Njemačka je upozorila na ‘tehničku’ recesiju

Njemacka recesija
4 komentara

Njemačka ekonomija se suočava sa dva uzastopna kvartala kontrakcije, rekao je ministar ekonomije Robert Habeck na konferenciji za novinare prošle sedmice na kojoj je predstavio novo objavljene projekcije.

U izvještaju, izgledi za bruto domaći proizvod (BDP) zemlje za 2023. revidirani su na rast od 0,2% ove godine. Vlada je prošle jeseni prognozirala pad BDP-a od 0,4% za ovu godinu. Izgledi za inflaciju su također poboljšani zbog nedavnog pada cijena energije. Očekuje se da će rast cijena za ovu godinu sada iznositi 6%, što je manje u odnosu na prethodnu prognozu od 7%.

“ Još uvijek je vjerovatno da ćemo imati tehničku recesiju ”, upozorio je Habeck, dodajući da, iako će ekonomija zemlje izbjeći nagli pad, kriza je daleko od kraja.

“ Poruka je da smo krizu učinili podesnom… To ne znači da je kriza gotova. Ali uspjeli smo da izbjegnemo najgore scenarije ”, naveo je on.

Tehnička recesija se definiše kao dva uzastopna kvartala negativnog rasta. Habeck, međutim, očekuje poboljšanje situacije u trećem i četvrtom kvartalu ove godine.

Najveća evropska ekonomija, Njemačka, pretrpjela je rekordnu inflaciju prošle godine zbog skoka cijena energenata uzrokovanog padom isporuka energenata iz Rusije usljed sankcija povezanih s Ukrajinom. Cijene su se uglavnom stabilizirale zahvaljujući ubrzanim naporima na diversifikaciji izvora energije, neobično blagoj zimi i popunjenosti skladišta plina. To je dovelo do pozitivnijih, iako i dalje opreznijih, prognoza za njemačku privredu u 2023. Međutim, mnogi analitičari i dalje ističu da bi se Berlin mogao suočiti s problemima na ljeto, kada će morati dopuniti skladišta plina za sljedeću zimu s malo ili nimalo ruskog zalihe dostupne.

Ekonomijaeunjemačka
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Vojni analitičar
1 godina prije

“Još uvijek je vjerovatno da ćemo imati tehničku recesiju ” “Tehničku recesiju”??? Što je sad pa to? Ili ste u recesiji ili niste. A zna se da je definicija recesije (bez friško izmišljenog dodatka “tehničke”) kad BDP pada u dva uzastopna kvartala. O kakvoj to onda kurčevoj “tehničkoj recesiji” ovaj mamlaz lupeta? Ne postoji nikakva “tehnička recesija”, nego je to još jedna novogovorna izmišljotina da se javnosti zamažu oči pa da goyimi ne skontaju prerano koliko su sjebani. “Njemačka ekonomija se suočava sa dva uzastopna kvartala kontrakcije“A evo i još malo novogovora. “Kontrakcija” ekonomije. Ma nemoj ministre. Kako to ekonomija kontrahira (skuplja se). Da to možda me znači dva uzastopna kvartala pada BDP-a – što znači – recesija. “Cijene su se uglavnom stabilizirale zahvaljujući ubrzanim naporima na diversifikaciji izvora energije, neobično blagoj zimi i popunjenosti skladišta plina.” Cijene su se uglavnom stabilizirale? Znači da se nisu baš sasvim stabilizirale je li?… Čitaj više »

Max
1 godina prije

Očekivano.

user
1 godina prije

nešto kao “blagi micarditis”

tihobl
1 godina prije

Njemacka ima tehnicku recesiju i ekonomsku depresiju.

“Poruka je da smo krizu učinili podesnom…” – bas fino od njega sto je priznao.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI