Musk daje Zelenskom savjete o kontraofanzivi

Elon Musk
13 komentara

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski mora izbjeći slanje mladih Ukrajinaca na klanje na bojnom polju s Rusijom, rekao je izvršni direktor Tesle Elon Musk. Njegovi komentari dolaze usred posrnule kontraofanzive Kijeva, za koju Moskva tvrdi da je već ostavila desetine hiljada mrtvih ukrajinskih vojnika.

Govoreći u intervjuu za američki podcast Lex Fridman objavljen u petak, tehnološki milijarder je upitan da li vjeruje da bi Zelenski trebao pregovarati o miru s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Musk nije dao jasan odgovor, ali je napomenuo da bi “samo preporučio da Zelenski ne šalje cvijet ukrajinske mladosti da umre u rovovima”, bez obzira na to da li se on bavi Putinom ili ne.

„Ko god krene u ofanzivu izgubiće ogroman broj ljudi i istorija ih neće blagonaklono gledati“, dodao je.

Izvršni direktor Tesle je u više navrata vagao o neprijateljstvima između Moskve i Kijeva, napominjući u septembru da je ukrajinska kontraofanziva koja je započela početkom ljeta donijela „toliko smrti za tako mali dobitak“.

Musk je ranije iznio mirovni plan u kojem se sugerira da Kijev treba da prizna Krim kao dio Rusije, dok bi četiri bivše ukrajinske teritorije koje su većinom glasale za pridruživanje Rusiji na referendumima prošle jeseni trebalo da ponove glasanje pod nadzorom UN-a. Ideja je, međutim, izazvala reakciju u Ukrajini. Andrey Melnik, tadašnji ambasador te zemlje u Njemačkoj, rekao je Musku da “odjebe”.

Moskva je više puta govorila da je otvorena za razgovore s Kijevom, iako je prošle jeseni Zelenski potpisao dekret kojim se zabranjuju svi pregovori s Rusijom sve dok je Putin na vlasti. On je ponovo potvrdio ovaj stav ranije ovog mjeseca, ponovo odbacivši bilo kakve ustupke Moskvi.

Ukrajinska kontraofanziva je u toku od početka juna, ali nije uspjela zadobiti značajnije tlo. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu procijenio je gubitke Kijeva na više od 90.000 vojnika, istovremeno ukazujući na pogoršanje morala u ukrajinskoj vojsci.

Ukrajinski zvaničnici, uključujući Zelenskog, priznali su ozbiljne poteškoće u kampanji, okrivljujući ih za kašnjenje pomoći Zapada, zastrašujuću rusku odbranu i zračnu nadmoć Moskve. Ranije ovog mjeseca, glavni ukrajinski vojni komandant, general Valery Zaluzhny, priznao je da je malo vjerovatno da će kijevske trupe postići “dubok i lijep prodor” osim ako ne steknu tehnološku prednost nad Rusijom.

kontraofanzivaMuskukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bruno
5 mjeseci prije

Da su djeca političara u rovu, mir bi bio sklopljen za sekundu. Vjerojatno do rata nebi ni došlo. Samo je Zeleni trebao imati muda i odjebati fašiste. Muda ne rastu na grani.

Max
5 mjeseci prije

Pametan savjet.

Yup
5 mjeseci prije

Jos jednom natovcu iz guzice u glavu………Borrell says Ukraine not likely to defeat Russia soon

nessy
5 mjeseci prije

Dakle, ‘Musk, fuck-off!’. Ali, ne odmah, treba nam Star Link, naravno besplatno, i onako kako mi zamislimo. A kasnije, odjebi.

ime
5 mjeseci prije

koja edbilana postao ovaj svijet.
tip koji je qurcem svirao pobije svu mladost svoje zemlje
zatim se ima pozvan nešto reč tip koji Equrcem svira.

Dokurčilomi
5 mjeseci prije

E Zeleni, moraš me slušati jer ja ti imam iskustva. Dakle, kao što sam ja “Teslu” poslao u orbitu i prema Marsu pa za to dobio lovu incestitora tako moraš i ti. Uzmeš Ruse i Rusiju i pošalješ ih u orbitu pa prema Marsu i problem je riješen, cijela Rusija postane Ukrajina.

Ivan HR
5 mjeseci prije

Musk makni starlik i ne petljaj se u ono sto ne razumijes..

Nebitno
5 mjeseci prije

Nekad su zemlje vodili ratnici i vojskovođe (bivši ili trenutni), danas svijet vodi hrpa nesposobnih debila s pun k love i nikakvim ratnim iskustvom i umisljaju si da su na igrici. Ak47 ispucati 30 komada kraj i Zelenskog i Muska da se useru u gaće, da vidiš mira unutar 24sata.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI