Nepodobna djeca u resoru podobnog ministra

Radovan Fuchs

Vrijeme radnje: 20. kolovoza, 2020. Mjesto radnje: studio HRT, Zagreb. Emisija – središnji dnevnik. U Dnevniku voditelj i njegov gost. Nijedan od njih dvojice na licu nema masku iako je prema odluci Nacionalnog stožera civilne zaštite obojica moraju imati. Gost je Radovan Fuchs, hrvatski ministar znanosti i obrazovanja, a tema – obaveza nošenja maski na dječjim licima u novoj školskoj godini. Citirati ću ministra doslovno, odnosno onako kako stoji na stranicama HRT dnevnika: „Razgovarali smo s nizom zemalja oko nošenja maski. Iskustva i smjernice su slične. Većina zemalja ide s varijantom što ćemo i mi preporučiti: djeca od kuće do škole i po povratku i tijekom kretanja unutar zgrade trebaju nositi maske, a na nastavi, vjerojatno ne. Kad bi Svjetska zdravstvena organizacija preporučila nošenje maski, onda bismo i mi to slijedili. Naravno da će maske biti i za učitelje, pogotovo kad se kreću po hodnicima“ – rekao je Fuchs.

Divota! Ne samo što je ministar iz samo njemu poznatih razloga najavio nabijanje maske na dječja lica na otvorenom prostoru nego je mrtav-hladan potvrdio da o našoj djeci, a i o svima nama, odlučuje neka globalistička ekipa koju hrvatski narod na izborima 5. srpnja nije birao i za koju nitko od nas blage veze nema ni tko je ni zašto, ni po kojim osnovama našim životima upravlja. Nakon što nam je ministar potvrdio sve ono što nam je mjesecima poručivano i sa svakodnevnih pressica Stožera i nakon što nam je dano na znanje da o našim životima odlučuju prekooceanske barabe koje su do grla u korupciji, krenimo dalje, ali ovaj put ne kronološki, nego odozgora prema dolje.

Vlada RH dana 3. rujna donosi Odluku o načinu izvođenja nastave u osnovnim i srednjim školama kao i na visokim učilištima te obavljanju rada u ustanovama predškolskog odgoja i obrazovanja u uvjetima epidemije COVID-19 (NN 99/20) kojom se nalaže postupanje prema uputama HZJZ i MZO od 24. kolovoza. Je li? A što ako su te upute u nesukladnosti s npr. odlukama Stožera civilne zaštite? Već imamo primjer iz srpnja kada Stožer donosi odluku o maskama, a HZJZ izuzetke od odluke što je jako zanimljiv fenomen u kojem jedno tijelo donosi pravni akt, a drugo izuzetke od tog akta. Tko tu koga i sudaraju li se opet HZJZ i Stožer onako kao što se Capak sudara sa samim sobom kada iz samoizolacije pušta Hrebaka da landra gdje mu je volja, i ujedno potpisuje dokument u kojem je navedeno da nije dozvoljeno prekršiti samoizolaciju?

Vidjevši muke svoje i tuđe djece, te tražeći odgovore u ovom „sami sebe zaplićemo“ cirkusu, „Inicijativa roditelja 0-24“ uputila je dopis kojim se školama daje na znanje da je roditeljima jasno da su prava djece prekršena, te da se  uputama HZJZ-a i MZO-a djeci ugrožava psihičko i fizičko zdravlje, i da će, kako bi zaštitili svoju djecu, roditelji poduzeti odgovarajuće pravne radnje. Pored toga „Inicijativa roditelja 0-24“ šalje upit ravnateljstvu Stožera civilne zaštite o tome tko je nadležan tj. tko daje prijedlog za ukidanje pojedinih epidemioloških mjera u školama na što im iz ravnateljstva pristiže odgovor: „Poštovani, navedeno je u nadležnosti lokalnog stožera odnosno županijskog stožera sukladno Uputama HZJZ i MZO. U slučaju povoljne epidemiološke situacije nadležni lokalni stožer na prijedlog ustanove i suglasnost osnivača može odlučiti da za pojedinu školu učenici ne moraju nositi maske te da nastavnici u učionici ne trebaju nositi masku iako je razmak manji od navedenog, kao i obavezu nošenja maski čak i kod navedenih razmaka u učionici u slučaju nepovoljne epidemiološke situacije.“

Najprije, iza izraza „povoljna epidemiološka situacija“ ne krije se nikakva medicinska stvarnost nego jeftina fraza jer povoljna epidemiološka situacija u Hrvatskoj prisutna je cijelo vrijeme od Odluke o proglašenju epidemije 11. ožujka, koja nikad nije objavljena u Narodnim novinama na što resornog ministra obvezuje čl.90. Ustava koji, kao i cijeli Ustav, u RH više nije bitan. U najgorem je trenutku epidemije popunjenost respiratora iznosila „vrlo nepovoljnih“ 4,5%, odnosno od 800 respiratora u najkritičnijem trenutku popunjeno je njih – 38. U trenutku pisanja ovog teksta popunjenost je vrtoglavih 2,75%, uz napomenu kako je riječ mahom o starijim i/ili prethodno imunokompromitiranim osobama čija je koronazaraženost utvrđena nevaljanim i nepouzdanim testom, te je na razini bacanja kovanice za igru pismo-glava podatak imaju li te osobe SARS-CoV-2 virus ili ne. Da stvar bude još jasnija, povoljna epidemiološka situacija u populaciji školske djece povoljna je trajno i svuda po cijelom svijetu jer rizik bolesti za djecu tj, za sve osim imunokompromitiranih i starijih, praktički je nepostojeći. Za razliku od država koje su se sjetile kao kriterij epidemiološke situacije uvesti standard popunjenosti bolničkih kapaciteta, što je sve do pojave koronaprojekta bilo pravilo, Hrvatska još uvijek kao glavni epidemiološki kriterij koristi broj zdravih ljudi kojima nije ništa i koji zatvoreni sjede u svoja četiri zida, ne sudskom odlukom koja je jedina koja čovjeka može lišiti slobode, nego anonimnim telefonskim pozivom. Takav doprinos „modernoj znanosti“ koji se zasniva na preporukama svjetske zdravstvene korupcije, Hrvatska je razvila do neslućenih okvira pa je tako, nakon što je virus naučio raspoznavati što kupujete na benzinskoj pumpi, pri čemu kod kupnje goriva morate imati masku, a kod kupnje piva ne, virus naučio raspoznavati i u koji razred ide neko školsko dijete. Ide li mali Mate u četvrti razred, virus je kooperativan i ne ulazi u Matine dišne putove međutim ide li Mate u ne daj Bože peti razred, eto Mate s maskom na licu i eto virusa na sva zvona osim školskog koje se po novim uputama ukida i više ne smije zvoniti. I ne samo to virus zna i u koju školu ide, pa je tako propisana udaljenost među učenicima viših razreda osnovnih škola 1,5m, dok se srednjoškolci ne smiju jedan drugom približiti na manje od 2m. Sve je to, pogađate, „znanstveno utemeljeno“. I u vezi sa svim tim Ustavni sud nas uvjerava da o tome nema potrebe raspravljati.

Drugi je zanimljiv moment u odgovoru ravnateljstva CZ jednak onome koji se navodi na str. 9. uputa HZJZ-a i MZO-a, u kojem se stvar spušta na nižu razinu odnosno dopušta se sudaranje odluka nižih razina s odlukama više razine. Prijedlog za ukidanje nošenja maske unutar svoje ustanove može podnijeti svaki ravnatelj, te uz odobrenje lokalnog stožera civilne zaštite u svojoj školi masku ukinuti. Tužno je što dio ravnatelja to ne zna jer upute nisu ni pročitali, a od onih koji znaju veći dio njih postupa po principu „ne bih se htio miješati“. Po kojem to kriteriju Vlada RH, a od neki dan i Ustavni sud negiraju sami sebe jer odluke stožera CZ drže neprijepornim, dok te iste odluke dozvoljavaju ukinuti bilo kojem ravnatelju bilo koje škole? Takvo bi negiranje odluke moralo biti primjenjivo i na druge ustanove jer kriterij mora biti isti za sve. Na stranicama Nacionalnog stožera civilne zaštite informacije ili odluke o tome da se stvari mogu rješavati na nižoj razini – nema.

Upute HZJZ-a i MZO-a ne sadrže zapravo ništa utemeljeno baš kao što ničega nema ni u preporukama svjetske zdravstvene korupcije. Koliko smo prepisivanje usavršili kao najnoviju znanstvenu disciplinu govori podatak da oba dokumenta imaju isti broj stranica – 16. Čitave su upute nalik na pravila u koncentracijskom logoru, u njima nema pozivanja na Konvenciju o pravima djeteta, na Ustav, na Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, nema analize šteti li djeci ili nastavnicima maska, šteti li fizički razmak, dezinficijens, šteti li asocijalna i psihopatološka sredina na kakvu je po uputama škola nalik, šteti li to da u izradi uputa nije sudjelovao nitko od roditelja iako Ustav koji se ovih dana pokazuje kao mrtvo slovo na papiru navodno štiti obitelj i djecu. Šteti li to da u uputama nema ni spomena o interesu djeteta u skladu s Konvencijom o pravu djeteta koju je, baš za peh, kao i niz drugih konvencija o ljudskim pravima, Hrvatska ratificirala. Jedino čega u uputama ima u izobilju jest dobro organizirani kaos s pozadinskim prijetećim pendrekom za sve koji na bodljikavu žicu ovog logora ne pristaju. Kaos koji je napravljen po cijelom svijetu, osim u par država izuzetaka, djeluje prilično organizirano i teško se oteti dojmu da takav kaos nije smišljen. U konačnici taj kaos dovodi do toga da hametice stradaju ljudi, i da stradaju djeca. Postupci i izjave ministra Fuchsa za nekoga i za neke sasvim su sigurno podobni, ali što je s djecom? Jesu li djeca koja samo žele disati, koja samo žele sačuvati vlastito zdravlje, koja samo žele biti djeca – nepodobna?

DjecaRadovan Fuchs
Pretplatiti se
Obavijesti o
162 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
3 godine prije

Kcerka ministra zadravlja Crne Gore ne nosi masku vec torbice od 30.000 evra.

PS. Ne zaboravite da je CG najmanja nasa drzavica.

Slonica
3 godine prije

Odlican tekst.
Dijete isti mjesec i godište jedno u 4 jedno u 5 razred ,jedno kači nošenje maski drugo ne.
Ravnatelji su možda i upoznati za izuzeće svoje ustanove,ali što ako virus probije.
Bili bi na stubu srama što od pojedinih roditelja što od same zajednice,lokalnog stožera i nitko ne želi toliku odgovornost.

Brojanje ozdravljenih je isto smiješno jer je neki dan smanjena samoizolacija na 10 dana i naglo je narastao broj ozdravljenih,umjesto zaraženih.

Emiliano Zapata
3 godine prije

Za sad nista ne preporucuje.
No ubuduce mozemo ocekivati visoke novcane kazne.
Zatim ako to ne bude (a nece) dati rezultate, visoke zatvorske kazne…
Na koncu streljanje onih koji odbiju maske i cjepivo da nebi ugrozili sebe i ostale…

Emiliano Zapata
3 godine prije

Gospon Velimire, djaba pisete…
Sve koje istina zanima, odavno su je pronasli!
Preostalih 96% miseva, (a ne ovaca) istina uopce ne zanima jer bi tada morali nesto uciniti za svoju djecu.
Lakse im je djecu natjerat da ponesu masku u skolu nego ici pritiv stozera i drzave jer mozda dobiju novcanu kaznu ili razbijenu glavu!
Tako da misevi (a ne ovce) namjerno bjeze od ISTINE!

The Who
3 godine prije

U krizama svi pokažu svoje lice, jer da nije krize mogli bi se dugo sakrivati, međutim sada se sve vidi, doslovno, tako kada ovo sve prođe, a proći će, neće moći reći “pa ja sam mislio ovo ono” sve je zabilježeno

burt
3 godine prije

istina je da su mnoge odluke hrvatskog stožera nelogične, konfuzne i proturječne, čovjek ide u prodavaonicu ili apoteku i mora imati masku a u caffe baru ili restoranu ne mora, djeca ne smiju biti zajedno u razredima kad su u školi a mogu biti u istim autobusima kad idu u školu, zabranjivao se rad trgovačkim centrima nedjeljom a petkom je najveći promet, nema nikakve logike ali mnoge stvari nisu logične, na portalu Logično donosi se članak da je sve prevara, da nema smrtnih slučajeva i da nema drugog vala a u Iranu predsjednik Rouhani razmatra uvođenje karantene za cijelu državu, ministar zdravstva Irana daje izjavu da je drugi val Covida u tijeku i poziva međunarodnu zajednicu za finacijsku pomoć jer je iranski zdravstveni sustav u financijskom i organizacionom kaosu, bolnice su pune Covid pacijenata a najgore je u pokrajinama Ahvaz, Qoms i Istočni Azerbeidžan, u Teheranu je 4000 korona pacijenata… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio burt
Eto i mene
3 godine prije

Meni je super kako se u cijeloj gunguli oko maski zaboravilo na pitanje samoizolacije djece. Stari lisac ne spominje bas da bi to znacilo drzat dijete 14 dana u sobi i da bi policija mogla doc u kontrolu, bas kao i za odrasle… A vec je pun kufer djece dosad zavrsilo u samoizolaciji…

Patriot
3 godine prije

Građanski neposluh jedini nam je spas.

onaj najve... Dalton
3 godine prije

Škartoc Đuro, škartoc…..
To je više onako…. ekološki.
🙂 🙂

3 godine prije zadnji put uredio onaj najve... Dalton
Max
3 godine prije

Jadna djeca.

autor_itet
3 godine prije

Ovaj fuks je bivsi ministar i svi su se sprdali snjin, cuje se na naftalinu, a zabranili je u ormarima🙃

marty
3 godine prije

Sviđa mi se članak. Svaka čast g.Ponošu na aktivizmu da se teror barem nad djecom čim prije zaustavi.

Stara kuka
3 godine prije

Jedan od najbolji članaka ikad objavljenih ovdje. Točno u sridu. Morbidno blebetanje ove nakaradne spodobe od ministra ne bih previše komentirao da ne budem vulgaran, samo bih malo o ovome: “djeca od kuće do škole i po povratku i tijekom kretanja unutar zgrade trebaju nositi maske, a na nastavi, vjerojatno ne.” Dakle, nabijao bi on maske djeci čak i na ulici dok idu u školu. A bilo bi ga zanimljivo pitati zašto bi djeca kad idu po školi trebala maske, a na nastavi ne. Virus se ne širi za vrijeme školskog sata? Širi se samo dok traje odmor? Virus ima sat ili čuje školsko zzvono pa se onda aktivira? A isto tako virus koji nose srednjoškolci ima jači odraz od onog na osnovnoškolcima pa zato oni moraju održavati veću udaljenost. Pa kako ga nije sramota? Samo za ovo ponašanje i ove izjave zaslužio je prženje na električnoj stolici. Smeće odvratno.… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio Stara kuka
Marko 75
3 godine prije

Nije mi jasno kako ti svi učitelji i profesori ne mogu javno štrajkati protiv mjera.Svi su štrajkali zbog par stotina kuna plaće ili zbog nekakve reforme školstva.Sad kad je od životne važnosti,šute kao zaliveni.

Slonica
3 godine prije

U Zg su maske obavezne i pod nastavom od 5 raz.nadalje.
Izuzeće imaju koji mogu osigurati 1,5 razmaka, a to malo koji mogu(manje grupe)
Kod nas nude uz sitnu nadoknadu ugradnju pleksiglasa između….s tim da se trebaju sloziti roditelji iz jedne i druge smjene.

Sony
3 godine prije

Izvrstan članak, svaka pohvala autoru

Kuga
3 godine prije

Vikali ste 50 godina ziva tito. Onda ste 10 godina vikali zivila hrvatska . Onda se 20 godina zivila eu. Dostanste vikali sad nosite maske i sutite dok stign nove parole.

krivA
3 godine prije

..ovo sam primio pocetkom kolovoza.., , pa..ako Logicno dozvoli …
https://youtu.be/sxU4fjRTvLc

Kuga
3 godine prije

Inace sto se tice nonenjae maski u skolam. Mislim da se u kavezu razmnozavaju samo stoka i ljudi.Divlje zvitinje ne . Podivljajte i razbjte resetke ako zelite slobodu svojoj djeci. Ili barem zivot u prirodnom rezervatu

indy
3 godine prije

Žalosno,sustav nula bodova,nema ureda institucije kojoj nisam sugerirso povredu prava djeteta i ljudskih konvencije UN koje su sve sljednice Juge supotpisnice nema odgovora od pučke pravobraniteljice i za djecu pravobraniteljice,ured prefdjednikaRH,premjera,sabora tvz.stožera MUP nitko ništa zar ni konvencije više nevrjede,e da i uredu EU za RH.Masku nema teorije,neki dan u pošti Pazin oko godinu djete svi maske preplašeno dok mene ni vidilo,i mat držala imala masku žalosno,al dite mene vidi osmjeh prirodno ovo neprirodno neljudski.HRVI sam ko mi radi zlo ne Srbin,ova banda nehumana.Izvinjavam se ako sam slučajno koga uvrjedio.Ma zvao i ove u hdz sdp koga znam pa pitao kakva kakica je ovo,žalosno sramota.Eto danas nakon dugo vremena nisam bio sam bez maske u trgovini,al neznam ekipu ljude osim iz viđenja.Ljudi držte se ima nas niste sami.

Bosanac
3 godine prije

Šta li će današnja djeca imat za reć svojim roditeljima za 20 godina.

Emiliano Zapata
3 godine prije

Da je htio imao je prilike pomagati Vietnamcima, Indijancima, onima u Kambodzi ili Sibirskim kazamatima, Aboridzanima (itd itd itd)…

piždro
3 godine prije

3 godine prije zadnji put uredio piždro
Denis
3 godine prije

Svaka čast!
Napokon novinar i web stranica koji objektivno i logično iznose stvari!

Jomla
3 godine prije

Tzv corona kriza je konc-logor otvorenog tipa. (usporedba: Varšavski geto)

mario
3 godine prije

NEVIDLJIVI
NJIHOVI PREDSTAVNICI NA ZEMLJI
PSIHOPATSKA ELITA
VLADE DRŽAVA
MEDIJI
KVAZI-STRUČNJACI
OVCOIDI

NAŠI NEPRIJATELJI

ODAKLE I KAKO POČETI

Karma
3 godine prije

Ovaj izgleda kao Mojsijev rodjak koji hoda po pustinji bez maske.

Ivo mali
3 godine prije

Moto kacige treba uvesti maloj djeci. Turban i curama burku protiv virusica gripice. Jadna nam majka ludila. Nema svete vode u crkvi. Djavlu veselje.

puki
3 godine prije

Fuchs (njemacki lisica) je li i on etnicki burazer Kona (kohna)?

Ne mogu šutjeti
3 godine prije

Pretpostavljam da će komentar proći validaciju kad više niko ne bude čitao ovaj članak. Samo bih molio objašnjenje kako i zašto je komentar pod validacijom.
Hvala unaprijed.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI