NATO je završio svoju posthladnoratovsku transformaciju iz evropskog psa čuvara u američkog psa napadača

NATO
26 komentara

Sjevernoatlantski savez, ili NATO, upravo je završio svoj godišnji samit u Madridu, u Španiji. Nekadašnji transatlantski odbrambeni savez se, u protekle tri decenije, transformisao iz čuvara Zapadne Evrope u globalnog policajca, nastojeći da vojno projektuje takozvani stav zasnovan na vrijednostima i pravilima.

Prvi generalni sekretar NATO-a, Lord Ismay, poznato je da je misija bloka „da drži Ruse napolju, Nijemce dolje, a Amerikance unutra“. Ukratko, NATO je služio kao zid protiv fizičke ekspanzije Sovjetskog Saveza sa mjesta koje je uspostavio u istočnoj Evropi na kraju Drugog svjetskog rata. Isto tako, stvaranje NATO-a spriječilo je sklapanje ugovora između Njemačke i Sovjetskog Saveza koji bi omogućio ponovno ujedinjenje Njemačke. I na kraju, postojanje NATO-a nalagalo je da SAD zadrže značajno stalno vojno prisustvo u Evropi, pomažući da se razbije tradicionalna sklonost Amerike ka izolacionizmu.

Na samitu u Madridu, NATO je radikalno redefinirao svoju misiju kako bi odrazio novu mantru koja bi se mogla sažeti kao “držati Ruse dolje, Amerikance unutra, a Kineze van”. To je agresivno – čak i neprijateljsko – držanje, zasnovano na održavanju zapadne (tj. američke) prevlasti. Ova misija treba da se ostvari kroz odbranu i proglašenje takozvanog „međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima“ koji postoji samo u glavama njegovih kreatora, a to su u ovom slučaju Sjedinjene Države i njihovi saveznici u Evropi. To također predstavlja radikalni raskid sa dosadašnjom praksom koja je nastojala zadržati NATO definiran u četiri ugla njegovog transatlantskog prava rođenja, nastojeći proširiti svoj sigurnosni kišobran na Pacifik.

Pas čuvar je, izgleda, ponovo obučen za psa napadača.

Kada organizacija prođe kroz tako radikalnu transformaciju u smislu svoje osnovne misije i svrhe, logika nalaže da postoji razlog
(ili razlozi) dovoljni da opravda posljedice povezane s djelovanjem. Čini se da postoje tri takva razloga. Prvo i najvažnije je činjenica da Rusija odbija da prihvati zahtjeve NATO-a da postoji kao mlađi „partner“ čiji suverenitet mora biti podređen kolektivnoj volji posthladnoratovske Evrope. Ruski predsjednik Vladimir Putin jasno je stavio do znanja da Rusija sebe smatra velikom silom i u potpunosti očekuje da bude tretirana kao takva – posebno kada je riječ o pitanjima koja se odnose na takozvano „blisko inostranstvo“ – te bivše sovjetske republike , kao što su Ukrajina i Gruzija, čije su kontinuirane veze s Moskvom egzistencijalne prirode.

NATO, s druge strane, dok je Rusiju nazivao „partnerom“, nikada nije bio ozbiljan u pogledu pružanja održive ruke prijateljstva, već je preduzeo tridesetogodišnji program proširenja koji je prekršio verbalna obećanja data sovjetskim liderima, ostavljajući Rusiju oslabljenom i ne biti ozbiljno shvaćen od strane samoproglašenih “pobjednika” u Hladnom ratu. Kada je Rusija odustala, proces koji je obilježio Putinov kultni govor na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji 2007., NATO je zauzeo agresivniji stav, obećavajući Gruziji i Ukrajini eventualno članstvo u Alijansi, a 2014. podržavajući nasilni udar protiv vlade u Ukrajini koja je započeo je niz događaja koji su kulminirali tekućom vojnom operacijom koju je vodila Rusija u Ukrajini.

Govoreći na ovonedjeljnom samitu NATO-a, generalni sekretar organizacije Jen Stoltenberg okončao je svako pretvaranje da je blok bio nevini posmatrač u događajima koji su doveli do ruske vojne intervencije u Ukrajini, ističući s ponosom da se NATO spremao da se bori protiv Rusije od 2014. godine – odnosno od državnog udara predvođenog SAD. Zaista, NATO od 2015. obučava ukrajinsku vojsku prema NATO standardima.

Ne radi jačanja samoodbrane Ukrajine, već radije borbe protiv etničkih Rusa u Donbasu. NATO, čini se, nikada nije bio zainteresiran za mirno rješenje krize, koja je izbila kada su ukrajinski nacionalisti počeli brutalizirati većinu u regionu koja je naklonjena Moskvi.

Dvije članice NATO-a, Francuska i Njemačka, pomogle su u održavanju lažnog mirovnog procesa, Sporazuma iz Minska, za koji je bivši ukrajinski predsjednik Petro Porošenko nedavno priznao da nije ništa više od lažiranja počinjena u svrhu kupovine vremena kako bi NATO mogao obučiti i opremiti ukrajinsku vojsku u svrhu nasilnog preuzimanja kontrole i nad Donbasom i Krimom.

Sve što je samit u Minhenu 2007. zaista uradio bilo je uklanjanje bilo kakvog pretvaranja da je NATO ozbiljan u pogledu mirnog koegzistiranja sa moćnom, suverenom ruskom nacijom. Istinski defanzivni savez bi spremno prihvatio takav ishod. NATO je, sada je jasno, sve samo ne.

NATO je razotkriven kao nešto više od komponente američke globalne projekcije moći, pružajući dodatnu vojnu i političku podršku američkom carstvu definisanom „međunarodnim poretkom zasnovanim na pravilima“ zasnovanom na trajnoj vojnoj i ekonomskoj nadmoći SAD-a. Održavanje Amerike na vrhu, međutim, pokazuje se kao most predaleko, uglavnom zbog toga što se samo američko carstvo ruši u svojim temeljima, boreći se ekonomski da održi takozvani “američki san” i politički da održi u životu pogrešna obećanja američkog demokratija koja podupire sam imidž koji SAD nastoje promovirati u inostranstvu. Stepen u kojem SAD mogu funkcionisati sa malo kredibiliteta u međunarodnoj areni danas je određen isključivo nivoom „kupovine“ ostatka svijeta za zlatnog idola koji je „međunarodni poredak zasnovan na pravilima“.

Dok su SAD uspjele snažno naoružati i NATO i njegovog ekonomskog dvojnika, G7, da aktivno promovišu „međunarodni poredak zasnovan na pravilima“, Rusija i Kina su se udružile kako bi stvorile alternativni pogled na svijet.

To je međunarodno pravo, zasnovano na konceptima sadržanim u Povelji Ujedinjenih nacija.

G7 je izjavio da ekonomski forum BRICS-a, koji se sastoji od nacija koje su više usklađene sa svjetskim poretkom „zasnovanim na zakonu“, a ne „zasnovanim na pravilima“ kojim dominiraju SAD, predstavlja najveću prijetnju njegovom značaju na svjetskoj sceni. NATO je, takođe, izjavio da ruski i kineski izazov „međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima” predstavlja veliku prijetnju osnovnim vrednostima NATO-a, što je dovelo do širenja dometa NATO-a na Pacifik kao kontra.

Ukratko, NATO (zajedno sa grupom G7) objavljuje rat protiv principa međunarodnog prava koji su sadržani u Povelji Ujedinjenih nacija. Na svom samitu u Madridu, NATO je jasno stavio do znanja da je spreman da prolije krv kako bi odbranio nasljeđe čiji legitimitet postoji samo među kolektivnom maštom njegovih članica. I ne svi.

Cilj ostatka svijeta sada treba biti nastojanje da se minimizira šteta koju je nanijela ova zvijer i da se pronađe način da je se riješi prije nego što može nanijeti još više štete globalnoj zajednici.

Autor: Scott Ritter

euNATOSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Ovaj clanak kasni 23 godine.
Skot je zaboravio da je transformaciju NATO odradila Monika Levinski.
Cak je zaboravio da je nekad Gadafi vladao bogatom i uspjesnom zemljom, sa jakim socjalnim programima.

1 godina prije

Dok Putin ima vojsku, NATO u svojim redovima ima pedere, lezbe i tranvestite.

1 godina prije

Pazi ovog šizofrenika :
” Njemački kancelar Olaf Scholz: “Rusija je ponovno postala prijetnja Europi”

Max
1 godina prije

pas nema koga napasto, Rusija Kina Indija Iran su prejaki a svi ostali su porobljeni.

Konj
1 godina prije

Njiiiiiii

Vadran
1 godina prije

Immagine

1 godina prije

OBJEKTIVNOST   Došlo neko čudno vreme, svi imaju mišljenje o svemu… i menjaju ga od teksta do teksta. A i portali odabiraju određenu nišu pa nas kljukaju sa „ŠOKANTNO, UDARNO…“   Objektivno mišljenje je ono koje izdržava proveru sa svih strana – a takvih gotovo da nema! Bilo o čemu da se radi podelili smo se na dve strane i niko ne želi ni za milimetar da se pomeri. Evo recimo pandemija: oni koji tvrde ne samo da nema pandemije nego ni zaraza ne postoji pa čak ni virusi iznose kao argument promenu zakona o proglašenju pandemije?!? Da, taj zakon je bitan jer daje određena ovlaštenja WHO koji je postao isključivo politička institucija u rukama zlokobnih snaga ali… kad je zarazna bolest prisutna na većem prostoru jedne države onda je u pitanju epidemija a kada je bolest prisutna u većem broju država onda je to pandemija! Da li je dostiglo… Čitaj više »

Nije važno
1 godina prije

Najispravnije je reči da je svjetska pila obrnuta naopako! Zapravo je NATO taj koji potiče fašizam, a što se očituje sve većom potrebom za zaluđenošću svijeta svojim idejama!

tihobl
1 godina prije

Руси направили ново оклопно возило –„Aхмат“
На основу жеља и препорука војника са фронта направљено је возило 6х6 које је једноставно за руковање и економски приступачно.

tihobl
1 godina prije

Kомпаније које се баве производњом гардеробе започеле масовну производњу женских униформи за потребе ВСУ.

tihobl
1 godina prije

U Kramatorsku pokrenuto sudjenje za 172 oficira i vojnika koji su pobjegli iz kotlica juzno od Lisicanska. Za dezertiranje mogu dobiti i smrtnu kaznu.
Ukri imaju zadatak da izginu do zadnjeg – ko ne pogine od rusa izginuce od zapadnih ‘saveznika”.

1 godina prije

Danas su Rusi pobili gomilu tih pasa čuvara.
Ljudi misle, da su Rusi bez veze raketirali blok u Odesi.
Malo morgen.
Blok je bio pun pasa, koje su sada, kad Rusi brišu čitave kampove plačenika, počeli skrivati među civile..
Znate li, zašto je Ukrajincima zabranjeno snimanje mesta događaja?
I još nešto, u Odesi žive i Rusi, znaju za svakog…. Posebno vole kerove…

Jomla
1 godina prije

… evropskog psa čuvara u američkog psa napadača. nato nije bio pas čuvar već američki pas ovčar!
I nije postao pas napadač več američka hijena!
P.S: guglajte hijenu…

Samuraj
1 godina prije

Nato, “možda” stvoren sa ciljem da bude zaštita i sigurnost, vremenom je postao sam virus te iste zaštite i sigurnosti, kao Skynet u Terminatoru, potpuno identično. U cijelom tom ludilu tkzv., zapada ima jedna “mala” Hrvatska sa predsjednikom države koji ima kičmu i koji poput oaze u našem političkom moru djeluje kao glas razuma, uz napomenu da nije jedini, dakle uložiti će veto na ulazak zemalja koje granice sa Rusijom i time defakto spriječava povampireni “nato” željan krvoprolića i treći svijesti rat koji taj virus želi isprovocirati, a sve sa ciljem da održi sebe kao “organizaciju”. Sjetite se da je Macron, dakle predsjednik Francuske rekao prije par godina da je nato ni manje ni više nego mrtav. Ovo sa Ukrajinom, sada sa Finskom i ostalom ekipom je tom “savezu” baš trebalo. Naš predsjednik istovremeno svojim djelovanjem radi veliku stvar za naš narod u BiH te pod povećalo stavlja licemjerje zapadne… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI