NATO-a ‘ne može garantovati’ članstvo za Finsku i Švedsku

Jens Stoltenberg - NATO
21 komentar

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je neizvjesno da li će vojna alijansa moći nadvladati protivljenje Turske članstvu Finske i Švedske.

Dvije nordijske nacije su u maju podnijele zahtjev za pridruživanje bloku koji predvode SAD, izražavajući zabrinutost zbog svoje sigurnosti usred ruske vojne operacije u Ukrajini.

NATO se nadao da će brzo primiti nove članice, ali Turska je blokirala taj potez, zahtijevajući da Finska i Švedska prestanu davati utočište članovima separatističke Kurdistanske radničke partije (PKK) i uvesti embargo na oružje Ankari.

U intervjuu za novinsku internet stranicu Politico u srijedu, Stoltenberg je upitan da li osjeća da ga Turska drži “taocem” , jer je NATO-u potrebna podrška svih 30 članica da prihvati novu zemlju.

“Imamo sistem u kojem se sve zasniva na konsenzusu, na taj način donosimo odluke u NATO-u, onda će često doći do situacije da se jedan ili nekoliko saveznika ne slaže sa ostalima i onda to treba da prevaziđemo”, navodi šef Nato.

Stokholm i Helsinki “prijavili su se prije ne toliko sedmica, a moj cilj je i dalje osigurati da nam se uskoro pridruže.
Ne mogu da garantujem, ali kažem da mi je to i dalje cilj” , dodao je.

Stoltenberg je pohvalio Tursku kao zemlju od “velike važnosti za naš savez” zbog njene “ključne uloge” u borbi protiv terorizma i njenog geografskog položaja na Crnom moru i graniči s Irakom i Sirijom.

“Dakle, kada oni iznesu zabrinutost, naravno, moramo sjesti i onda se pozabaviti tim zabrinutostima. I upravo o tome se sada konsultujemo. A onda se nadam da možemo pronaći rješenje da Finskoj i Švedskoj omogućimo da što prije postanu članice”, rekao je generalni sekretar.

SAD su također izrazile svoju podršku uvođenju Finske i Švedske u NATO, a time i jačanju sjeveroistočnog boka bloka protiv Rusije.

Tim se pitanjem u srijedu pozabavila pomoćnica državnog sekretara za Evropu i evroazijska pitanja Karen Donfried.

“Uvjereni smo da će ovo biti riješeno na pozitivan način. Postoji široka i duboka podrška u NATO savezu za pristupanje Finske i Švedske” , rekla je ona tokom saslušanja Senatskog odbora za vanjske poslove.

Na pitanje da li vjeruje da bi se konsenzus o kandidaturi Švedske i Finske za pridruživanje mogao postići na samitu NATO-a u Madridu 29. i 30. juna, Donfried je odgovorila: „Reći ću da se za to svakako zalažemo“.

Rusija je rekla da bi Švedska i Finska samo naštetile svojoj nacionalnoj sigurnosti ulaskom u NATO, i obećala je da će prilagoditi svoj vojni položaj u regionu ako se pridruže zapadnom vojnom bloku.

Finskajens stoltenbergNATOrusijaŠvedska
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
finski sobovi
1 godina prije

Srdačno pozdravljamo sultana Erdogana. Mnogo smo mu zahvalni.

1 godina prije

Malo Švedske istorije… Porodica Wallenberg je jedna od onih koje drmaju ne samo Švedskom. Iako svi znaju za njih, uvijek su u sjeni. I, s obzirom u kojoj ligi igraju, bili su (jesu li još uvijek?) dobri za Švedske gradjane. Ne zato što ih vole nego iz nužde. Tamo negdje, 20tih godina prošlog vijeka, zemlju su potresale redom nezaposlenost, siromaštvo i posljedično, štrajkovi. Istovremeno, kao posljedica toga i tadašnjeg trenda komunizma i nacionalsocijalizma, raste potreba za novom organizacijom društva gdje je ta porodica odigrala veliku ulogu radeći suprotno kapitalistima Amerike i Engleske. Sjeli su sa predstavnicima radnika (I komunistima i nacionalsocijalistima) i dogovorili pravila igre za sljedećih 100 godina…da je dobro i jednima i drugima i trećima. Taj dogovor u Satsjöbadenu je temelj švedskog prosperiteta i dobrog glasa koji ju je pratio sve ove godine. Ukratko… Radnička prava su zabetonirana u odnos poslodavac-posoprimac gdje je radniku zagarantovana sigurnost, relativno dobra… Čitaj više »

Red Dog
1 godina prije

Erdogane, mi te volimo kao zenicu oka svoga!
Kakva su vremena dosla, da turci stite vikinge od sopstvene gluposti :/
Mozda je pricao sa Vovom, a Vova mu je objasnio da ce sever postati opasno nuklearno zariste ako udu. S obzirom na labilnost situacije, kao ono sa Kaliningradom, postoji realna opasnost da ce biti upotrebljene.
Nikome ne treba treci nuklearni svetski rat. Ako ne razumeju sami, ih stite „odrasli“.

Lucija, prva
1 godina prije

E, Stock, možda bude još nekih podjela, i prije; Litvanija: isti slučaj kao sa Ukrajinom: nešto je pripijeno Litvi, a što prije nije bilo njeno…🙂 “Moderna Rusija zapravo može polagati pravo na okruge koji su pripojeni Litvaniji tokom sovjetskog perioda. Prema mišljenju politikologa, ako Vilnjus ne preispita svoju odluku o blokadi Kalinjingrada, Rusija bi mogla da istraži opciju vraćanja istorijskih ruskih teritorija Moskva će, pozivajući se na dokumente Potsdamske konferencije, zahtevati da Litvanija vrati Klaipedu pod rusku kontrolu. Ekspert je podsetio da je provokacija Litvanije blokadom Kalinjingradske oblasti CASUS BELLI…” Za to vrijeme…predsjednik Litvanije se boji da će im Rusi – isključiti struju (ja bih to već napravila), i moli EU da “objasni Rusima” 😄 “Spremni smo i pripremljeni na neku vrstu neprijateljske akcije od strane Rusije, na isključenje sa sistema BRELL, ili druge akcije“, rekao je Nauseda (predsjednik Litvanije) BRELL je energetska mreža koju dele Rusija, Belorusija i zemlje… Čitaj više »

tuf
1 godina prije

Ne očajavajte Švedi, ne roni finske suze Sanna, već sutra engleska svinja sa gnijezdom na glavi može obići razočarane kandidatkinje i ponuditi im alternativni vojni savez kojeg u Londonu već podlo razrađuju.

Max
1 godina prije

Nitko to ne može.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI