Nevjerojatni rast Bitcoina i uvođenje globalne digitalne valute

Bitcoin

Zašto Bitcoin toliko raste? To pitanje postavili su mi poznanici više puta u zadnje vrijeme, znajući da pratim sve vezano za crypto valute. Odgovor na ovo pitanje iznenađujuće je jednostavan, ali i pomalo zastrašujući.

Dolaskom korona plandemije i umjetno izazvane gospodarske krize na Zapadu, došlo je do snažnog pada svih burzovnih indeksa, još u ožujku i travnju 2020. Kao odgovor na ovo, Američka FED Banka počela je sprovoditi tzv. politiku Quantitative Easinga, ili rečeno jednostavnije – počela je štampati dolare. Ne fizički, jer danas se novac većinom štampa virtualno, znači samo se prepiše na kompjuterskom ekranu. Kako su FED Banka i Američka Vlada dva pravno različita entiteta, to se radi tako da se Vlada zapravo zaduži kod FED Banke izdajući obveznice na određeni iznos, a zauzvrat, banka joj prepiše te dolare koji su zapravo nepostojeći. Tako se kreira novac, a naravno kreira se i rast duga, jer taj iznos američki građani sada duguju FED Banci i naravno, njezinim vlasnicima. A vlasnici FED Banke su 12 Američkih komercijalnih banaka, za potrebe ovog teksta recimo samo – bankari. Svaki novokreirani novac je zapravo novokreirani dug, to je bitno za shvatiti

Slijedeće što moramo shvatiti je do koje mjere se ovo radi. Za početak bacimo pogled na graf količine američkih dolara u cirkulaciji:


M1


Žutom bojom označena je 2020 godina i to samo do kraja 11. mjeseca. U trenutku pisanja ovog teksta ona je već oko 7.000 milijardi (eng. billions) i nastavlja rasti prema 8.000. Ako uzmemo u obzir da je početkom 2020 bila oko 4.000 jasno je da se ona u godinu dana skoro poduplala. Ovo je događaj bez ikakvog presedana u povijesti. I tu govorimo o M1 mjeri koja mjeri fizički novac i građanske depozite, znači recimo „likvidni“ novac. Postoji još i M2 koji mjeri još neke druge stvari i trenutno je oko 19.000 milijardi a postoji i M3 koji mjeri i interbankovne depozite. Drugim riječima, nitko zapravo sa sigurnošću ne može reći koliko je dolara u cirkulaciji, ali sigurno je da količina raste velikom brzinom.

Naravno, i malom djetetu je jasno što će se desiti s novcem koji se ovako agresivno štampa, u trenutku dok većina ekonomije stoji u lockdownu. Ako se količina dolara poduplala, to automatizmom znači da se njegova vrijednost mora prepoloviti. Pogotovo ako ekonomija stagnira ili čak i pada. Ovo je vrlo logično i nešto čega su svjesni svi ekonomisti. Kolaps američkog dolara je samo pitanje vremena i načina. Kada će se desiti i hoće li biti nasilan ili postepen, to je nešto što nitko ne zna. Ili možda neki bankari ipak znaju. Jer pretpostavka je da će bankari u određenom trenutku „povući obarač“ i to vjerojatno onda kad odluče uvesti svoj Veliki Reset kao rješenje za ovaj dug, kojeg zapravo sami stvaraju. Globalni program „resetiranja duga“ se već naveliko spominje, i to ne samo u krugovima teoretičara zavjera.

Na službenim stranicama Svjetskog Ekonomskog Foruma još od 6. mjeseca 2020 stoji poziv kako je vrijeme za veliki reset, i kao glavni problem spominje se rast javnog duga. (https://www.weforum.org/agenda/2020/06/now-is-the-time-for-a-great-reset/) A radi se o dugu kojeg su sami stvorili izdavajući nepostojeći novac. Jer, kako može jedna država izdavati novac i istovremeno dugovati nekome za to? Zbilja, tu se radi o ogromnoj prevari, privatnim bankarima koji imaju pravo proizvodnje dolara. Do 1971. godine, jedino što ih je ograničavalo u toj proizvodnji je količina zlata koju imaju pohranjenu, međutim pod njihovim utjecajem, jedan od najkorumpiranijih američkih predsjednika, Richard Nixon, ukinuo je tu obvezu. Od tog trenutka nadalje, američki novac je hrpa papira bez ikakve realne podloge, osim vjere u američku državu.

I tu dolazimo do razloga zašto Bitcoin i zlato toliko agresivno rastu. Financijaši razumiju ove stvari i oni se, sasvim opravdano, boje inflacije dolara i pokušavaju se zaštititi tako da sele kapital u druge klase imovine. Kao i uvijek u kriznim vremenima, kapital je prvo pobjegao u zlato. Što možemo vidjeti na ovom grafu:

Vrijednost zlata

Zlato je premašilo svoj povijesni maksimum i više nije bilo mjesta za daljnji rast za silni kapital koji je bježao iz dolara. I tu se onda počelo prelijevati u Bitcoin koji je krajem 2020 počeo agresivno rasti. Najveća prednost Bitcoina je ta što je njegova količina unaprijed ograničena na 21 milion. Iako se trenutno i dalje kreiraju, nikad neće postojati više Bitcoina od 21 milion, što znači da je inflacija nemoguća. On predstavlja savršeni „hedge“ protiv inflacije i to shvaća sve više institucionalnih investitora, razni fond manageri itd.

Bitcoin
Bitcoin

Zelena linija predstavlja cijenu prema dolaru, a plava tržišnu kapitalizaciju. Možemo vidjeti da je Bitcoin od početka godine narastao od cca $7.800 i u trenutku pisanja teksta stoji na $36.000. To je rast veći od 450 % u samo 12 mjeseci! Prognoze za budućnost su različite, neki kažu preko $100.000 ali nije isključeno da vlasti donesu i neke zakone kojima će onemogućiti njegovo korištenje, i time mu značajno srušiti vrijednost.

Ali vratimo se mi na dolar. Što će se desiti u slučaju da dolar stvarno ode u inflaciju ili čak hyper-inflaciju? To nitko ne može točno reći ali sigurno je da ćemo svi osjetiti posljedice. Euro će vjerojatno također pasti, a s njime i hrvatska kuna, koja je vezana za Euro. U 2020 godini, Euro se također ubrzano povećava u količini, ali ni približno brzo kao dolar. Ukupni M1 Eura povećao se za nekih 10-15 % u 2020. godini, što je i dalje puno, ako znamo da je ekonomija u lockdownu.

No onoga trenutka kad bankari odluče srušiti dolar, tj. dovesti ga na njegovu pravu vrijednost, budite sigurni da će imati spremno rješenje. I već ga predlažu – globalna digitalna valuta!

https://www.forbes.com/sites/billybambrough/2019/08/31/the-bank-of-england-governor-proposed-a-radical-competitor-to-bitcoin-and-the-us-dollar/

Mark Carney, guverner Engleske Narodne Banke, predlaže da se uvede digitalna valuta nalik na Bitcoin ali koja bi se uvela umjesto nacionalnih valuta poput dolara, eura ili funte. Ta nova digitalna valuta bi onda imala vrijednost tako što bi se zapravo sastojala od „košarice“ sačinjene od nekoliko valuta, onih zemalja koje bi sudjelovale. On ju je nazvao „Synthetic Hegemonic Currency“ ili SHC, znači jedan SHC bi se sastojao od npr. 40 % dolara, 40 % eura i 20 % funte i njegova vrijednost bi ovisila o ekonomijama tih zemalja. Ovu ideju (ili plan) on je iznio ljetos u svom govoru na summitu američkog FEDa, i pritom je rekao da je američki dolar „barijera za uvođenje održivog oporavka“ štogod to značilo. https://www.theglobaltreasurer.com/2019/08/29/mark-carney-proposes-a-digital-reserve-currency/

Dodajmo još da je Kina već napravila svoj digitalni Renminbi (yuan) i da Facebook radi valutu Libra zajedno sa Visom, iako taj projekt ne ide najbolje zbog nesuglasica.

Na kraju, možemo zaključiti da su teoretičari zavjere opet bili u pravu. Uvođenje svjetske digitalne valute, kao ultimativnog alata kontrole, je očito već u planu i za to se koristi Covid kriza kao razlog. To je klasična taktika „problem-reakcija-rješenje“ u kojem oni sami stvore problem, da izazovu reakciju naroda, i onda kao rješenje ponude ono što su od početka i planirali. Međutim, priprema nije još gotova, da bi većina pristala na tako nešto, potrebno je prije toga srušiti sve glavne zapadne valute i onda izaći sa njihovim „rješenjem“. A kako su zapadne zemlje i dalje u lockdownu, a novac se štampa punom parom, čini se da idemo upravo u tom smjeru.

BitcoinDigitalna valuta
Pretplatiti se
Obavijesti o
105 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Petar77
3 godine prije

Odlican clanak. Nisam znao da vec predlazu svjetsku valutu i to digitalnu. Ima li jos ikoja teorija zavjere da se nije ostvarila??

Ive
3 godine prije

Koliko je naivaca nasijlo na ovu prevaru, dali sam ja jedini?
Botcoin je najveca financijska prevara u zadnjih 50 godina.

Serbia
3 godine prije

Treba sto pre vakcinisati sve ljude, uvesti digitalnu svetsku valutu i ugasiti internet za nas obicne robove. Opet ne bi izasli na ulice, jer jedino sto znamo je da iz fotelja kukamo i pametujemo

Makedonac
3 godine prije

Bitcoin je nešto više kao dresura, da priviknemo sa digitalnom valutom, a kao buduće razume se da ne. Po mejnstrim medija je jasno da Bitcoin, LGBT ideologija je deo NWO, ali to ne označava da je večna i krajnji cilj. Posle neuspeha Biblijskog scenarija u čistom vidu, 2017g. u Toskani- sazdavanje Centralne Banka, Centralnih Banka, vidimo da sa Covidom i Bajdenom probaju opet isti scenarij. Iščeznuće ceo novac dolarove piramide, novi sistem sličan kao stari ali bez inflacije i naduvanja. Globalisti imaju transnacionalne korporacije-Fabrike, propagandu, socijalne mreže, lova više tu ne igra, ostaje još Svetska Centralna Banka, razume se biče njihova, i samo oni imati prva štampati novac bez pokrića, s time da nece biti piramida kao prije, BVP ili profit nema potrebe da rastu do beskraj. Mogu da nam dadu izbor i facebook valutu, tako da u poćetak mislimo da ima konkurencije. Šta je kriptovaluta, tipa Bitcoin, litlecoin i… Čitaj više »

Mahatma
3 godine prije

Veliki šok za političare će bit kad skontaju da nitko ne želi njihove državne obveznice s 0 ili negativnom kamatnom stopom. Probaj se onda zaduživat. Investitori ne moraju razumit niti znat išta o bitcoinu, samo da cijena raste i da su njihove pare sigurne od inflacije.

Moreno
3 godine prije

Btc ima puno dobrih i puno loših strana. Najveći problem Btc je taj šta uvik ima ono pitanje koje visi, a to pitanje je oće li Satoshi Nakamoto nestat onako ka šta se i pojavija.

3 godine prije zadnji put uredio Moreno
Zax
3 godine prije

Kriza nije umjetno izazvana. Najavljuju ju već godinama jer je svima bilo jasno da stanpanje novca na temelju duga dugoročno nije održivo. Svaka valuta koja nema podlogu u realnim vrijednostima osudjena je na propast. A bitcoin je upravo to. Dovoljno je da netko isključi struju i ode bitcoin u vrazju mater. Karikiram ali to je to. Zlato, srebro to je jedini pravi novac. Sve ostalo je osudjeno na propast. Mada se na bitcoinu može zaraditi ako se na vrijeme pretvori u realnu vrijednost. Samo varijacija ponzi sheme

Vrane
3 godine prije

Malo pratim burzu i ne vjerujem svojim očima. Sve se zatvara, lockdown posvuda, desetine milijuna bez posla, neke grane privrede su dovedene pred potpuni slom ali indexi država rastu kao da je sve u savršenom stanju. Jedino logično objašnjenje je da žele da što više ljudi uloži u te mjehure kako bi ostali bez svega kada on pukne i u očaju prihvate zagarantirani dohodak i odreknu se svoje imovine te postanu potpuno ovisni o mrvicama koje će dobijati od novih feudalaca koji će imati sve u svom posjedu. Biti će to savršeno društvo gdje će 99,9 % ljudi imati točno onoliko koliko im treba da ne umru od gladi, a ostatak onoliko koliko žele.

Blaza
3 godine prije

Neka propadaju, uvijek nam ostaje robna razmjena. Stoga 250 m2 zemlje, stihacu u ruke i imaš dovoljno za posadit povrce za 4-clanu obitelj 😊. 5 kokica pojede 20 kg kukuruza mjesecno, 20 jaja(domacih)=1 kokica.

3 godine prije

“… A radi se o dugu kojeg su sami stvorili izdavajući nepostojeći novac. Jer, kako može jedna država izdavati novac i istovremeno dugovati nekome za to? Zbilja, tu se radi o ogromnoj prevari, privatnim bankarima koji imaju pravo proizvodnje dolara. …” Konacno! Jedan clanak o PRAVIM Gospodarima svake od ovih nama poznatih tzv “drzava”… “… za potrebe ovog teksta recimo samo – bankari...” Prije svega, razumiejm da je za potrebe teksta, a i zbog drugih (opsnijih) razloga – jednostavnije reci u ovodnom tesku “bankari“… Ja to necu naravno, nego cu ih zvati pravim imenom i to onim koje su imali prije 150+ godina… Dakle ovdje se – u slucaju STVARNIH Vlasnika banaka – radi o pripadnicima “drevne” institucije zvane “Dvorski zidov“… Prije 150+ godina, upravo zbog “religioznih razloga” – iskljucivo pripadnici ova lazne sekte su imali pravo kamatariti (i do smrti) – sve “gojime” Svijeta… Na to im nedvojbeno daje… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio Žx
shumadinac
3 godine prije

Vraćamo se na stare priče. Kolege sa dužim stažom će se setiti da sam i u “zlatno doba Bitcoina” uporno tvrdio da je obična prevara bez obzira što je sam portal forsirao tezu da je u njemu budućnost. Ispostavilo se da sam tada bio u pravu a sada se ide na reprizu – zašto da ne kada su onda dobro prošli? I sve je identično a ljudi opet misle “ovaj put je drugačije”. Ljudska psiha je čudo. “Zbog štampanja dolara krenula je cena zlata a onda je ona stala dok je Bitcoin nastavio…” Nema to nikakve veze sa tržištem. Da li mislite da će šeici kupovati Bitcoin da ga čuvaju umesto zlata? Mda… Da se razumemo – mnogi špekulanti su odlično prošli i kod prošlog naglog rasta-pada Bitcoina, za špekulante nije bitno na koji stranu ide, bitno je da pogode gde će ići. Za dogoročno investiranje ulaganje u Bitcoin je… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio shumadinac
Outsider
3 godine prije

Bitcoin, naziv za pranje novca koje je povezano sa najvećim pranjem novca u povijesti. Trag novaca vodi na isto mjesto. Čitava izmišljena kriza oko virusa je izmišljena da bi se jedna država izvukla iz bankrota. Kompletan profit ide tamo. Za naplaćivati reket cijelom svijetu nisu mogli naći bolji način. Sve je naravno testirano i prepisano sa poslovanja na internetu (virus/antivirus).Uspostavljen je program po kojem ćemo morati živjeti ako se ne pobunimo globalno. U medjuvremenu ima dosta ovih što ne znaju gdje sa viškom miliona pa pumpaju cijenu ovom izumu. Trenutno najlakše mjesto za sakriti opljačkani novac.

Mrčikola
3 godine prije

Iako je već bio prilično umrtvljen, trenutni rast sugerira da su vlasnici svega i bitcoin stavili pod kontrolu i samo oni znaju što će biti s njim u budućnosti jer bajke o samoregulirajućiem tržištu koje će mu odrediti budućnost više baš i ne prolaze kod svakoga. Za ovo da kapital bježi u zlato, bježi ali pitanje je u kakvo zlato jer svaka unca zlata ima tko zna koliko papirnatih vlasnika i ovako je vlasništvo također izloženo na milost gospodara svega i njihovim manipulacijama (a što nije) i nema previše smisla. Ako su nekad i postojale neke regulacije i pravila koja su donekle vrijedila, primjer; mala dobit-mali rizik i obratno, toga jednostavno više nema, a nisu se majstori potrudili niti da ostave privid da stvari funkcioniraju, što im je do sad bio glavni modus operandi. Primjer ovoga su i kamate koje su pale ispod nule što je, po svemu onome što… Čitaj više »

Ivan
3 godine prije

Osobno ne vidim kako bi korona plandemija isla u prilog uvođenju digitalne valute, odnosno ne vidim kako bi nas plandemija trebala uvjeriti da nam treba digitalna valuta. Tako nesto se može uvesti i bez tolike pompe čak i lakše. Ista stvar je s sustavom vrijednosti odnosno novcem i valutama kakve trenutno koristimo. Ljudi su prihvatili da umjesto trampe koriste novac jer je omogućavao veću fleksibilnost u razmjeni dobara sto je odgovaralo tadašnjem razvoju ekonomije. Tko ne želi biti u tom sustavu pridružiti će se odgovarajućoj mu zajednici i razmjenjivati dobra na tradicionalan način. Tako bi i mi mogli prihvatiti što nam se sada pruža jer budimo realni ako se digitalni novac uvede mogao bi nas poštediti mnogih poznatih nam malverzacija i nepraktičnosti, tečajne razlike i mijenjanje novca su neke od njih. To ne odgovara današnjem ubrzanom kretanju dobara i ljudi. Moje mišljenje je da nama, svekolikom pučanstvu svijeta, uvođenje digitalne… Čitaj više »

Deno
3 godine prije

Sljedeće šta najavljuju kreatori Corona Plandemije je veliki cyber napad koji će promjeniti svijet mislim da će to biti povezano sa Bit coinom kad se upumpa ogroman novac u virtualnu valutu tada će iscenirati Cybet napad koji će izbrisati sve virtualne valute i svi će izgubiti sve šta su uložili.
Samo treba slušati šta gospodari pakla govore ,oni namjerno javno iznose sve planove koje će izvršiti

Deno
3 godine prije

Kupite fizičko zlato i zakopaj te ga u vrtu
Količina zlata koju trebate da kupite kuču danas sa tom istom količinom zlata se kuča mogla kupiti prije 2000 godina

Imeri Mustafa
3 godine prije

Globalisti tj. elita želi digitalnu valutu kao konačni alat za kontrolu čovječanstva. Kovid-19 je samo usputna stanica k tom cilju.
Svijet ili će se oduprijeti ili nestati.

ffghiiržfghkl
3 godine prije

gdje će te sa btcom kad zvekne emp? u ćup pa u zemlju? podsjetio bi i na maestralnu pljačku najveće slovenske kripto burze…

Son of Alerik
3 godine prije

Onaj koji je uložio u bitcoin kad mu je cijena bila niska, sad je zaradio bogatstvo u fiat valuti. Kupio jeftini, prodao skupo. Jedna od takvih prilika (s puno manje neizvjesnosti) je bila u HR pri kupnji/prodaji dionica HT, poslije i INE (ovo kao podsjetnik da je HR prodala dionice tih dvaju poduzeća HR građanima, a oni prodali T comu i MOL-u). Čini se da imamo problem – povećava se iznos novca u optjecaju,paralelno s tim se povećavaju dugovi država,dobar dio poduzeća je u lockdownu, ljudi primaju plaće na suho, za nerad, a nema inflacije!? To može značiti samo da je upumpani novac izvučen iz optjecaja. Jedan dio štednjom građana. Jednostavno ne troše , već štede (u HR je štednja porasla za 11 mlrd kuna, u Austriji za 12 mlrd eura). Odabrane korporacije bilježe enormne zarade (što je također povlačenje novca) pa cijeli ovaj scenarij s lockdownom dijelom i služi… Čitaj više »

jasam kobidrugi
3 godine prije

Dosta dobra analiza, no zanimljiv podatak u vezi FEDa je taj da je “nacionaliziran”. To malo mijenja opisanu igru, dok sa druge strane istina je i da je dug povećan čak i nakon nacionaliziranja. Ipak, FED više nije privatna banka kao prije, a to će se nekako odraziti i na kripto – financijska politika se mijenja, tj bar su nastali uvjeti za drastičnu promjenu. Kakva će to biti promjena tek ćemo vidjeti.

Zanimljivo je promatrati ovdje negativne komentare sa velikom podrškom. Poznavaocima su iskazani argumenti doistap ovršni, ne bih ih čak niti tako niti nazvao, a ima i mogo pogrešnih tvrdnji. To samo pokazuje koliko je kripto sada još uvijek ispred svog vremena, ljudi još uvijek ne shvaćaju njegove koristi te kako će sve biti korišten u budućnosti. Sa ili bez btca, kripto je budućnost.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI