Zbog ruskih i kineskih satelita, svemir više nije sigurno područje

Moskva MKS ISS
30 komentara

„Zapadne zemlje više se ne mogu osjećati sigurno u svemiru, jer su njihove orbite u neposrednoj blizini ruskih i kineskih satelita“, ovu je izjavu 7. veljače u intervjuu za Washington Examiner dao zapovjednik Transformacijskih snaga NATO pakta, francuski general André Lanata.

“Do sada su svi smatrali da je svemir sigurna zona, ali to više nije slučaj”, ogorčeno je izjavio francuski general.

Prema njegovim riječima, nedavno je Rusija navodno pokrenula „satelit-inspektor“, koji promatra američki obavještajni aparat. Istovremeno, američki stručnjaci nisu mogli utvrditi koje funkcije obavlja i koje usluge pruža ovaj satelit, ni kako mu se suprotstaviti.

No, francuski general André Lanata zaboravlja da se ruski predsjednik još prije krize u Ukrajini zalagao za demilitarizaciju svemira i da se, pored postojećih ugovora koji ovo pitanje navodno reguliraju na razini Ujedinjenih naroda, potpiše poseban ugovor među zemljama koje su vodeće u ovom sektoru, kojim bi se sve obvezale da svemir neće koristiti u vojne niti druge nezakonite svrhe koje mogu ugroziti tuđi suverenitet i nacionalni integritet. Inicijativu je, naravno, odbio Washington, a potom i svi američki vazali.

Podsjetimo i da je odlukom američkog predsjednika Donalda Trumpa utemeljeno posebno vojno zapovjedništvo za američke svemirske snage, Space Force, koje je američki analitičar Caleb Maupin nazvao „najgorom vrstom političke pornografije“.

Zapadni stručnjaci su zabrinuti da bi ruski i kineski sustavi mogli oštećivati i uništavati svemirske letjelice. Istovremeno, neki američki analitičari smatraju da Rusija i Kina na ovaj način namjeravaju potkopati komunikacije i geolokaciju koje koriste SAD.

U vezi s tim, general Lanata se požalio da će svemirske sile koje su članice NATO pakta morati samostalno reagirati na prijetnje, jer savez nema objekata u svemiru, već to imaju SAD i još neka nacionalna ministarstva obrane.

Navodni problem je nastao kada je krajem prošle godine rusko ministarstvo obrane u orbitu lansiralo svoj satelit-inspektor Kosmos-2542, koji je lansiran s kozmodroma Pleseck 26. studenoga. Međutim, njegova je zadaća pratiti stanje ostalih ruskih satelita, stoji u službenom priopćenju Moskve.

“Rusko ministarstvo obrane je u sklopu nastavka ispitivanja nove svemirske tehnologije provelo eksperiment za odvajanje malog svemirskog broda od unificirane višenamjenske svemirske platforme. Tako je proveden eksperiment odvajanja malog satelitskog inspektora, kojem je zadaća ocjena stanja svemirske skupine Ruske Federacije”, navodi se u izvješću ruskog ministarstva obrane.

Ono što čudi su proturječne izjave generala Andréa Lanate i stručnjaka koji „nisu mogli utvrditi koje funkcije obavlja i koje usluge pruža ovaj satelit, ni kako mu se suprotstaviti“. Naime, ako nije moguće utvrditi što je letjelica Kosmos-2542, kako francuski general može tvrditi da predstavlja prijetnju? Ova izjava ima smisla u sklopu inicijative francuskog predsjednika Macrona o stvaranju europske vojske, koja je dobila novi zamah s ponudom europskim partnerima francuskog nuklearnog potencijala. U svakom slučaju, svjedočimo eskalaciji napetosti na svemirskom bojnom polju, a sve se moglo izbjeći sklapanjem multilateralnog ugovora o zabrani militarizacije svemira.

Washington Examiner

Kosmos-2542NATOSpace Force
Pretplatiti se
Obavijesti o
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
4 godine prije

Lepo reče Nermin….”Međutim, broj mogućih scenarija ograničen je samo njihovom maštom i vještinama.”

Psihijatar
4 godine prije

Da stvarno
U drustvu gdje se svi letovi najavljuju I izvode transparentno
Odjednom se pojavi zamaskirani tajnoviti igrac sa ugasenim svjetlima
Odakle nekom Ideja da je nesto sumnjivo I da budu strah
Osim nekima kojima je drzava porijekla dovoljna garancija da je sve to lijepo krasno opravdano

mars
4 godine prije

Dok je samo jedan rmpalija u selu (NATO) u svojim rukama imao toljagu (vojne satelite) kojom je mogao sve ostale seljane mlatiti po glavi primoravajuci ih da zivi na njihovoj grbaci, livada na kojoj ih je mlatio (svemir) bila je jedno lijepo i ugodno mjesto. Ali kako jos neki seljani u cilju odbrane takodje napravise vlastite identicne toljage da rmpaliji uzvrate istom mjerom – graja, vriska i galama. Odjednom toljaga vise bas i nije tako dobra stvar a i jeb*s livadu u kojoj nisi gospodar, nije vise ni tako lijepa ni tako ugodna. Rmpalijsko-mafijasko-reketaski nacin gledanja na stvari za koji ne postoji nikakav miran i argumentovan nacin da se promjeni osim da nosioca istog svom snagom opalis po glavi istom takvom toljagom kakvom je on vec navikao mlatiti druge.

Alex
4 godine prije

Paranoja kao posljedica opterećenja strahovima, koji su već poodavno prešli u fobije,posebice strahom od epoznatog…Od tuda i tolika panika oko korona virusa.

Dopizdilomi
4 godine prije

Dok vi letate to je u redu ali kada počnu drugi to nije po prpopisima. Nosi se…….

Zorule
4 godine prije

Nek Kinezi i Rusi pronađu svoj svemir i neka tamo smještaju svoje satelite

JumpingJackFlash
4 godine prije

Kad je taj Francuz toliko za transparentnost, što se ne založi kod svojih saveznika s druge strane kanala i bare da Julian Assange bude oslobođen. On se najviše borio za transparentnost…

Kajzer Soze
4 godine prije

Pun mi q**c ovih pacijenata sa zapada i njihove šizofrene fobije od Rusa i Kineza , imam osjećaj da oni jednostavno nemaju šta da rade nego se onako izvrndalje na krevet i razmišljaju ,,hmmmm majku mu šta bi ja mogao sutra da palamudim narodu a da ispadnem onako načitan i pametan” i eto ga ideja se rodila , srat ću malo o Ruskim i Kineskim satelitima u svemiru jer bože moj svemir je ipak naša vjekovna otadžbina i mi smo ti koji polažemo isključiva prava da tamo šaljemo satelite ! Mrš bre u tri p***e materine retardirane i ti i onaj ko ti dade čin generala ( pošto se radi o francuskoj vojsci to je nešto kao kod nas vodnik ili zastavnik !! )

Ive
4 godine prije

Opet ti nezgodni rusi, ne dozvoljavaju amerikenjcima da suvereno pljackaski vladju svijetom i da ga kontroliraju iz svemira.

Max
4 godine prije

Ne osjećaju se sigurno ? E pa dobra vijest jer samo ravnoteža snaga dovodi do mira.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI