Moskva otvorena za razgovore sa Zapadom, a ne za prijetnje

Sergej Lavrov
49 komentara

Trenutačni diplomatski kontakti pokazuju da Washingtonu i njegovim saveznicima nedostaje “zdrav razum”, rekao je ruski ministar vanjskih poslova.

Moskva je uvijek voljna angažirati se u diplomaciji, ali nema strpljenja za prijetnje, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov novinarima u četvrtak u Južnoj Africi.

Na tiskovnoj konferenciji nakon summita BRICS-a u Johannesburgu Lavrov je upitan što se treba dogoditi da zapadne zemlje promijene svoju politiku i odmaknu se od konfrontacije.

“Ne vidimo ni tračaka zdravog razuma” u razgovoru sa zapadnim diplomatima, odgovorio je Lavrov, dodajući da se njihov pristup svodi na “morate, morate”.

“Uvijek smo otvoreni za razgovore, ali nećemo odgovarati na pozive za razgovore koji uključuju drske ultimatume, iznude i prijetnje protiv nas”, rekao je ruski ministar vanjskih poslova. Tvrdio je da je Zapad napustio značajne pregovore u korist ratobornih stavova.

Sami zapadnjaci kažu da Rusiju moraju ‘poraziti’ na bojnom polju i ‘nanijeti nam strateški poraz’. To je ono što sada imaju, umjesto zdravog razuma. U tom slučaju nećemo raditi na polju međunarodnog prava ili diplomacije, nego na bojnom polju.

Ministar je optužio zapadne zemlje, uključujući mnoge u EU, da djeluju kao “poslušni agenti Washingtona” na svjetskoj pozornici, na štetu vlastitih građana i gospodarstava.

Upitan o želji francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da prisustvuje summitu BRICS-a, a pritom naoruža Ukrajinu i ponudi se kao posrednik u sukobu, Lavrov je to nazvao praznim pozerstvom.

“Pretpostavljam da ako netko želi doprinijeti traženju naselja, to se ne radi preko mikrofona, nego kroz odgovarajuće kanale. Svi to znaju”, rekao je.

Francuska je u prošlosti bila posrednik u Ukrajini, istaknuo je Lavrov, ukazujući na ulogu Pariza u mirovnim sporazumima iz Minska 2014.-15., koje je odobrilo Vijeće sigurnosti UN-a – i priznanje bivšeg francuskog predsjednika Francoisa Hollandea prošle godine da je proces bio samo s namjerom kupiti vrijeme za naoružavanje Ukrajine protiv Rusije.

Ranije ovog tjedna, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova komentirala je mirovne inicijative nekoliko članica BRICS-a u intervjuu za brazilski list Brasil de Fato.

“Za razliku od kijevskog režima, koji je prekinuo, a potom i zabranio razgovore s Rusijom, mi smo uvijek bili otvoreni za diplomatsko rješenje krize i spremni smo odgovoriti na prijedloge koji su zapravo ozbiljni”, rekla je Zakharova.

Dok je Moskva izrazila slaganje s elementima prijedloga koje su iznijeli Kina, Južna Afrika i Brazil, Kijev je inzistirao isključivo na vlastitoj “formuli mira”, koju je Rusija u potpunosti odbacila.

Mnoge zapadne zemlje otvoreno su stale na stranu Kijeva u njegovom sukobu s Moskvom, namećući sveobuhvatne sankcije Rusiji i opskrbljujući Ukrajinu teškim naoružanjem, uključujući tenkove i topništvo.

LavrovpregovorirusijaukrajinaZapadne Zemlje
Pretplatiti se
Obavijesti o
49 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Podsjetnik
8 mjeseci prije

Hm, 2014 je Rusija puno I dugo pregovarala I razgovarala sa kijevom prije okupacije krima I dombasa
Ne sjećaju se tocno, da li je bilo nula ili 0,1 minuta

onaj najglu...Dalton
8 mjeseci prije

SAD inzistira na uključivanju ukrajinskog žita u sporazum START-3.

P.S.
Predali smo Zelenskom prvi F-16!!!
Lego

Faboo
8 mjeseci prije

Rusuja konstantno šamara zapad nekad demokracijom; mi smo uvijek za pregovore! Zapad ko štrašljiv čuran ; napuše se a nema niti snage ni hrabrosti! Bravo za politiku Rusije! Uostalom brojke civilnih žrtava američke demokracije u Iraku i svih drugih 52 države u odnosu na Rusku specijalnu operaciju u ukrajini govore same za sebe o civiliziranom društvu! Mada nakon plandemije demokracija i civilizacije se počinju smiještati na niži stadij od fašizma!

Sabahudin
8 mjeseci prije

Pregovarali bi a i pljackali po drugoj drzavi pa halooooo .

2i2su22
8 mjeseci prije

Kad se Rusi maknu iz države koju su napali onda mogu pričati o temama kao što je npr. ratna odšteta

Tupko Glupko
8 mjeseci prije

Danas su Ukri ispalili S-200 raketu dugog dometa 300 kilometara u pravcu Moskve.
Rusi su je srušili na putu u ruskoj Kaluga oblasti.

Njemački premijer Scholz planira poslati njemačke rakete Taurus Ukrajini dometa 500 km koje stvarno mogu doći do Moskve sa sjeverostočne ukrajinsko-ruske granice.

Zapadni partneri će im reći da ne smiju s njima napadati Rusiju, a Ukri će dati časnu pionirsku riječ.

Za to vrijeme izuzetni gledaju da se ne zamjere Rusima sa takvom pomoći i uredno trguju sa Rusima sa svime što im je deficitarno.

Šteta što glupost nije fizička pojava, jer bi onda njenu mjernu jedinicu mogli nazvati Scholtz 😄

Hocesneces
8 mjeseci prije

Ajde zavrsavajte taj cirkus i vratite plandemiju. Biti ce puno zanimljivije. Smradovi…

Biti-ili-ne-biti
8 mjeseci prije

Sve je postalo jasno kada su Rusi jednom ranije ponudili da se spoje s NATO, a ovi su to odbili.
Od tada je postalo jasno da je njihov stvarni cilj uništenje Rusije, a ne puko širenje NATO saveza.

Ziv je Geza
8 mjeseci prije

Merkel i holland javno, jasno i glasno priznali da su potpisali mirovni ugovor samo da bi dobili na vremenu i azov naoruzali do zuba i sada bi Putin i Lavrov trebali potpisati jos jedan mirovni ugovor , tako da zapad ima vremena za poslati jedno 1000 aviona zelenom.

Jos kad bi supotpisnik u ime zapada bio grlic radman, groteska bi bila potpuna.

Putin je 2014 umjesto potpisa na fejk primirje minmalno trebao pomoci Giviu i Motoroli, odnosno deckima i ekipi iz Donbasa, garantiram da bi oni bez i jednog vohnika iz Rusije, usli u Kijev i oslobodili ukrajinu od zapadnog marionetskog rezima.

plemeniti
8 mjeseci prije

Ajd da vidim otvorenost i bar jedan “antiratni” prosvjed u Moskvi???
PS
Na zapadu su i te kako provjedovali kod svih “intervencija”, u Rusiji???

ime
8 mjeseci prije

da su ih tretirali kao zapadne kretene umjesto zapadnih partnera sve bi bilo drugačije.

Lucija, prva
8 mjeseci prije

Off

“ŽELJKA MARKIĆ i njeni suradnici u središnjoj Istri grade si vile s bazenima, …

Osim Markić, tu su odvjetnici Krešimir Planinić i Krešimir Mateković, koji zastupaju udrugu U ime obitelji i samu Markić u sudskim slučajevima, Vedrana Kevrić, članica odbora organizacije MARIJINI OBROCI, u kojoj su jedni od osnivača supružnici Markić, Iva Pem Novosel, nekadašnja kandidatkinja na parlamentarnim izborima Projekta Domovina, inače političkog krila udruge U ime obitelji…
Planinić već godinama blizak suradnik Željke Markić i njene ultrakonzervativne udruge U ime obitelji. …nastupa kao odvjetnik Hrvatske udruge RODITELJA ODGOJITELJA.

Odvjetnik Krešimir Mateković predstavlja se kao stručnjak za farmaceutsko pravo, i… zastupa Markić u nizu slučajeva tužbi protiv medija. ”

Marijini obroci su svjetski poznata institucija .

Ima li nešto što ova gamad neće
i upropastiti i pokrasti, a nas opet osramotiti.😡

MladenSt
8 mjeseci prije

Eto ,bilo bi najbolje da Lukasenko bude posrednik ,zna se dobro kako njegovi puleni završavaju s 7000 metara visine .Koga brko štiti tom brzo garantni list istekne .

JoeP
8 mjeseci prije

Do sad su samo Amerikanci non stop bacali nuklearne bombe i 2002 izašli iz sporazuma o nuklearnome razoružanju.
A bacat nuklearne bombe i sa njima prijetit dvi su skroz različite stvari.

hiber
8 mjeseci prije

Gdje su ona dobra stara vremena kada su Makron, Scholz i ekipa svakodnevno letili u Moskvu i razgovarali sa Kepecom na mega stolu. Sada Kepec i klonovi leže u bunkeru i glavu ne smije da pomole. Ostaje mu samo da pregovara sa Svetim Prigožinom 😇 koji mu se u noćima priviđa, zajedno sa onih 120.000 mrtvih rusa.

Max
8 mjeseci prije

Odmjeren odgovor.

8 mjeseci prije

Već govorim godinama da tamo u usa vlada šizofrenija , eto i Lavrov potvrdjuje..Tek sad , no bolje ikad nego nikad..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI