo je u Njemačkoj, ali još od kraja 18-tog stoljeća, ti Poljaci su bili brutalno ponjemčivani.
Lavov ili Lviv, jest bio dobrim dijelom poljski grad. Pa doseljavali su Poljaci svoje pripadnike tamo. Prvenstveno administarciju, vojnike, tako je to uvijek bilo u povijesti. Jednako kao što su u bjeloruski dio Poljske, poljske izbjeglice iz Njemačke, nakon 1918, dobijali najbolju zemlju i položaje. Sami Bjelorusi nisu smjeli do krajha tridesetih ni učiti na svome jeziku……..
Da ne kažemo poljsko međuratno svojatanje Vilniusa, za kojeg neki i danas misle da je poljski grad. Jest, bio je mnogonacionalan. Poljaci, Židovi, Litvanci, Nijemci, Bjelorusi, Rusi……, ali sela okolo bila su isključivo litvanska.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

zlatan
Hvala na ovom komentaru. Bilo bi sasvim zgodno da se jednom objavi tekst o Poljskoj između dva rata. Mnogi bi se zaprepastili, jer taj sadržaj nikad nije bio u udžbenicima.

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

LUCIJA, ja kao stariji pripadnik, pamtim neka druga vremena. Iskreno, žao mi je svih nedaća koje je pretrpio kroz povijest, bratski slavenski poljski narod. No, nas tada nisu u školama učili o nekim neugodnim temama u vezi Poljske. Kojih je bilo, kao u svim narodima, zemljama i dijelovima Evrope, Svijeta.
Nekako mislim da je to zato, jer su Poljsku s pravom, doživljavali kao bratsku slavensku zemlju i plus svega socijalističku. Jer i mi smo živjeli u ona tada yu-socijalsitička vremena.
I koristili smo himnu Hej Slaveni…..Hej Slaveni još ste živi. Na istu melodiju poljska himna kaže: Ješće Polska nje zginjela (Još Poljska nije propala)..
To je Marš Dombrovskog, napisan davno, koliko znam negdje krajem 18-tog stoljeća, nakon treće i zadnje diobe Poljsko-Litvanske Unije. Podijeljena je tada bila između Ruske Imperije, Austrijske (Habsburške) Monarhije i Kraljevine Pruske.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

@Lucija, imaš nešto i na ovom portalu.
logicno.com/politika/kolinda-trump-i-poljsko-medumorje.html

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
1 godina prije

Ma zaboli Ukrajince pa ima američkog ukapnog plina i nafte iz škriljevca. Kupit će američko to je bolje i kvalitetnije. (o cijeni nećemo).

DažBog
Gost
DažBog
1 godina prije

A pare nisu problem – para nema.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
89
0
()
x