Neizvjesna kandidatura Švedske za NATO

Erdogan - Svedska - NATO
11 komentara

Najviši švedski i turski zvaničnici dali su kontradiktorne izjave o pregovorima za deblokiranje kandidature Stockholma za NATO. Obraćajući se novinarima u ponedjeljak, švedski premijer Ulf Kristersson rekao je da je zemlja u “veoma dobroj poziciji” – nekoliko sati nakon što je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan zatražio od Stokholma da preda više od 100 osoba za koje smatra da su “teroristi”.

“Situacija u pogledu pregovora, odnosno praćenja memoranduma, ide dobro”, rekao je Kristersson.

Ton švedskog premijera se razlikovao od izjava Erdogana kasno u nedjelju.

„Rekli smo gledajte, pa ako nam ne predate svoje teroriste, ionako ne možemo proći ratifikaciju kandidature za NATO] kroz parlament“ , rekao je on. “Da bi ovo prošlo u parlamentu, prije svega morate nam predati više od 100, oko 130 ovih terorista.”

Primjedbe su ponovile izjave koje je u subotu dao Ibrahim Kalin, Erdoganov glasnogovornik, koji je istakao da ističe vrijeme da Ankara ratificira kandidature Švedske i Finske za pridruživanje bloku.

“Stokholm je u potpunosti posvećen implementaciji sporazuma koji je potpisan prošle godine u Madridu, ali zemlji treba još šest mjeseci da napiše nove zakone koji bi omogućili pravosudnom sistemu da implementira nove definicije terorizma”, rekao je Kalin.

U junu prošle godine, Švedska i Finska potpisale su trosmjerni sporazum s Turskom koji je osmišljen da odgovori na zabrinutost Ankare oko podrške ‘terorizmu’ i ograničenja prodaje oružja. Dvije nordijske zemlje su se obavezale da će osuditi i izručiti pojedince koje Ankara optužuje za terorizam, odnosno one za koje se tvrdi da su povezani sa zabranjenom Kurdskom radničkom partijom (PKK) i drugim grupama.

Trenutno, Turska i Mađarska ostaju jedine dvije članice bloka predvođenog SAD-om koje su još zvanično odobrile kandidaturu Švedske za NATO. Veze između Ankare i Stokholma prošle sedmice su podvrgnute novom pritisku, nakon što je grupa demonstranata nanizala lik predsjednika Erdogana na mostu u blizini gradske vijećnice Štokholma. Izložbu je očigledno organizirao Odbor solidarnosti Rojava iz Švedske, grupa povezana s PKK.

Ankara je osudila čin i pozvala švedskog ambasadora zbog uvredljivog protesta. Fahrettin Altun, direktor komunikacija turskog predsjedništva, rekao je da je incident jasno pokazao “da terorista PKK može izazvati švedsku vladu u srcu Stockholma” i da je “dokaz da švedske vlasti nisu preduzele neophodne korake protiv terorizma”, uprkos njihovim tvrdnjama .

NATOŠvedskaturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

dok je gužva u Davosu i ostalim masonskim pretincima-izabran je i novi šef komiteta 300…lagani osvrt pametnog admina na neka događanja:
Kotači pravde nastavljaju se usprkos odlučnosti elite da bude iznad zakona čovjeka i Boga. Kardinal Pell bio je kriv, ali je izbjegao pravdi zbog svog položaja u hijerarhiji Katoličke crkve. Papa Benedikt također je desetljećima bio središnji u ušutkavanju pritužbi mladih koji su bili trajno uništeni tretmanom od strane katoličkih svećenika. Ipak, zadržali su svoje položaje unutar Crkve, a običan čovjek bio ih je prisiljen poštovati. Ovo je ispravljeno. Njihova smrt nije posljedica starosti ili medicinskih komplikacija.
…….
Dakle jučer sam naveo događaj iznad Tajlanda-ukomponirani znak AllatRa i kad se pogleda značenje ima jasnu poruku svijetu i u trenu snimanja je Sunce bilo kao prigušeno….stoga nebih to u Blubeam akciju već da iza toga ima nešto daleko jače.

Sir Oliver
1 godina prije

Švedi umjesto da budu zahvalni i da se riješe tih Kurda oni zatežu.

Mario
1 godina prije

Jeli sad malo jasnije što znači pravna država gdje vlada pravo, kako tursko, tako i švedsko.
A međunarodno pravo je još luđe, u stvari međunarodmo pravo je američko pravo jer se tog prava ne mora pridržavati samo Amerika i one drżave kojima to Amerika odobri.

Valdemar
1 godina prije

Turčinu se ne može vjerovati. Taj će izdati Rusiju u najnezgodnijem trenutku!

tuf
1 godina prije

SAD blokirali isporuku F-16 Turskoj zbog njezinih zahtjeva prema Švedskoj. I onda oni idu nekome drugome propovijedati o političko-ekonomskim pritiscima.

Max
1 godina prije

Sultan je jak igrač i sve ih drži u šaci.

Red Dog
1 godina prije

Druze Erdogane, ljubicice bela
Cuvaj svede kao zenicu oka svoga
Jer oni ne znaju sta rade.

Sulejman
1 godina prije

Nedan Sultan vikinzima u nato

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI