Musk pojašnjava stav o finansiranju Ukrajine

Elon Musk
10 komentara

Izvršni direktor SpaceX-a i Tesle Elon Musk iznio je svoj stav o kontinuiranom američkom finansiranju Ukrajine, navodeći u utorak da bi Kijev trebao dati Washingtonu “odgovarajuću računicu o tome kako se koristi i plan za rješavanje sukoba”.

Odgovarajući na tvrdnju da želi da Kijev bude potpuno odsječen od američke pomoći, Musk je na svojoj X platformi napisao da “ne poziva na hitan prekid svakog finansiranja Ukrajine”.

Musk je dodao da “finansiranje treba zavisiti od pravilnog obračuna o tome kako se koristi i plana za rješavanje sukoba”.

Najbogatiji čovjek svijeta promijenio je svoj stav o Ukrajini nekoliko puta od početka sukoba početkom 2022. Musk je u početku isporučio Ukrajini besplatne Starlink internet terminale i pristup satelitskoj mreži, ali je odbio aktivirati uslugu u blizini Krima iz straha da će Ukrajina koristio bi ga za vođenje napada dronovima na rusku Crnomosku flotu. Da se to dogodilo, objasnio je prošle godine, SpaceX bi bio “saučesnik u velikom činu rata i eskalacije sukoba”.

Musk je od tada iznajmio mrežu Starlink Pentagonu u vojne svrhe.

Musk je također koristio svoj X račun kako bi opširno govorio o putanji sukoba. Prije više od godinu dana predložio je da Kijev odustane od svojih zahtjeva na Krim, proglasi neutralnost i dozvoli četiri nova ruska regiona – Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje – da održe nove referendume o pridruživanju Ruskoj Federaciji. Ovaj prijedlog je sličan uslovima koje je Rusija ponudila Kijevu i zapadnim silama prije početka sukoba, osim što je Moskva u početku pozivala samo na autonomiju Donjecka i Luganska.

Musk je optužio najviše američke dužnosnike – prije svega bivšu državnu podsekretarku za politička pitanja Viktoriju Nuland, poznatu po podsticanju puča na Majdanu u Kijevu 2014. – za “guranje ovog rata”. Nedavno je tvrdio da su sankcije Rusiji naštetile Zapadu više nego Moskvi, i izjavio je da je, s obzirom na to da Ukrajina postaje „slabija iz dana u dan“, mirovni sporazum „trebao biti sklopljen prije godinu dana“.

SAD su već potrošile više od 110 milijardi dolara na vojnu, ekonomsku i humanitarnu pomoć Ukrajini. S obzirom da je ovaj novac od pomoći presušio, Bijela kuća trenutno tjera Kongres da usvoji zakon o stranoj pomoći koji uključuje još 60 milijardi dolara vojne pomoći Kijevu. Međutim, republikanci su u Predstavničkom domu zaustavili nacrt zakona, koji žele da bude vezan za povećanje finansiranja za sigurnost granica SAD-a i pooštravanje zakona o imigraciji.

S obzirom da je Kongres trenutno na pauzi, zakon će ostati u neizvjesnosti najranije do aprila.

elon muskStarlinkukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mrčikola
30 dana prije

Bogati, nema zayebancije preko neke mjere…niti onda kad si “najbogatiji” na svijetu.😁

tuf
30 dana prije

E Mušče, Mušče, uz svu tehnologiju na raspolaganju ti ostavljaš dojam da se nikada nisi susreo s veš-mašinom za pranje novca.

Sroljo
30 dana prije

Opet dobar primjer nekog s puno love i kratkim lancem….

Ivek
30 dana prije

Ko da se Musk šta pita, nije on vlasnik Tesle nego vladari u sjeni.

Max
30 dana prije

On traži transpaentnost.

Bruno
29 dana prije

O čemu priča ovaj serator. Pa ako je vjerovati prof. Milinoviću s beogradskog mašinstva, da se pokrije Rusija i Kina satelitima iz svemira , treba ih oko 1830. Koliko ih je ovaj mamlaz lansirao? 2000. Računa se da treba i nekih 10%rezerve ako se koji uništi ili pokvari. I sada je on mirotvorac. Ma bravo Musk-u.

Bruno
29 dana prije

Kako se ono kaže kada lopov nešto zdipi. “Držite lopova. ” i pokazuje na drugu stranu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI