NATO: Nije dovoljno samo verbalno odgovoriti na ruski utjecaj na Balkanu

Bradley M2A2
81 komentar

NATO redefinira svoj odnos s snagama na Kosovu (KFOR), ali to ne bi trebalo podrazumijevati nagađanja o budućnosti ovih snaga koje su u regiji prisutne već 20 godina. To je u petak izjavio Robert Pszczel, predstavnik Sjevernoatlantskog saveza za Rusiju i zapadni Balkan.

“Nitko ne bi trebao sumnjati u činjenicu da NATO saveznici podržavaju mandat, operacije, mjesto i ulogu KFOR-a na Kosovu i na zapadnom Balkanu”, rekao je Pszczel u intervjuu za Radio Slobodna Europa.

Komentirajući situaciju u Bosni i Hercegovini, Pszcze je rekao da NATO ne nameće ovoj zemlji odluku o pristupanju savezu i i da bi o tome trebala odlučiti vlada u Sarajevu i građani BiH.

“Bosna i Hercegovina je dobila ponudu od NATO-a, a na njoj je hoće li je prihvatiti ili ne. Ne želimo ništa nametati. NATO tamo ne sudjeluje u političkom procesu i nismo odgovorni za formiranje vlade. Napravili smo nešto oko prosinca 2018. godine s čime se složilo svih 29 saveznika, predložili smo vladi u Sarajevu godišnji nacionalni program, koji bi mogao biti prvi korak ka akcijskom planu za ulazak u savez ukoliko BiH želi napredovati na putu integracije u NATO. Ovo je samo prijedlog. Vlada BiH i njeni građani moraju odlučiti da li to žele”, dodao je Robert Pszczel.

Na pitanje što NATO smatra glavnim izazovima i prijetnjama zapadnom Balkanu, Robert Pszczel je rekao da su to “različite hibridne prijetnje, počevši od širenja dezinformacija i pokušaja širenja zloćudnog utjecaja i nemoćnog uplitanja u političke procese”. Prema njegovim riječima, nije dovoljno samo verbalno odgovoriti na “ruski utjecaj” u regiji.

„Iz iskustva znamo da kada države razvijaju regionalnu suradnju, kada se pojednostavljuju mobilnost i uvjeti poslovanja ljudi, kada zajedno rade na ekonomskim projektima ili rješavaju složena pitanja, poput imena Sjeverna Makedonija, stvaraju se čvrsti temelji“, zaključio je predstavnik NATO pakta.

Podsjetimo da su Međunarodne snage za Kosovo stvorene u lipnju 1999. u skladu s Rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda. Predvodi ih NATO i odgovorne su za osiguranje stabilnosti na Kosovu i Metohiji, području s albanskom većinom koja je jednostrano proglasila neovisnost od Srbije u veljači 2008.

Krajem 2018. godine su vlasti kosovskih Albanaca u Prištini najavile transformaciju „Kosovskih sigurnosnih snaga“ u punopravnu vojsku. Moskva je više puta isticala nezakonitost ove odluke. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov skrenuo je pozornost da je formiranje kosovske vojske u suprotnosti s odredbama Rezolucije 1244 o Kosovu, ali i “ustavom” samog Kosova.

KFORNATORezolucija 1244
Pretplatiti se
Obavijesti o
81 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ante
4 godine prije

Baš me interesira dali je jedan od uvjeta pristupanju NATU razoružavanje BiH? Taj uvjet je dobila Hrvatska, pa smo ostali bez protuzračne obrane. Ostali smo bez aviona i ostalog naoružanja. Zauzvrat smo dobili deset papirnatih helikoptera, one Kiowa bell helikoptere i hrpu zahrđalih oklopnih vozila iz Iraka za koje vojska nema novca da ih održava. Osim toga, svaki puta kada ovi iz nato saveza spomenu ruski utjecaj to zapravo znači da misle na sve one ljude koji se protiv nato savezu. Ali da ne bi to tako zloslutno zvučalo spominju Ruse. Ali zapravo žele ušutkati obične građane pa makar i silom.

Kuga
4 godine prije

Najveci neprijatelj mira na planetu je NATO.
Dali treba bilo kakv dodatni komentar?

Kvisko
4 godine prije

To da je NATO najveci neprijatelj mira uvjerili smo se pocetkom 90 tih na prostoru Jugoslavije.Dakle NATO je izabrao na prvim visestranackim izborima milosevica, tudjmana, izetbegovica za predsjednike novih “drzava”.Nato se plebiscitarno odlucio o secesiji i razbijanjuJugoslavije, nato je naredio da susjed susjedu, brat bratu , zapali kucu , protjera ga sa stoljetnog ognjista, nato je sproveo etnicko cisecenje , nato je otvarao logore sirom Jugoslavije , nato je opljackao privredu jugoslavije , o da, sve je to uradio nato i ako to ne mijenja nista na stvari, bar se lakse zivi u toj ocitoj samoobmani i lazi.

Splitexpres
4 godine prije

Generalno,problem svake vojske je da je treniramo,naoruzavamo i plaćamo da je nikada ne bi upotrebili,a kada je prvi put trebamo ispadne pušiona?Svaki rat završava pregovorima,znači da je mnogo mudrije pregovarati nego se naoružavati?NATO i sve druge stare strukture idu u ropotarnicu povijesti,iz jednostavnog razloga što su odnosi u svijetu promijenjeni,Evropa je bila važna ali nikada više,jednostavno je premala?Dok su se naši političari divili snazi NATO-a na drugoj strani svijeta narasli su divovi za koje je i NATO prirepak,ali to nisu shvatili ni Ameri dok nije bilo kasno?

Kvisko
4 godine prije

EU broji 515 milijuna gradjana sa bruto domacim proizvodom od 16.518 Mrd. US-Dollara,odnosno EU je drugo po velicini svjetsko gospodarstvo.Nevjerojatno je kakve se sve nebuloze mogu procitati u komentarima o EU,poput ovih da je nevazna i malena.

eks
4 godine prije

NorthAtlanticTeror.Org. – NATO je svetsko zlo .

zgvaca
4 godine prije

Sta vam vrjedi oruzje kad nema vojnika. Ja vjerujem da ni jedna drzava na Balkanu zbog broja mladih ljudi nisu vise u stanju vodit ratove. A dali ce se Hrvati opet onako lako pustit manipulirat je upitno. Koje oruzje tko ima nije vazno za jedan rat koji traje 3-4 godine. Ako ima industrije koja je u stanju za kratko vrjeme svoju proizvodnju prebacit na proizvodnju ratnih strojeva onda se svaka prednost neprijatelja smanjuje. Njemacka sada nema 200 ispravnih tenkova ali u roku od 3 mjeseca moze proizvodit dnevno 100 tenkova. Nazalost u hrvatskoj se mozes suncat a pitanje je dali itko tamo jos moze napravit Tenk. Nece biti ratova na Balkanu jer nema vise budala kao 1990. Danasnje budale su ovisne od ljekova i alkohola i njih nemozes vise poslat u juris.

Ogi
4 godine prije

Pszczel. Lijepa imena. Lako za izgovoriti.

Avaxus
4 godine prije

Okupirate neku zemlju pa palamudite a kad ne bude više love…… pa di si ti meni pošao.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI