Nakon Čeha sad i Finci – Izabrali predsjednika koji ne želi NATO, ni rat s Moskvom

Finska
34 komentara

Nakon parlamentarnih i ovih dana održanih predsjedničkih izbora u Češkoj, na kojima su pobijedili Andrej Babiš i Miloš Zeman, otprilike slična situacija se ponovila u Finskoj. Znakovito je da se ni za jedno od ove dvije zemlje ne može reći da ih karakterizira visoka razina ekstremizma ili pretjerana ljubav prema Rusiji, ali su i Česi i Finci, unatoč europskom putu i opredijeljenosti, odlučili da im najmanje u ovom trenutku treba sukob s Rusijom.

Naime, na predsjedničkim izborima u Finskoj je u prvom krugu uvjerljivo potvrdio mandat aktualni predsjednik Sauli Niinistö, pobornik smirivanja tenzija na sjeveroistoku Europe i odbija pristati da njegova zemlja postane članica NATO pakta.

Kako prenosi finski list Yle, aktualni predsjednik Sauli Niinistö je ponovo izabran za drugi mandat već u prvom krugu glasovanja, budući da je uspio dobiti više od 60 posto glasova. Finski list pobjedu objašnjava njegovom odlučujućom ulogom kao pouzdanog političara koji je sposoban upravljati trenutno složenim odnosima s Rusijom.

Sauli Niinistö je u prvom krugu pobijedio dobivši 62,7% glasova. Njegov najbliži suparnik, Pekka Haavisto, kandidat iz Saveza zelenih, osvojio je 12,4 posto glasova i morao je priznati poraz.

Preostali kandidati za mjesto šefa države nisu mogli dobiti podršku niti 10% birača.

Odaziv na izbore je iznosio 69,9%, što oko 3% manje nego u 2012. godine, ali se još uvijek može govoriti o relativno visokom izlasku na birališta.

“Htio bih se zahvaliti ljudima što su mi dali tako visoko ocjenu”, izjavio je Sauli Niinistö komentirajući svoju pobjedu.

​ Sauli Niinistö predsjednik finske
​ FOTO: Sauli Niinistö

Aktualni i novi predsjednik Finske, kao što je napominje Yle, pobijedio je u svih 311 općina u zemlji, a samo u 13 nije uspio dobiti više od 50% glasova.

Prema anketi, podržali su ga predstavnici cijelog političkog spektra Finske.

“Njegov imidž kao pouzdane osobe koja je u stanju upravljati odnosima s Rusijom je odigrala ključnu ulogu i pomogla mu da osvoji drugi šestogodišnji mandat koji većinom ima formalni karakter”, piše finski list.

Kandidat “Švedske narodne stranke Finske”, Niels Torvalds, bio je jedini predsjednički kandidat koji je otvoreno zagovarao članstvo zemlje u NATO paktu i zbog toga je dobio samo 1,5% glasova.

Kao što navodi Yle, njegov rezultat na izborima jasno pokazuje kako u Finskoj još uvijek postoji impresivan konsenzus o sigurnosnoj politici.

“Problem je u tome što nije bilo ozbiljnije podrške mojem stavu o ulasku u NATO. Ovo može zaustaviti raspravu o Sjevernoatlantskom savezu, ali nema smisla prolijevati suze i morat ćemo živjeti s tim sljedećih šest godina”, rekao je Torvalds, uvjerljivo najveći gubitnik u prvom krugu predsjedničkih izbora.

U utorak će Ministarstvo pravosuđa  Finske službeno potvrditi rezultate predsjedničkih izbora i 1. veljače bi Sauli Niinistö trebao položiti zakletvu pred parlamentom.

Izbori u Finskoj – Žele li Finci plaćati NATO i sukob s Rusijom?

Finska
FOTO – Rezultati prvog i jedinog kruga predsjedničkih izbora u Finskoj
Andrej BabišMiloš ZemanNATONiels TorvaldsSauli Niinistö
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Majk Majers
6 godine prije

Politicke promjene u Svitu i Europi. Hmmm, politika uvik ide ka jacem, pod uvjetom da nisi prazan ka crkveno zvono ili namjestenik Bruxelles-a (ka neki u nas). Medjutim, to je i dalje politika. Ja san ipak, nepopravljivi “anarhišta” i idalje mislin da nad ljudima ne triba vladat. Medjutim, to je neka druga tema….
Zanimljivo je sta ce donit u buducnosti, ovo europsko geopoliticko okretanje polova

Alen
6 godine prije

Ovako je i tramp govorio… Sve se treba pokzati djelima.. Od price nema nista…

Pio
6 godine prije

Nokia spaja ljude ne razdvaja. Bravo za mir I dobrosusjestvo. Rat je za retarde I hijene banksterse.

Riddick
6 godine prije

Češka , Austrija ,Finska su vesnici novih promena u Evropi.

Vlastimir
6 godine prije

Lepa vest.

Laki Topalović
6 godine prije

!!! Čuj ovo !!! Tijekom konferencije za novinare, jedan od novinara pitao je ponovno izabranog predsjednika je li ranije naučo ruski. “Oprostite, ruski je jezik vrlo težak”, odgovorio je Sauli Niinistö na tečnom ruskom.

davor
6 godine prije

Da mi u Hrvatskoj izaberemo sa 62% demokratsku opciju koja je protiv članstva u NATO paktu ja bi hodao hodočašće pješke od Zagreba do Bruxellesa i zahvalio bi se usput svetoj Dimfni u Geelu, zaštitnici od psihopata, što me je uslišala.

tuf
6 godine prije

Ufff. Kako sada nastaviti plašiti Europljane strašnom agresorskom Rusijom – ako se prvi susjed ne boji ? Biti će potrebne dodatne mjere, ovo koliko vidimo nije dovoljno.

Laki Topalović
6 godine prije

Mislim da se urušava antiruska histerija. Ok tu je Baltik, Poljaci igraju čudnu igru. Jedno tvrde, ali u ekonomskom smislu znaju da ovise o kopnenom plinovodu Jamal. Tako da je i priča s Tillersonom danas s figom u džepu. Vidjet ćemo. Ali istina, ni Česi ni Finci nisu sad neki ekstremisti, ni u kom smislu, a sad ih se proglašava “prorusima”. Kakva je to etiketa? Ako držiš do svog naroda, onda si “prorus”? Neće to dugo potrajati.

onaj najgl.......veći Dalton
6 godine prije

Finci – Izabrali predsjednika koji ne želi NATO, ni rat s Moskvom.
Sram ih bilo. Imaju i Djeda Mraza, Kakvi su zaostali nikad nisu čuli za Božićnjaka.
A nemaju ni svjetionik slobodnog svijeta. Jbg kad dan traje šest mjeseci.

Dobagan Rogić
6 godine prije

Ej dečki pa zaboravili ste glavno Rusi su se upetljali j izbore u Finskoj i da nisu sigurno bi pobijedio onaj koji je za NATO.

Nagard
6 godine prije

Finska na svjetskoj sceni bitna ko sijelo baba kad vunu pletu

Pio
6 godine prije

Da je ovaj banksters od 1,5 % dobio odma rat sa medom velikim. Budaletina.

Dan Dare
6 godine prije

Jos jedan udarac globalisticko-ratohuskackoj “eliti”. Cesi i Finci pokazuju put!

Moju Svedsku na jesen cekaju parlamentarni izbori, ali po tom pitanju nazalost imam mnogo manje razloga za optimizam. Niti jedna od stranaka za koje se ocekuje da ce prekoraciti izborni prag ne pokazuje znakove da planira ista promijeniti po pitanju trenutne vanjske politike, inace jedne od najrusofobnijih u Evropi.

Nekako mi se cini da ce Svedska ostati uz Atlantski imperij do samog kraja, bas kao sto je bila uz Nacisticku Njemacku do samog kraja Drugog svjetkog rata, naprosto zato jer tako odgovara nasoj oligarhiji. Jedini svedski vodja koji se pokusao obracunati s oligarhijom bio je Olof Palme, i znamo kako je zavrsio…

samo ćaća
6 godine prije

…opet krivi zaključci činjenica i loš agitprop…i jedan i drugi su dobili izbore na antimigracijskoj politici….moj babiću (ili druže žukov)…morao bi biti bolji…i tvoji ti se smiju

Miller
6 godine prije

Nije Rusija toliko dobra, koliko je Zapad nedefinisan, dezorjentisan, konfuzan u najgorem smislu ovih rijeci. Sta oni hoce…pita se svako razuman u Evropi a valjda i svijetu. Ko su “oni”…sta je “zvanicni Brisel”. Slusamo svaki dan o tom tajanstvenom pojmu koji nas zdusno tjera da trpimu agresivnu homoseksualnost, pse lutalice zbog kojih ne smijemo djeci izvesti van isl. I to je to…nista konkretno, pametno…postali smo roblje nekih nedefinisanih gospodara. Sve nas ta “imaginarna elita” gura u nimalo imaginarni sukob sa Rusima. Zasto …sta nam ti ljudi rade???? Zbog tog pobjedjuju normalni a ne “prorusi” kako nam se servira…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI