Njemačka neće slati borbene avione u Ukrajinu

Izraelski F16
61 komentar

Njemačka neće isporučiti borbene avione Ukrajini, izjavila je predsjednica odbora za odbranu Bundestaga Marie-Agnes Strack-Zimmermann. Zakonodavac je, međutim, naglasio da je Berlin već dao zeleno svjetlo zajedno s nekoliko drugih članica NATO-a za transfer starijih, sovjetskih vojnih aviona u Kijev.

Govoreći za radio stanicu Deutschlandfunk u utorak, Strack-Zimmermann je izjavila da je ona “ i većina mojih kolega relativno rano rekli da ne vidim Tornado ili Eurofighters u ukrajinskom vazdušnom prostoru. ” Zakonodavac je tada naveo složenu obuku koja bi bila potrebna ukrajinskim pilotima za upravljanje ratnim avionima.

Nasuprot tome, sovjetski borbeni avioni iz bivših zaliha istočne Njemačke pokazali su se korisnijim, tvrdi ona.

Strack-Zimmermann je sugerirala da bi to bio značajan doprinos ako bi Ukrajina bila snabdjevena avionima američke proizvodnje F-16, iako je napomenula da Berlin ne koristi ovaj tip aviona.

Prema riječima poslanika, Njemačka čini sve što je u njenoj moći da vojno podrži Ukrajinu, ali se ne može očekivati ​​da će obezbijediti cijeli niz oružja koje je potrebno Kijevu.

Politico je u nedjelju citirao anonimnog službenika iz ureda francuskog predsjednika Emmanuela Macrona koji tvrdi da je bilo kakva rasprava o isporuci zapadnih borbenih aviona Ukrajini “ malo preuranjena”. ”

Tokom posjete ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog Londonu u ponedjeljak, britanski premijer Rishi Sunak obećao je dodatnu vojnu pomoć, uključujući program usmjeren na usavršavanje vještina ukrajinskih pilota borbenih aviona. Kako se navodi u saopštenju, inicijativa će ići „ ruku pod ruku sa naporima Velike Britanije da radi sa drugim zemljama na obezbeđivanju aviona F-16. ”

Ukrajina je povećala svoje pozive za vojne avione zapadne proizvodnje u posljednjih nekoliko mjeseci, iako ti zahtjevi tek trebaju biti odobreni. Nekoliko država članica NATO-a dostavilo je Ukrajini borbene avione sovjetskog dizajna.

Rusija je više puta upozoravala zapadne nacije da, ako Kijevu daju naprednije oružje, rizikuju da budu uvučeni u direktnu vojnu konfrontaciju. Moskva je takođe insistirala da nikakva zapadna vojna pomoć neće odvratiti Rusiju od postizanja svojih ciljeva u Ukrajini.

borbeni avioninjemačkaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
61 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
11 mjeseci prije

Vjerojatno im se ne žuri, pogotovo nakon sinoćnjeg ukrajinskog rekorda u paljenju novca. U dvije minute spiskali su 150 milijuna dolara. A to je samo cijena FY2024 raketa.
Takvim ubrzanim tempom ‘kontraofenzive’, da isporuče stare F-16 koje bi Rusi rušili svime od Buk-a do S-300 i S-400, cijela Europa ostala bi bez svih tipova oružja u mjesec dana.

burt
11 mjeseci prije

i Macron je govorio da neće slati SCALP-ove u Ukrajinu a danas je izjavio da će ih ipak poslati, više nema limita, EU čelnici sada šalju sve što imaju jer su odlučili da ruska vojska mora biti poražena u Ukrajini i da se Krim mora vratiti u ustavni poredak Ukrajine

Dux
11 mjeseci prije

Još koji mjesec pa i neće imati šta poslat. Stvarno ovi Ukri puno troše, rezultat slab, a rusi ne odustaju. Ne mogu razumjet da 20 država nemaju snage naštetit rusima na bojnom polju, ili im je naoružanje smeće ili su ukri u kur.u kao vojnici.

hiber
11 mjeseci prije

Njemačka je zadužena za isporuku tenkova i dio PZO, a ne za isporuku bilo kakvih zrakoplova. Od zapadnih zrakoplova u obzir dolaze ili F16 ili bolje, za noseće platforme F18.

tihobl
11 mjeseci prije

Njemacka je govorila da nece isporucivati tenkove, pa ih je poslala. Prije toga su govorili da nece slati ni PVO, pa su poslali sve irise (cak i one sto su jos u proizvodnji). Isto ce biti sa avionima. Ovoga ljeta svabe ce morati dati jednu eskarilu, pa jos jednu, pa jos jednu … A ti avioni mocice sluziti samo za odbranu Lavova i zapadnih gradova od dronova. Dnjepru se ne smiju primicati jer je pokriven sa ruskom PVO. Rusi su zavrsili novu hiperosnicnu raketu (nista se ne zna o njoj, ali izgleda da je za kopnene platforme). Zavrsena je i nova PVO raketa. Sad krecu testiranja da bi bila uvrstena u vojsku vec 2025. Tako kratak rok znaci da je proizvedeno poprilicno raketa za testiranja i da se mogu proizvoditi na postojecim proizvodnim linijama. Rusi se ozbiljno spremaju za rat sa zapadom i vecina naoruzanja i municje ide u novoformirane… Čitaj više »

tihobl
11 mjeseci prije

Заменик председника Државне думе Борис Чернишов, радећи кроз архиве, пронашао је раније необјављену белешку првог лидера Либерално-демократске партије.

 „Велики догађаји:
1791 – Француска револуција,
1871 – уједињење Немачке,
 1917 – Октобарска револуција,
2025 – уједињење руског света у границама СССР-а као минимум и у границама словенског света као максимум 2040.“

tihobl
11 mjeseci prije

The National Interest:

„Иронија ситуације је да је Запад увучен у рат против Русије баш у тренутку када је требало да развија дијалог са њом како би се супротставио Кини“.

bruegel the elder
11 mjeseci prije

Always had high, high hopes
Had to have high, high hopes for a living
Didn’t know how but I always had a feeling
I was gonna be that one in a million
Always had high, high hopes
Had to have high, high hopes for a living
Shooting for the stars when I couldn’t make a killing
Didn’t have a dime but I always had a vision
Always had high, high hopes
Had to have high, high hopes for a living
Didn’t know how but I always had a feeling
I was gonna be that one in a million
Always had high, high hopes (high, high hopes)

nekoime
11 mjeseci prije

Vrijeme je za recipročnu suradnju: njemački avioni u zračnom prostoru Rusije, a ruski u zračnom prostoru Njemačke.

bruegel the elder
11 mjeseci prije

moonofalabama*org/2023/05/ukraine-air-defense-lessons

bruegel the elder
11 mjeseci prije

Yesterday, President Biden announced Dr. Monica Bertagnolli as his intended nominee for Director of the NIH. Guess what? From 2015-2021, Bertagnolli received more than 116 grants from Pfizer, totaling $290.8 million. This amount made up 89% of all her. research grants.

11 mjeseci prije

Naravno da će poslati , nato-rusija su u ratu a dojče kao okupirana zemlja mora da radi šta joj se kaže…

Miro
11 mjeseci prije

Nemačku se ništa ne pita kao ni ostale države NATO pakta.
Sve EU države su Američka kolonija i Amerikanci odlučuju.

prinz
11 mjeseci prije

neće dati avione kad ih nemaju a što imaju ne leti.

burt
11 mjeseci prije

Rusija je dirnula u osinje gnijezdo jer nisu prvih dana uspjeli zauzeti Kijev, Harkov i Odessu i sada se situacija potpuno okrenula, Ukrajina je mobilizirala toliko vojnika i dobivaju zapadnu tehniku da su postali jači od NATO-a bez SAD-a i Turske, to znači da ruska vojska skupljena zbrda zdola od plaćenika, mobiliziranih rezervista, separatista i ostalih neće moći obraniti sadašnje pozicije, kad ukrajinska vojska zauzme cijelu hersonsku oblast to će biti signal da se i Krim vraća pod ukrajinsku vlast

Max
11 mjeseci prije

Mudra odluka.

bruegel the elder
11 mjeseci prije

Inna Voronova postavila klip djelovanja Patriota……..pjevačica ??? Već je imala posjetu……..
OPG SVYATIE – Салюты…. YT

eks
11 mjeseci prije

Zar se Nemačka nešto pita ? Brabonjak dobije nalog od USA i to mora da se uradi.

Mrčikola
11 mjeseci prije

Za neke vrste gljiva je poznato da imaju halucinogen učinak…sad se čini da postoje i one koje smanjuju borbenost i agresivnost i potiču racionalno razmišljanje.😁

Mirro
11 mjeseci prije

Kazu na internetu da Ukrajinci napreduju da su oslobodili 20km kvadratnih Artjomovskog

tihobl
11 mjeseci prije

Званични представник украјинског ратног ваздухопловства Јуриј Игнат одбио је да коментарише извештаје о уништењу противваздушног ракетног система Патриот у Кијеву. “Оставићемо то без коментара. Нећемо коментарисати руске изворе”, рекао је Игнат на конференцији за новинаре.

Nakon sto je CNN potvrdio da je patriot pogodjen ne moze da laze. A opet ne smije da kaze istinu jer se ministar jutros hvalio oborenim kinzdalima, iskanderima i kalibrima…

Entoni Fauci
11 mjeseci prije

Dopizdili ste i bozjoj materi sa ovakvim clancima

GMBH
11 mjeseci prije

Podupiratelji Zelenskog ko i on sam baš neki niski ljudi, Van der Layen, Scholz, Macron, Meloni, Sunak…?

Lucija, prva
11 mjeseci prije

“… privatna vojska Wagner unistava posljednje jazbine Ukrajinaca u dijelu Bakhmuta zvanom “Gnezdo”, gdje se nakon toga izbija na poljane izvan Bakhmuta prema Zapadu gdje su svakako uvijek i bili Ukrajinci i gdje su se povukli sada iz grada, naravno mediji jadnom prevarom pokusavaju prikazati da oni osvajaju taj dio oko Bakmuta a ne da ga gube ….samo pogledajte cestu zivota koja vodi iz Bahmut prema Zapadu i tim poljanama” “СВИ су изгледи да је минула ноћ запечатила судбину остатака украјинског гарнизона у Бахмуту (Артјомовску).          Последњих двадесетак дана држао се само за западну периферију града, а ноћас су га јуришне групе „Вагнера“ избациле из два кључна (од три) кварта. Из добро утврђених Гнезда и Конструктора.          Остао је Укрима само кварт са симболичним именом – Домино. Држао се у доброј мери захваљујући одбрани Гнезда и Конструктора, а сада је осуђен на капитулацију,  погибију или бекство под заштитом ноћи.         … Čitaj više »

Lucija, prva
11 mjeseci prije

Nastavak. “Patrioti u Kijevu unisteni kao sto je i ocekivano za manje od 24 sata od kad su stavljeni u funkciju, cijela dva velika kompleksa sa nekoliko baterija u svakoj, posto se vidi da je lansirano preko 30 raketa u roku od pola minute, a svaka baterija ima 4 lansera…dakle ima ih barem 7-8. Prvo su na njih poslali hrpu jeftinih malih dronova i glupih projektila da ih natjeraju da potrose patriot projektile i pokazu svoju tocnu lokaciju, a onda ih izrokali sa dva precizna udara raketama, navodno hipersonicnim, sto je moguce s obzirom na velicine eksplozija. Nekoliko milijardi dolara ode u plamenu samo tako. Svaka baterija patriota stoji oko 1 milijardu… Evo snimke prije i poslije, patroiti su sa te lokacije pucali cijelu noc, a od tih ekplozija i njihovog unistenja vise nista sa istih pozicija. Izvor: Telegram, Intelslava izvor je Ukrajinac koji zivi u Kijevu i vec godinu… Čitaj više »

Lucija, prva
11 mjeseci prije

Nastavak 2. Još malo o SEADU SUPPRESSION OF ENEMY AIR DEFENSES (SEAD), a MILITARY TACTIC SEADS. “Patriot je sistem tj. baterija, nije jedno vozilo. Sastoji se od kontrolne stanice, računara, generatora i do 8 lansera. Sva vozila sa opremom nalaze sa na razliitim pozicijama” Pitanje koje je mnoge kopalo: “gledajuci snimak gde se vidi rafalna paljba moze se zakljuciti da je bilo vise od jedne baterije na istom mestu. 30 raketa je ispucano sa istog mesta.”? Odgovor: “Ne vise od jedne baterije nego vise od jednog vozila. U krugu od dve do tri stotine metara bila su najmanje 3, a mozda i 4 lansera sto se vidi i na snimku, jer rakete nisu ispaljivane sa jednog mesta vec sa vise njih. U blizini lansera, takodje najvise par stotina metara, se nalazilo i komandno vozilo, tj. radar koji je daleko najvredniji deo sistema. Po svim ocenama radar kao mozak jednog PV diviziona… Čitaj više »

Ivan
11 mjeseci prije

Njemcima nije trebala kolaboracija sa fasistickom Ukrajinom. Napravili bi veliku korist cijeloj EU da su onom majmunu Zelenskom zavrnuli s vratom umjeso sto im to smece stalno docira i izvoljeva..

Bruno
11 mjeseci prije

Kada kažu da neće slati avione u Ukrajinu, acioni su već u Ukrajini. Zašto bi ih slali dva puta?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI