Moskva je izgubila strpljenje i Kijevu službeno uputila “hladni ruski poljubac”

Moskva Rusija
89 komentara

Dana 10. travnja ukrajinska vlada je produljila i proširila trgovinske sankcije protiv Ruske Federacije, namećući embargo na uvoz formaldehida, koncentrata karbamida i formaldehida, opruga za teretne vagone, električnu opremu za automatizaciju željeznice i komunikacijske uređaje te električne vodiče za napone iznad 1000 V. Nadalje, Ukrajina je zabranila uvoz staklene ambalaže, uključujući staklenke, boce za hranu i piće i kontejnere, robe koje u 2018. iz Rusije uvezla u vrijednosti 8 milijuna dolara. Ranije je Moskva na neprijateljske poteze vlade iz Kijeva uglavnom reagirala blago, kako ne bi pogodila ukrajinsko stanovništvo i pozivala ukrajinske vlasti da se urazume i obrate pozornost na štetne posljedice svojih suludih odluka.

Međutim, sada je, kao odgovor na te nove “neprijateljske akcije”, kako ih je opisao premijer Dmitrij Medvedev, Rusija je odlučila usvojiti protumjere čija će ekonomska težina za Ukrajinu biti puno osjetnija nego šteta koju će potencijalno pretrpjeti Rusija, ako je i bude bilo.

Na primjer, ruska vlada je zabranila je uvoz odjeće, obuće, papira, višeslojnog kartona, čeličnih cijevi, običnog i posuđa od emajliranog čelika, instalatere cijevi za buldožere na gusjenicama i bagere s jednim kašikom. Ova je roba Ukrajini 2018. donijela gotovo 250 milijuna dolara prihoda.

Ali ovoje samo  prvi efekt “hladnog ruskog poljupca”. Drugi je vjerojatno mnogo teži za ukrajinsko gospodarstvo, obzirom da je Ruska Federacija zabranila izvoz nafte i naftnih derivata u Ukrajinu. Ugljen i naftni proizvodi su sada mogu izvoziti u Ukrajinu tek nakon dobivanja posebne dozvole od ruskog Ministarstva ekonomskog razvoja, a mjera stupa na snagu 1. lipnja 2019. godine.

Podsjetimo da je Ukrajina 2018. godine uvezla 12,4 milijuna tona ugljena iz Rusije, 10% više nego u 2017. Uvoz iz Rusije čini 40% ukupnog uvoza ugljena u Ukrajini, a susjednoj zemlji je prijeko potreban za toplane za domaćinstva, termoelektrane i industriju. Drugim riječima, ukupni ili čak djelomični prestanak ruske isporuke ugljena mogao bi imati ozbiljne posljedice za ukrajinsko gospodarstvo. Ovo je posebno bolno, jer ostali dobavljači iz Kanade, Poljske i Sjedinjenih Država nemaju istu politiku formiranja cijena kao Moskva, stoga je ruski ugljen za ukrajinske tvrtke puno povoljniji, a crna metalurgija je mogla računati na brze i sigurne isporuke ruskog antracita, koji je kvalitetniji i jeftiniji od zamjenskog iz Južnoafričke Republike i drugih dobavljača.

Zbog hirovitih oluka odlazeće Porošenkove vlade, Ukrajinci sada riskiraju da im se računi komunalnih usluga povećaju, jer se većina električne energije u Ukrajini proizvodi u termoelektranama na ugljen. Isporuke tople vode i grijanje domaćinstava također ovise o ugljenu i sada će sve ovisiti o odobrenjima koje izdaje ili ne rusko Ministarstvo gospodarskog razvoja.

Što se tiče nafte i derivata, unatoč ukrajinskoj diversifikaciji uvoza nafte, koja se dijelom dobavlja iz Azerbejdžana, Irana i Alžira, od 2014. godine je 70-75% nafte na ukrajinskom tržištu i dalje ruskog porijekla. Od te količine izravno iz Rusije dolazi 30-35%, a ostatak dolazi iz Bjelorusije, gdje se rafinira ruska sirova nafta, a derivati se prodaju ukrajinskim kupcima.

Tvrtka Ukrtanafta je već upozorila na rizik od gubitka većine zaliha, ukazujući kako bi to moglo dovesti do kolapsa tržišta goriva, potkopati ukrajinsko gospodarstvo i ugroziti nacionalnu sigurnost. Ukrajinski naftni koncern je pozvao ukrajinske vlasti da odmah uklone sve carine i preferencijalne poreze koji se primjenjuju na ruske naftne proizvode kako bi se potaknula domaća industrija i ekonomija općenito.

Ukrtanafta je također zatražila pomoć vlade za povećanje proizvodnih kapaciteta ukrajinskih rafinerija i tako diversificira opskrbu zemlje naftnim proizvodima s povećanjem uvoza sirove nafte iz Kaspijskog mora, koju kupuje od Azerbejdžana. Međutim, malo je vjerojatno da će Azerbajdžan u roku od tri ili četiri godine moći povećati isporuke nafte za Ukrajinu.

S druge strane, moguće je da će Bjelorusija opet uspjeti, kao što je bio slučaj s ugljenom, kojeg isporučuje Ukrajini unatoč tome što nema nijedan rudnik ugljena, povećati ulogu ključnog dobavljača ugljena, omogućujući Ukrajini da nastavi primati rusko gorivo. No, uloga posrednika se plaća i uvijek završava napuhavanjem računa.

Ako se odgovor Rusije na nove ukrajinske sankcije može činiti brutalnim i neproporcionalnim, treba zapamtiti dvije stvari. Prvo da je Rusija imala dovoljno  strpljenja s Ukrajinom, koje je nestalo u pet godina frenetične rusofobije i sankcija koje su se neprestano proširivale do apsurda, kao što je nedavna zabrana bilo kojeg izravnog leta između Ukrajine i Rusije. Za rusku vladu je Ukrajina davno prešla sve granice i sada su u Moskvi to odlučili pretvoriti u zakon o trgovini.

Drugo, na inicijativu Kijeva je 1. travnja 2019. raskinut Ugovor o prijateljstvu i suradnji između dviju zemalja, prema kojem je Ukrajina imala povlastice kao i brojne druge zemlje post-sovjetskog prostora. Legendarnog strpljenja i ljubaznosti Rusije prema Ukrajini više nema.

Ukrajina je vjerovala da je udarila Rusiju u trenutku kada je Moskva skinula rukavice, misleći kako se nitko neće pretjerano uzrujavati na novi kijevski besmisao. Ukrajinske sankcije nemaju nikakvo logično objašnjenje i mogu se razumjeti samo u kontekstu propagande ukrajinskih nacionalista, koji i ne razmišljaju o dobrobiti stanovništva.

Ovakav nesrazmjeran odgovor Moskve znači kako se može očekivati da će se takvi ruski odgovori u budućnosti umnožiti, osim ako novi ukrajinski predsjednik ne oporavi Ukrajinu koja sada srlja ravno u ponor.

Sankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
89 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Cenzor po glavi stanovnika
4 godine prije

Ruska politika za cijene… ukradem ti s istoka zemlje, prodam ti po snizenju na buvljoj pijaci.

Šok
4 godine prije

rusija treba potrošiti 10 milijardi dolara
mita i korupcije
da vrati ukrajinu pod svoj
utjecaj

bude li išla đonom
jaz će se više širiti
a drugi će profitirati

Jupiter
4 godine prije

Braca se svadjaju , a otimaci resursa likuju.

Tupko Glupko
4 godine prije

Ovo ne dolazi slučajno pred ukrajinske parlamentarne izbore ove godine.
Rusi idu na to da Ukrajinci još manje glasaju za Porošenkovu kliku nego na izborima za predsjednika, gdje je Porošenko potučen do nogu.
Ako Porošenko bude vladao preko parlamenta još čitav jedan mandat, onda će Ukrajina skroz propasti kada vidimo posljedice njegova mandata.

Trubadur
4 godine prije

Mislim, da za Ukrainu nema više spasa…. Od 52 milijona jih je ostalo još 30 i od toga 14 milijona penzionera….A ovi starci sigurno ne mogu da preokrenu stanje, koje vlada sad….Od mladih koliko jih još ima je sve zadojeno a ostalo več odavno van Ukraine….Nema tu više ni nade a ni volje za bilo kakve promjene…. Istina je, da su sa neizborom Waltzmana, izrekli, da neče više dosadašnje politike ali, jim to ne znači dosta…. Na vlast je stigla nova lutka, samo se oligarh promijenio….Država je institucionalno, vojno i gospodarsko u potpunom razsulu pa tako i ove ruske sankcije, čini mi se stižu, kao otrežnijenje, prekasno….

kagan
4 godine prije
Majk Majers
4 godine prije

Najbolje bi napravili kad bi svim ukrajincima, koji žele radit i živit u Rusiji dali papire po brzom postupku. Uz prijašnju provjeru istih,naravno. Ne želiš ljudski šljam u svojoj zemlji.
Rusiji fali radne snage, pa lipo uzest 10-ak miljuna ukrajinaca

igi
4 godine prije

Od te količine izravno iz Rusije dolazi 30-35%, a ostatak dolazi iz Bjelorusije, gdje se rafinira ruska sirova nafta, a derivati se prodaju ukrajinskim kupcima.
….nešto ukrajinci pišu da su rusi bjelorusima poslali lošu naftu te da im ovi ne mogu gorivo slati …https://www.unian.info/economics/10528170-belarus-halts-shipments-of-light-oil-products-to-ukraine-poland-baltic-countries.html

Kihot
4 godine prije

Teško je gledati slavenskog brata kako je potpuno izgubio razum. Zar uvijek izdajnički paraziti moraju izmigoljiti na površinu. Da se razumije, mislim na Ukrajinu. Makar, 250 miljuna dolara je čisti kikiriki godišnje. Slabašne su te kontrasankcije. A hoće li zavrnuti pipu na plin će se tek vidjeti.

IVE iz pecalbe
4 godine prije

NIsta, sada je komedija od drzave izabrala komicara za predsjednika i pocinje tragikmedija u zavrsnom cinu.

mane
4 godine prije

sta god da se desi unijati ce nastaviti politiku sukoba sa svim sto je rusko.mira ce biti tek kad se ocepe ostali regioni od ljivova.sve ostalo je cista agonija

nessy
4 godine prije

Rusi naftu ne zovu ‘fosilno gorivo’, nego ugljikovodicnim gorivom. Na zgrazanje zapadnih geologa, shodno tome, Rusi tvrde da nafta ne nastaje blizu povrsine, od fosilnih ostataka, vec nastaje kemijskim procesima, u jezgri i kori majke zemlje, i moze biti nadjena na bitno vecim dubinama (sto su i dokazali), cak i dublje od 7.000 metara. Proizlazi zakljucak, (bogohulan, za zapadne proizvodjace nafte) da se nafta stvara stalno, (i ovo su dokazali) te bi pri odgovarajucoj eksploataciji pojedine busotine bile, doslovno neiscrpne. Sve ovo spominjem, jer je malo prije vracanja Krima, otkrivena nafta u ‘dubokim skriljcanim nalazistima’, na neocekivanim mjestima i dubinama, u republikama Donbasa i Luganska. Ima li netko koju noviju informaciju o tome?

esfbmweorngewngwneigrnwier
4 godine prije

ukropi u budučoj to jest sadašnjoj hazariji cvaj mogu biti samo robovi onih koji su ih uvukli u sve ovo. Iselit će večinu ukropa, drugi će izginuti u ratu a starci će sami od sebe na ahiret. To isto rade oko okupirane Palestine kao i ovo oko Dnjepropetrovska koji će biti hazarski Jerusalim a sloveni robovi kao i arapi dolje. Depopuliziraju teritorij od lokalnog pučanstva, slovena i arapa, za stvaranje svojih entiteta.

Adriana
4 godine prije

Rusi ovaj put reagiraju očito korak unaprijed, ne kaskaju 2-3 koraka iza. U ukrajinski Parlament se već nameće mogućnost drastičnog kresanja ovlasti Predsjednika, tako da sve ostane pod kontrolom Potrošenog, bratije mu i lutkara iznad pozornice, a komedijant pred pukom bude odgovoran za posljedice cjelokupnog, a pogotovo nedavnog ekonomskog i ostalog glupiranja. Rusi nemaju ama baš više nikakvog razloga i dalje pod povoljnim uvjetima podupirati “braću” i okretati drugi obraz. Za njih se mora pobrinuti zapadna ekipa, treba na svaki način, a poglavito materijalno-financijski pružiti ruku pomoćnicu savezniku u potrebi i pod ugrozom od zla na istoku.

nije bitno tko
4 godine prije

Cirkuškog klauna je zamjenio tragikomičar. Ukrjaini se ne piše dobro. Več pet godina je predvidena kao topovska hrana gazdi sa zapada.

Dopizdilomi
4 godine prije

Ma zaboli Ukrajince pa ima američkog ukapnog plina i nafte iz škriljevca. Kupit će američko to je bolje i kvalitetnije. (o cijeni nećemo).

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI