Nasrallah Izraelu: ”Od sada pa nadalje, Iran vam može uzvratiti direktno”

Hassan Nasrallah
4 komentara

Lider Hezbollaha Sayyed Hassan Nasrallah upozorio je Izrael u govoru na Međunarodni dan Kudsa 29. aprila 2022. da Islamska Republika Iran od sada može uzvratiti direktno režimu u Tel Avivu u znak odmazde za bilo kakve napade na iranske snage u regionu.

Generalni sekretar Hezbollaha, Sayyed Hassan Nasrallah:

Najveći odgovor na izdajnički sastanak normalizacije u Negevu bile su one operacije koje su se odigrale u Tel Avivu i okupiranoj Palestini. Formirali su oštar, odlučan i čvrst odgovor. Poruka koju ove operacije šalju cionistima je: ”Vaša normalizacija sa ovim arapskim državama vas neće zaštititi”, a ova poruka kaže i arapskim državama: ”Vaši odnosi sa Izraelom vas neće zaštititi’.

Želim vam reći jednu informaciju, upućena je medijima, nakon što su cionisti, Mosad, napali Islamsku Republiku Iran iz baze Erbil u Iraku i Islamska Republika je pogodila Mossad  u Erbilu sa 12 projektila Fateh-110 – raketnim udarima koji su precizno pogodili svoje mete – Iran je poslao jasnu i javnu poruku, a ja toj javnoj poruci želim dodati poruku koja nije javna. Saznao sam da je Islamska Republika obavijestila regionalne države koje su normalizirale odnose i uspostavile veze sa Izraelom, veze koje mogu podrazumijevati izgradnju vojnih baza za Izrael na njihovim teritorijama, da će bilo kakva agresija na Iran od ovih država odgovoriti udaranjem na izraelske baze u ovim zemljama.

Države koje se normalizuju primile su ovu poruku, kao i privremeni izraelski entitet, a mi napredujemo u još jednom pitanju, o čemu želim da vas obavestim, a to je da terenski i vojni stav Islamske Republike sada napreduje do te mjere da, u slučaju nastavka izraelske agresije na iransko prisustvo u regionu zapadne Azije, može direktno udariti Izrael. Ova pozicija se razvija, njeni preduslovi se razvijaju, a pitanje zavisi od ponašanja Izraela i razmjera izraelske budalaštine i izraelske gluposti. Zvaničnici u Islamskoj Republici su rekli: ”Era u kojoj vraćamo naše šehide u domovinu i održavamo pogrebne ceremonije za njih je završena. Danas mi ćemo osvetiti naše mučenike.” Ovo je značajan razvoj događaja.

Ovdje bih također trebao govoriti o stvari koja ima veze sa Libanom u vezi sa izraelskim pitanjem. U maju prošle godine željeli su da izvedu velike vojne vježbe na nivou cijelog izraelskog entiteta i tada smo ih upozorili. Danas želim da ponovim. U maju, koji je slučajno mjesec u kojem se održavaju parlamentarni izbori u Libanu, možda prvih dana ili prve sedmice maja – još nisu objavili zvanični datum – bit će održane velike vježbe u izraelskom neprijateljskom entitetu. Prošli put su ga otkazali zbog bitke Mača al-Qudsa i palestinske pobjede tada. Ove godine su, čini se, voljni da izvedu ove vježbe, u kojima će učestvovati mornarica, ratno zrakoplovstvo, kopnene snage, organi sigurnosti, unutrašnji front i rezervni sastav, i planirano da se nastavi još mjesec dana. Biće to mjesec kontinuiranih vježbi. Danas želim da kažem cionistima da nas, prvo, ova stvar ne plaši, ali nas poziva na oprez. Uvijek moramo uzeti u obzir, u vrijeme vježbi ove vrste, i visoke cionističke spremnosti ove vrste, da bi Izraelci mogli počiniti određeni čin gluposti, kao udaranje u metu, ubistvo određene figure, bombardiranje mete, ne možemo sa sigurnošću znati šta bi oni mogli učiniti. Pretpostavili bi da, kao što znamo da je Izrael u stanju pripravnosti i izvodi velike vježbe, mi bismo se povukli, uplašili i povukli.

Kažem neprijatelju: prvo čekamo vaše vježbe – i ovdje će libanski narod biti iznenađen, u proteklih nekoliko nedjelja, dok su radile naše izborne mašine, naši  džihadističke trupe su izvodile tihe vježbe, a mnogi ljudi to možda nisu primijetili. Vježbe sprovedene za sve scenarije, teorije i oružje koje posjedujemo. I najavljujem danas, kada počnu izraelske vježbe, bilo da počnu prije izbora ili poslije – a ovo je da svi čuju i da se niko ne čudi – ali naravno niko neće ništa vidjeti svojim očima, jer ovo je jedna od karakteristika islamskog otpora u Libanu, kada počnu izraelske vježbe, mi, islamski otpor u Libanu, bit ćemo na najvišem nivou budnosti i spremnosti. Braća u Hezbolahu su obaviještena o ovoj situaciji i provode potrebne pripreme, kako ne bismo na kraju ostali nespremni. Takođe kažem izraelskom neprijatelju: nemojte se kladiti na stanje iscrpljenosti ili umora na nekom ili drugom mjestu u Libanu, ovdje na glad ili siromaštvo, ili tamo na strah ili oklijevanje. Svaka greška – bilo koji budalasti čin, bilo koji čin agresije, bilo mali ili veliki, koji bi izraelski neprijatelj mogao učiniti, naići će na trenutni i direktan odgovor, a vi Izraelci nećete čuti mi (Hezbolah) zadržavamo pravo da odgovorimo u odgovarajuće vrijeme i na odgovarajućem mjestu. Ove vaše velike vježbe nas ne plaše i neće nas spriječiti da uspostavimo regionalne jednačine odvraćanja koje su do danas štitile mir i suverenitet Libana. Nemojte pretpostavljati da smo sada zaokupljeni izborima. Izbori nas neće odvratiti od vojne spremnosti, niti će nas odvratiti od odgovora na agresiju i zaštite naše zemlje, što je prvobitni i glavni cilj (naš).

HezbolahHezbollahairanIZRAELSayyed Hassan Nasrallah
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dokurčilomi
1 godina prije

Pa ako ameri mogu braniti svoje interese bilo gdje u svijetu onda i Iran može u svom dvorištu.

Max
1 godina prije

I iran i Hezbollah imaju tu snagu. Izrael je to više puta osjetio na svojoj koži.

abc
1 godina prije

Konačno.
I za fašistički Izrael postoji batina…

Kile
1 godina prije

Samo jakooo

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI