NATO ima novog opasnog ”neprijatelja” – Europsku birokraciju

EU birokracija i NATO
21 komentar

Tijekom vježbe u Europi su se NATO snage sukobile s ”neprijateljem” bez presedana. Čak ni njihovi prethodnici prilikom iskrcavanja u Normandiji 1944. su bili zaustavljeni zbog carinskih propisa, piše Bloomberg. Prema agenciji, razne birokratske prepreke koje usporavaju i guše kretanje trupa vojnog saveza su u Kremlju izazvale samo smijeh.

“Bitka za Normandiju 1944. je bila najteža vojna operacija u povijesti, ali američki vojnici barem nisu morali proći kontrolu putovnica na plaži Omaha. Bez obzira koliko apsurdno zvučalo, ali kako bi zaštitili Europu, od sada američke oružane snage i osoblje NATO saveza koče mnoge formalnosti, uključujući i ovu”, piše Bloomberg.

”Očito je da bi u slučaju rata birokracija bila ukinuta, ali i tijekom priprema za borbe njeni učinci moraju biti ograničeni koliko je god moguće”, dodaje agencija.

Nedavno je NATO, predvođen Sjedinjenim Državama, održao u istočnoj Europi vježbe ”Operation Saber Guardian” u kojima je sudjelovalo 25 tisuća vojnika. Ove vježbe su trebale služiti kako bi se podigla razina profesionalnosti vojnika i pokazala podrška NATO pakta zemljama istočne Europe.

Međutim, tijekom manevara su se NATO snage stalno suočavale s ”ležećim policajcima”, doslovno i figurativno.

Na primjer, kada je zapovjednik američkih kopnenih snaga u Europi general Ben Hodges putovao avionom iz Bugarske u Rumunjsku, bio je prisiljen sletjeti u rumunjsku zrakoplovnu bazu i proći kroz carinu. Sa sličnom situacijom se suočio i u Mađarskoj, gdje su provjerili njegovu putovnicu.

Osim toga, NATO vojska, krećući se prema istoku, nije se mogla koristiti cestama i mostovima s ograničenom nosivosti. U nekim mjestima su morali uzeti u obzir pravila kretanja u ljetno vrijeme i dopuštenu razinu buke, a mnoge željeznice i tuneli su bili neprikladni za novu vojnu opremu. U prosjeku, prije nego što su snage NATO pakta uopće uspjele razmjestiti, trebalo im je 15 dana da bi dobile različite potvrde.

Zato je general Hodges pozvao na stvaranje ”vojne Schengenske zone”, koja će vojnicima NATO pakta omogućiti kretanje bez ikakvih prepreka. General je rekao kako treba dogovoriti pravila koja će vojnim konvojima omogućiti kretanje po Europi što je brže moguće, kao što se radi s migrantima”.

”U isto vrijeme Rusija, ohrabrena lakom aneksijom Krima, samo što nije počela vježbe u kojima sudjeluje čak 100 tisuća vojnika. Iako je NATO povećao svoju vojnu prisutnost u Poljskoj i baltičkim zemljama, članovi istočnog dijela bloka se osjećaju sve više ranjivi. Nitko ne želi rat, ali planiranje sigurnog odgovora je sastavni dio politike suzdržavanja. Malo je vjerojatno da će se Kremlj osjećati ugroženo, ako NATO snage budu zaustavljala lokalna pravila”, ironično sažima Bloomberg.

birokracijaNATOOperation Saber Guardianvojne Schengenska zona
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mikojan
6 godine prije

Pa tako svaka normalna država funkcionira ili da ih tretiraju kao izbjeglice i zatvore u izbjegličke logore!?
Raspadom Varšavskog pakta trebao je nestati i NATO, bilo bi to kraj jedne ere i početak boljeg života u EU
ali ne, strah engleza od njemaca je i danas prsutan pa nato i dalje kao opravdano postoji.
Vrijeme je za EU vojsku a nato u ropotarnicu povijesti.
Amerika? Ima USA svoj kontinent pa neka se tamo zabavljaju i tako ih čeka građanski rat.

Hahahahaha
6 godine prije

Sasa.F procitajte bar jednom svoj tekst prije uploada ispravite greske i respektirajte ljude koji vas citaju

tomislav radulović
6 godine prije

nato i eu su isti cušpajz

EU dismr
6 godine prije

Ah, zabavnog li štiva za nedjelju. “treba im 15 dana da se razmjeste..”,”tuneli neprikladni za novu vojnu opremu..” Jel’ idu na ljetovanje ili su kao neka vojska ? Pa daaa, treba im “vojna šengenska zona”, pretpostavljam da zadrži, legitimira, pregleda, i ocarini potencijalnog agresora. Treba izgraditi i sletne piste za “agresorove” zrakoplove gdje bi isti bili pregledani, piloti moraju ponijet sa sobom uvjerenja o nekažnjavanju i 500 eura depozita za ulaz u Šengenland,
Još samo riješiti pitanje “presretača” ako Suhoji budu šišali brže od dozvoljene brzine na “zaštićenom prostoru”. Ha ha čisti suzofrc LOL

Nnnn
6 godine prije

Vojska NATO-a može kretati slobodno?!? I onda se turska vojska ušeta u Grčku… onako bezveze

Nik
6 godine prije

Off topic sta cujem da je eliminirano 7 pripadnika bijelih kaciga…pocelo je ciscenje onih koji su puno znali….

ime
6 godine prije

U prvoj recenici teksta stoji kapitalna laz usa propagande. Normandija nije najteza bitka u istoriji, nije najteza bitka ww2, nije najteza bitka 1944 I cak nije ni najteza bitka tog meseca 1944(Operacija Balgration je prevazilazi u svemu)

Laki Topalović
6 godine prije

Zapravo jest smijuešno. Ide kolona vojnih vozila i onaj što je zadužen za ne znam što pita vojsku koliki je teret, koliko CO2 ispušta, jer je nacionalni park taj i taj, Tko tako može vježbati. No ovo s pasošima je vrhunac.

davor
6 godine prije

NATO govna treba deratizirati na svim mogućim razinama. Upravo zbog takvih majmunarija koje mimoilaze birokraciju se i događa nekontroliran šverc vojne opreme i ljudstva na sva žarišta koje okružuju NATO granice i mete a proporcionalno tome i NATO ratni zločini koji se nikad ne spominju.

tuf
6 godine prije

Idioti iz Bloomberga, ocigledno nadrogirani i kemijski kondicionirani od sveg smeca koje jedu, nisu primjetili jednu “sitnicu” – da se sa Rusijom ne vodi rat kao s Njemackom za vrijeme akcije u Normandiji. Kada se vodi otvoreni rat vrijede druga pravila, ponistavaju se mnoga prava a ratno stanje dozvoljava poduzimanje akcija bez puno pitanja.
No ovi idioti vec izgleda otvoreno predstavljaju svoje mokre snove – rat s Rusijom i nove milijune zrtava. Naravno, nikada na njihovom teritoriju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI