„Ne smijemo dozvoliti da budemo uvučeni u američko-kinesku konfrontaciju“ – šef francuskog štaba odbrane

Francois Lecointre
29 komentara

Vrhunski francuski vojni zvaničnik rekao je da, iako će EU biti teško da stvori „zajednički politički identitet“, Evropa ne smije biti primorana da bira strane u rivalstvu između SAD i Kine.

U intervjuu za Le Figaro, šef štaba odbrane, vojni general Francois Lecointre govorio je o opasnostima koje dolaze od sila koje „osporavaju stabilnost i međunarodno pravo“, posebno Rusije, Kine i Irana.

„Idemo ka reorganizaciji svjetskog poretka koji je strukturisan oko konkurencije između Sjedinjenih Država i Kine“, rekao je general, dodajući da će svaka nacija „biti pozvana da bira stranu“.

Biće vrlo teško upravo zato što za to nije zainteresovana ni Francuska, a ni Evropa. Iako se naši odnosi sa Sjedinjenim Državama ne mogu dovesti u pitanje, što je od suštinske važnosti, ne smijemo dozvoliti da budemo uvučeni u nenasilnu konfrontaciju koja može nastati između Kine i Sjedinjenih Država.

SAD i Kina sukobile su se oko brojnih pitanja tokom posljednjih godina, uključujući trgovinu, Hong Kong i Tajvan. Američki zvaničnici vrše pritisak na evropske države da, između ostalog, uklone kinesku telekomunikacionu tehnologiju sa svojih tržišta.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je ranije ove godine da bi bilo „kontraproduktivno“ da se EU nedvosmisleno pridruži SAD u njihovom rivalstvu sa Pekingom.

Na pitanje da li će Evropljani imati stratešku autonomiju, Lecointre je rekao da je EU u početku bila izgrađena oko ekonomskih veza, a uspostavljanje „zajedničkog političkog identiteta nesumnjivo će biti teže kratkoročno“.

„Nalazimo se na prekretnici“, rekao je general. „Evropa će ili ostati tamo gdje je danas, eventualno nestajući sa međunarodne pozornice, ili će moći da ispuni sigurnosna očekivanja svojih građana.“

Lecointre je takođe rekao da, poput Kine, Rusija „postaje izuzetno opasan konkurent“ u pogledu podmornica i balističkih raketa. On je optužio Moskvu da „nastavlja želju da oslabi naš demokratski model djelujući u digitalnom polju i polju uticaja“.

„Danas je prisustvo Rusije, Turske ili Kine u Africi zabrinjavajuće i destabilizujuće“, rekao je Lecointre.

Rusija trenutno ima oko 500 vojnih instruktora i savjetnika u Centralnoafričkoj Republici, bivšoj francuskoj koloniji, gdje pomažu vojsci u borbi protiv raznih pobunjeničkih grupa. Rusija je uvijek tvrdila da su njeni vojnici legalno prisutni u zemlji, jer su tamo po nalogu njene vlade.

Govoreći o ulozi stranih sila u Africi, Macron je prošle godine za magazin Jeune Afrique rekao da Rusija i Turska „potpiruju postkolonijalno nezadovoljstvo“ protiv Francuske.

euFrançois LecointrekinaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tvrtko
2 godine prije

Tako on kaze.
Europa ce biti uvucena u sukob.

ledeno doba
2 godine prije

ove igrice gepoolitike svakodnevno su stvarno postale dosadne…

EU-SAD-Kina-Francuska… sve su na istoj strani , na strani kabale… ne znam tko još uopće puši ovo nevješto kazalište

Praetorian
2 godine prije

Upratite bivseg specijalca i Obaminog tjelesnog cuvara Dan Bongino. Na njegovom Fakebook kanalu ima video gdje je razotkriven Fauci i Americka vlada da su financirali Wuhanski Lab . Na sudu je lagao, a sada imaju i dokaze o tome, bit ce zanimljivo

djfnvisjengisnergtun
2 godine prije

Rese kvake šesterokrake kad varani njima upravljaju a gali sa Galijoma nemaju ništa osim što služe ko i svi ostali i ako oni kažu juriš na Kinu gali slušaju ko mala djeca.

Krmak
2 godine prije

VEC STE SA KABALOM UVUCENI U SVA SRANJA POCEV SA RUSENJEM LIBIJE I PAKLOM KOJI STE TAMO OSTAVILI.
CIJEPU VAS SADA SA EKSPERIMENTALNIM INJEKCIJAMA KAO STO RADE U VECINI ZEMALJA PREKO SVOJIH MASONSKIH VAZALA. DUSA PRODANIH SOTONI.

Nemcisti "O&D"
2 godine prije
frankenstain
2 godine prije

a vi lijte krv po čadu za što za sitan pjesak ?

ratm
2 godine prije

Uvući će. O da! Uvući će oni vas među guzove Bidenove i Pinove ! Baš tamo i pripadate 💩 💨

Scorpiorex
2 godine prije

Europa c’è biti ne samo uvucena,nego i teatri nastupajuce Katastrophe, potpuno isto kao sto 1936 odigrase predigru u Spaniji i onda glavnu igru u Europi. Vjerojatno ovaj put predica Ucraina ili Iran. Ja tipicamente na Ucraina. Onako,bumo videli.pozdrav

Ana
2 godine prije

RIVALSTVO izmedju SAD i Kine? Sada?
Eto vidis kolikoje sposoban…

Max
2 godine prije

Europa će ostati samo promatrač ili Američka marioneta.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI