Musk tuži proizvođača ChatGPT zbog kršenja prvobitne misije razvoja AI

ChatGPT AI chat
1 komentar

Američki milijarder Elon Musk izveo je OpenAI, kompaniju za istraživanje umjetne inteligencije kojoj je jednom pomogao da se osnuje, na sud zbog navodnog kršenja njene prvobitne misije razvoja AI tehnologije ne za profit, već za dobrobit čovječanstva.

OpenAI, osnovan 2015. kao neprofitna istraživačka laboratorija za razvoj umjetne opće inteligencije (AGI) otvorenog koda, sada je postao “de facto podružnica najveće tehnološke kompanije na svijetu sa zatvorenim izvorom”, napisao je Muskov pravni tim. u tužbi podnesenoj u četvrtak Višem sudu u San Francisku.

U tužbi se tvrdi da je Musk “odavno prepoznao da AGI predstavlja ozbiljnu prijetnju čovječanstvu – možda najveću egzistencijalnu prijetnju s kojom se danas suočavamo”.

“Ali tamo gdje neki poput g. Muska vide egzistencijalnu prijetnju u AGI, drugi vide AGI kao izvor profita i moći”, dodaje se. “Pod svojim novim odborom, ne samo da se razvija, već zapravo rafinira AGI kako bi maksimizirao profit za Microsoft, a ne za dobrobit čovječanstva.”

Musk je napustio upravni odbor OpenAI 2018. i od tada je postao kritičan prema firmi, posebno nakon što je Microsoft uložio najmanje 13 milijardi dolara kako bi dobio 49% udjela u profitnoj podružnici OpenAI-a.

„Suprotno ugovoru o osnivanju, optuženi su odlučili da koriste GPT-4 ne za dobrobit čovečanstva, već kao vlasničku tehnologiju za maksimiziranje profita bukvalno najveće kompanije na svetu“, navodi se u tužbi.

U tužbi su glavni izvršni direktor OpenAI-ja Sam Altman i predsjednik Gregory Brockman navedeni kao suoptuženi u slučaju, te se traži zabrana za blokiranje Microsofta u komercijalizaciji tehnologije.

Tehnologija umjetne inteligencije napredovala je velikom brzinom u posljednje dvije godine, a OpenAI-jev GPT jezički model je od pokretanja chatbot programa krajem 2022. godine prešao na performanse u 90. percentilu na SAT ispitima samo četiri mjeseca kasnije.

Više od 1.100 istraživača, tehnoloških svjetiljki i futurista prošle godine je tvrdilo da rasa AI predstavlja “duboke rizike za društvo i čovječanstvo”. Čak je i sam Altman ranije priznao da se “malo plaši” potencijala tehnologije i zabranio je kupcima da koriste OpenAI za “razvijanje ili korištenje oružja”.

Međutim, kompanija je ignorisala sopstvenu zabranu korišćenja svoje tehnologije u “vojne i ratne” svrhe i udružila se sa Pentagonom, najavljujući u januaru da radi na nekoliko projekata veštačke inteligencije sa američkom vojskom.

ChatGPTmicrosoftMuskSam Altman
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
JoeP
1 mjesec prije

Musku koji funkcionira na subvencijama američke vlade pa kolap moralnosti 🙂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI