Nakon odbijanja Berlina da pomogne ostalima, Pariz želi „helikopterski novac“ ESB

Emmanuel Macron
10 komentara

Francuski nacionalni dug je jutros iznosio 2559 milijardi eura, što je u američkim dolarima, koji čine dio duga i važno je zbog ugovora pod kojim su kamatnim stopama izdani, 2780 milijardi dolara. Ovo je 104% francuskog BDP-a.

Međutim, kako je na nedavnom sastanku ministara financija eurozone Njemačka glatko odbila prijedlog Pariza i Rima za izdavanjem takozvanih „koronaobveznica“ i rečeno je da se financijska i ekonomska kriza moraju rješavati kroz postojeći Mehanizam europske stabilnosti i euroobveznice Europske središnje banke, francuska i talijanska vlada razmišljaju o svom mogućim opcijama za suočavanje s krizom s kojom se neće moći nositi u okviru plana Europske komisije i predložene pomoći od koje veći dio, kao „lokomotivi europske ekonomije“, ide Berlinu.

Pandemija koronavirusa uzrokovat će vrlo duboku ekonomsku krizu. Bit će potrebna ogromna sredstva kako bi se s njom suočilo na najbolji mogući način. suočili sa najboljima. Guverner Središnje banke Francuske, François Villeroy de Galhau, prema Financial Timesu, iznio je ideju tiskanja novca i davanja istog izravno kompanijama, rekavši da je takve mjere moguće zamisliti ako budu potrebne u borbi protiv ozbiljne deflacije.

François Villeroy de Galhau, koji je također član Upravnog vijeća Europske središnje banke, rekao je u srijedu u govoru da će, ako bude “ozbiljnog rizika za stabilnost cijena, biti moguće da središnja banka stvori novac na trajnoj osnovi za izravno financiranje tvrtki”, stvarajući tako zloglasni “helikopterski novac“, što su razmatrale ili se spremaju učiniti zemlje poput Sjedinjenih Država i Banka Hong Konga.

Iako je ESB drastično povećala kupovinu državnih i korporativnih obveznica, što je bio odgovor Frankfurta na koronavirusnu krizu, izbjegla je raspravu o mogućnosti “helikopterskog novca” kojim bi se novac dostavlja isporučivao preko središnjih banaka izravno kompanijama ili pojedincima.

Ideja će vjerojatno naići na otpor „konzervativnijih“ članova Upravnog vijeća Europske središnje banke, poput čelnika njemačke Bundesbanke Jensa Weidmanna, koji se prethodno žalio da se gubi granica između monetarne i fiskalne politike.

Guverner Središnje banke Francuske, François Villeroy de Galhau je rekao da nedavni pad inflacije, koji je nedavno pao na 0,7% u eurozoni, što je znatno ispod cilja Europske središnje banke od 2%,  “potiče mnogo spekulativnijih i složenijih mišljenja o monetarnoj politici nakon krize”.

Villeroyev potez uslijedio je nakon što je ESB pružila dio prvog odgovora eurozone na gospodarski s pokretanjem programa otkupa obveznica u iznosu od 750 milijardi eura, dok se političari iz EU i dalje prepiru oko toga koje bi zajedničke akcije trebale poduzeti. Njemačka i Nizozemska, koje vode „bogatiji sjever“ eurozone, kategorički se protive čak i hipotezi „zajedničkog duga“ kroz euroobveznice, što je izazvalo gnjev među Talijanima i Francuzima, gdje je sve više jača retorika slična onoj u Grčkoj u vrijeme vrhunca krize i borbe protiv Trojke, kada su Grci Njemačku optuživali da kroz euro i nametanje fiskalne i politike oštrih mjera štednje u suštini provodi Hitlerov plan porobljavanje Europe, samo drugim sredstvima.

Ako ni ova inicijativa Francuske ne bude osvojena, a malo je vjerojatno da će to biti slučaj, jaz između „bogatog sjevera“ okupljenog ko Berlina i uglavnom mediteranskih zemalja će se još više produbiti, što neminovno vodi u još jedan raskol unutar Europske unije. Naime, godinama je primjetan sukoba istok-zapad, odnosno bivše zemlje Varšavskog ugovora sa zemljama „stare EU“. Sada sve više raste podjela na osi „sjever-jug“, što dovodi u pitanje smisao postojanja EU u ovom obliku ili općenito, kao zajednice neravnopravnih naroda“.

Financial Times

FOTO: Merkel na Akropoli u Ateni na naslovnici Der Spiegela 2015. koji govori općem raspoloženju grčkog naroda  prema „vječnom njemačkom okupatoru“

Der Spiegel

francuskahelikopterski novacnjemačka
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Umpah Pah
4 godine prije

foto :
”Zrakomlatni novac” i kako napraviti propeler od Mikrona (žena mu sestra blizanka od Soroša} ?
Propeleri svih zemalja
ujedinite se ?
Uvode se ”muške” maske (s jajima) ?

istrazuj
4 godine prije

Kada Macron nesto “zahtijeva” – onda sa 100% tacnoscu – mozemo hladno ustvrditi da njegovi gospodari stoje iza toga!

E…Ko su njegovi gospodari?

Kolega Puki je napisao gomilu odlicnih komentara, gdje je izmedju ostalog vise puta pomenuo i – Makronove gospodare…
Naime francusku cionisticku organizaciju CRIF, koja bukvalno ne samo gospodari Makronom (naravno i bankama i mediima u toj drzavi) – nego bez ikakvih problema pije krv Francuzima jos od tzv “Francuske revolucije”…
CRIF je prakticno isto sto i AIPAC, ali na jedno 10tu potenciju po extremnosti!
Ko ne vjeruje, moze pogledati “inaguraciju” francuskog predsjednika – koji je ovaj proslavio – sa najvecim financijerom njegove kampanje (gospodarom!):
https://www.youtube.com/watch?v=4zmtnTe-PHw&feature=emb_logo

Jasno je iz ovog jedno minutnog videa – KO je gospodar – a ko je PAS!
(Ne morat cak ni citati komentare ispod videa, koji iskljucivo govore u prilog ovoj tvrdnji!)

crna guja
4 godine prije

meni nije jasno ko kog spasava

apolo
4 godine prije

Nas u Lombardiji, Italiji, vlast je stavila u karanten jos prije 40 dana. Od tada vlast je preuzela brigu o nama. Svako par dana saopcenje za javnost, novi ausvajsi, stari prestaju vrijediti, itd. Do dana danasnjeg na racun nije sjeo 1 euro. Naprasno je prekinut rad, i postali smo na teretu drzave. Italija se “bori” sa EU da dobije neke novce, koje je uplatila u zajednicki europski fond. Uplatila 140 milijardi eura, a sad mora ispostovati niz pravila da bi povukla 20%. Nema nikakve solidarnosti. Vlast obecava rjesenja uskoro, ali trbuh ne trazi novi ausvajs. Ukoliko uskoro ne nadju rjesenje , dobice nemire- pobunu robova.

Stjepan Vujec
4 godine prije

Kaj se nisu riješili duga nakon pljačke Libije !!??XX

Ana
4 godine prije

Nema veze!! Ljecnici , njegovatelji i svi ledicinski radnici golim rukama u borbi protiv i te kako zarazne zvijeri! Kad kazem godim rukama, onda to i mislim- nema maski, nema rukavica, nema zastitnih kapa, nema nadbluza, nema nista. Istovremeno, francuski narod placa najvise poreze na svijetu.Francuska ima 5 000 kreveta za reanimaciju, Njemacka preko 20 000. Francuska ne moze provoditi testove jer ih nema. Njemacka provodi 500 000 testova svaki tjedan. Macron i kompany galantno, onako kako to samo mozes sa tudjim novcem, salje (i danas!!!) milijarde Africi! Francuski seniori umiru po umirovljenickim domovima jer su im njegovatelji donijeli virus u domove! Zasto? Jer nema maski, nema testova, nema zastitne opreme!! Francuska ima 3 milijuna fantomskih zdravstvenih iskaznica, ciji imaoci ne zive u zemlji. Zasto? Pored mase parazita, i onih gore i onih dolje, manje od polovoine francuskog radnog stanovnistva placa poreze. To znaci da i oni kojih je vise… Čitaj više »

Ne(t)ko (t)ko vas poznaje😁
4 godine prije

Ne ulazim u to ko je u pravu a ko ne po pitanju helikopterskog (zrakomlatnog 😁) novca, ali ne smem ni da pomislim šta bi se desilo Holandiji (Nizozemskoj 😁) da je ovako bezobrazno odbila Francuze, u vreme dok je ta zemlja stvarno pripadala Francuzima. Mislim da bi ih Luj XIV (Ljudevit XIV 😁) okupirao, opljačkao i vratio se u Versaj u roku od jednog dana, a poslovna elita Amsterdama bi razmišljala kako sledeći put da odgovori na sličan zahtev. Ovako, kad Francuska pripada svima osim Francuzima, svako može da joj radi šta želi i kako hoće

Bosanac
4 godine prije

francuska duzna, amerika duzna, italija duzna, njemacka duzna itd……imaju velike armije a duzni nekolicini…gdje je tu logika

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI