Nadolazeći rat – Američki blef ili sumorna bliska budućnost?

SAD zastava i orao
68 komentara

Američka vojska je kupuje 150 000 granata kalibra 155 mm, piše Defence News. Narudžba je veća 8 puta u odnosu na sve prethodne. Ranije je američka vlada zatražila 6,3 milijarde dolara za provedbu “vojne inicijative zastrašivanja u Europi”. U odnosu na 2015. godinu, iznos je povećan za 85%. Dakle, može se pretpostaviti da se SAD priprema za prodaju granata ili uporabu ovog streljiva za sukob protiv neke zemlje. U pravdanje “kako se stare granate moraju zamijeniti jer su dugo u skladištima i nisu pouzdane ili upotrebljive” malo tko vjeruje.

Najvjerojatnije mogućnosti su rat protiv Sirije i Irana, uključujući libanonski Hezbollah, dok je drugo ratište ukrajinsko i slanje streljiva za “rješavanje problema” Donbasa, Krima i Rusije.

Amerikanci se neće boriti protiv nikoga.  Protiv Irana mogu uključiti postrojbe Saudijske Arabije i Izraela, zajedno s ekspedicijskim snagama NATO pakta. Protiv Rusije su “prirodni saveznici” oružane snage Ukrajine i NATO. SAD uvijek provode operacije brzo i s velikim intenzitetom. Zapravo koriste taktiku “Blitzkriega“, ali se služe najmodernijim tehničkim sredstvima i oružjima. Međutim, nakon Vijetnama američka vojska ulazi u bojno polje samo kada nema prijetnji i kada preliminarni “prljavi posao” obave saveznici, bolje rečeno vazali.

Nedavni napad američkih snaga na sirijske provladine milicije, među kojima su bili i pripadnici ruske vojne tvrtke “Wagner”, a navodno ih je ubijeno pet,  potvrđuje da su američki generali spremni za rat s Rusijom, ali kada se dosegne određeni prag neranjivosti.

Američko vodstvo svjesno eskalira sukob s Iranom i Rusijom. Ovo je još jasnije ako shvatimo da Washington ciljeve više ne može ostvariti  isključivo ekonomskim i političkim sredstvima, stoga treba očekivati ​​nastavak vojne eskalacije u Siriji, što je ujedno borba protiv Irana, te u Donjecku protiv Rusije.

Zapravo, SAD i ne skrivaju da je Rusija za njih vojni neprijatelj br. 1. Sve što se događalo proteklih dana je dokaz veće spremnosti za rat, kojem su prethodile akcije Sjedinjenih Država protiv Iraka ili Libije. Zanimljivo je da u Rusiji, čak u ovakvim uvjetima, postoji dio elite koja i dalje podržava liberalizam i globalno gospodarstvo kojim upravlja FED. Ovo je neobjašnjivo, ako američki stratezi sami u svojim doktrinama Rusiju navode kao najvećeg vojnog neprijatelja.

Ako Sjedinjene Države ne glume i otvoreno govore o ugrozi koja dolazi od strane “revizionističke i agresivne Rusije”, što u tom slučaju sprečava Rusiju da odgovori na sličan način, posebno ako su sve primjetniji znaci nadolazeće američke i NATO agresije? Rat je prirodan nastavak opće ekonomske krize, kojeg su planirali i izazivali bankari još od vremena Fridrika II Velikog i Napoleona.

Rat nije samo politika koja se vodi drugim sredstvima, to je velika redistribucija profita i izlaz iz ekonomske slijepe ulice drugim sredstvima. Daljnji prosperitet je moguć samo na štetu žrtve. U suvremenoj vanjskoj politici ratu ima apsolutno svrsishodni karakter.

Čemu može koristiti novi rat?

Naime, nije riječ o prihodima, jer su oni već raspoređeni “kako treba”, već u stvaranju “globalnog robovskog  društva”. Ovo je ponavljanje drevnog rimskog modela u kojem su Sjedinjene Američke Države metropola. Slijedom toga, sada “američke legije” i guverneri provode operacije protiv “barbara” i najotpornijih suverenih vladara u najznačajnijim “svjetskim pokrajinama”.

U tijeku je prisilno nametanje oblika međunarodnih odnosa prema shemi  “gospodari – sluge – robovi”, a globalizacija se provodi vojnim i političkim sredstvima. Ovdje nema smisla tražiti pravdu, jer se sve odlučuje isključivo silom.

Glavni problem u odnosima sa Sjedinjenim Državama je da ta zemlja koristi sva sredstva za konsolidaciju “svjetske moći”. Nemoguće je ne djelovati, a zemlje koje su meta u američkim doktrinama moraju stvarno ojačati vojne kapacitete.

Štoviše, američki generali i političari već su najavili kampanju protiv Rusije, bez obzira na to kako ruski političari reagirali. Što god se dogodilo, Amerikanci nastoje dodatno ojačati svoj utjecaj u svijetu, a kao izgovor se koriste univerzalnom  “ruskom prijetnjom“, kako u domaćoj tako i inozemnoj politici. Završetak ovog projekta bit će rat ili “novi detant” s neformalnom kapitulacijom neprijatelja, baš kao što je bilo sa Sovjetskim Savezom.

Kada Amerikanci posredno i izravno govore o pripremi za veliki rat, je li to prazna retorika ili stvarnost? Ovo je ucjena koja ima dvostruku svrhu. Politička ucjena za cilj ima dobivanje pregovaračkih prednosti, dok je s druge strane vodi prava priprema za rat.

Činjenica da je američka vojska spremna ubiti ruske državljane nedavno je demonstrirana. Ovo nije bila “pogreška”, već presedan i strateški stav. Bijes se neprestano akumulirao i dogodila se epizoda u kojoj je pokazao pravo lice.

Međutim, ovaj bijes se nije iskalio i zbog toga postao manji. Ovo više nije samo ekonomsko ili geopolitičko pitanje. To je poruka da SAD neće odustati od stvaranja društva utemeljenog na ropstvu i koristit će sva vojna i politička sredstava. Naravno, to će se provoditi korištenjem redovne vojske i posredničkih snaga i opunomoćenika, što su u nedavno slučaju bili Kurdi.

U slučaju nedavnog napada je službena Moskva priopćila kako zna za napad i da nema gubitaka u ruskom vojnom kontingentu raspoređenom u Siriji, a nekoliko ubijenih ruskih državljana su ugovorno odrađivali poslove za koje nije nadležno Ministarstvo obrane.

No, pitanje je trenutka kada će biti ubijeni i ruski vojni savjetnici ili pripadnici specijalnih snaga i vojne policije. Napadom na ovu borbenu skupinu. Ne ulazeći u medijske napise i nagađanja o broju mrtvih, poruka je američke vojske da će rata biti, čak i ako na suprotnoj strani budu ruski vojnici. Štoviše, ako i budu, tim bolje. Opravdanje “kako je to bilo nužno”, da se radilo o “samoobrani” ili “humanitarnom problemu kojeg je trebalo riješiti” već je spremno za konferenciju za novinare.

Otprilike isto misli i njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel, koji je na Konferenciji o sigurnosti u Münchenu to malo drugačije formulirao. Upozorio je da se svijet početkom 2018. suočava s brojnim sigurnosnim izazovima i prijetnjom velikih sukoba u različitim regijama.

“U međunarodnoj politici se trenutno osjeća nedostatak predvidivosti i pouzdanosti. Rat u Siriji postaje akutna opasnost za naše bliske partnere”, rekao je Gabriel, misleći na članicu NATO pakta Tursku.

Naravno, od ostalih prijetnji Gabriel je spomenuo ambiciju Kine za globalnom dominacijom, rusku upotrebu vojne sile, te rastući nacionalizam i protekcionizam.

Podatke koje je objavio Defence News o kupnji 150 000 granata kalibra 155 mm od strane Pentagona, što je narudžba veća 8 puta u odnosu na sve prethodne, zahtjev američke vlade od 6,3 milijarde dolara za provedbu “vojne inicijative zastrašivanja u Europi”, što je 85% više nego 2015. godine, Sigmar Gabriel nije spomenuo.

Dakle, imamo dva scenarija. Ili reći zbogom mogućnosti ujedinjene Sirije, multipolarnom svijetu, smirivanju situacije na istoku Europe i Ukrajini i pokušajima da se pronađe zajednički jezik u što više područja ili pozdravimo nadolazeći rat.

RatSjedinjen Države
Pretplatiti se
Obavijesti o
68 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alen
6 godine prije

Nisu samo granate u pitanju , ratna industrija radi punom parom na obe strane vec odavno…
A to da ce usa polati s nekim nesto je zabluda ,jer njima nema nazad , ekonimija im je u totalnom dugu…
Njihovi kreditori koji su ih i zaduzili svjesno i planski su ih doveli do tog stanja.

To su oni sto prevode zedne preko vode…

“Rat je prirodan nastavak opće ekonomske krize, ”
Ili ekonomska kriza je kapisla za rat.. Tako oni i proizvode ratove.. Dovedu do ruba i onda gurnu…

Weteran
6 godine prije

Veliki rat je odavno dogovoren!?
Kao i tuča navijački grupa.
Dejstva su ubrzana, jer je Moskva izjavila da je spremna za 2025 godinu!? Nisu debili da “sačekaju 100% spremnu Moskvu?”
Žao mi je običnih ljudi sa “poligona dogovorenog sukoba”.
Brine me više ovo: Prošireni Bliski Istok (poligon) uključuje u sebe i Balkan !
A kod nas, hvala Bogu, ima dosta žeravice, i samo treba malo za plamen!?
Na žalost 🙁

Good Old Rebel
6 godine prije

Cilj “Deep State-a” (dio vlasnici ratne industrije, potrošaći proračuna kao Pentagon CIA..itd) je za mnogo “malih” ratova, gdje se izazivaju, manji protivnici iza kojih stoji ili Rusija ili Kina, a mogu biti od Sj. Koreje do Venecuele, Sirije, Iraka, Libije, Irana, Libanona Irana..itd. Tako dobivaju na važnosti i eto novaca. Naravno u sukob se guraju drugi, kao S. Arabija “saveznici”…No njihova snaga je ograničene mogućnosti i doseg im je Sirija, Možga i iznurivanje Irana, Venecuela…. Za velike ratove potrebni su veliki saveznici, kao Japan, Njemačka , ali njih se neće moći uključiti u ratove. Primjer: Naoleon je u napadu na Rusiju imao saveznika Prusiju i Austriju. Austrija je mobilizirala 30.000 vojnika koji su ugodno ljetovali u zapadnoj Ukrajini…U Prusiji, da je se “drži na lancu” Napoleon je morao držati korpus Victor sa 50.000 ljudi. 1813. Austrija i Prusija mobiliziraju po 300.000. vojnika i gaze Napoleona u “Velikoj koaliciji” (Svi) kod… Čitaj više »

dalmata
6 godine prije

USrA je ono sta je:podmukla zmija koja napada s leda.Mogu Yenki lajat,kevcat i cvilit,to im je DNK.Samo je jedno pitanje:koliko ce skupit korisnih imbecila koji zelu ostavit svoje kosti za USrA interes.Da se ova vrsta kuge usuduje odavno bi oni napali i Ruse i Kineze.Drugo je pitanje,dokle ce Rusi pustit da se bolest siri.dogadaji su onamo(Sirija)di je Yenki razbojnik isa krojit kapu cilom svitu.Popusili su.A jos ih ceka veca kita koju ce debelo popusit.Ne zaboravite,prilikom ulaska Rusije(na legalni poziv vlade u Damasku) jasno je naveden razlog.Drzati kuznu bolest sta dalje od granica Rusije.Znaci,goli opstanak.Sve drugo je trecerazredno.Nema ekonomije ako si okupiran od UsrA,NATO,EU krvoloka.Isto ka za vrime Hitlera.Rusi nemaju drugu Majku Rusiju.Ili ce Rusija bit slobodna,ili nema Rusa.Ovo pruzanje pipaka koje Yenki bolesni mozak pruza,virujte,brzo ce pipci bit skraceni.Rusija je svijesno usla u ovi rat,da opstane i sigurno postoji taktika(znajuci koja vrsta neljudske podmuklosti kola u Yenki mozjanima) da se… Čitaj više »

shumadinac
6 godine prije

Nove granate mogu da budu zamena za stare – koje će da pošalju Ukrajini. Pre neku godinu se podigla prašina oko kupovine velike količine municije za puške. I tada je bilo priče o većim vojnim sukobima ali ih američka vojska nije pokrenula. Možda su i imali nameru, možda je municija završila kod terorista ali za sada uprkos tadašnjim najavama nije je koristila američka vojska u većim borbama. – Puno se priča o vojnom sukobu Rusije i SAD. Da bi došlo do direktnog napada na jednu od njih treba da “se potroše” proxy bojišta. Sirija, Severna Koreja i Ukrajina su logične “destinacije”. O scenarijima odavno pišem ali ima jedna stvar koju nikako ne mogu da definišem – kako će Rusija da ratuje? Recimo da Ukrajinci napadnu istok i da potpomognuti NATO snagama nateraju Ruse da se umešaju. Rusi isteraju NATO snage i zauzmu celu Ukrajinu – da li će ostati na… Čitaj više »

Trubadur
6 godine prije

Vremena je sve manje… Svakim danom je USrA sve slabija a Kina i Rusija sve močnije… Neki znatan i značajan pritisak je neminovan u relativno vrlo kratko vrijeme… Verovatno je svako od žarišta premalen podriv tako, da ja mislim, da če se iči na više frontova odjednom…Sirija, Iran, Ukrajina i Kinesko more…. Ako se sve to ne dogodi do 2020, za USrA je priča pri kraju…Druga varianta bi bila zatvaranje USrA u samu sebe … Samo što onda i taj članak i naši komentari nemaju nikakvo značenje…

Churko
6 godine prije

Kako USA kuha kasu po svijetu mozda bi bilo prikaldno da svijet zakuha kasu u USA pa da im te granate trebaju na vlastitom teritoriju. Ali prvo Evropa mora raskinuti sa NATO i na svim poljima smanjiti na minimum suradnju sa USA

Trubadur
6 godine prije

Evo malo ču off.. Nadam se, da neče biti zamjere… U Siriji zatišje pred buru…. Yusha danas poručuje, da sutra SAA ulazi u Afrin…. Sprema se i velika tarabana u I. Guti… Danas Tigrovi dovezli i “Tulipane” ( 240 mm minobacače ).. Pored Tigrova stižu i velika pojačanja u I. Gutu….Sljedeči tjedan če biti svašta…

Ana
6 godine prije

Mislim da bas nitko ne misli da je blef.

Arkaj
6 godine prije

“…Zanimljivo je da u Rusiji, čak u ovakvim uvjetima, postoji dio elite koja i dalje podržava liberalizam i globalno gospodarstvo kojim upravlja FED. Ovo je neobjašnjivo, ako američki stratezi sami u svojim doktrinama Rusiju navode kao najvećeg vojnog neprijatelja…” ——————————————————————————————————————————— Nema tu ništa neobjašnjivo, Među pripadnicima elite uvijek će se naći qvislinga koji simpatiziraju ideologiju koja bi njima osobno mogla bit stepenica za viši položaj bez obzira kako će proć većina običnih građana. Nacistima nikad nije bio problem pronaći dovoljno kolaboracionista za više slojeve vlasti u državama koje su okupirali, primjeri s naših prostora poput Paveliće, Nedića i ostalih manje poznatih je jasan i nedvosmislen. “…Ako Sjedinjene Države ne glume i otvoreno govore o ugrozi koja dolazi od strane “revizionističke i agresivne Rusije”, što u tom slučaju sprečava Rusiju da odgovori na sličan način, posebno ako su sve primjetniji znaci nadolazeće američke i NATO agresije?…” ——————————————————————————————————————————— Rusko vodstvo je sigurno… Čitaj više »

Piretis
6 godine prije

Po meni jedan od najboljih Babićevih tekstova u zadnje vrijeme. Pitanje za Rusiju je: Čekati ili djelovati. Trenutno čekaju. Jedino što će ih protivnik iznenaditi kada i gdje bude htio.
Možda je došlo vrijeme da RF odbaci suzdržano ponašanje i visoku diplomaciju i prva udari. Tamo gdje se ne očekuje i najteže brani. Malo je frustrirajuće stalno igrati crnim figurama čak i velikom majstoru.

Ivo
6 godine prije

Ništa od direktnog sukoba još dugo vremena. Nuklearne snage Rusije, kao i one proturaketne, su spremne i trenutno nadmoćne američkim. Tu se završava priča oko direktnog rata. U Siriji, položaj amera je neodbranjiv, izuzev ako eliminiraju erdogana. Obećati mu ono što on želi (ni spomen od kurdske pseudodržave) ne mogu, jer ih na to tjeraju cionističke gazde iz Tel-aviva. Ukrajina je krupan zalogaj, Rusija to mora odigrati pametno, da zauvijek ne otuđi tamošnje stanovništvo. Ako ikako mogu, izbjegavati će direktnu intervenciju, ali ako već budu morali intervenirati, pretpostavljam da će ići na konačnu varijantu – munjevito zauzimanje Ukrajinskog teritorija sve do linije Lvov-Vinitsa-Chervnitsi, protjerivanje sveg neprijateljski raspoloženog stanovništva tamo, i pripajanje ostatka u Rusku Federaciju. Nato strvinari će režati, ali Ukrajina graniči s Rusijom, logistika nije upitna i lokalna konvencionalna nadmoć Rusa je takođe neupitna. Za držanje nato-a na odstojanju formirana je 1. tenkovska gardijska armija, koja broji, ovisno o… Čitaj više »

alan ford
6 godine prije

pogledajte ovu bljutavu cio-hazarsku propagandu na portalu “Express”, u vlasništvu koncerna Styria kao i Večernji list. Inače Styria je član Soroseve medijske mreže “Project Syndicate”, koji uključuje oko 400 novina i medija u Europi.

srbi u Siriji se bore za Asada i Ruse i za Inina polja, da bi tako Rusi dobili INU.– kažeu Expressu

https://www.express.hr/top-news/srbi-u-siriji-osvojili-inina-polja-ginu-od-isil-a-14325

Stephen
6 godine prije

Koliko sam upoznao Bliski Istok, pa i Iran boraveći tamo oko dvadesetak godina ne vidim ni jedne zemlje tamo koja može ratovati sa Iranom osim možda Izraela i ne vidi mogućnosti korištenja nuklearnog oružja, jer to bi povuklo u igru još aktera. Vjerujem da su to sve velika laprdanja, a Ameri prije svega moraju raščistiti sa svojim primitivizmom i blesavitisom !!

burt
6 godine prije

ruski plaćenici su pometeni u preciznoj i planiranoj akciji skupa sa ostalim proassadovim formacijama, to je opomena Assadu i Putinu da više nema dva protivnika i da se snage usmjeraju na ono što je Obama trebao učinit 2013 kad je umjesto da Assada skine pokušao nekakve kompromise od kojih nije bilo ništa, koga briga za interese Rusije to neka misle Rusi a za nas koji živimo u slobodi i demokraciji najvažnije je da se obračuna sa svima koji prijete našim zapadnim vrijednostima a to su Assad, Khamenei i Kim, povjest je pokazala da s takvima nema kompromisa isto kao što ga nije bilo sa Karadžićem, Miloševićem, Mula Omarom, Bin Ladenom, Saddamom, Gadafijem, jedini ispravni put su NATO i SAD a ovim luđacima kako im sljeduje

onaj najgl.......veći Dalton
6 godine prije

Mala prizemna priča ide ovako.
Idu izbori za Kongres i Senat. Pajdaši se dogovore da država napravi narudžbu, jer bi zbog manjka posla firma otpustila hrpu radnika. Lokalni kongresmen i senator u kampanji se prikažu kao oni koji su spasili radna mjesta, a danas sutra vrate uslugu dizanjem svoje ruke za nešto drugo. Interesi privatni lova državna.
Možda je u konkretnom slučaju priča drugačija, ali……..
Potražiti podatke na netu koliko radnih mjesta ima vojnoindustrijski kompleks.

Antonio Cagapulito
6 godine prije

Imam nekakav osjećaj da bi aerodrom na Krku mogao za koji mjesec ili tjedan ostvariti jako veliki promet…

Arch
6 godine prije

Kapitalizam je SVE svoje cikličke krize rješavao osvajačkim ratovima, pa tako mora i ovu. Jedino što je ostalo za osvajanje na planeti su – Rusija i Kina. Ono po čemu bi se taj rat razlikovao od svih dosadašnjih je raspoloživi nuklearni arsenal, što je potpuno nova situacija od dosadašnjih, zbog specifičnosti samog nuklearnog oružja. Što znači, ili kapitalizam ovu krizu NEĆE riješiti pa kapitalistički zapad ode u mp3, ili svi odošmo u mp3.

Ja Osobno
6 godine prije

Imaju ameri para, samo su im svi novci u jako malo djepova.
Na našu žalost, tim djepovima nikad neće bit dosta, i ti djepovi žele sve!!
Mi ih ne šaljemo na psihijatrije, jer pohlepa je bolest, nego im se divimo…

nonwo
6 godine prije

“Ovdje nema smisla tražiti pravdu, jer se sve odlučuje isključivo silom.”
PROTOKOLI SIONSKIH MUDRACA. Protokol I. Pravo je u sili.
Naša je krilatica: sila i licemjerje! Samo sila pobjeđuje u političkim
stvarima, pogotovo ako je ugrađena u sposobnosti koje su potrebne
jednomu državniku. Nasilje mora biti načelo, a lukavstvo i licemjerje
– pravilo svake vlasti koja se ne želi predati pred nasrtajem agenata bilo koje nove sile. To je
zlo jedino sredstvo kako doći do cilja, dobra. Stoga mi ne smijemo odustati od podmićivanja,
prijevara i izdaja kada je sve to u službi postignuća ciljeva koje smo sebi postavili. U politici
treba znati tuđe uzimati bez ustručavanja, da bismo tako uspostavili pokornost i vlast.”

Tobia Quantrill
6 godine prije

clanak zakljucen s ‘ili adio mogucnosti mulitpolarnog svita,ili dobrodosli u pakao’?
i sad di ljudi vidite ameriku?
ja u paklu…i to drugom krugu pakla za pocetak.
ova njihova mantra ‘ko nije s nama,protiv nas je’ bi ih mogla brutalno otriznit prige nego skuze da su sami (mozda prilipci francuzi tj francuski sminker,al ne i narod).
zapravo me samo angela interesira i sto ce rec,al onda bi ameri,ako vec ne mogu ekonomski kontra rusa i kineza,bar EU mogli raskolit,al i tu ne bi dobili neki vele ekonomski zgoditak,al bi definitivno eliminirali tkz partnera i mogli ekonomski rat kontra neposlusnih ex EU partnera vodit (npr njemacka).
al ipak mislim da ovo sve ide u siriju kome god,samo da ne bude uredjena i pro iransko/ruska cjelina.
kako god,sumnjam da ce ameri direktno upotrebljavat ovo oruzje.

Bill Clinton
6 godine prije

ahahahahaa čuj, rat!? imamo mi, moji fellow zemljani veće iznađenje za vas… živi bili pa vidjeli: sam veliki brat uređuje kuću i spec. opremljeni studio za uznemiravanje zemaljaca širom & poprijeko kugle!

RobiKibor
6 godine prije

I šta je u tekstu novo i razvidno, ništa osim autorove pristranosti. Što autor ima protiv Rima. Pa koliko na ovom svjetu postoji nesposobnih jalovih a jalnih ljudi to je nevjerovatno. Pa eto npr. meni je drago što je Rim dovodio u red barbare, i što ćemo sad? Što amerikance kane i koja je njihova potreba neznam, ali sigurno nije istina da su evo ostali pozitivci i fini ljudi a amerikanci divljaci i negativci. Rus, ma molim vas, odite malo u Rusiju pa kad se bratite ćemo razgovarati. Imate kvart kao zagreb gdje su oligarsi. Turci, koji su praktično strano tkivo tu gdje jesu, su eto pozitivci a kurdi negativci. A moji ljudi nije pismenost i obrazovanje odijelo pa da svakom dobro stoji.

Mercury
6 godine prije

Da, samo što sa 150.000 granata možeš guzicu obrisati. Ne znam čemu takve priče. To su kupili da dijele naokolo. A ne bi bilo čudno niti da netko trpa lovu u džep. Kada vidimo narudžbu od par milijuna komada, onda je nešto drugo u igri.

Kruno
6 godine prije

Već dugo nisam pročitao veću količinu govana izbačenu u obliku novinarskog teksta. Zanemariti ću evidentno anti američko trabunjanje bez ikakve natruhe objektivnosti koja bi bila poželjna, pa čak i u ovako autorski obojenom članku koji ne krije za koga “navija”. Dotaknuti ću se samo jedne riječi koju autor namjerno ili iz neznanja (neznam što je gore) prevodi sa engleskog na hrvatski. To je sintagma da je američka vlada zatražila 6,3 milijarde dolara za provedbu “vojne inicijative ZASTRAŠIVANJA u Europi”. Dakle molio bih autora da se ili malo bolje obrazuje o tematici o kojoj priča ili da ju još bolje zaobilazi ako nema pojima o čemu priča. Dakle ovdje se radi o incijativi tzv “European reassurance initiative”, dakle o europskoj inicijativi uvjeravanja saveznika u Europi da ih je Amerika spremna braniti od bilo kakve agresije s istoka. A sama sintagma koja glasi, “military initiative of deterrence in Europe”, u kojoj je… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI