NATO pojačava prisustvo u istočnoj Evropi

Michael Fallon
0
0

Velika Britanija je poslala stotine svojih vojnika u istočnu Evropu u okviru napora NATO-a da pojača svoje prisustvo u tom regionu.

U najvećem grupisanju trupa u ovom dijelu svijeta još od “hladnog rata“, Velika Britanija će poslati i svoje avione marke “Tajfun” u Rumuniju u prvih četiri mjeseca naredne godine.

Britanski ministar odbrane Michael Fallon je potvrdio da će oko 800 vojnika biti premješteno u Estoniju, što je za 150 više nego što je planirano.

“Uz sve veći vojni budžet, ovo slanje vazdušnih, kopnenih i pomorskih trupa dokazuje da ćemo nastaviti igrati vodeću ulogu u NATO-u, pružajući odbrambenu i sigurnosnu podršku našim saveznicima od sjevera do juga alijanse”, kazao je Fallon.

Ova najava je uslijedila nakon prošlosedmičnog prolaska ruske flote blizu britanskih teritorijalnih voda. Brodovi su bili na putu prema Siriji.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je kazao da je Moskva prinudila alijansu na odgovor.

“Rusija je utrostručila svoj vojni budžet,” kazao je on medijima. “Rusija dosta ulaže u modernu vojnu opremu. Izvodi velike i primjetne vojne vježbe u blizini granica NATO-a, ali možda najvažnije od svega, spremna je upotrebiti vojnu silu protiv svojih susjeda. Vidjeli smo to u Gruziji i Ukrajini… Stoga, NATO mora odgovoriti.”

On je takođe naglasio da NATO ne želi konfrontaciju sa Rusijom.

“Ne želimo novi hladni rat niti želimo novu trku u naoružanju, ovo što NATO radi je odbrambena aktivnost i srazmjerna je (ruskim potezima)”, kazao je on.

Ruska uloga u sirijskom konfliktu pojačala je tenzije u odnosima Moskve i NATO-a koje su izražene još od odvajanja Krima 2014. godine.

michael fallonNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI