Njemačka, Francuska i Velika Britanija odbijaju zahtjev SAD da vrate sankcije UN protiv Irana

UN Ujedinjene nacije
11 komentara

SAD su izašle iz iranskog nuklearnog sporazuma i zbog toga nemaju pravo da zahtijevaju „povratak“ UN sankcija Teheranu, rekli su ministri spoljnih poslova tri evropske sile uključene u JCPOA, kao odgovor na posljednji pritisak Washingtona.

“Francuska, Njemačka i Velika Britanija, takozvani E3, kažu da Sjedinjene Države nisu članica JCPOA od njihovog povlačenja iz sporazuma 8. maja 2018.”, E3 ministri spoljnih poslova Jean-Yves Le Drian , Heiko Maas i Dominic Raab rekli su u izjavi u četvrtak.

Stoga E3 “ne može da podrži” zahtjev SAD da se sankcije UN protiv Irana obnove, jer je to u “neskladu” sa njihovim trenutnim naporima na primjeni sporazuma, dodao je trio.

JCPOA označava zajednički sveobuhvatni akcioni plan, ime koje je dato nuklearnom sporazumu iz 2015. godine o kome je pregovarala Obamina administracija, a koji je odobrilo svih pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN i Njemačke.

Pozivajući se na rezoluciju 2231 UNSC, koja je kodificirala sporazum, američki izaslanik pri UN Kelly Craft u četvrtak je službeno zatražio „povratak“ sankcija, optuživši Iran za „značajno nepoštovanje“ sporazuma. Međutim, Kina je ranije istakla da SAD ne ispunjavaju uslove da taj zahtjev podnesu, poslije jednostranog izlaska iz sporazuma. Izjava E3 ukazuje na to da Evropljani dijele stav Pekinga o tom pitanju.

Izjava E3 stigla je tokom konferencije za novinare Američkog državnog sekretara Mike Pompeoa u UN koji je izjavio da su pravila Savjeta bezbjednosti „jasna“ i da će dovesti do vraćanja sankcija.

Američke sankcijeAmeričke sankcije IranuiranUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alex
3 godine prije

Svi oni zastupaju svoje interese, a Ameri Izraelske.

Mister x
3 godine prije

Za sad…a za par dana??

nekoime
3 godine prije

Još malo pa će USA istupiti i iz UN.

Spartak
3 godine prije

Gle gle, vazali otkazali poslušnost? Na koliko dana? Tri? Četiri? Čeka se da ih cio-banksteri podsjete na pravila.

Max
3 godine prije

Bilo kakav embargo zbog sporazuma ja nezakonit jer su SAD napustile sporazum i učinila ga ništavnim .

obicnosamocitam
3 godine prije

I tako evo opet vidimo otkazivanje poslušnosti europskih pudlica velikom “bratu”. Do sad je uglavnom išlo ako ne ide mrkvom ide batinom. Sad cemo vidjeti koliko su se stvari globalno doista promjenile i mogu li pudlice da se drže ovog stava. Odavno je bilo vrijeme da se krene sa rušenjem ovog nakaradnog sistema. Samo bojim se da je sad kasno jer su ovi koji se spremaju da pruzmu još gori i opasniji od ovih dosadašnjih. U svakom slucaju zanimljive godine nas ocekuju gdje ce se puno toga pretumbati za kratko vrijeme. A nama “sitnoj raji” slijedi teška borba za koricu kruha.

asjnfvipbwervbgwerbgwqebgrvqwergfqewr
3 godine prije

Valjda perzijanci znaju da i ovima koji su kao fol protiv upravlja isti koji upravlja čemerikom, stoga…………..vjerovat njima može samo budala……………

Venator
3 godine prije

Još jedan korak k tome da EU prestane biti USA’s lil’ bitch. Super vijest.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI