Moskva traži odgovore u vezi s eksplozijama oko Sjevernog toka

Sjeverni tok
7 komentara

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova prozvalo je izaslanike Njemačke, Danske i Švedske zbog odbijanja u vezi s pružanjem pristupa istrazi

Rusija neće priznati rezultate tekuće istrage o eksplozijama na plinovodima Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2 krajem rujna osim ako se njezinim stručnjacima ne dopusti sudjelovanje u istrazi, rekla je Moskva. Rusko ministarstvo vanjskih poslova otkrilo je u četvrtak da je pozvalo predstavnike Njemačke, Danske i Švedske kako bi prenijeli svoje “čuđenje” zbog izostanka službene reakcije na zahtjev za suradnju, kojeg je ranije ovog mjeseca poslao ruski premijer Mihail Mišustin.

U svom priopćenju za novinstvo, Ministarstvo je istaknulo da, iako ruskim vlastima i državnom energetskom divu, Gazpromu, još uvijek nije odobren pristup istrazi, pojavljuju se izvješća koja nalažu da su Berlin, Kopenhagen i Stockholm bili daleko susretljiviji sličnim zahtjevima koje su izradile druge nacije, uključujući SAD.

Ruski diplomati naglasili su da će Moskva, ako se njezini pozivi na suradnju ignoriraju, pretpostaviti da tri europske zemlje “imaju nešto za skrivati ​​ili da prikrivaju počinitelje ovih terorističkih napada”.

“Rusija, naravno, neće priznati nikakve ‘pseudo-rezultate’ takve istrage, osim ako u njoj ne sudjeluju ruski stručnjaci”, navodi se u priopćenju.

Upozorenje dolazi nakon što je švedska premijerka Magdalena Andersson u ponedjeljak objavila da Stockholm neće podijeliti s Moskvom rezultate svoje istrage o eksplozijama, koje su ozbiljno oštetile dva cjevovoda namijenjena za pumpanje plina iz Rusije u Europu.

“U Švedskoj su naše preliminarne istrage povjerljive, a to, naravno, vrijedi i za ovaj slučaj”, objasnila je.

Premijer je međutim dodao da bi Rusija mogla provesti vlastitu istragu na tom mjestu ako to želi.

U međuvremenu su švedske vlasti rekle da su pronašle dokaze, koji upućuju na sabotažu.

Također u ponedjeljak, ruski predsjednik Vladimir Putin nagovijestio je da, unatoč odbijanju pristupa istrazi: “…svi dobro znamo komu u konačnici koriste ovi zločini”. Ranije je javno optužio za napad “Anglosaksonce”, što je ruski kolokvijalizam za američko-britansku vezu. Komentirajući eksplozije, američki državni tajnik Antony Blinken opisao ih je kao “iznimnu priliku” za Europu “da jednom zauvijek ukloni ovisnost o ruskoj energiji”.

Plinovodi Sjeverni tok 1 i 2 prestali su s radom 26. rujna, nakon niza snažnih podvodnih eksplozija, koje su se dogodile kod danskog otoka Bornholma.

istragarusijaSADSjeverni tok
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Imaju pravo tražiti odgovor.

Yugo 45neregistrovan
1 godina prije

Koliko znam plinovod je bio Rusko vlasništvo,kad tad neko će ga platiti,kad tad

tihobl
1 godina prije

Gasprom je trazio da posalju svoje istrazivace. Danci su im odgovorili da ce 20 dana razmatrati njihov zahtjev i onda donijeti odluku.

Oli
1 godina prije

Logično,jebisenaovakavnačin

Tonic
1 godina prije

Gdje nestadose onoliki likovi sa po 10 nickova hahahaha

Rudar
1 godina prije

Kako ide ono, traži traži pa ćeš naći !

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI