Mračni dan za slobodu medija: Britanski sud naložio izručenje Assangea

Julian Assange iza žice
43 komentara

Britanski Prekršajni sud naredio je izručenje osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea Sjedinjenim Državama i poslao zahtjev za njegovo izručenje ministru unutarnjih poslova Priti Patel na odobrenje.

Zapovijed je stigla nešto više od mjesec dana nakon što je Vrhovni sud Ujedinjenog Kraljevstva odbio saslušati Assangeovu žalbu. U prosincu je Visoki sud pravde Ujedinjenog Kraljevstva odobrio žalbu američke vlade i poništio odluku okružnog suda kojom je pošteđen Assange.

Glavni sudac, Viši okružni sudac Paul Goldspring, ustvrdio je da je bio “dužan” poslati zahtjev za izručenje Patelu. Goldspring je također rekao Assangeu da ima pravo žalbe ako Ministarstvo unutarnjih poslova odobri izručenje prije izdavanja naloga.

Mark Summers QC, odvjetnik Assangea, ustvrdio je da je u slučaju došlo do “svježih događaja” i žalio se na činjenicu da obrani u ovoj fazi nije bilo dopušteno iznijeti ove dokaze, prema Billu Goodwinu iz Computer Weeklyja.

Assangeov pravni tim ima rok do 18. svibnja dostaviti dokaze Ministarstvu unutarnjih poslova i argumentirati zašto bi odjel trebao blokirati zahtjev za izručenjem. Očekuje se da će Patel za dva mjeseca donijeti odluku.

Ako ga Patel odobri, Assangeovi odvjetnici mogu zatražiti dopuštenje za žalbu Britanskom Visokom sudu pravde. Njegovi odvjetnici mogu se žaliti na odluku okružnog suca da se slučaj pošalje Ministarstvu unutarnjih poslova na odobrenje, a također se mogu žaliti na nalog tajnika Ministarstva unutarnjih poslova.

Iako se Assangeova obrana usprotivila presudi okružne sutkinje Vanesse Baraitser od 04. siječnja 2021., posebno što se odnosila na pitanja slobode medija, nikada nisu imali odgovarajuću priliku iznijeti svoje prigovore. Odbila je zahtjev za izručenjem nakon što je utvrdila da bi to bilo “opresivno” iz razloga mentalnog zdravlja.

Njegovi bi odvjetnici vjerojatno osporili mnoge Baraitserove zaključke o Assangeu ako bi Patel dopustila zahtjev. (Napomena: Baraitser više nije okružni sudac na Westminsterskom sudu za prekršaje.)

Tužiteljstvo čini Assangea prvim izdavačem koji je optužen prema zakonu iz 1917. godine, a na globalnoj razini ovaj slučaj su osudile gotovo sve ugledne organizacije za građanske slobode, ljudska prava i slobodu tiska.

Patel i Ministarstvo unutarnjih poslova podupiru proširenje zakona o službenim tajnama u Ujedinjenom Kraljevstvu, za koje je Elmaazi izvijestio da bi “proširili moguće zatvorske kazne za one koji su procurili, primatelje informacija i sekundarne izdavače, uključujući novinare, s trenutačnih maksimalnih dvije godine na čak 14 godine zatvora.”

Ministarstvo unutarnjih poslova tvrdi da više nema velike razlike između “špijunaže i najozbiljnijih neovlaštenih otkrivanja”. To uključuje ono što bi Patel nazvala “otkrivanjem prema naprijed”. Odjel tretira novinarstvo kao čin koji može nanijeti “daleko ozbiljniju štetu” od tradicionalne špijunaže.

U Ujedinjenom Kraljevstvu, Ured za sigurnost i borbu protiv terorizma dio je Ministarstva unutarnjih poslova. Odjel je odgovoran za MI5 (britanski FBI) i antiterorističke policijske operacije.

Operaciju Pelikan, naziv za kampanju pritiska kako bi se Assangea istjeralo iz veleposlanstva Ekvadora u Londonu, podržalo je Ministarstvo unutarnjih poslova. No, kako je istaknuo glavni istražitelj deklasificiranog Ujedinjenog Kraljevstva Matt Kennard, Ministarstvo unutarnjih poslova tvrdi da ne “drži” nikakve zapise koji sadrže detalje vezane za operaciju, iako je bilo uključeno osam službenika iz odjela.

Kennard je također izvijestio da je Patel bio u savjetodavnom vijeću za desničarsku skupinu povezanu s CIA-om pod nazivom Henry Jackson Society, koja je više od desetljeća napadala Assangea u tisku.

“[Premijer] Boris Johnson i Priti Patel, nemojte izručiti Juliana zemlji koja se urotila da ga ubije”, izjavila je Stella Assange. “Mogu danas zaustaviti ovu noćnu moru i vratiti se Julianu njegovoj obitelji. Oni mogu učiniti pravu stvar i provesti članak 4. sporazuma o izručenju između SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva, koji zabranjuje izručenje za politička kaznena djela.”

“Ovo je politički slučaj, a s potpisom sudaca, ovo sada izravno prelazi u političku domenu”, dodala je Stella.

“Sljedeća četiri tjedna pokazat će se ključnima u borbi za blokiranje izručenja i osiguravanje oslobađanja Juliana Assangea”, izjavila je Rebecca Vincent, ravnateljica operacija i kampanja Reportera bez granica (RSF). “Ministar unutarnjih poslova mora djelovati sada kako bi zaštitio novinarstvo i pridržavao se britanske predanosti slobodi medija odbacivanjem naloga za izručenje i oslobađanjem Assangea.”

RSF, globalna organizacija za slobodu medija, pokrenula je peticiju “Oslobodite Assangea” pozivajući pristaše da se prijave prije 18. svibnja, posljednjeg dana kada Assange može podnijeti bilo kakve podneske Ministarstvu unutarnjih poslova.

Nacionalni sindikat novinara (NUJ) u Velikoj Britaniji obnovio je svoj poziv za njegovo puštanje iz zatvora Belmarsh i povlačenje optužbi.

Assangeove obrambene skupine i koalicija organizacija za građanske slobode, ljudska prava i slobodu tiska nadovezat će se na prethodni rad i iskoristiti sljedećih nekoliko tjedana da pojačaju svoju kampanju. Njihova će namjera biti da zahtjev za izručenje postane političko pitanje u Ujedinjenom Kraljevstvu i cijeloj Europi.

Ostat će u pritvoru u Belmarshu do odluke Patel i tijekom svake žalbe.

Assangesloboda medijaUK
Pretplatiti se
Obavijesti o
43 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dupla Kamilica
2 godine prije

Gospodin je najbolji primjer da ne vrijedi riskirati život zbog istine. 95% svijeta ga nije doživilo, gledaju gospodina savršenog. Ostalih 5% cijeni njegovu žrtvu, baci koji lajk i komentar u vezi njega i to je to. I ja sam u tih 5% koji iz sigurne zone komfora promatra kako se čovjeka pušta niz vodu. Sve mi se više čini da se manjina razlikuje od većine samo po tome što je manjina unaprijed svjesna šta će se ljudima događati do konačnog rješenja, i ništa više.

2 godine prije

Šta se je desilo sa MSM primječujemo svaki dan.
Sad, kad ga nema, razvili su sav potencijal. Lažu od zore do mraka, bez opasnosti, da ih neko raskrije.

Tristan
2 godine prije

Da na žalost, ljudi ne cijene prave ljude i žrtve. Primjer su i hrvatski zviždači i Marko Francisković.
Kakavi političari, takav i narod, ili obratno.

ANTIFASHISTA
2 godine prije

Pottrebno je da se formira nekoliko grupa po svijetu koji bi zarobile Britanske i SAD ambasadore te njihovo pustanje uvijetovali oslobadjanjem Asangea sa pravom da odabere i preseli u bilo koju zemlju svijeta skupa sa obitelji.

MrKamenjarac
2 godine prije

JEDINO TAKO MOGU DA SAKRIJU ISTINU
ENGLEZI I AMERIKANCI SU SOTONSKI IZRODI…

Schwarze Hunderte
2 godine prije

Poznajuc British Judiciary , ovaj je dead meat ! Nist od njega . Historija . Priti Patel ( uistinu , nekoc , very pretty ) ce ga sasma sigurno , isporucat US . A on , pravac , neki od SuperMax Prisons dok – ne umrije u njemu .. Strasno .

držnedaj
2 godine prije

Demo’kratskoj Globalnoj mafiji ovakvi kao Assange su samo odroni na autoputu

Žile
2 godine prije

Ovdje se vidi sva pokvarenost zapadnih političara koji Navalnog kuju u zvjezde i prave žrtvu od njega,a ovog Assanga bi odmah nabili na kolac jer si dozvolio stavit u novine svu istinu kakve grozne stvari se rade u ratu u ime zapadne demokracije

eks
2 godine prije

Svo zlo dolazi iz Vašingtona i Londona. USA = imperija zla .

Emiliano Zapata
2 godine prije

Evo kako prolaze borci za istinu i slobodu dok satanisti od Klausa S., Kisingera, Sorosa i ostalih sluga lucifera prijete da nadzive Manolica te da pri tome zive kao da su vec u raju!

Krunoslav
2 godine prije

Ako ni nekad netko kaže da je u nekoj udruzi za zaštitu”ljudskih prava”,znat ćete tako što će biti u medijima… ne bih izdržao.

2 godine prije

Ocel sad isporuciti i onu sto je pobjegla iz Bjelorusije?Da se uzdamo u drzavu kojoj je prvi zakn o slobodi govora ? Ili se to mijenja prema situaciji i interesu?

2 godine prije

Danas bi najviše trebali da se raskrije šta čeka zemlje, koje se sada aktivno bore za ulazak u NATO.
Jer raja NEZNA!!!!! Niko jim ne kaže!
Dobit če američke baze sa raketama, koje se mogu uništiti samo nuklearnim oružjem.
Dobit če bio-laboratorije, dobit če armije, koje če godinama srati po njihovoj zemlji, jer neče smjeti prekoračiti granice…
A ako ju prekorače, otvara se pakao NA NJIHOVOJ TERITORIJI!
Jer Putin je isto rekao, ali niko ne sluša…
Rat se neče voditi na teritoriji Rusije…..

Mali zloco
2 godine prije

Pravda za Julijana.

2 godine prije

GonzaloLira je živ!
Uskoro čemo dobiti vjesti, šta je preživio sa Ukrajinskim Gestapom!

Lara
2 godine prije

Nakon sto je Assange objavio istinite informacije o strahotama američkog rata u Afganistanu i Iraku, više ni jedan covjek na svijetu ne moze reći “nisam znao”.

Davko
2 godine prije

Da je mračan dan jeste ali moglose to i predvidjeti

Max
2 godine prije

Mučenik.

abc
2 godine prije

Zatvaranje Assangeja je dokaz, da je zapadna demokratija svirepa laž i bjedna farsa za naivne ovce. Zatvaranje i nasilna tortura novinara je jednako zatvaranju i nasilnoj torturi političara.

Samuraj
2 godine prije

Hajmo izaći vani, ali ozbiljno, hajmo svi izaći vani. Nećete bagro.

Kardinale
2 godine prije

Gamad masonska, sotonski vojnici

Perun
2 godine prije

Assange je iskopao grob za neokolonijaliste… postao je simbol a toga se ta bagra koja ga hoce osuditi najvise plasi… postao je simbol Slobodnog Svijeta …SFSN…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI