Na Dan Rusije poznati briselski mali mokreći muž odjeven u rusku odoru

Dan Rusije-oblacenje MannekinPis
2 komentara

Manneken Pis ili mali mokreći muž, najprepoznatljiviji simbol Bruxellesa, odjeven je u povijesnu odoru ruske carske garde povodom Dana Rusije, koji se obilježava 12. lipnja, izvijestio je dopisnik Sputnjika.

Minijaturni kostim poklonio je Bruxellesu ruski veleposlanik Aleksander Tokovin tijekom svečanosti u gradskoj vijećnici.

“Ovo nije prvi put da je mali čovjek odjeven u rusku nošnju, koliko se sjećam, već je bio odjeven u svemirsko odijelo kozmonauta. Sad mi je čast predati uniformu časnika Carske garde”, rekao je ruski diplomat.

Tradicija oblačenja 60 centimetara visoke brončane skulpture fontane datira iz 1698. godine, a kip se može pohvaliti garderobom od nekoliko stotina različitih kostima, što se može vidjeti u Gradskom muzeju u blizini Gradske vijećnice.

Kostim koji Manneken Pis trenutno nosi replika je povijesnog kostima ruske carske garde – trobojni šešir, paradna odora, hlače i manšete.

Međutim, u ponedjeljak će brončani dječak morati isprobati novo odijelo. Ovaj put bit će odjeven u NATO boje u čast predstojećeg summita, koji će se održati u sjedištu u Bruxellesu.

Dan Rusije jedan je od najmlađih praznika u zemlji. Obilježava se svake godine od 1992. u spomen na 12. lipnja 1990., kada je usvojena deklaracija o suverenitetu Rusije.

BruxellesMannekenPis
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Slonica
2 godine prije

Tako Manneken mijenja odjeću i po nekoliko puta na dan.
Nosio je on i Hrvatsku narodnu nošnju i Srpsku..bio je i astronaut…
Masku je nosio za počast medicinskim radnicima….poslije rijetko ..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI