Njemačka na ivici uzbune zbog situacije s gasom

Gas
33 komentara

Njemačka se sprema ući u drugu fazu svog plana za vanredne situacije s gasom u roku od pet do 10 dana, izvijestio je u utorak Die Welt, pozivajući se na izvore upoznate s tim.

Takozvana “faza alarma” se pokreće kada “dođe do poremećaja u opskrbi plinom ili izuzetno velikom potražnjom za istim ,što dovodi do značajnog pogoršanja u situaciji s opskrbom plinom, ali gdje je tržište i dalje u stanju da se nosi s tim poremećajem”.
Ili u potražnjama bez potrebe za preduzimanjem netržišnih mjera“, navodi njemačko Ministarstvo ekonomije.

Mjere omogućavaju komunalnim preduzećima da troškove plina prebace na potrošače. Cijena goriva naglo je porasla posljednjih mjeseci nakon pokretanja ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, zbog čega je EU uvela velike sankcije ruskom energetskom sektoru.

Međutim, dok su te sankcije imale za cilj da ekonomski kazne Moskvu, one su imale obrnut efekat, osiromašivši evropske porodice. Nedavna anketa pokazala je da je svaki šesti Nijemac izjavio da preskače obroke kako bi sastavio kraj s krajem.Potencijalno uvođenje novih hitnih mjera dolazi nakon prošlosedmičnog poteza Rusije Gazproma da smanji isporuku prirodnog gasa Njemačkoj za 60%.

Dok je Berlin kritikovao odluku ruske gasne kompanije kao “političku”, Moskva je objasnila da “jednostavno nema čime da se pumpa”, ističući da Gazprom nije bio u stanju da bezbedno održava protok gasa bez turbine koju je Siemens Energy poslao u Kanadu na popravku i nije vraćena.

“Ovo je kriza koju je stvorila EU”, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov u ponedjeljak. „Imamo gas, spreman je za isporuku, ali Evropljani moraju da vrate hardver. I popraviti hardver u skladu sa svojim obavezama.”

gasnjemačkarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
33 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija, prva
1 godina prije

Je, naravno da je frka. Moraju posezati u rezerve, a one – tanke. Navodno 40%.
Kako će se napuniti do zime?
Lako za pranje stanovništva, a industrija?

A ima još frke:
Je li vam jasno da se prebacuju elitne jedinice?
The 82nd Airborne Division USA na granici Poljske i Ukrajine.
Oko 50 000.

Rusi su pomaknuli svoju 58 Armiju iz Zakavkazja.

Metabaron
1 godina prije

Svabe nisu svjesne kako ce nadrljat …

1 godina prije

moze li tko objasniti slijedece: ” Nedavna anketa pokazala je da je svaki šesti Nijemac izjavio da preskače obroke kako bi sastavio kraj s krajem.”?
ima li itko u hrvatskoj, bosni, srbiji … da ne jede, da jede upola jer nema?
izuzmimo slucajeve alkoholizma i takvih nesredjenosti.
nekako mislim da ovi sto “ne jedu” nekako zaobilaze palentu.

Hogar Strašni
1 godina prije

Tko pod drugim jamu kopa sam u nju pada. To bi bilo objašnjenje sankcija koje je EU uvela Rusiji. Onako po seljački da i dječji vrtić shvati.

1 godina prije

Ima laži oko tog gasa, da te zaboli glava!

“Rusija objavila plinski rat Europskoj Uniji!”

Uopšte nije istina!
Plin ne stiže, jer za normalno djelovanje turbine, koje gone kompresore, TREBAJU ODRŽAVANJE!
Kad su poslate u Kanadu, gdje su proizvedene, Kanada JIH NE VRAČA! Zbog sankcija..
Neke EU zemlje su odlučile, da ne plate plina sa rubljama!
A ruske banke su blokirane, ne mogu koristiti eure i dolare.
KO JE SADA KOME OBJAVIO RAT????
I svaki medij, koji ne daje PUNU INFORMACIJU, LAŽE!!!
Laže zašto? Da bi ljudi, koji neče imati energije, hrane, krivili Rusiju, koja uopšte nema ničeg sa tim!

Tupko Glupko
1 godina prije

A plinovod Sjeverni Tok 2 – koji direktno povezuje podmorjem Njemačku i Rusiju i ima godišnji kapacitet od 55 milijardi m3 plina – tehnički ispravan od rujna prošle godine čeka njemačku dozvolu da krene sa radom.

Pametni su ovi Nijemci kada si biraju ovakvu vlast, nema što.

WEF-om drma Nijemac Klaus Schwab, Europskom Unijom drma predsjednica EK Nijemica Ursula von der Leyen, Njemačkom drma kancelar Olaf Scholz koji je za obavezno cijepljenje mjesec dana nakon što je izabran na tu funkciju, njemačka ministrica vanjskih poslova i šefca Zelenih Annalena Baerbock je bila glavna da se Sjevernom Toku 2 ne da dozvola tek što je došla na funkciju..

ivan sever
1 godina prije

Komentiraću samo s jednog aspekta. Sankcija Rusiji. Dakle da bi nekome uveo sankcije i od toga očekivao njemu štetu, a sebi korist moraju postojati barem elementarni preduvjeti, a to je snaga uvoditelja sankcija i slabost sankcioniranog. Da li je to ovdje slučaj ? NIJE. Zašto ? Pa vrlo jednostavno Rusija je SAMODOSTATNA država koja ima sve prirodne elemente po Mendeljejevoj ljestvici, sve resurse, energiju, hranu, vodu, drvo, plin, naftu, indrustriju, tehnologiju idr., a Zapad to nema. Zatim Zapad griješi što Rusiju promatra i mjeri svojim mjerilima (11 – to gospodarstvo svijeta), jer je zbog dispariteta cijena (kako je moguće da država sa 10 puta manjim vojnim proračunom bude vojno jača ? Pa tako što nominalni pokazatelji sadrže u sebi sve neracionalnosti, korupciju, pljačku isl. i ne uvažavaju asimetrične odgovore idr.), drugačijih struktura (BDP Zapada se sastoji iz usluga (šišanje pasa, pičkine frizure, crni rad, droga, kurve isl,), totalne deindustrijalizacije (ovisnost… Čitaj više »

Šele
1 godina prije

Kada sam pratio ,teoretičare zavjera,prije nekoliko godina,prije korone,kad su govorili šta se sprema i šta će da bude,danas svjedočim da je sve tačno, tako da nemam problema i sa budućim predviđanjima,ruku na srce, možda im je izvor informacija upravo iz centara koji ta dešavanja i planiraju,nebitno,budući događaji se već znaju,ima malo ljudi koji u to vjeruju i puno koji to ne vjeruju, neki dan sam pročitao komentar gdje neko piše,koliko je samo holivud izbacio apokapolitični filmova i serija o masovnom umiranju na razne načine,virusi ,bolesti ,zombiji,i sve ostalo što su snimili zadnjih tridesetak godina,da se upravo toga i boji,

Opičeni Joe
1 godina prije

“Potencijalno uvođenje novih hitnih mjera dolazi nakon prošlosedmičnog poteza Rusije Gazproma da smanji isporuku prirodnog gasa Njemačkoj za 60%.”
Ne, to nije tačno.
To je ovako …nakon odluke Kanade da zbog sankcija Rusiji /Gazpromu ne isporuči remontovane Siemensove gasne turbine koje pumpaju gas kroz NS1…

vlatko
1 godina prije

Canada began looking for ways to send Germany equipment for Nord Stream…..zapad je najprije dementirao pa bacio krivicu na Rusiju, sad priznaju da je Kanada demokratski zaplenila kompresore.

Suzy
1 godina prije

Europa se malo zaigrala sa velikom i neovisnom Rusijom
Tek su sad shvatili ono sto nisu htjeli.. Rusija je neovisna u svakom pogledu.. a sankcije su joj donijele dobit..

Posljedice cemo dugo ispastati

petar schroder
1 godina prije

Ovo se sve uklapa u AGENDU koju je godinama zagovarala elita u Davosu. Virus poskupljenje , inflacija rat i na kraju glad.To je ta AGENDA KOJU JE ZAGOVARALA MERKL I KLAUS SCHWAB: Sve ide po planu, kako su se dogovorili.Bogati ce biti bogatiji a SREDNJI SLOJ I SIROTINJA TREBA DA SE UNISTE:O politicarima koji rade za AGENDU mi je svaka rijec suvisna.Sve su znali, ali su svi potkupljivi.Pravda je samo kod DRAGOGA BOGA . Jedan dan ce za sve odgovarati pred BOGOM, ako ostaju nekaznjeni na ovome svijetu

nepoželjni
1 godina prije

Njemačka na ivici .. a mogli su biti na marici, samo da su ostali dobri sa Rusima 😉

mmne
1 godina prije

nek ´vataju za gusu onog ispranog bledunjavog kepeca sto ide unaokolo i bulazni gluposti….deutschland ist kaput! schluss, vertig!!

Max
1 godina prije

A što su očekivali?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI