Njemačka otkriva razloge za povećanje pomoći Ukrajini

Njemacka pomoc Ukrajini
37 komentara

Veliki gubici opreme u borbi znače da je ukrajinskoj vojsci potrebno više tenkova, artiljerije i protuzračne odbrane, kao i održavanje za njih, navodi se u pismu njemačkog trezora parlamentu koje je Der Spiegel otkrio u utorak.

Ministar finansija Christian Lindner pisao je Bundestagu u ponedjeljak, a parlamentarni odbor za budžet sastao se u utorak u tajnosti kako bi razmotrio njegov zahtjev, navodi njemački list. On traži 3,2 milijarde eura (3,47 milijardi dolara) više ove godine i još 8,8 milijardi (9,54 milijarde dolara) za “stalne obaveze”, uz 2,2 milijarde (2,39 milijardi dolara) već potrošenih na Ukrajinu.

“Zbog velikih materijalnih gubitaka ukrajinskih oružanih snaga, potrebne su nove zalihe materijala”, napisao je trezor, uz obrazloženje da je potrebno zaključiti niz ugovora o nabavci i održavanju “održive opreme zasnovane na potrebama” kijevske vojske. odmah.

U pismu se posebno kaže da je Ukrajincima potrebno više protuzračne odbrane, oklopnih gusjeničarskih vozila – uključujući tenkove – i municije za tenkove i artiljeriju. Snabdijevanje sistema naoružanja također stvara “nastavnu obavezu” za obezbjeđivanje municije, servis i održavanje, dodaje trezor.

Dodatni troškovi su “objektivno neizbježni”, tvrdi Lindner, jer “bez stalne podrške Ukrajini postoji ozbiljna opasnost da ona izgubi” u sukobu protiv Rusije, “sa nesagledivim posljedicama po mir u Evropi”.

Uprkos tome, Lindner nije želio da podnese zahtjev za dopunskim budžetom za ovo finansiranje, već je zatražio od parlamentaraca da pronađu nepotrošeni novac u drugim resorima, uključujući sredstva koja su odgovarajuća za suočavanje s pandemijom Covid-19, navodi Spiegel.

Upitan o otkrićima Špigla u utorak, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da odluka Berlina da poveća pomoć Kijevu “ne sluti na dobro”.

“Trenutni odnosi između Rusije i Njemačke ostavljaju mnogo da se požele”, dodao je Peskov. “Njemačka aktivno učestvuje u napumpavanju Ukrajine oružjem, direktno i indirektno povećavajući njen nivo uključenosti u sukob.”

Rusko ministarstvo odbrane procijenilo je da su SAD i njihovi saveznici potrošili više od 100 milijardi dolara za podršku ukrajinskoj vojsci do kraja 2022. Više zapadnih zvaničnika je javno izjavilo da Rusija „mora izgubiti“ ili biti „strateški poražena“, istovremeno insistirajući da njihove zemlje zapravo nisu učestvovale u sukobu.

njemačkaTrezorukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
37 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivan Bgd
1 godina prije

Nemacki gradjani, poreski obveznici, moraju da finansiraju rat u Ukrajini… sjajno, niko ih ne pita, a kad bi ih pitali niko ne bi na to pristao, kao sto ne zele ni skup americki tng vec jeftin ruski, ali ko njih pita, jer moto Velikog reseta je “necete imati nista”, i o tome se radi, a ne o borbi protiv strasnog diktatora, kako prikazuju Putina, sto je samo marketing da bi emotivno potstakli stanovnistvo da mrzi Putina i ruse, i da pristane na inflaciju, osiromasenje i sve drugo sto ce da im podvale.

alexosijek
1 godina prije

Dodatni čavao u lijes…bravo za “semafor njemačku vladu”…neka prestane sve u Njemačkoj, neka se ljudi više ne voze po Njemačkoj, neka ne jedu i neka im djeca ne idu u škole…Kao što i Annalena kaže: Njemačka je nebitna, samo je Ukrajina bitna!!…Pa, bravo za vas….lp

Max
1 godina prije

Drang nach ost.

Tupko Glupko
1 godina prije

Dakle, njemački ministar financija traži ove godine 12 milijardi eura za financiranje Ukrajine koja realno ne može poraziti Rusiju, ali bez dodatnog njemačkog zaduživanja, već da Nijemci štede na uslugama koje im daje država.
Jesu li mirovine, zdravstvo, socijala?
Preračunato – 263 eura ima da plati svaki Nijemac i Njemica koji rade ove godine direktno za Ukre.
Nije dovoljno što su im plaće realno pale 10,5% zbog inflacije u zadnjih godinu dana.

Genijalno!

Kladim se da je Biden to naredio njemačkom kancelaru Scholzu početkom ovog mjeseca u Washingtonu, a mjesec dana prije njegovom zamjeniku Habecku kada je i ovaj išao k nozi Gazdi.

Izuzetni gledaju koliko mogu ponižavati Nijemce preko svojih političkih vazalčića, ali izgleda da je tolerancija Nijemaca jaaaako visoka.
Nijemci izgleda ili totalni sadisti kao u Drugom svjetskom, ili totalni mazohisti kao sada.

tuf
1 godina prije

Kakvi veliki gubici opreme. Pa Rusi napadaju lopatama i još su u ožujku prošle godine ostali bez projektila. Možda Ukrajinci ne čitaju Upute o korištenju pa su gubici uvjetovani lošim održavanjem zbog kojeg ne vrijedi garancija na proizvod? Jer, mislim, pa kako drukčije objasniti “gubitke”.

burt
1 godina prije

dostava oružja ide kako je i planirano tako da su priče proruskih medija o nekakvim zastojima ili nedostaku oružja bile potpuno pogrešne, prvo je u Ukrajinu dostavljeno 100 T-72 i PT-91 iz Poljske, Češke i Maroka a tokom ožujka počeli su dolaziti kontigenti oklopnih vozila, Leopard 2, Challenger 2, Bradley, Strayker, Cougar, AMX-10, Marder, Senator a za nekoliko dana stiže i CV90 a Leopard 1 će stići tokom proljeća

Zlovenac
1 godina prije

Švabe ne nauče ništa iz istorije. U poslednjih 105 godina bili 2 put pregaženi, traže još 3 put.

Rudar
1 godina prije

Molim komentatore da me preciznije upute na neki tekst gdje se objašnjava što Njemačka ima sa ratom u Ukrajini !
Ja sam po tom pitanju zbilja neinformiran.
Čuo sam neke bajke nekih švaba kao da se Ruse mora zaustaviti u ukrajini jer oni će ići dalje, na njemačku, ma i dalje, valjda do Lisabona.
Zbilja su ti njemci naivni, to me zbunjuje, ne vjerujem da su takve tuke.

MrKamenjarac
1 godina prije

…FASISTI MOGU BITI SAMO FASISTI…..

burt
1 godina prije

najvažniji teritorij na jugu Ukrajine je dio hersonske oblasti koji drži ruska vojska, Ukrajina će sigurno zauzeti taj dio i to će biti signal stanovnicima Krima da se vraćaju ukrajinske institucije vlasti

Crni Golf 4 vrata
1 godina prije

.. koga vi lažete? Iza te vaše tzv., “pomoći”, ne stoji ništa drugo nego zarada, zarada i zarada onima koji zarađuju na ratovima i tzv., “nesrećama” poput “potonuća Titanika” ili “rušenja blizanaca” – 🎃……………………………….

nonwo
1 godina prije

NETKO UKRAJINI ŠALJE SMEĆE OD ORUŽJA! dnevno “….jedna europska zemlja poslala je još jedan sustav protuzračne obrane u Ukrajinu, ali nije radio i oni su ga “morali mijenjati iznova i iznova”. O kojoj se državi radi, nije naveo. …europski saveznici Estonije dovode u pitanje izračune te baltičke zemlje za nadoknadu novca za oružje koje šalje Ukrajini. Naime, oni sugeriraju da račun Tallinna daleko nadmašuje svoje konkurente jer koristi sredstva EU-a za značajno unapređenje svoje vojske kroz shemu povrata novca. Iako su Litva i Latvija također dale slične doprinose Ukrajini — u vrijednosti od oko 400 milijuna eura ili više — njihovi zahtjevi prema fondu pod istim uvjetima kao i Estonija daleko su manji. U javnosti su zemlje EU-a pozdravile fond kao znak solidarnosti – ali iza kulisa rastu napetosti oko iznosa novca koje skupina zemalja izdvaja u fond, reklo je sedam europskih diplomata i dužnosnika za POLITICO’s Brussels Playbook. Optužba… Čitaj više »

Kardinale
1 godina prije

Jebla vas hazarija i masoni

Ivan
1 godina prije

Zahvaljujuci glupoj konjini Sholzu opet ce izginuti pola njemackog naroda. Sve te odmetnute fosile treba pobiti kao pse u cijeloj EU.

Franjo Vinkovski
1 godina prije

Rusi su uradili veliku grešku što nisu Njemačku posle poraza u 2SV izbrisali sa karte sveta. To je varvarski, najgenocidniji i najpakosniji narod na svetu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI