Najviši diplomata EU strahuje od desničarskog talasa

Josep Borell
31 komentar

Mnogi birači EU možda će odlučiti da podrže desničarske stranke na izborima za Evropski parlament u junu sljedeće godine, upozorio je Josep Borrell, visoki diplomata bloka. Napomenuo je da su mnoge stranke koje predstavljaju političku desnicu u posljednje vrijeme napravile iskorak u njenim državama članicama.

Novi izborni ciklus mogao bi biti sudbonosan kao i američki predsjednički izbori 2024., na kojima bivši predsjednik Donald Trump nastoji da osveti svoj poraz 2020. aktuelnom predsjedniku Joeu Bidenu, upozorio je Borrell u intervjuu za The Guardian u nedjelju.

“Bojim se straha, bojim se da Evropljani glasaju jer se plaše… Strah pred nepoznatim i neizvjesnošću stvara hormon koji zahtijeva sigurnosni odgovor”, rekao je Borrell.

Diplomatovi komentari dolaze usred sukoba u Ukrajini i Gazi, široko rasprostranjene zabrinutosti birača zbog nagle migracije, kao i pada životnog standarda u EU. Kao rezultat toga, prema Borrellovim riječima, stranke mogu igrati na strahovima povezanim s tim krizama, dobivši značajnu podršku uprkos tome što „nude loše odgovore na dobra pitanja“.

Priznajući da se blok suočava s određenim problemima, on je pozvao glasače EU da budu razumni kada analiziraju trenutnu situaciju. “Ako to ne možemo učiniti, mislim da će evropski izbori biti opasni kao i oni u SAD”, dodao je Borrell.

Borrellovo upozorenje uslijedilo je nakon zadivljujuće pobjede holandske desničarske i antiislamske stranke Sloboda koju predvodi Geert Wilders, koji je također bio vrlo skeptičan u pogledu pružanja vojne pomoći Ukrajini.

Desničarske snage u drugim evropskim zemljama također su doživjele porast popularnosti. Julska anketa Deutschlandtrenda pokazala je da je podrška desničarskoj stranci Alternativa za Njemačku (AfD) porasla za 2 boda na 20%, što je čini trećom najpopularnijom strankom u zemlji.

Nekoliko istraživanja također sugerira da su mnogi Evropljani sve više zabrinuti zbog migracija. Anketa koju je u petak objavio Der Spiegel pokazalo je da oko 65 posto Nijemaca vjeruje da je bilo “previše” imigracije u zemlju.

U Francuskoj, još jednoj ključnoj članici EU, anketa Kantara iz decembra 2022. pokazala je da 45% stanovništva vjeruje da u zemlji “ima previše imigranata” . U međuvremenu, nedavna anketa Isposa pokazala je da je Marine Le Pen, liderka desničarske stranke Nacionalni skup, postala jedna od tri omiljene političarke u zemlji.

U međuvremenu, desničarske snage drže čvrstu kontrolu u Mađarskoj, gdje se premijer Viktor Orban više puta sukobljavao s Briselom, zahtijevajući stroža pravila o migracijama dok dovodi u pitanje slanje vojne pomoći Ukrajini.

BorellDesničarske strankeeu
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zvone
4 mjeseci prije

Ja ču biti prvi koji če podržati desničarske stranke za EU parlament. Povraća mi se od ovih koji su sada na vlasti.

eks
4 mjeseci prije

Šta odlučuje evropski parlament ? NIŠTA ? On se koristi kao ikebana demokratije . Koje demokratije ? Demokratije koju definišu vladari EU i koja glasi ovako : “Kada mi kažemo da je nešto demokratski, onda je to demokratski. Kada mi kažemo da isto to nije demokratski, onda to nije demokratski. Kada nam odgovara, to je demokratija. Kada nam isto to ne odgovara, onda to nije demokratija.” Sada već i oni koji su patološki zaljubljeni u tu USA-NATO-EU demokratiju vide i znaju da to nije demokratija nego proseravanje i providna propaganda , ali rob mora slušati gazdu i ne sme se protiviti .

abc
4 mjeseci prije

Sve procente potpore antisionističkim strankama koje je zločinac Borell naveo, su barem polovinu manji od realnog. Možemo očekivati lažiranje i prepravljanje rezultata izbora u mnogim državama EU. Zločinci neče tek tako pustiti, da jih narod pohvata i povješa.

Tupko Glupko
4 mjeseci prije

Tu – uvjetno rečeno desnicu, premda ona to nije – osovili su na noge upravo EU političari poput Borrella, UvDL, Michela i EU parlamentaraca koji nose krimen da su isti na svojim funkcijama jer su ih izglasali, te nacionalnih poput Scholza, Macrona i drugih, i to svojim kretenskim političkim, vojnim i ekonomskim odlukama unazad desetak godina što je doživjelo ubrzanje unazad nekoliko godina.

4 mjeseci prije

morat ce se nesto uraditi jer ode sve u propast. glasati u najmanjem slucaju. ne moras ni imati dobar izbor, glasaj za onog tko ce ih najvise zaebavati.

Max
4 mjeseci prije

Neka bude desni val.

Tim
4 mjeseci prije

Dok ljevica, zeleni i liberali divljaju u svome woke ludilu, desnica raste i odjednom će masovno posjesti na vlast.

Bruno
4 mjeseci prije

Nije me strah izbjeglica, nije me strah Rusa, strah me je idiota tipa Borell, von der Leien, Macrona, Šolca i drugih uguzbenika u EU, koji će na prvi znak rata sjesti u avion i pravac SAD ili Australija, a narod će ostati na milost i nemilost uličnim bandama i teroru. Ova ekipa bez nacionalnog ponosa, morala i što je najvažnije bez pameti i inteligencije, ekipa uguzbenika koja smrdi na Bajdenov šupak, nije u stanju donijeti niti jednu logičnu prosudbu. Da jeste EU ne bi bila u govnima do nosa. I on priča o analizi. Pa on ne zna niti što ta riječ znači, a kamo li da može izanalizitrati posljedice idirektnog sukoba s Rusijom. Ne možeš na osnovu lažnih ulaznih parametara izvesti ispravne zaključke. Dokaz. Ukraina.

Nekoime
4 mjeseci prije

Trebali bi glasati za vas? Uništili ste privredu, zaratili s Rusijom, zatirete obitelj, naseljavate migrante, uzgajate LGBT nakaze, sve sami uspjesi.

Noname
4 mjeseci prije

Irska zastupnica u Europskom parlamentu Claire Daly nazvala je šeficu Europske komisije Ursulu von der Leyen “Frau Genocidom”, smatrajući je odgovornom za poticanje vojnog sukoba u Pojasu Gaze.

“Bože moj, s takvim ‘braniteljima demokracije’ (kao što je von der Leyen – napomena RW) … mislim da ću izraziti mišljenje mnogih europskih građana ako kažem: ‘Ne, hvala vam, Frau Genocide’,” Daly rekao je.

Ranije su mediji primijetili da von der Leyen, izražavajući suosjećanje s narodom Izraela koji je patio od ruku militanata Hamasa, nije smatrala potrebnim pozvati izraelske obrambene snage i vlasti zemlje da poštuju humanitarno pravo tijekom operacije u pojas Gaze.

nastran
4 mjeseci prije

bolje desnica…nego ova ratohuškačka predivna demokratska ljevica

abc
4 mjeseci prije

Nema u EU ne ljevice i ne desnice. Postoje samo oni koji su protiv američko-židovske okupacije i oni koji s njom surađuju.

Čudan lik
4 mjeseci prije

Netko bi trebao objasniti Borellu da ne mora strahovati, SAMO treba početi raditi u interesu naroda a ne korporacija i ljevičarske stranke će pobjeđivati idućih stotinu godina…

nastran
4 mjeseci prije

lukačenko je u pravu kad kaže da je stari BUDALA

BanOvan
4 mjeseci prije

Bolje i desnica no ovi obrijanih glava, napumanih mishki, istetoviranih od pete do onog beskorisnog dijela tijela na ramenima , istetoviranog da nema gje komarac da ga ubode a da igla tu već nije bila i uz sve to u sred radnog vremena sa pedertašetom o pasu, voda pudlicu po čaršiji.
Bar znaš da se možeš polepati sa njim (desničarem) a ne sa ovim likovima depilranih butkica što vrckaju guzom da im ni vepar pogodio ne bi.

tihobl
4 mjeseci prije

Bojim se straha… Strah pred nepoznatim i neizvjesnošću stvara hormon koji zahtijeva sigurnosni odgovor”…

Sta je Borelj?
Radi guza ko meduza.

Stara izlapljela drtina, a strahuje za fotelju. Pa nije on za fotelje vec za drveno odijelo.

abc
4 mjeseci prije

Strah ga je jer nema mirnu savjest i zna da ga građani EU vide kao lopova i zločinca.

Mali Mjesec
4 mjeseci prije

O čemu odlučuje taj tzv. parlament kad sve odlučuje neizabrani centralni komitet EU

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI