Netanyahu poručio Iranu: “Mi nismo zečevi, mi smo tigrovi”

Benjamin Netanyahu prijeti Iranu
2 komentara

Kako prenosi The Jerusalem Post, izraelski premijer Benjamin Netanyahu je posebno zabrinut zbog pobjede sirijskih snaga u Aleppu, koja je ostvarena uz potpora Rusije i Irana. U tom svjetlu, Izrael je poručio kako su sada veće potencijalne prijetnje na njegovim granicama.

Tijekom posjete Kazahstanu 14. prosinca, izraelski premijer Benjamin Netanyahu je upozorio na povećanu opreznost židovske države.

Kako iz Jeruzalema prenosi Reuters, tijekom sastanka s predsjednikom Kazahstana, Nursultanom Nazarbajevom, izraelski premijer se upustio u verbalni rat s odsutnim iranskim predsjednikom Hasanom Rohanijem.

Nazarbajev je pitao Netanyahua želi li uputiti poruku Rohaniju, koji sljedeći tjedan dolazi u posjet Astani.

Na to je izraelski premijer odjednom rekao: “Nemojte nam prijetiti. Mi nismo zečevi, mi smo tigrovi!”

Kao što je izvijestio list The Jerusalem Post, Netanyahu je u svojoj poruci Iranu također dodao da “ako Iranci zaprijete Izraelu, oni sami će biti u opasnosti”.

Nursultan Nazarbajev je pitao smatra li Netanyahu da Iran želi uništiti Izrael.

“Da, siguran sam”, odgovorio je izraelski premijer.

Izrael smatra da je Iran u više od pet godina rata u Siriji povećao svoj utjecaj u cijeloj regiji, bilo putem Iranske Revolucionarne Garde ili preko šiitskih milicija u Siriji, posebno Hezbollaha. U Tel Avivu drže kako se utjecaj Teherana danas proteže od Afganistana do Sredozemnog mora.

Čelnici židovske države su zabrinuti i zbog navodnog povećanog protoka oružja, jer Iran danas ima pristup lukama na Mediteranu, prije svega u Tartusu, na južnoj sirijskoj obali. Izrael brine i da bi Hezbollah mogao pokrenuti nove napade na “njegov” teritorij.

Naime, bilo je i nekoliko izoliranih pograničnih incidenata u posljednjih nekoliko mjeseci, a Izrael je od Hezbollaha ponižen u ratu 2006. godine. Tada je ubijeno više od 1.000 Libanonaca i 160 Izraelaca, ali je agresija Izraela odbijena.

Činjenica je da je Hezbollah u borbama u Siriji pretrpio gubitke, a izraelski dužnosnici procjenjuju da je u Siriji poginulo 1.700 boraca, a ranjeno 7.000. S druge strane, libanonski pokret opora je stekao veliko borbeno iskustvo i sada je sposoban planirati velike vojne operacije, uz korištenje svih vrsta naoružanja, osim zrakoplovstva. Izrael tvrdi da je Hezbollah obnovio svoj arsenal i sada posjeduje najmanje 100.000 različitih vrsta projektila.

U posljednjih nekoliko tjedana su provedeni ograničeni udari na jugu Sirije, te u blizini Damaska. Sirija je priopćila da je to učinio Izrael, koji nije htio komentirati incident.

No, izraelski ministar obrane Avigdor Lieberman je izjavio prošlog tjedna da je to učinio Izrael, “kako bi se spriječilo da Hezbollah iz Sirije krijumčari sofisticirana oružja, vojnu opremu i oružja za masovno uništenje”, čime je samo potvrdio strahove Izraela zbog jačanja vojne moći libanonskog pokreta opora.

PrijetnjaRatVojska
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
subaru
7 godine prije

Sve koje su im smetnja ovladavanju teritorijem velikog izraela (Irak, Sirija) su uništili, ostao samo Iran u moru arapa koji glume muslimane a vode ih odabrani.

Michael Collins
7 godine prije

Ganjali ste u Siriji lisicu uništenjem Sirije, a istjerali ste vuka – Hezbollah nikad jači.
1 700 pripadnika Hezbollaha je do sada poginulo u Siriji (skoro 6 godina), a u ratu sa zio-nazijima ne više od 400 (mjesec dana). Zadnja dva dana izraHELLske agresije palo je najviše projektila na IzraHELL.
Vi nikako da shvatite da bez odobrenja Washingtona (a to je 100% sigurno da nećete dobiti), i bez pomoći istih, vojno i financijski, ste šaka jada. Sa smotanim i bezvoljnim arapskim vojskama ste izlazili alko na kraj, e ali kada vam se na putu nađe imalo ozbiljnija vojna formacija, odmah problemi.
Ovo je ku..enje bez pokrića. Ajde Bibi doma leći!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI