Nemačka ucijenjena od Amerike pala na koljena?

Biden - Merkel
118 komentara

Moskva je u petak Sjeverni tok 2 nazvala projektom od „egzistencijalnog“ značaja za Berlin i svojevrsnim testnim slučajem za utvrđivanje da li su Njemačka i druge članice EU sposobne da brane sopstvene interese.

Njemački list Die Velt izvjestio je da je sa sve većim pritiskom Washingtona na Berlin zbog Sjevernog toka 2 potreban takozvani Plan B „da se izgradnja gasovoda zasad stavi na čekanje“.

Die Velt je citirao Rodericha Kiesevettera, člana Hrišćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel, koji je rekao da je Njemačkoj potrebno “rješenje da sačuvaju obraz za sve strane” i da bi “moratorijum mogao biti” opcija.

Nils Schmid iz Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD) sa svoje strane rekao je da se projekat, koji je tako blizu završetka, ne može sada zaustaviti, ali da bi „bilo moguće operaciju Sjevernog toka 2 staviti pod određene uslove“, prema Die Veltu. Nije precizirao kakvi bi to mogli biti uslovi.

Izjave su uslijedile nakon izjave glasnogovornice ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove koja je Sjeverni tok 2 u petak opisala kao „poslovni projekat“ koji „nije povezan sa politikom, već sa unutrašnjim razvojem Njemačke“.

Komentarišući stalni pritisak Washingtona na Berlin da se okrene američkoj liniji, Zaharova je rekla da bi Njemačka trebalo da se drži nezavisne politike.

“Ako sutra predsjednik Sjedinjenih Američkih Država – bilo da je to Biden, Obama, Tump ili bilo ko drugi – naredi Njemačkoj da prestane da diše, da li će Njemačka poslušati? Ili će razumjeti da ako prestane da diše neće postojati?”, rekla je Zaharaova.

Njemački zvaničnici dosljedno brane Sjeverni tok 2 kao čisto ekonomski projekat uprkos američkom pritisku, a u utorak je kancelarka Merkel ponovo istupila u odbranu gasovoda, ističući da je savršeno svjesna da je sukob u vezi sa projektom dio šire „političke borbe“.

Njemačka frustrirana američkim sankcijama protiv Sjevernog toka 2

Do toga je došlo nakon što su njemački mediji krajem marta izvijestili da je Berlin nezadovoljan najavom američkog državnog sekretara Antony Blinkena da Washington i dalje planira da uvede više sankcija za Sjeverni tok 2, dodajući da bi sva preduzeća koja su uključena u njegovu izgradnju mogla stradati.

Bijela kuća je već uvela dva kruga sankcija protiv projekta, uključujući takozvani Zakon o zaštiti evropske energetske sigurnosti, zbog čega je All Seas, švajcarski izvođač građevinskih radova, odustao od projekta, pozivajući se na prijetnju „ubitačnim i potencijalno fatalnim„ sankcijama protiv izvođača.

To je dovelo do zamrzavanja izgradnje gasovoda, kada je preostalo manje od 150 od 1.230 km projekta, ali je Rusija poslala brodove u Baltičko more da završe posao, koji je nastavljen nakon kraće pauze u februaru.

Njemačka je više puta odbila mogućnost novih eksteritorijalnih sankcija protiv Sjevernog toka 2, nazivajući američke napore u ovom pravcu „zadiranjem u evropski suverenitet“ i upozoravajući da usko koordinira to pitanje sa svojim partnerima iz EU. Moskva zauzvrat američke sankcije protiv projekta vidi kao primjer nelojalne konkurencije čiji je cilj jačanje američkog izvoza tečnog prirodnog gasa (LNG) u Evropu.

Projekat finansiraju ruski energetski gigant Gazprom, njemački Uniper i Wintershall, kao i francuska Engie, austrijska OMV i britansko-holandski koncern Royal Dutch Shell.

Kada bude završen, gasovod će moći da transportira dodatnih 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje iz Rusije u Njemačku dnom Baltičkog mora, udvostručujući kapacitet postojeće mreže Sjevernog toka.

Američke sankcijenjemačkaSjeverni tok 2
Pretplatiti se
Obavijesti o
118 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mason 33. reda
2 godine prije

Amerikanci su jedna obična teroristička stoka.
Svo zlo na ovoj planeti Zemlja dolazi iz amerike.

Mason 33. reda
2 godine prije

Zaboravih reči da vanjsku politiku amerike oblikuje jevrejski lobij u americi.
Pametnom dovoljno……

Alex
2 godine prije

Sankcije su mila majka prema mogućem vojnom preuzimanju “odgovornosti”.
Njemačka je zemlja ograničenog suvereniteta i sve dok ne bude imala moćnu armiju i nuklearno naoružanje, neće značiti puno. Ameri i Briranci drže strateške točke na teritoriju bivše Zaoadne Njemačke i praktično su okupirali zemlju,samo se to drugačije tumači. Ono,činiš teror kao zaštitu od terora.

Ana
2 godine prije

Vjestice su zavrsile zadatak.Ili pak jos ne?

istina u magli
2 godine prije

Njemačka – 35% manjinskog ne njemačkog stanovništva
Izrael – 0,01% manjinskog nežidovskog stanovništva

2 godine prije zadnji put uredio istina u magli
Dokurčilomi
2 godine prije

Sjevernim tokom 2 EU je riješila problem dostave plina jer preko Ukrajine je opskrba kočena svaki puta kada bi se amerima digao.

Zig zvjeri
2 godine prije

Amerika je cvrsti partner Njemacke i gospodje Angele Merkel, ne postoji nikakva mogucnost da vojska rusofilskih trolova i portala svojom propagandom poremeti to cvrsto saveznistvo i posljednje bastione demokracije i pravne sigurnosti u borbi protih pomahnitalih anarhista ,populista i nacionalista.

Ringo10a
2 godine prije

Nece taj projekat biti zavrsena. Nijemci ce podleci

Davor drugi
2 godine prije

Njemačka u odnosu na USA nije ništa vise od obične banana države.
Njeni omiljeni punjači njihova ega su samo Balkanci i slična bijeda gdje je Njemačka sila nad silama. Ali samo u okvirima kojim im USA dopusti, kao na primjer, Kosovu ne smiju ni prismrditi.
Njemačka vojska😂😂😂😂,
domaćice obavile sjajan posao, kada bi ovog momenta krenuli punom parom u obnovu trebalo bi im nekih 150 godina da bar približno naprave nešto, sto bi se moglo nazvati vojskom
Šteta, od onakve sile ….

Umpah Pah
2 godine prije

Ma nemojte ?
Da Angela ne pušta plinove ?

tuf
2 godine prije

Samo pričekajte još malo dok američki podanici Zeleni ne dođu na vlast (a to se već zna u suvremenoj ‘demokraciji’). Jedna od prvih odluka biti će stopiranje projekta Sjeverni tok 2 i zaoštravanje odnosa s Rusijom.

Ljiljana Grill
2 godine prije

Još će Europa plakati za Trump-om.

piždro
2 godine prije

koje gadljive face.. grafika ko iz sciencefiction filmova i zvjezdani ratova..a piramida i ordo seclorum pozadi.. sve ti kaže

2 godine prije zadnji put uredio piždro
tabula
2 godine prije

Ne bi me čudilo da pokleknu, obzirom da je Njemačka (uz Japan) još uvijek pod američkom okupacijom sa svojih oko 40.000 vojnika stacioniranih na tlu Njemačke. Oslobodili se Hitlera, ali oslobađanje od Amera će biti malo teži slučaj.

Jure
2 godine prije

Jedno pitanje.
Čiji je ovo portal Srpski ili Hrvatski????

Zig zvjeri
2 godine prije

Ponoviti cu jos 1000.puta ako treba.

Balkanci ne stoje u redovima ispred ruske, iranske ili kineske ambasade cekajuci vizu, vec ispred Americke i Njemacke ambasade.

Posto vidim da vecina komentatora logicnog iz brckog korespondira sa izuzetnim darom logickog prosudjivanja, molio bih odgovor na pitanje ,zasto ne cekate vize ispred sjeverno korejske, iranske, ruske, kineske, venecuelske, bjeloruske ambasade?

Odnosno zasto milijuni balkanjerosa rade i skoluju se na trulom i sotonskom zapadu, umjesto da idu tamo gdje tece med i mleko,tamo gde caruje ljubav i drugarstvo, gdje se uziva puna sloboda i blagostanje kao sto je to slucaj u drzavama poput rusije, irana,bjelorusije,kine,itd.

Mane
2 godine prije

Glavni finansijer 51 procenat je svajcarski penzioni fond.interesantno da svajcarski niko ne napada

Max
2 godine prije

Oni i jesu Američke marionete.. Ne gospodara ni valutom ni vojskom. Kancelarka im je nervno bolesna bivša Stasijevka.

hiber
2 godine prije

Sjeverni tok 2 je od egzistencialnog značaja za Putina, a ne za Berlin. U slučaju ponovnog prekida, Putin je bio spreman prekinuti diplomatske odnose sa EU i zaprijetiti Ukrajini. Ne zbog toga što je jak, već što mu je ponestalo opcija. U tom slučaju bio bi tek jedan od dobavljača Pekinga, sto bi Kinezima omogućilo da ga nemilo izreketare kao i 2014. Cilj dobavljača je inače da stekne monopolni status ekskluzivnog dobavljača, a ne status jednog od dobavljača. Zato je Sjeverni tok 2 od vitalnog interesa za Moskvu, a ne toliko za Berlin. Interesi Berlina više su definiranje odnosa sa Kinom a za ravnotežu im trebaju odnosi i sa Rusijom. Stoga je, paradoksalno, Berlin odbio ružiti vojnu pomoć Kijevu čak i u isporuci starih topovnjača, dok je Kina čvrsto stala iza Ukrajine, predstavljajući alternativu uticaju USA.

FlankerB
2 godine prije

Kad vidim pismenost ovog, članka odmah mi je sve jasno.

Martin
2 godine prije

NEDAVNO SAM NA TV VIDIO DRUGI IZVOZNIK NAFTE U USA POSLIJE KANADE JE RUSIJA. MOZDA AMERI ZELE UKLJUCITI U PLINSKU RABOTU SJEVERNI TOK 2, PRESTANAK RUSKE PODRSKE OKUPIRANIM UKRAINSKIM PODRUCJIMA. MOZDA JE I MOGUCE AKO SE UZME U OBZIR OGROMAN RUSKI INVESTMENT U SJEVERNI TOK 2 ,10 MLD DOLLARA. NJEMCI DAJU FINANCIJSKU POMOC UKRAJINCIMA STO JE JEDNOSTRANO. RAZVOJNA POMOC TREBA ICI ISTO U OKUPIRANA PODRUCJA.RUSI SE ISTO TREBAJU OBAVEZATI DATI RAZVOJNU POMOC UKRAINI I OKUPIRANIM PODRUCJIMA.KAD LJUDI RADE NECE HTJETI “RATOVATI”. ISTO TAKO MORAT CE SLIJEDITI DOGOVORE IZ UGOVORA JER SE UKIDA RAZVOJNI PROGRAM.NJEMCI BI DALI 1MLD EURA NA 5 GODINA ZA UKRAJINU I OKUPIRANA PODRUCJA POD SVOJIOM KONTROLOM POTROSNJE. RUSI MOGU DATI 300 000 MILIJUNA EURA NA PET GODINA UKRAINCIMA I OKUPIRANIM PODRUCJIMA.RUSKI RAZVOJNI PROGRAM MOZE POCETI NAKON GODINU DANA USPIJESNE DOSTAVE PLINA NJEMCIMA. VUK SIT OVCE NA BROJU. RUSKI PLINOVOD PREKO UKRAINE GUBI DJELOMICNO VAZNOST ALI MORA BITI… Čitaj više »

Josip
1 godina prije

Umjesto da su Nijemci poslali jednog dobro uvježbanog agenta i zavrnuli vratom ovom olinjalom majmunu Bidenu..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI