NATO priznaje da se priprema za sukob s Rusijom od 2014.

Jens Stoltenberg
23 komentara

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je novinarima u srijedu da su povećanje vojnih izdataka i sve veći broj raspoređivanja trupa u istočnoj Evropi od 2014. izvršeni u očekivanju sukoba s Rusijom.

Govoreći nakon sastanka članica NATO-a i partnerskih država u Madridu, Stoltenberg je optužio Rusiju za “upotrebu sile u istočnom Donbasu od 2014. godine”, uprkos činjenici da su kijevske snage granatirale gradove u regionu otkako su Donjeck i Lugansk Narodna Republika proglasile nezavisnost iz Ukrajine te godine.

Ipak, Stoltenberg je rekao da je vojni blok predvođen SAD odlučio 2014. da počne jačati svoje snage u istočnoj Evropi.

„Realnost je i da smo se za to pripremali od 2014. godine“ , naveo je on. “To je razlog zašto smo povećali naše prisustvo u istočnom dijelu alijanse, zašto su NATO saveznici počeli više ulagati u odbranu i zašto smo povećali [našu] spremnost.”

Prema podacima NATO-a , evropske članice alijanse i Kanada povećavaju svoje vojne izdatke za između 1,2 % i 5,9 % svake godine od 2014. Međutim, samo 10 od 30 država NATO-a trenutno ispunjava cilj bloka da potroši 2 % BDP-a na odbranu.

Povećanje rashoda najuočljivije je u istočnoj Evropi i na Baltiku, gdje su Poljska, Litvanija, Estonija, Latvija, Češka, Slovačka i Rumunija po prvi put ostvarile cilj 2022. godine.

Ranije u srijedu, članice NATO-a složile su se da usvoje novi strateški koncept. Ovaj plan politike postavlja stav alijanse prema partnerima, nečlanovima i protivnicima, pri čemu je iteracija iz 2022. godine imenovala Rusiju kao „najznačajniju i najdirektniju prijetnju“ bloku.

S druge strane, Moskva je ekspanziju NATO-a na bivše sovjetske države od kraja Hladnog rata – za šta su zapadni lideri izričito obećali ranih 1990-ih da se neće dogoditi – označila kao prijetnju vlastitoj sigurnosti. Zvanični stav NATO-a o Ukrajini, iznijet u Deklaraciji iz Bukurešta iz 2008. godine, je da će ona i Gruzija “postati članice NATO-a” u neodređenom budućem datumu. Rusija je navela težnju Ukrajine za članstvom u NATO-u kao ključni faktor koji stoji iza trenutnog sukoba.

Uprkos posthladnoratovskom maršu alijanse u bivši istočni blok, Stoltenberg je u srijedu ustvrdio da je “NATO decenijama težio boljim odnosima s Rusijom”.

NATOrusijaStolnbergukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ledeno Dopa
1 godina prije

NATO laze, oni nisu dizajnirani da budu protiv Rusije nego KABALA

tihobl
1 godina prije

Ovaj sekretar je ko grlica, stalno nesto prosipa.
Svi znamo da se NATO priprema za rat sa Rusijom od 1933.

Tupko Glupko
1 godina prije

“…imenovala Rusiju kao „najznačajniju i najdirektniju prijetnju“ bloku.”

Da, da, Rusi nemaju pametnijeg posla nego zaratiti sa NATO članicama u Europi napadom sa mora, kopna i iz zraka.

Tko još vjeruje u ovakve bajke?

gigi pinna
1 godina prije

To je sve jasno, nego zašto je napušten Snake Island? Nije valjda da Rusi ne misle očistiti prostor do Pridnjestrovlja? Pa neće im niti na Krimu, a kamoli u Hersonu dati mira Ukri – naciste si jedino mogao uništiti da ih se prisili na kapitulaciju. A ovo će Zelenskom dati krila da žica još oružja, a rat će se produžiti unedogled.
Bez barem dijela mobilizacije ovo se neće privesti kraju. Najveći je teret na Čečenima i milicijama Luganska i Donjecka, a ekipa po Moskvi nema blage veze ni što događa dolje.

1 godina prije

uz naslov Druga str.medalje zanimljivo je kako se to uz naslove postova ponudi i prikladan tekst pa tako ću prevedem i nalipim ovaj prilično jasno i “glasno upakovan” i odštampan za pronalaženje a aktuelan…pa svakome na volju i na odgled ali o ovome su mnogi platili glavom za pokazivanje prije ove navedene godine uz neke npr .Phil Schneider,Wiliam Cooper,Karla Turner,Paul Helier a ima i živih Alex Coulier R.Greer npr. itd.itd Dobri stari SAD Napomena: napisao E.B.E. 15. srpnja 1995. Hibridni program u koji smo MI, uključeni nije u tijeku u cijelom svijetu. Razlozi za to su teritorijalni, među onim što se naziva vanzemaljcima, ili entitetima iz drugih svjetova osim Zemlje. Ovim se pitanjima bavi Vijeće svjetova, gdje se izlažu različiti poduhvati koji su u tijeku na Zemlji i upravljaju se dogovori među skupinama izvanzemaljaca o tome kako će ljudi biti pogođeni. Kako se kaže – previše kuhara pokvari juhu. Hibridi… Čitaj više »

1 godina prije

Alo,alo – slika i bez rječi….comment image

Max
1 godina prije

Ovo i jest rat NATO i SAD a protiv Rusije Ukrajinci su samo mamac i pijuni.

Ringo10a
1 godina prije

Zapad se priprema za taj rat oduvijek

držnedaj
1 godina prije

Ko će im ratovat i ginuti..?
rakete, dronovi ,poljaci i ukraici i bezglavi plaćenici

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Pripremajte se jos 8 godina , tulite , kako ste najljepsi , naj jaci , naj spremniji , blah , blah , blah .. Ovo proseravanje nije vjest za ozbiljan portal poput logicno.com ! Ende !

goran
1 godina prije

samo ti kuhaj sranje nemam ja ništa protiv,ali ja osobno se neću borit u nikakvom ratu protiv rusije,a mislim da nisam jedini koji tako razmišlja.

Perun
1 godina prije

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg … upravitelj perspektivnog vojnog otpada i firme u stecaju … jer nato(go..no okupatorsko) nije nista drugo do udruga naoruzanih ludaka …SFSN..

Kiklop
1 godina prije

Ma nije zar.Eto cijela Amerika i Eu pišu i pričaju kako je Ukrajina pobijedila, a Rusija kapitulirala.Uzeli su Zmijsko ostrvo.Četvorna dva kilometra kamena.Šta će Rusi tu?
Više laži i cenzure u tzv. demokratsom zapadu nisam vidio.Gade mi se sve vijesti i njihove laži..

Rimtutituki
1 godina prije

Sad tek ne kontam Russe? Poslije ovog priznanja,roka im supersonicne,pa ko ostane,kakav je vise strah,umrijeti se mora

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI