Nizozemski Vrhovni sud prihvatio rusku žalbu zbog presude od 57 milijardi USD u korist bivših dionirača Yukosa

Mihail Hodorkovski
13 komentara

Vrhovni sud Nizozemske pristao je razmotriti žalbu Rusije protiv presude nižeg suda koja je bivšim dioničarima propalog ruskog naftnog giganta Yukosa dodijelila odštetu od 58 milijardi USD.

Prema ruskoj vladi, Žalbeni sud u Haagu „zanemario je brojne činjenice kršenja tužiteljskih propisa protiv korupcije i „sprečavanja pranja novcq“. Naime, bivši vlasnici Yukosa “omogućili su sustavnu utaju poreza, ilegalno povlačenje imovine u inozemstvo, pranje novca i druge nezakonite radnje”. Rusko ministarstvo pravosuđa priopćilo je u petak da će Moskva “dosljedno braniti svoje interese, ne bi li dovela do poništenja presude Nizozemske i u drugim jurisdikcijama”.

18. veljače Žalbeni sud u Haagu vratio je presudu Stalnog arbitražnog suda u Haagu, kojom je Rusija obavezna platiti više od 50 milijardi dolara tvrtkama povezanim s bivšim dioničarima Yukosa u 2014. godini.

Rusko ministarstvo pravosuđa objavilo je odmah nakon presude da će uložiti žalbu na odluku suda, rekavši da je sud ignorirao činjenicu da bivši dioničari Yukosa nisu “vjerni ulagači”.

Također je istaknuto da Europski sud za ljudska prava (EKLJP) nije našao nikakve političke motive u kaznenom progonu bivših rukovoditelja Yukosa, Mihaila Hodorkovskog i Platona Lebedeva, te da neće biti dodijeljena naknada.

Arbitražno vijeće prvobitno je presudilo da je Moskva 2003. preuzela kontrolu nad Yukosom, namećući tvrtki ogromne porezne zahtjeve. Rusiji je naloženo plaćanje odštete bivšim dioničarima u vrijednosti od 58 milijardi USD.

Rusija je osporila tu odluku, poslavši detaljan odgovor Okružnom sudu u Haagu. Odgovor je proširen na argumente o nezakonitim radnjama počinjenim za vrijeme i nakon privatizacije Yukosa. Otkrili su i primjere manipulacija i dogovora tijekom aukcija hipoteke, kao i podmićivanje državnih rukovoditelja i stvaranje široke mreže fantom tvrtki, kako bi se izbjegli porezi. Pored toga, istaknut je izvoz nelegalno stečene imovine u inozemstvo, prikrivanjem istinskih korisnika navodno stranih kompanija, koje su u Hagu podnosile tužbe protiv Rusije.

U travnju 2016., Okružni sud u Haagu poništio je odluku Stalnog arbitražnog suda, naložio Rusiji da nadoknadi štetu bivšim dioničarima tvrtke koja je nekad bila u vlasništvu oligarha Mihaila Hodorkovskog.

U ljeto te godine bivši dioničari podnijeli su žalbu haškom Žalbenom sudu za poništavanje odluke Okružnog suda i za obnovom arbitražne presude. Preliminarna istraga glavnog slučaja Yukos otvorena je u Rusiji 2003. Naftna kompanija optužena je za poreznu prijevaru, nakon čega je ruski sud 2006. godine proglasio bankrot, a njena imovina prodana je na aukciji u sklopu postupka likvidacije.

Bivši predsjednik Yukosa, Mihail Hodorkovski i njegov poslovni partner Platon Lebedev proglašeni su krivima za pronevjeru, utaju poreza i pranje novca. Prema istrazi, Khodorkovsky je prevario Yukosove manje dioničare, prebacivanjem iznosa od 51 milijarde dolara na ”off-shore” račune.

Bivši naftni tajkun 2005. je osuđen na devet godina zatvora, da bi nakon dugotrajne pravne bitke ona bila povećana na 11 godina, nakon što je drugo suđenje okončano krajem 2010. Pomilovao ga je predsjednik Vladimir Putin 2013., a nakon što je tajkun napustio Rusiju otišao je u Njemačku, Švicarsku te zatim u Veliku Britaniju.

Godine 2015. ruski tužitelji optužili su Hodorkovskog za naređivanje ubojstva gradonačelnika sibirskog grada Nefteyuganska, Vladimira Petukhova i za pokušaj atentata na biznismena Evgenija Rybina. Nakon toga, stavljen je na međunarodnu tjeralicu.

EKLJPNaftaYukos
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ffjord
3 godine prije

Oni oligarski koji su ostali u Rusiji i radu za rusku drzavu su negativci, to vec znamo iz programa zapadnih medija. na neke od njih su uvedene i sankcije zato jer nisu iznili kapital u London. Ovi drugi oligarski koji s otisli zivijeti na zapad i Izrael su dobri, pozitivci, tako su nas vec navrnuli zapadne novine. Nije mi jasno zasto se Rusija goni s njiman po sudovima, tzv. medjunarodni sudovi se koriste u ratne i ekonomske svrhe? Hocu reci zasto Amerika ne priznaje nikoji sud osim americkih? Rusi ce izgubiti ovu parnicu, na svim sudovima za ovaj predmet i morat ce isplatiti ovom Zhidovu 60 miljardi dolara a to je daleko vise nego godisnji proracun za vojsku. Dakle da bi jedan Zhidov mogao zivijeti vise nego sto mu treba, zapad ce kazniti ostalih 150 miliona Rusa. To je zapadna pravda. Ima Zhidova i tzv. kristien-cionista koji propagiraju da je… Čitaj više »

Bosanac
3 godine prije

Koje su ljudi ovce. Nizozemski sud? Pomilov’o ga predjesdnik? 58 milijardi iz niceg i kolko josslicnih tmo ima, a kolko ovdje takvih sitnijih im sto su ko fol kupili (za certifikate) imovinu koja je bila od svih pod kontrolom drzave dakle trebalo je svakom dat njegov dio (privatizacije su bile klasicna prevara), a ovce rade i placaju uglavnom rate kredita za ono sto su stekli 🙂

Ringo10
3 godine prije

Rusi ganjaju pravdu na zapadnim sudovima

E pa ne ne znam jesu li oni normalni

A Putin je pomilovao tu poganu bitangu umjesto da olos trune dozivotno na robiji

Valjda je ocekivao zahvalnost od tog smeca…

Tako su svojevremeno pustili i ono spijunskoo govno Skripalja

Kome Rusi pokusavaju da se svide… Zapadu…e smijesno

ffjord
3 godine prije

Recimo, holandski sud izglasa presudu u korist ovog Zhidova
i tek tako u svrhu ove price, recimo ruska vlada njemu isplati taj novac.

Ove zapadne zemlje koje su istovremeno clanice NATO i koje su uvele sankcije na Rusiju ce dobiti taj novac.

Novac ce biti na imenu ovog Zhidova
a on ce dio novca prebaciti u London, Ameriku i Izrael a mozda nesto ode i u Francusku ili Holandiju koja na svom teritoriju ima americke A-bombne.

Dakle njihove zemlje ce ekonomski profitirati.

Ocito da je tu sukob interesa i ove NATO zemlje imaju ogromni ekonomski-vojni interes da Rusija izgubi
a ovaj Zhidov dobije.

Inters da ovaj Zhidov dobije parnicu imaju i svi mali Zhidovi svijeta, to ce povecati njihovom ugledu i pokazati svim sudovima kako se pravilno donose odluke – u njihovu korist!

Imale bi koristi i zhidovske skole, zhidovski staracki domovi, zidovski djeciji vrtici…itd.
Wikipedia bi ga prozvala filantropistom.

Venom
3 godine prije

Ono kad ” zaradiš ” 57. milijardi, a država neče da ti jih plati.
I meni se to dešava.

abopl
3 godine prije

Onaj Čeh i Švicarac su prigovarali
pa da im redakcija udovolji
evo im slika njihova miljenika NOSONJA

Mali Mujo
3 godine prije

Kako se USA jebeno pravosudje kriminalaca nadje kompetentnim suditi nesto sto niti je na njenom teritoriju niti ima veze sa jabenom Zlocinackom rasisticko genocidnom USA.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI