Njemačka ministrica odbrane podnosi ostavku

Christine Lambrecht
54 komentara

Njemačka ministrica odbrane Christine Lambrecht odlučila je podnijeti ostavku i to će učiniti sljedeće sedmice, objavile su u petak novine SZ i Bild. Ministar je o tom potezu već razgovarao sa kancelarom Olafom Šolcom, tvrde dva medija, pozivajući se na izvore bliske političaru.

Kako prenosi Bild, Lambrehtova je odluku donela sopstvenom voljom. Ni Vlada ni ministar odbrane do sada nisu zvanično komentarisali prijavljen potez.

Izvještaji su uslijedili nakon velikog skandala u kojem su opozicioni političari i novinari pozvali na Lambrechtovu hitnu smjenu. Uzbunu je izazvalo njeno nesrećno novogodišnje obraćanje, u kojem je rekla da joj je sukob Moskve i Kijeva ostavio mnoge “posebne utiske” i omogućio joj da upozna mnoge “zanimljive i sjajne ljude”. Njen govor je odmah ocenjen kao “sramotan” i “neprikladan”.

Lideri najvećeg opozicionog bloka – Unije – tada su optužili Scholza da je Lambrechta postavio za ministra odbrane kako bi dodatno oslabio njemačke oružane snage, koje se godinama bore s nedostatkom osoblja i neispravnosti opreme.

Lambrechtov mandat ministra odbrane također je doživio još jedan skandal u vezi sa vojnom opremom. U decembru je nacija rekla da će obustaviti nabavku modernih borbenih vozila pješadije Puma domaće proizvodnje zbog brojnih kvarova. Lambrecht je opisao razvoj kao “veliki neuspjeh”.

Ministrica je takođe zauzeo prilično rezervisan stav o slanju vojne pomoći Kijevu, više puta upozoravajući da to iscrpljuje zalihe nemačkih oružanih snaga, i protivio se snabdevanju Ukrajine težim naoružanjem poput tenkova Leopard 2, rekavši da Berlin to nikada neće učiniti. svoj vlastiti.

Šolc je branio Lambrehtovu, opisujući je kao „prvorazrednu ministricu odbrane“ u decembru.

Christine LambrechtnjemačkaŠolc
Pretplatiti se
Obavijesti o
54 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mrčikola
1 godina prije

Šteta..,odlično joj je išlo.😁

BanOvan
1 godina prije

Postaviti ženu za ministra odbrane isto je kao i postaviti Vulina za ministra dbrane.
Od Amazonki pa naovamo, nema tu posla

C.F.
1 godina prije

Ja vise ne kuzim tko je musko a tko zensko jel ta ili taj, ministar ili ministrica…

Mlata
1 godina prije

Pročitala samo ono šta joj je neko napisao

Amar
1 godina prije

Ona je bila jedna od onih koji su ubijedili vodece njemacke politicke stranke da ce Rusija izgubiti u ukrajini.Inace ovo u ukrajini su pokrenuli njemci,a ne amerikanci koji su u jedjuvrenenu samo preuzeli ulogu lidera.Zato ukrajinci ratuju pod nacistickim simbolima,jer je ovo ustvari njemacki rat i novi rajh.Genetski bolesni njemci ce izazvati jos jedan rat,a to ce im biti i zadnji jer ce nestati.

bruegel the elder
1 godina prije

Ha……nije bila voljna pokloniti Leoparde 2A4….u tom grmu leži zec….

Zlovenac
1 godina prije

Zvao neki referenta iz Amerike za njenu smenu.

Max
1 godina prije

Doći će druga i puno gora od ove.

Nekoime
1 godina prije

Poslije Ursule, svatko je dobar…

Tone
1 godina prije

Ova luđakinja je rekla da bi pristala na isporuku njemačke kasetne municije Ukrajini. Čak su je i koalicijski partneri u vladi popljuvali zbog te izjave. Nacistički okot.

Ukratko
1 godina prije

Jadan Šolc,
Njegovo prijateljstvo sa putinom se topi ko snijeg koji nije pao

borjana
1 godina prije

Ako gospoja od obrane slovi za prvoklasnog ministra, pa kakvih je tek vojnih “kvaliteta i sposobnosti” taj drugoklasirani?!? Spreman i sposoban, i na vojnoj vježbi potpisati kapitulaciju.

tihobl
1 godina prije

Ovo je strahovit gubitak za NATO. Izgubiti takav kadar, sa takvim osjecajem za evropske vrijednosti zbog proruskih propagandista koji su je popljuvali. NATO se nece oporaviti od ovakog udarca.

Vojni analitičar
1 godina prije

Mislim da je Njemačka, a posebno njihovo ministarstvo obrane konačno spremno na slijedeći kvalitativni korak naprijed pa da nakon, što je bilo vrlo pohvalno, uzastopne tri ženske ministrice obrane (a ne znaš koja je bila sposobnija od koje) sada imenuje jednu transrodnu osobu, po mogućnosti imigratskog svakako neeuropskog podrijetla. To možda ne bi pretjerano doprinijelo borbenoj sposobnosti njemačke vojske, ali bi sigurno znatno popravilo njen image u očima ranjive lgbt populacije i tko zna, možda privukao veliki broj pripadnika te zajednice u njemačku vojsku koja bi onda bolje reprezentirala “europske vrijednosti”.

držnedaj
1 godina prije

Ministrica je takođe zauzeo prilično rezervisan stav o slanju vojne pomoći “Kijevu, više puta upozoravajući da to iscrpljuje zalihe nemačkih oružanih snaga”…
Sve jasno, bjela kuća je nazvala da je otpuštena…. njemačka i japan su još uvjek okupirani vazali!

Мунгос
1 godina prije

Здраво ме интересује ко ће бити следећа министрица одбране Немачке?

Ico
1 godina prije

Od svog osnutka, pa do dana današnjega, Organizacija za Evropsku sigurnost i suradnju ima efikasnost probušenog kurtona!

Mango
1 godina prije

Ona je trebala dati izjavu

  • Potrebno je ubiti sto vise Slavena, pogotovo Rusa, potrebno je sirenje Germana na Ukrajinu pa bi ostala na vlasti a iz NATO Norveske bi dobila nobelovu za mir a netko bi je preporucio i za sljedeceg tajnika zlocinacke organizacije OTAN
Hrvoje
1 godina prije

Faca ko da joj je Šolc brat.

Mile
1 godina prije

Malo ministarka ima kurac malo nema a sve zavisno od google transrodnog prevoditelja.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI