Nema dima bez vatre? Trump nominira novog izaslanika za Venezuelu, prvi puta nakon deset godina od poricanja američke umiješanosti u incident

Donald Trump - Venezuela
9 komentara

Bijela kuća odredila je novog veleposlanika za Venezuelu, prvoga u deset godina, unatoč tomu što odnosi dviju zemalja nisu dobri. Određivanje novog izaslanika došlo je, usprkos tomu što Sjedinjene Države i dalje odbijaju prihvatiti bilo kakvu odgovornost sa svoje strane za nedavni pokušaj državnog udara.

Bivši obnašatelj poslova vezanih za diplomaciju između Kolumbije i Sjedinjenih Država James Broward Story, nominiran je u srijedu za poziciju ”izvanrednog i u potpunosti opunomoćenog veleposlanika” za Venezuelu, kao što možemo saznati iz izvješća Bijele kuće.

Ovaj potez znači prvi potez Sjedinjenih Država prema Venezueli u pogledu izaslanstava u posljednjih deset godina. Godinu dana ranije Washington je prekinuo sve diplomatske odnose sa administracijom Nicolasa Madura, nakon čega je iz zgrade veleposlanstva izbačeno sveukupno osoblje socijalističkog vođe. Nakon tih događaja, vodstvo je predano vođi opozicije Juanu Guaidu, koji je sam sebe 2019. godine proglasio ”privremenim predsjednikom” Venezuele.

Određivanje novog veleposlanika za sobom je povuklo i priču o odbijanju prihvaćanja bilo kakve umiješanosti američkih dužnosnika, što je potvrdio i predsjednik Donald Trump, u događaje koji su se događali u Venezueli, a koji su se odnosili na neuspjeli pokušaj otmice i čak pokušaj ubojstva Madura. Događaji su se dogodili protekle nedjelje, kada su dvojica naoružanih plaćenika pokušala ući u Venezuelu preko obale, uz pomoć brzih čamaca. Plaćenike je u nakani spriječila državna policija i vojska; dvojica američkih bivših djelatnika sigurnosnih službi (obojica su također bila pripadnici Zelenih beretki) nakon neuspjele misije uhićeni su, što je dovelo do postavljanja pitanja je li u svemu tome imao (ako jest imao) prste službeni Washington.

Novo imenovanje službenika samo je produbilo ove sumnje. Neki sugeriraju kako je ovaj ”lažni veleposlanik” odabran kako bi se nastavilo eventualno američko rušenje vlasti u Venezueli iz Kolumbije, gdje je određeni broj vojnih dužnosnika Venezuele izbjegao.

Washington je otvoreno izjavio kako traže načine kako da Madura maknu sa položaja, bez obzira na sredstva. Trumpova administracija pružila je diplomatsku i financijsku podršku tadašnjem zastupniku parlamenta Venezuele, Juanu Guaidu, koji je sam sebe prošle godine proglasio privremenim predsjednikom. Sjedinjene Države i njezini saveznici proglasili su kako je Guaido legitimni vođa Venezuele, iako su njegovi pokušaji preuzimanja kontrole nad zemljom propali.

U ožujku je američki State Department optužio Madura za trgovinu drogom. Ponuđena je svota od 15 milijuna dolara kao nagrada za informacije koje bi vodile do njegovog uhićenja. Ministar vanjskih poslova Venezuele, Jorge Arreaza objasnio je optužnicu kao novi način ”državnog udara”, koji je usmjeren na podrivanje demokratski izabrane vlade. SAD je također odredio neke sankcije južnoameričkoj državi, politiku ekonomskog rata, koja je osuđena od strane organizacije za zaštitu ljudskih prava. Ravnatelj i aktivist Oliver Stone nedavno je raspravljao o tome kako održavanje sankcija za vrijeme krize zbog koronavirusa pokazuje kako Trumpovoj administraciji ”nedostaje temeljnog ljudskog dostojanstva”.

Donald TrumpSADvenezuela
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
polin
3 godine prije

Nad Venezuelom, Sirijom i jos nekom zemljama Washington provodi drzavni terorizam.
Malo su smanjili svoju destruktivnu politiku naspram Rusije zato jer vidu da im ne pomaze i zato jer su dosli do svog imperijalnog zakljucka da je Kina opasnija njihovoj hegemoniji.
Jednom su americki vojnici paradirali po Tiananman trgu u Pekingu, paradirali su i po Vladivostoku.

Z.A.
3 godine prije

Maduro mora biti spreman i u buduca vremena , jer udari na njega nece prestati dok je god na vlasti . Da bi se odrzao na vlasti i ostao ziv on bi se trebao ugledati na pokojnog Fidela Kastra koji nikad nije amerikancima okrecao ledja . Venezuelu ceka isto sto i Kubu a to je dugogodisnje sankcije i izolacija a koje posljedice te mjere izazivaju moze se vidjeti na primjeru Kube koja nije u ovako losem ekonomskom stanju radi njene politike komunizma i izolacionizma vec je vise to uzrok nametnutih kaznenih mjera od strane SAD. Terorisanje , ugnjetavanje i nametanje svojih rijesenja silom ,drugog i drugacijeg trebalo bi prestati i dopustiti da svak zivi i ide svojim putem onako kako zeli a po meni bi to bila sloboda koja bi trebalo da je zagarantovana svima ….

alex
3 godine prije

Malo demokracije Siriji, malo Iranu. Venezuela je također dobila svoju porciju. Za Iraq i Afghanistan je već od davna znano da se guše i umiru od Yankie demokracije. A Europa slavi dan pobjede nad nacizmom. Ima tu neke simbolike.🤔🤥🤔🤡

tuf
3 godine prije

Ima na RT-u dobar naslov danas: kada šutnja govori više od riječi – SAD prekinuo SVE komunikacijske kanale s Caracasom nakon propalog pokušaja državnog udara.
Može amer holivudski lagati pred mikrofonom, ali postupci govore priču za sebe.

Pedro del negro😎
3 godine prije

Meni je vidljivo samo jedno da ovo neće proći !! Mislim da je stvoren određeni skup zemalj koje pružaju jebeni otpor!!!

Jole Prvi
3 godine prije

Nakon što su propali pokušaji puča i svrgavanje Madura.SAD shvaćaju da bi dovođenje Vnezuele pred neizdrživ položaj,a to je vrlo blizu od sadašnje pozicije ,može dovesti do toga da ta država otvori vojne baze za Ruse i Kineze.A to sa geostrateškopg stajališta uopće nije zgodno,tim vise jer su blizu Kuba i Nikaragva pa bi to moglo prerasti u klaster država koje bi se mogle se udružiti u obrani protiv starog hegemona.Sa druge strane,izravna agresija na Venezuelu nije izgledna jer je Venezuela dobro naoružana i tamo su ruski I kineski vojni savjetnici.U prijevodu,Venezuela je problem kojeg nije moguće riješit golom silom.

Max
3 godine prije

Ovo što se radi s Venezuelom je nedopustivo ali i ne uspjeva.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI