Moskva upozorava na kaos na Arktiku

Arktik
6 komentara

Nedostatak suradnje između Rusije i Zapada ugrožava polarnu regiju, rekao je savezni ministar za RT

Ruski ministar odgovoran za razvoj Arktika rekao je za RT da tekući prekid ključnih radova u regiji predstavlja opasnost od kaosa u budućnosti. Suradnja na Arktičkom vijeću prekinuta je prošle godine nakon što su zapadne zemlje članice odlučile bojkotirati Moskvu zbog ukrajinske krize. “Naši takozvani zapadni partneri proizveli su jednostrane neprijateljske akcije u Arktičkom vijeću.

Takvi potezi destabiliziraju Arktik”, rekao je Aleksej Čekunov o situaciji. Arktičko vijeće je međuvladino tijelo koje se bavi pitanjima koja se tiču regije i njezinih autohtonih stanovnika. Rusija je imala rotirajuće predsjedanje Vijećem kada su napetosti eskalirale do otvorenog sukoba u Ukrajini u veljači 2022. Sedam drugih članica naknadno je odlučilo prekinuti sve kontakte s Moskvom, efektivno zamrznuvši približno polovicu od oko 130 zajedničkih projekata koji su bili u tijeku. Tijekom sljedeće godine Rusija se usredotočila na svoj domaći arktički program.

Čekunov, koji vodi Ministarstvo za razvoj Dalekog istoka i Arktika, smatra da je situacija neodrživa.

“Možemo učiniti nešto na Arktiku samo zajedničkim naporima”, rekao je. “Ako pola Arktika živi prema pravilima Ruske Federacije, a druga polovica prema drugim propisima, onda će takva situacija donijeti kaos.”

Moskva bi sljedećeg mjeseca trebala predati predsjedavanje Vijećem Oslu. Prošlog je tjedna norveška vlada objavila svoj program za svoje vodstvo organizacije. Plan je usmjeren na klimatske promjene i održivi razvoj.

Norveška je odbila ruski poziv u vezi prisustvovanja ceremoniji prijelaza i umjesto toga želi to učiniti na daljinu. Također namjerava ograničiti razinu zastupljenosti na događaju.

“Ne dolazi u obzir da visoki politički dužnosnici idu na ministarski događaj u Rusiju i to smo jasno priopćili Rusiji”, objasnio je Reutersu zamjenik norveškog ministra vanjskih poslova Eivind Vad Petersson.

Osim Rusije i Norveške, Arktičko vijeće također uključuje Kanadu, Dansku, Finsku, Island, Švedsku i SAD.

Arktikrusijazapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nepoželjni
1 godina prije

Možda bi Rusi trebali potjerati sve sa Arktika i tada na Arktiku ne bi bilo sukoba zbog različitih ideja upravljanja….

Ivan
1 godina prije

Americke svinje stvarno trebaju dobiti po picki..

alexosijek
1 godina prije

U stvari, jako interesantno i bitno područje, puno su Rusi tamo napravili zadnjih godina (ima dosta dokumentaraca)…No, čitajući članak meni je drugo palo na pamet – kaže Norvežani se ne žele sa Rusima sastati osobno, nego online – pa kad bolje razmislim ne bih se ni ja osobno sa njima sastala, jer bi usred sastanka Rusi slučajno mogli pitati: šta kaže onaj novinar Hersh kako ste sa Amerima raznijeli naš plinovod? pa ste sada vi i oni glavni dobavljači plina za Europu?…pa, da, bolje ne ići na nikakve sastanke…Ostalo što navodi u izjavi o Indiji, zaista bitna priča…lp

Max
1 godina prije

Pošteno upozorenje.

Samuraj
1 godina prije

A odakle svima njima pravo da Arktik uzmi za sebe bez ostatka svijeta. Mislim smiješno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI