Nakon ruskog povlačenja iz sporazuma, NATO suspendira sporazum o kontroli naoružanja

NATO tenkovi
8 komentara

Zamrzavanje Ugovora o konvencionalnim oružanim snagama u Europi osnažit će sposobnosti odvraćanja bloka, izjavio je Washington

NATO je najavio da će suspendirati svoje sudjelovanje u Ugovoru o konvencionalnim oružanim snagama u Europi (CFE) nakon što se Rusija povukla iz sporazuma, opisujući ga kao “mrtvi mehanizam”, usred tekuće pat-pozicije Rusije i Zapada.

CFE Ugovor potpisali su 1990. godine sovjetski blok i članice NATO-a u posljednjim mjesecima Hladnog rata. Ograničio je broj tenkova, oklopnih vozila, topništva, helikoptera i zrakoplova stacioniranih u Europi. Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je sporazum u početku pomogao stabilizirati sigurnosni okvir u Europi, ali je vojni blok pod vodstvom SAD-a kasnije počeo otvoreno zaobilaziti ograničenja, uključujući primanje novih članica.

Usred zastoja sa Zapadom oko Ukrajine, Rusija je okončala svoje sudjelovanje u mehanizmima CFE-a 2015., nazvavši ih “anakronim”, a ovog je proljeća ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao zakon o ukidanju CFE-a, a povlačenje je finalizirano u utorak.U priopćenju istog dana, NATO je osudio odluku Moskve, označivši je “posljednjom u nizu akcija koje sustavno potkopavaju euroatlantsku sigurnost”. Dodalo se da bi u svjetlu povlačenja Rusije situacija u kojoj bi se savez nastavio pridržavati CFE-a bila “neodrživa”. “Stoga, kao posljedica toga, savezničke države stranke namjeravaju suspendirati djelovanje CFE ugovora onoliko dugo koliko je potrebno”, naveo je blok, dodajući da je ovaj potez podržala svih 31 članica.

U isto vrijeme, NATO je tvrdio da je predan smanjenju vojnih rizika, sprječavanju pogrešnih percepcija i sukoba, kao i izgradnji učinkovitog okvira za kontrolu konvencionalnog naoružanja, uzimajući u obzir trenutnu sigurnosnu situaciju.

U zasebnoj izjavi, američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan potvrdio je taj potez, dodajući da će “obustava obaveza CFE-a ojačati sposobnost odvraćanja i obrane Saveza uklanjanjem ograničenja koja utječu na planiranje, raspoređivanje i vježbe”. U međuvremenu, rusko Ministarstvo vanjskih poslova odbacilo je mogućnost novog sporazuma o kontroli naoružanja sa Zapadom, rekavši da NATO ne može pregovarati. ”Samo kada ih život natjera na povratak na konstruktivne i realne pozicije, mogao bi se oživjeti odgovarajući dijalog, kao dio napora oblikovanja novog sigurnosnog sustava u Europi”, navodi se.

Kontrola NaoružanjaNATOrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sir Oliver
5 mjeseci prije

Kome ćete naudit, koga plašite?

onaj najglu...Dalton
5 mjeseci prije

”Izbacite Rusiju iz NATO!” – američka glumica Patricia Arguette
Šta se još čeka…

P.S.
”Je*at ću ti mater, ako te uvatim kad siđeš doli!!!”

Nekad…
Neki čovik me vidio na svojoj trešnji.

Danas…
Hrvatska protuzračna obrana…

hiber
5 mjeseci prije

Naoruzavanje i proizvodnja oruzja moze krenuti u punom obimu. Sve zahvaljujući svetom Vladimiru, zastitniku i obnovitelju NATOa.😇😇😇

Max
5 mjeseci prije

Slilijedi gomilanje postrojbi i oružja uz granice.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI