Napad na Sjeverni tok koji je vodila CIA bio je usmjeren na Njemačku

Eksplozija Sjeverni tok 2
15 komentara

Izvor iz američkih obavještajnih službi je novinaru Seymouru Hersh-u otkrio da je predsjednik Joe Biden naredio uništavanje plinovoda Sjeverni tok kako bi spriječio Njemačku da se povuče sa obećanja o napuštanju ruskog energetskog sektora.

Veteranski novinar je u blogu u utorak tvrdio da bijela kuća ne brine o njemačkoj ekonomiji.

Plinovodi Sjeverni tok 1 i 2, koji su povezivali Rusiju i Njemačku preko Baltičkog mora, uništeni su serijom podvodnih eksplozija prije godinu dana. Pojavile su se različite teorije o tome ko je odgovoran, dok su mainstream mediji na Zapadu krivili ukrajinsku komandosku jedinicu, Hersh tvrdi da je operaciju izvršila CIA pod direktnim naredbama Bidena.

U svom blogu, Hersh tvrdi da je savjetnik za nacionalnu sigurnost SAD-a Jake Sullivan sazvao seriju sastanaka krajem 2021. godine, zadavši obavještajnim službama zadatak da smisle način za odvraćanje ruskog predsjednika Vladimira Putina od slanja trupa u Ukrajinu.

Izvor iz obavještajnih službi je rekao Hersh-u: “Politički cilj Bijele kuće bio je odvratiti Rusiju od napada. Izašli su sa izazovom za obavještajnu zajednicu da smisle način koji je dovoljno moćan da to učini i da pokažu snažnu izjavu o američkoj sposobnosti.”

Do Januara, dok su se ruske snage skupljale na granici Ukrajine, CIA je “riješila problem”, rekao je izvor. S planom da postave daljinski aktivirane eksplozive na plinovode ispod Baltičkog mora, Biden je upozorio početkom februara da u slučaju vojne akcije Rusije “više neće biti Sjevernog toka 2. Okončat ćemo ga.”

Nakon Bideneve izjave, koja je data zajedno sa njemačkim kancelarom Olafom Scholz-om, tim CIA-e zadužen za sabotiranje plinovoda dobio je nove naredbe, tvrdi Hersh. Umjesto odmah uništavanja Sjevernog toka, tim je dobio instrukcije da postave eksplozive za kasnije detonacije.

“Tada smo shvatili da napad na plinovode nije bio odvraćajući, jer tokom rata nikada nismo dobili naredbu”, rekao je član tima Hersh-u.

“Shvatili smo da uništenje dvaju ruskih plinovoda nije bilo povezano sa ratom u Ukrajini”, nastavio je izvor. “To je bio dio neo-konzervativne političke agende kako bi se spriječilo da Scholz i Njemačka, sa nadolazećim zimskim mjesecima i zatvorenim plinovodima, promijene mišljenje i otvore vrata.”

Prema ranijem izvještaju Seymoura Hersha, ronioci CIA-e su prošlog ljeta postavili eksplozive uz pomoć norveške mornarice, koristeći NATO vježbu u regionu kao pokriće. Do trenutka kada su bombe aktivirane u septembru, protok ruskog plina prema Njemačkoj preko Sjevernog toka 1 je već bio usporen na kap, kao odgovor na zapadne sankcije, dok Sjeverni tok 2 nikada nije dobio certifikat za početak operacije od strane Scholzove vlade. Međutim, budući da je njemačka ekonomija snažno ovisila o ruskom plinu, Biden se navodno bojao da će Scholz izabrati pomirenje sa Moskvom umjesto podrške Ukrajini.

“Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država radije bi vidio Njemačku kako se smrzava nego da vidi Njemačku koja bi mogla prestati podržavati Ukrajinu”, izjavio je Hersh ranije ove godine.

CIA.Sjeverni Toknjemačkarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
7 mjeseci prije

Dementni je postigao što je htio .

Njemačka u recesiji, pada joj BDP drastično, Scholz kupuje nekoliko puta skuplji LNG i od izuzetnih, postaje nekonkurentna na svjetskom tržištu, kompanije bježe iz Njemačke zbog skupih energenata, a Scholz i dalje šalje vojnu i ekonomsku pomoć Ukrajini, i dalje je Njemačka glavna NATO baza u Njemačkoj, nastojeći da sve navedeno i ostane, ne talasajući i ne ispitujući tko je sabotirao Sjeverne Tokove, a Njemačka se zbog Ukrajine odrekla i svoje vojne neutralnosti koje se držala još od kraja Drugog svjetskog rata.

Treba podsjetiti i da je Dementni imao sastanak sa Scholzom iza zatvorenih vrata u Bijeloj kući u Washingtonu početkom ožujka ove godine.

Nekoime
7 mjeseci prije

Teroristički napadi, biološki rat, upotreba nuklearnog oružja,,,Amerika u punom sjaju.

trajko
7 mjeseci prije

Evropa u ubrzanom raspadu.Žalosno.

Tupko Glupko
7 mjeseci prije

Europsku komisiju izabrali su vijećnici u EU parlamentu 2019. godine koj je birao narod po EU članicama.

Do danas predsjednicu i članove EU parlament nije niti pokušao opozvati.

UvdL je članica Europske pučke stranke (EPP), čiji je član i HDZ.

EU su izbori jednom u pet godina, sljedeći su u lipnju 2024. godine.

To su oni izbori na koje preko 70% hrvatskih glasača nije ni izašlo da glasa zadnji puta, tako da od 12 zastupnika tamo imamo ovih na ispravnom EU putu njih 9 – 4 HDZ-ovca, 4 SDP-ovca i 1 IDS-ovca.

Max
7 mjeseci prije

Anglosaski stratezi se oduvijek boje veze njemačke industrija i ruskih resursa.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI