Moskva komentariše strategiju EU

Marija Zaharova
42 komentara

Odluka Evropskog vijeća da Ukrajini i Moldaviji dodijeli status kandidata za članstvo u EU dokazuje da je cilj bloka da “obuzda” Rusiju, izjavila je u petak glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

Ona je rekla da EU nastavlja svoju strategiju „aktivnog geopolitičkog razvoja prostora ZND“ kako bi „obuzdala“ Moskvu.

„Štaviše, koriste se sva sredstva – od finansijske i ekonomske poluge do vojne podrške“, dodala je Zaharova.

Portparolka je rekla da ova strategija čini blok da zažmuri pred strogim kriterijumima za pristupanje koji su primijenjeni na druge kandidate za EU.

“Budućnost ‘Ujedinjene Evrope’, njeni ‘ideali’ demokratije žrtvuju se zarad nesputanog širenja EU, političkog i ekonomskog porobljavanja njenih susjeda”, rekla je Zaharova.

Prema riječima portparolke, blok je još jednom dokazao da nema mnogo veze sa ekonomijom i da u njemu gotovo da i nema ” kreativne snage”. Ona je tvrdila da, pružajući Ukrajini vojnu podršku, EU “ulaže” u “nastavak neprijateljstava” u zemlji. Prema njenom mišljenju, Kijev će zahtijevati još više oružja s obzirom na svoj novi status.

“Da njime ubijaju civile, uništavaju civilnu infrastrukturu i pucaju na položaje ruskih oružanih snaga”, rekla je Zaharova, misleći na tekuću rusku vojnu ofanzivu u Ukrajini.

Ona je rekla da bi “tako agresivan pristup” EU mogao rezultirati pojavom “novih, dubljih linija podjela i kriza u Evropi u cjelini”.

„Ova politika Brisela nema nikakve veze sa stvarnim potrebama stanovnika Ukrajine i zemalja EU“, zaključila je ona.

Evropsko vijeće se složilo da Ukrajini i Moldaviji odobri status kandidata tokom samita EU u četvrtak. Dok Gruzija nije dobila isti status, blok je priznao „evropsku perspektivu“ zemlje.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen jasno je stavila do znanja da sve tri zemlje “imaju posao prije nego što pređu na sljedeću fazu procesa”. Ranije je rekla da je Ukrajina učinila mnogo za jačanje vladavine prava, ali da su reforme i dalje potrebne.

“Da se borimo protiv korupcije, na primjer, ili da modernizujemo ovu dobro funkcionišuću administraciju, da pomognemo privlačenju investitora”, objasnila je ona.

Pridruživanje EU je decenijama bila istaknuta tema razgovora prozapadnih ukrajinskih političara. Težnja Ukrajine da se pridruži bloku ponovo je osnažena od njenog sukoba s Rusijom, koji je izbio krajem februara.

euKandidatski statusrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
42 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
404
1 godina prije

Američki cilj je dugi rat između EU i Rusije. U taj rat če Amerikanci preko EU slati sve arapske, afričke i ostale plačenike, a najviše če na front slati pripadnike istočnih zemalja, ponajviše Poljake, Ukrajince i Baltike.

404
1 godina prije

Smiješ se svom glupom komentaru…..

1 godina prije

Sve če biti jasno, kad i ako se Moldavija okomi na Pridnjestersku Republiku.
Onda če nestati. Kao Ukrajina.

eks
1 godina prije

Još uvek se proseravaš ? Znači da si ti profesionalni serator.

1 godina prije

Andrej Guruljov, član odbora za obranu ruskog parlamenta,
Ako se ovaj korak dogodi, to će dovesti do djelovanja pet paragrafa NATO-a i dovest će do Trećeg svjetskog rata.
“Uništit ćemo cijelu skupinu neprijateljskih svemirskih satelita tijekom prve zračne operacije”, rekao je general-pukovnik, viši zapovjednik koji sada predstavlja Jedinstvenu Rusiju, glavnu Putinovu političku stranku.
“Drugo, ublažit ćemo cijeli sustav proturaketne obrane. Treće, sigurno nećemo krenuti od Varšave, Pariza ili Berlina. Prvi na udaru bit će London. Kristalno je jasno da prijetnja svijetu dolazi od Anglosasa”, zaključio je.

1 godina prije

za ove savjetnike vjerojatno zna 99%………zbilja nije nama lako posložiti sve te silne puzle. Napomena: napisao 15. srpnja 1995. Što je transformacija? Zemlja prolazi kroz suptilnu transformaciju, kao što je Transformacija sada. Ova transformacija napreduje barem ovo stoljeće, a trajat će još barem jedno stoljeće. Transformacije se događaju iz mnogo razloga. Jedan od razloga je taj što je velika većina entiteta rođenih na planetu donijela odluku o orijentaciji i spremna je nastaviti s drugim lekcijama, a planeti 3. Denziteta se periodično provjeravaju u pogledu njihove spremnosti za žetvu u tom pogledu. Drugi razlog je administrativni, i zato Zemlja sada prolazi kroz svoju Transformaciju. Većina onih na Zemlji još nije donijela svoju odluku o orijentaciji, ali će biti premješteni na drugi planet, budući da je Zemlja određena kao budući dom za entitete orijentirane na Službu drugima. Da bi se kvalificirao za orijentaciju služenja drugima, entitet mora razmatrati druge jednako često kao… Čitaj više »

1 godina prije

Izgleda da je bila i zabrana tranzita kroz Baltske republike prdac u čabar…
“neimenovana članica EU” tražila je raspravu… To je nova demokratija u EU, nesmemo znati, koja.
I pošto je zabrana u suprotnosti sa međunarodnim pravom i sporazumom EU-Rusija 2002, izgleda da če pasti.
Znači, NIŠTA OD 3.SVJETSKOG RATA! Na žalost SAD…

Max
1 godina prije

Politika EU je toksična.

1 godina prije

Pojavio se snimak zarobljenih ukro vojnika. Od danas. Masa.
Sretnici, preživjeli su. Danas jih je umrlo 800…
A ima i novosti o zarobljenim NATO generalima. Rusija jih je zamijenila! Samo se još nezna, za što.

tihobl
1 godina prije

U Gruziji u Jermeniji ovih dana bile su demonstracije protiv americkih laboratorija. To je dovoljno za diskvalifikovanje za EU.

nessy
1 godina prije

I onda se cude kada im Rusi zavrnu naftu i plin. Ucinili su sve sto su mogli, po nalogu USA, da oslabe Rusiju, ali im bas ne ide. Uspjeli su samo oslabiti sebe, a cijenu ce platiti svi obicni ljudi.

nessy
1 godina prije

Tebi stvarno treba terapija, i to ne ambulantna. Tvoje stanje trazi bolnicki tretman. Jedino drugo sto mi pada na um, to je da si maloljetni drkadzija, koji voli provocirati odrasle. Sinko, ljeto je, gledaj cure (to je nazalost, sve sto mozes), probaj flertovati, mozda neka podkapacitirana i prihvati tvoje udvaranje, ako znas sto je to. Ili, izidji vani sa frendovima (ako imas ijednog), druzite se, popijte par piva, zivot je lijep. Imate na svakom clanku, svaki dan, kako ti se da?

1 godina prije

vrijedi podsjetnik svima -najljepše od velikana NIKOLA TESLA : Želite li otkriti tajne svemira, razmišljajte u pojmovima energije, frekvencije i vibracije.    Kada znanost počne istraživati nefizičke fenomene, napredovat će više u jednom desetljeću nego u svim proteklim stoljećima svog postojanja.    Život je i uvijek će biti nerješiva jednadžba, ali sadrži određene poznate činjenice.    Moj mozak je samo primatelj. U svemiru se nalazi jezgra iz koje mi dobivamo znanje, snagu i nadahnuće. Još nisam uspio prodrijeti u tajne ove jezgre, ali znam da ona postoji.    Ne marim za to što su ukrali moje ideje. Žao mi je što nisu imali svoje.    Što jedan čovjek naziva Bogom, drugi naziva zakonima fizike.    Čovjek mora biti razuman da bi mogao jasno misliti, ali može misliti duboko i biti prilično nerazuman.    Većina ljudi je toliko uronjena u kontemplaciju o izvanjskom svijetu da je potpuno slijepa za ono što se događa unutar njih samih.    Kad bi… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI