NATO priznao da je u ratu sa Rusijom

Rusija i Nato
46 komentara

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je možda nehotice priznao da je zapadna vojna alijansa u ratu s Moskvom, barem u očima bivšeg ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva. U pitanju je Stoltenbergova izjava od utorka da bi vojna pobjeda Rusije u Ukrajini bila poraz NATO-a.

Medvedev je komentar nazvao „otvorenom potvrdom učešća NATO-a u ratu protiv naše zemlje – nerazumnom, ali čistom primjedbom. Pošteni Norvežanin je to konačno priznao.”

Stoltenberg, bivši premijer Norveške, dao je svoje komentare na brifingu za novinare dok su se ministri NATO-a pripremali za sastanak u srijedu s ukrajinskim ministrom odbrane Aleksejem Reznikovim. Između ostalih pitanja, ministri će razgovarati o tome kako zadovoljiti “hitne potrebe” Kijeva i osigurati vlastite zalihe oružja nakon slanja milijardi dolara vrijedne vojne pomoći Ukrajini u nadi da će pomoći u porazu ruskih snaga.

“Postoji hitna potreba za protivvazdušnom odbranom, ali, naravno, i za mnoge druge sposobnosti – precizno navođena municija, HIMARS i drugi napredni, moderni sistemi standarda NATO-a”, rekao je Stoltenberg o zahtjevima Ukrajine za pomoć. Dodao je da članice NATO-a pružaju podršku bez presedana jer “shvaćaju da imamo moralni, politički i sigurnosni interes da osiguramo da Ukrajina pobijedi u ratu protiv predsjednika Putina”.

Ruski zvaničnici su istakli da će pružanje naprednijeg naoružanja Ukrajini, kao što su sistemi višecevnih raketnih bacača (MRL), povećati rizik od pokretanja šireg sukoba. “Najbrži način da se sukob u Ukrajini dovede do tačke bez povratka je da se psihopate u Kijevu naoružaju MRL-ovima većeg dometa”, rekao je Medvedev. “Stariji lideri vašingtonskog obkoma i NATO-ovci moraju bar ponekad koristiti svoj omekšali mozak.”

Stoltenberg je insistirao na tome da NATO “nije strana u sukobu”, iako igra “ključnu ulogu”. On je obećao da će blok ostati uz Ukrajinu “koliko god bude potrebno” da porazi Rusiju. “Za sve nas je važno da Ukrajina dobije bitku, rat protiv napadačkih ruskih snaga, jer ako Putin pobijedi, to nije samo veliki poraz za Ukrajince, već će biti poraz i opasan za sve nas. ”

Šef NATO-a je također optužio Putina za “nepromišljenu nuklearnu retoriku”, što je doprinijelo “najznačajnijoj eskalaciji od početka rata”. Međutim, na pitanje da li je rizik od pogrešne kalkulacije usred pojačanih tenzija s Rusijom podstakao članice NATO-a da razmotre otkazivanje ili izmjenu planirane nuklearne vježbe bloka sljedeće sedmice, on je rekao: „Sada je pravo vrijeme da budemo čvrsti i da bude jasno da je NATO tamo da zaštiti i brani sve saveznike.”

jens stoltenbergMedvedevNATOrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
46 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eks
1 godina prije

Ja u svakom komentaru govorim o tome da NATO ratuje u Ukrajini protiv Rusa. Skot Riter je obelodanio da se od Aprila meseca u Ukrajini nalazi veliki broj američkih komandosa koji učestvuju u borbenim dejstvima u specijalnim operacijama i kao rukovaoci savremenim oružjem. Ukrajinska vojska je NATO vojska .

alexosijek
1 godina prije

Zar nije Stoltenberg trebao otići i postati šef neke banke? NATO je poligon za izvlačenje novca i ništa više, nikakav ozbiljni vojni savez….gledamo danima razaranje infrastrukture u Ukrajini – što je apsolutno bilo za očekivati, čak čudno što nije i prije – jedna elektrana kako bi se obnovila kako treba košta 2-3 puta manje od projektila koji ju je oštetio/srušio… Na kraju, i nikako manje važno: jako puno hvala portalu logično.com na objavi vijesti kojih nema u MSM. Jako, jako bitno u ovakvim vremenima je ipak saznati činjenično stanje koliko god to bilo teško prihvatiti nekome – iluzija o NATO savezu nas je, između ostalih laži i obmana, i dovela tu gdje smo sada. Jedina zamjerka: malo čudni prijevodi tekstova koje objavite sa stranih portala, iako objavite na dnu original. Dakle, puno hvala ponovo i smao tako naprijed… I ne, nisam plaćena od strane ovog portala, osjećala sam potrebu se… Čitaj više »

Max
1 godina prije

NATO i fizički sudjeluje u ratu-Zar mislite da bi ukrajinska vojska mogla izvesti protuudar.

Josip
1 godina prije

Vrijeme je da bombe počnu padati po usranoj Americi pa da shvate što je to kada rat dođe u njihovo dvorište. Gamad prokleta popeli su se sijelom svijetu na kurac..

CRV
1 godina prije

Najmanje sedam osoba je danas ubijeno, a osam povrijeđeno u ruskom napadu na tržnicu u gradu Avdijivka. Rusi su gađali tržnicu u trenutku kada se tamo nalazio veliki broj ljudi. Pa ponašaju se kao srbi
kada su par puta granatirali tržnicu Markale
u Sarajevu.

Magefun
1 godina prije

Kao to se nije znalo još od 1008g! Nisu znale ovce, no njima je tako svejedno, bleje kaj god da im kažeš 😀

burt
1 godina prije

ne mogu rezervisti i prisilno mobilizirani građani Rusije koji su nepripremljeni i nemotivirani za rat u drugoj državi pokrenuti frontu, ruska profesionalna vojska i Nacionalna garda za unutrašnju sigurnost su poraženi oko Harkova i tada se u stvari vidjelo da se ne može protiv NATO-a, svi ruski planovi od 24.2 su dosad propali, po planovima, trebalo je osvojiti Kijev i Harkov za nekoliko dana pa nisu uspjeli, trebalo je osvojiti Donbas tokom ljeta pa nisu uspjeli, trebalo se kopnom probiti do Odesse pa nisu uspjeli, ne može se protiv NATO-a i milijunske ukrajinske vojske

onajnajglu...Dalton
1 godina prije

”Ako izgubi u Ukrajini, Zapad će izgubiti svugdje.”

Lindsey Graham i John McCain pri posjeti Ukrajini 2016. g.

P.S.
Baba, jesmo mi u EU i NATO?
Jesmo sinko.
A jesu Ukrajina i Rusija u EU i NATO?
Nisu sinko.
Baba, a kako znamo koji su naši…
Barba Joe nam kaže.

Buničar
1 godina prije

Ma zamislite vi to. Do sada sam mislio da ameri ratuju protiv marsovaca. Sada mi je pisac posta otvorio oci 😮🤦‍♂️

Lucija, prva
1 godina prije

Za @Crva

“Donec’k (905,364 stanovnika) danas dio Ruske Federacije. “Sedam stanovnika grada Avdiivka (31,940 stanovnika) 16 km sjeverno od Donec’ka je poginulo, a devet ih je ranjeno, nakon ruskog napada na prepunu tržnicu u tom gradu.”

Selo Kruta Balka 5 km istočno od grada Avdiivka nastanjeno je etničkim Rusima i još od 2014. godine je utvrda Donec’ke Narodne Republike, danas Ruske Federacije.
U gradu Avdiivka nekada je živjelo 33.7% etničkih Rusa, a 87.2% stanovnika govorilo je ruskim jezikom kao materinskim, 89,7% stanovnika na referendumu 2014. godine glasovalo je za DNR i odcjepljenje od Ukrajine.

Prije “invazije” 24. veljače u gradu Avdiivka živjelo je oko 2,500 stanovnika, uglavnom etničkih Ukrajinaca, a čak
dva bataljuna nekadašnje Donec’ke Narodne Republike formirano je od 2014. godine protjeranih stanovnika grada Avdiivka.

Procjenjuje se da grad Avdiivka danas brani oko 50,000 godinama ukopavanih pripadnika Oružanih snaga Ukrajine.

Lucija, prva
1 godina prije

“U Njemačkoj/Leipzig na prosvjedu, prozivaju Ukraince fašistima, i traže da napuste zemlju. “Videozapisi na društvenim mrežama prikazuju sudionike prosvjeda kako vrijeđaju ljude sa zastavama Ukrajine uz cestu i viču “nacisti van”.

Prosvjed je najavljen pod sloganom “Za mir, slobodu i samoopredjeljenje”. Bio je usmjeren, između ostalog, protiv energetske politike i sankcija protiv Rusije.”
Link

jasam
1 godina prije

Vazduh? Odi u Srbiju bre.

petar schroder
1 godina prije

Nato ratuje protiv Rusije od prvog dana Nato je ubio Gadafija.ZASTO? Kome je Gadafi smetao Neka Nato i Amerika ratuju u Americi a Evropu puste na miru.Tu ratobobornu organizaciju treba ukinuti UKINITU

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI